Oregon 600/650

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Oregon 600/650

Postprzez gJePeEs » N, 13 lis 2016 17:47

Do regii.kr Jest też druga opcja - choć gorsza: możesz też chatę nazwać "home" wtedy też działa - tylko usuń cudzysłów. Nie da się dopisać nic po "home" bo już nie działa. sprawdzałem spację kropkę i średnik. Musi być samo home.


GPS Maniak napisał(a):Tak na marginesie, a propos ostatniego tematu. Post sprzed ponad 3 lat: viewtopic.php?f=2&t=13092&start=255#p166694


to oznacza że ten odbiornik jest tak skomplikowany, że zanim się go całkiem pojmie to już się zapomina początek pojmowania. Jesteśmy zatem w uwięzieni z nim w czasoprzestrzennej pętli bez wyjścia, bo tak jak istoty boskie jest on niepojmowalny w pełni. :D Jest też dzięki temu ciekawy jak kostka Rubika, ciągle nowe ustawienia i ukryte rozwiązania, nie trzeba nawet z nim z chaty wychodzić... :)
oregon 650T
gJePeEs
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt, 18 sie 2015 13:14

Re: Oregon 600/650

Postprzez roro » Pn, 14 lis 2016 11:45

gJePeEs napisał(a):Jest też druga opcja - choć gorsza: możesz też chatę nazwać "home" ......

Nie wiem, czy gorsza... ale w założeniu jest inna :D .
Zastosowanie punktu o nazwie Home działa inaczej niż wybranie punktu podczas edycji skrótu "Jedź do domu",
jeżeli dodamy do Menu, Szuflady lub Ulubione skrót "Jedź do domu" bez wskazania punktu
a będziemy mieli zaznaczony punkt o nazwie Home po kliknięciu w " Jedź do domu" odbiornik samoczynnie
zainicjuje zmianę profilu na profil " Samochód" i wyznaczy trasę.

Uwagi:
Punkt "Home" działa w moim odbiorniku tak jak opisałem, co nie oznacza,
że w każdym odbiorniku "punkt Home" zadziała według opisu.
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Oregon 600/650

Postprzez bluesman » N, 25 gru 2016 12:37

Mój stopień wkurzenia na Oregona sięga zenitu :oops:

Szukając wg adresu : start w dużym mieście (nie ma problemu), meta we wsi. Garmin żąda na wsi podania ulicy, a na wsi som ino numery, nie da się tego ominąć ? Bo rozumiem, że mapa nie posiada nr. jakkolwiek na ekranie widzę numery :(
Teraz wyznaczyłem w profilu samochodowym trasę N.Sacz-Chochołów niestety pokazuje linię prostą. Po nacisnięciu "jedź" wyskakuje błąd w obliczaniu trasy (jest dostęp do satelitów)


Wie ktoś jak wyznaczyć trasę w BC lub w MS korzystając ze współrzędnych ?
bluesman
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 30 wrz 2014 16:37

Re: Oregon 600/650

Postprzez roro » N, 25 gru 2016 12:48

1) Ustawienia - Format pozycji - Format pozycji - wybierz odpowiedni sposób zapisu danych.
2) Małe miejscowości szukaj według kategorii Miasta.
3) W Base Camp - Znajdź - Znajdź współrzędne - edytuj wpis lub zaznacz waypoit - edytuj wpis.
( w Edytuj - Opcje - wybierz odpowiedni sposób zapisu danych.)
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Oregon 600/650

Postprzez bluesman » N, 25 gru 2016 12:55

Dzięki :) format zmieniłem ale dalej wyskakuje mi błąd :(
Natomiast w BC musiałbym zmienić format nie wiem czy da się. Współrzędne celów biorę z tej strony http://gmapsapi.com/wspolrzedne.php
Ostatnio edytowano N, 25 gru 2016 13:00 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 30 wrz 2014 16:37

Re: Oregon 600/650

Postprzez roro » N, 25 gru 2016 12:55

bluesman napisał(a):Teraz wyznaczyłem w profilu samochodowym trasę N.Sacz-Chochołów niestety pokazuje linię prostą. Po nacisnięciu "jedź" wyskakuje błąd w obliczaniu trasy (jest dostęp do satelitów)

Zmień aktywność - Ustawienia - Wyznaczanie trasy - Jazda samochodem.

Błąd w wyznaczaniu trasy może być również spowodowany brakiem autoroutingu ( automatycznego wyznaczania trasy).
Ostatnio edytowano N, 25 gru 2016 13:03 przez roro, łącznie edytowano 1 raz
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Oregon 600/650

Postprzez bluesman » N, 25 gru 2016 13:47

pobawiłem się BC wyznaczyłem trasę z miejscowości do konkretnych współrzednych chociaz ciężko było bo nie wiem jak trafiac dokładnie w punkt ale poszło. Przesłałem trase do Garmina a ten po naciśnięciu "jedź" bezczelnie odpowiada, że do nawigowania po trasie można użyć maksymalnie 50 pkt i dalej nic..........

Teraz pytanie czy w Oregonie można zwiększyć ilość pkt. czy w BC zmniejszyć ?
bluesman
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 30 wrz 2014 16:37

Re: Oregon 600/650

Postprzez roro » N, 25 gru 2016 13:59

Trudno ocenić Twoje poczynania nie wiedząc z jakich map korzystasz,
jeżeli np. korzystasz z mapy UMP, to nie powinno być problemów,
mapa posiada autorouting. W odbiorniku wystarczy zaznaczyć cel
i trasa " po drogach " powinna być wyznaczona. Jeżeli w BC wyznaczyłeś
trasę ręcznie z wieloma punktami pośrednimi możesz (w BC ) dokonać redukcji.
Przy wyznaczaniu trasy w BC wybierz odpowiednią aktywność.
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Oregon 600/650

Postprzez bluesman » N, 25 gru 2016 14:44

Korzystam z oryginalnych map Garmina, wyznaczyłem trasę od punktu startu do mety bez punktów pośrednich. Aktywność to samochód.
bluesman
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 30 wrz 2014 16:37

Re: Oregon 600/650

Postprzez roro » N, 25 gru 2016 14:59

bluesman napisał(a):Korzystam z oryginalnych map Garmina, ...

Dla obszaru PL nie ma dużo map Garmina: CNE - z autoroutingiem, Recreation Map Europe - brak autoroutingu
można jeszcze zaliczyć Topo Poland Light - z autoroutingirm. Jeżeli korzystasz z mapy Recreation Map Europa
( oryginalna mapa dla Oregona 6x0 w wersji T) to nie wyznaczysz trasy automatycznie.
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Oregon 600/650

Postprzez GPS Maniak » N, 25 gru 2016 21:23

bluesman napisał(a):Garmin żąda na wsi podania ulicy, a na wsi som ino numery, nie da się tego ominąć ?

Zaakceptuj "pustą" nazwę i zobacz co się będzie działo.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Oregon 600/650

Postprzez gJePeEs » Śr, 08 lut 2017 3:15

jak nic nie wpisze to wypluje mu wykaz ulic, czy czegoś co jest we wsi :) wtedy trzeba wybrać losową ulicę/numer. Ew zweryfikować to z mapą - czy to chociaż środek czy krawędź wsi.


Ja natomiast mam inne pytanie. Mam nowe CNE z 2017 roku i czytałem wątek, że na A1 są błędy w obliczeniach i wyznaczaniu trasy. Natomiast ciekawi mnie czy jeśli mam włączoną CNE i np UMP-pcPL, oraz topo Polska - to czy przy podawaniu trasy uwzględnia wszystkie mapy, czy stosuje priorytet i np jeśli tak -priorytet- to jeśli będzie go miała CNE dalej będzie błąd, czy może przy włączeniu w-w map "doda" wszystkie opcje i wyznaczy właściwą trasę przez nowy odcinek. Druga spawa: jeśli są tutaj też priorytety - i tylko wyświetla dane ze wszystkich włączonych map (na ekranie z mapą), ale kieruje tylko tą z priorytetem, to czy da się jakimś programem wymusić obliczanie trasy z innej mapy - czyli nadać inny priorytet? (ale tylko w kwestii obliczenia i wyznaczenia trasy)
Wiem, że najprostszą opcją jest wyłączyć np CNE by pozbyć się błędów, ale chcę to obejść bo tylko z CNE (z tego co mi wiadomo) jest asystent pasów, oraz znaczek o prędkości dozwolonej - inne mapy go nie mają (z tego co mi wiadomo). A do auta to bardzo przydatne pomoce nawigacyjne :)
oregon 650T
gJePeEs
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt, 18 sie 2015 13:14

Re: Oregon 600/650

Postprzez GPS Maniak » Śr, 08 lut 2017 4:09

To co odbiornik wykorzysta do wyświetlania na ekranie to jedno, a co wykorzysta do kalkulacji trasy, to zupełnie coś innego. Co do zasady nie należy włączać dwóch map z routingiem, bo efekty mogą być opłakane. Nigdy nie wiadomo co odbiornik wyliczy. Jeżeli chodzi o CNE i A1, nie wiem. Ktoś kiedyś wspominał o kłopotach z kalkulacją tras na wysokości Łodzi. W moim przypadku (Nuvi+CNE) niczego takiego nie zauważyłem, a latam tamtędy, od A2, od Strykowa w dół do A4 i nazad, dość często.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Oregon 600/650

Postprzez Jerion » N, 05 mar 2017 20:43

Witam,
mam Oregon 600 od 2 lat, na początku wszystko działało dobrze, po roku trochę zaczął szwankować ale rzadko, natomiast teraz to już totalnie świruje i sam klika sobie co mu się żywnie podoba i zmienia ekrany - opcje wg własnego algorytmu...
używam go tylko w kajaku, są na nim ciągle krople wody ale czy to efekt zamoczeń czy może ten typ tak ma i po 2 latach trzeba wyczyścić mu oprogramowanie i wgrać nowe ?
Jerion
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): N, 05 mar 2017 20:37

Re: Oregon 600/650

Postprzez Wojtek600 » N, 19 mar 2017 8:23

...czyli to samo, co ja zacząłem obserwować jesienią ub. roku....Mam nieodparte wrażenie, że jest to związane z naciskiem na ścianki boczne. Dramatu nie ma, ale raz nie mogłem dojsć z dziadem coś z 15 minut do ładu...

Downgrade nie pomoże, to nie FW. Sprawdziłem.
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość