Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez tboniasty » Wt, 05 lis 2013 22:06

Gratuluję Mariusz. Rzec można "złoty strzał" :-)

Przy okazji - mamy identyczny parkiet :lol:
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Wojtek Szydlowski » Wt, 05 lis 2013 22:09

Mariusz65 napisał(a):Szkoda, że nie można ustawić pola temperatury na ekranie barometru

No bo masz odbiornik przedpotopowy ;)
A tak poważnie, to można ustawić wszędzie tam, gdzie masz pola danych - bardzo dziwne, że w Dakocie jednak nie.
Polecam jednak intensywne użytkowanie, zarówno wskazania jak i bezwładność w zmianie wskazań bardzo dobra.
jest: fenix 5x + Oregon 600 + Astro 320 + 2 x DC50 + tempe + 3 x PL TOPO
było: etrex 30, 62ST, 60CSx, Oregon 450, Vista HCX, Vista CX, Nuvi 200, Nuvi 765T, nuvi 1490T, DC 40, fenix 1, epix
Avatar użytkownika
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1067
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Mariusz65 » Wt, 05 lis 2013 22:38

tboniasty napisał(a):Gratuluję Mariusz. Rzec można "złoty strzał" :-)

Dzięki! 14 sekund, przed końcem ale nie zdążyli mnie już przebić ;-) a dałem max 70 zł i byłem pewien, że nie kupię.
http://allegro.pl/garmin-czujnik-temper ... 96351.html

Wojtek Szydlowski napisał(a):bardzo dziwne, że w Dakocie jednak nie.

W Dakocie jest ograniczony wybór na ekranie wysokościomierza (tylko dane związane z ciśnieniem i wysokością). Pełna lista na ekranach mapy, kompasu i komputera. Ale nie ma problemu bo wykres ciśnienia i temperaturę razem można sobie właśnie w komputerze wrzucić.

tboniasty napisał(a):mamy identyczny parkiet :lol:

Dębowy! 8) :wink:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4460
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Mariusz65 » Śr, 06 lis 2013 9:27

Porównywałem wskazania Tempe i sondy do miernika. Tempe ma dużo gorszą bezwładność, ale po ustabilizowaniu, wskazania były zbliżone.
Poniżej obydwa termometry w zamrażalniku:

Tempe_zamrazalnik.JPG

Minimum jakie pokazał Tempe wyniosło -25°C.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4460
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Marko » Śr, 06 lis 2013 10:19

Mariuszu, sprawdź czy zmienia dobowe minima, w polach: 24h Min i 24h Max.
Pierwsze egzemplarze miały tutaj błędy.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Mariusz65 » Śr, 06 lis 2013 10:28

Zobaczę! Teraz mam nin. -25, max. +28°C.
Te wartości zmieniają się o jakiejś stałej porze doby, czy np. 24 godz. od osiągnięcia danego ekstremum?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4460
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Marko » Śr, 06 lis 2013 10:32

24 godzin wstecz, od godziny restartu (po kilkuminutowym wyjęciu i ponownym włożeniu baterii).
Nie czytałeś? viewtopic.php?f=2&t=11797&hilit=24h+min&start=165#p159612
Twój egzemplarz jest (chyba) OK! :D
Musisz uzbroić się w cierpliwość i nie wkładać póki co Tempe ponownie do lodówki ;-)
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Bies Błądzoń » Śr, 06 lis 2013 14:12

Szkoda, że nie można ustawić pola temperatury na ekranie barometru (przynajmniej w Dakocie), bo można by mieć na jednym ekranie stację pogody


Niestety w 62st też nie można ustawić pola temperatury na ekranie barometru/wysokościomierza.
Artur - GPSMAP 62st , ECHO 300c Poprzednio 60CSX, Colorado300 Obrazek
Bies Błądzoń
 
Posty: 78
Dołączył(a): So, 30 sty 2010 19:24
Lokalizacja: Bieszczady

Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury- Tempe

Postprzez Mariusz65 » Cz, 07 lis 2013 7:49

Marko napisał(a):sprawdź czy zmienia dobowe minima, w polach: 24h Min i 24h Max.

Zmienia!

max.jpg
max.jpg (79.28 KiB) Przeglądane 5862 razy

Marko napisał(a):Pierwsze egzemplarze miały tutaj błędy.

Poprawiony model (Typ II) ma w komorze baterii trójkątny znaczek Garmina:
Tempe_typ_II.jpg

:arrow: http://garminmontanagpsr.wikispaces.com/Tempe
Marko napisał(a):Twój egzemplarz jest (chyba) OK! :D

Typ II :D
Typ II.jpg
Typ II.jpg (73.41 KiB) Przeglądane 5747 razy

Edit
Nie wiedziałem, że Tempe trzeba sparować z odbiornikiem w każdym profilu osobno. W innych odbiornikach też tak jest?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4460
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez kwieto » Pt, 08 lis 2013 14:07

Nie tyle sparować, co włączyć wyszukiwanie.
Ma to sens, bo w niektórych profilach możesz chcieć korzystać z określonych akcesoriów, w innych nie.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez oldkrakus » Pt, 13 gru 2013 17:56

Cześć
Mój piramidkę ma - uf - ale zauwazyłem identyczne napisy na etykietach .
Każdy Tempe powinien posiadać chyba swoje unikatowe ID.
Mamy jakieś informacje co sie dzieje gdy spotkaja sie np. 2 Oregony i każdy ze swoim Tempe ?


Pozdrawiam
Buty Oregon 650 - PL-Topo - UMP
Mapnik YOGA 8 + TwoNav - KaMap Pro - LocusPro
Auto Automapa
Ostatnia deska ratunku E52+UMP :-)
oldkrakus
 
Posty: 45
Dołączył(a): Pt, 15 mar 2013 21:21
Lokalizacja: KO00aa

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez Alf » So, 15 lut 2014 22:04

Orientuje się ktoś może jaki wpływ na zużycie baterii zegarka Garmina ma sparowanie i używanie zewnętrznego czujnika Tempe?

Podejrzewam, że Tempe musi mieć jakiś kondensator, żeby nie gubić danych w momencie wymiany baterii.

oldkrakus napisał(a):Każdy Tempe powinien posiadać chyba swoje unikatowe ID.

Przy rejestracji produktów można wyświetlić podpowiedź "Gdzie znajduje się numer seryjny?".
Na liście nazw na literę T jest tylko Tactix.
Garmin Tactix+Tempe, Motorola Moto G + OruxMaps.
Avatar użytkownika
Alf
 
Posty: 34
Dołączył(a): Pt, 14 lut 2014 14:19

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez Mariusz65 » So, 15 lut 2014 22:47

No bo czujnik Tempe nie podlega rejestracji na myGarmin.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4460
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez Alf » N, 16 lut 2014 15:19

No nie, ale podając nazwę urządzenia możemy sprawdzić gdzie jest zapisany jego nr seryjny. Czujnika Tempe w ogóle nie ma na liście podpowiedzi.
Garmin Tactix+Tempe, Motorola Moto G + OruxMaps.
Avatar użytkownika
Alf
 
Posty: 34
Dołączył(a): Pt, 14 lut 2014 14:19

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez muchin » Wt, 15 kwi 2014 7:12

Używacie swoich tempe już jakiś czas, poproszę o info, czy _zauważyliście_ jakieś znaczące zmniejszenie czasu pracy odbiornika?
Mój 62s na jednym komplecie trzyma ok 15 godzin. Jeśli tempe skróci ten czas do 14 to ok, ale więcej to już nie byłbym zadowolony...
Proszę o wasze własne obserwacje?
muchin
--------
GPSmap 62s, Nuvi 255W
Avatar użytkownika
muchin
 
Posty: 59
Dołączył(a): So, 13 cze 2009 7:39
Lokalizacja: Kraków

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość