Oregon 600/650

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Oregon 600/650

Postprzez vuki » Cz, 12 maja 2016 15:50

Dzięki za odpowiedź.

Jest nowa aktualizacja 4.9
Poprawili m.in. działanie czujników, może w końcu podłącze nowe czujniki bo prędkości czujnika mi nie widział.
vuki
 
Posty: 18
Dołączył(a): Wt, 21 cze 2011 21:07

Re: Oregon 600/650

Postprzez klimkr » Cz, 12 maja 2016 17:44

GPS Maniak napisał(a):Niestety nie można tego ustawić. W efekcie funkcja autopauza jest całkowicie bezużyteczna dla piechura.

W eTrexie Touch można - jak się włącza opcję "Auto Pause" to pojawia się ekran "Podaj prędkość w km/h" i można wpisać dowolną wartość nie mniejszą niż 2.42 km/h, więc dla dość żwawego piechura wystarczy.
Niestety nie zapobiega to nabijaniu kilometrów na postoju, a zwłaszcza w pomieszczeniach, bo pozycja potrafi "pływać" całkiem szybko, raz miałem ponad 1 000 km/h.
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
klimkr
Bywalec
 
Posty: 171
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 15:41

Re: Oregon 600/650

Postprzez GPS Maniak » Cz, 12 maja 2016 18:26

Dzięki. Dobrze wiedzieć, że Garmin czasami potrafi coś ulepszyć. :idea:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Oregon 600/650

Postprzez vuki » Pn, 16 maja 2016 20:33

Zaktualizowałem do 4.9 i 650tka w końcu widzi mi nowy czujnik prędkości.
Tylko po co? Dystansu mi nie zlicza z czujnika tylko z GPSa.
Taki mało użyteczny gadżet.
vuki
 
Posty: 18
Dołączył(a): Wt, 21 cze 2011 21:07

Re: Oregon 600/650

Postprzez gJePeEs » Wt, 17 maja 2016 1:32

Soft 4.9 u mnie lepiej jak 4.8 - który fixował 3 razy dłużej jak 4.6. Tak więc na ten moment, choć mam jeszcze krótko, polecam :)

Edit:
Nie jestem pewien jak było wcześniej, ale - u mnie - na softach 4.8 i 4.9 nie łączy się oregon z pc jeśli mam jakiś zaznaczony na mapie i nie zapisany ślad. dopiero jak go usunę, to się łączy.

Kiedy podłączam się pod pc z nieusuniętym śladem, pokazuje się na ułamek sekundy jakieś okienko, w którym pisze, że kopiuje, albo przenosi (nie wiem bo nie daję rady tego przeczytać, bo zapala się dosłownie na moment) jakiś plik GPX bodaj. po czym urządzenie się wyłącza. Problem występuje w ustawieniach serial i spammer.

Czy to taka uroda, czy może jest coś czego nie wiem ?

Mam wrażenie, że niezapisany ślad wcześniej nie robił takich akcji bym się pod kompa podłączyć nie mógł. :shock:
oregon 650T
gJePeEs
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt, 18 sie 2015 13:14

Re: Oregon 600/650

Postprzez bluesman » Śr, 25 maja 2016 18:30

Panowie letki kretyn jestem.... W przypływie geniuszu zainstalowałem sobie kiedyś UMP pc PL + skrót aktualizujący na kompie wszystko działa. Zainstalowałem też na Oregonie UMP pcPL z tym, że ostatnio chciałem na urządzeniu zaktualizować z najnowszymi danymi i nie wiem jak to zrobić :shock:
Nie pamiętam jak poprzednio instalowałem na garminie :shock:
Jest on jako pojedynczy obraz dysku w Garminie, natomiast na dysku C mam folder z wieloma plikami. Na razie zaznaczyłem w MS wszystkie mapy UMP i przeslałem do Garmina. Widzę tylko starą mapę UMP 22gru15 :(
bluesman
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 30 wrz 2014 16:37

Re: Oregon 600/650

Postprzez Zachu » Śr, 25 maja 2016 19:25

Jak zainstalować UMP viewtopic.php?f=15&t=8735 i na stronie http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Wersje#Jak_z ... a.C4.87.3F
Później zależy co tam używasz ale trzeba strzałka wyślij i klikać.
Nie było lepszego tematu?
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7763
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Oregon 600/650

Postprzez zOomek » Śr, 08 cze 2016 17:40

Takie pytanie. Czy jest możliwość zrobienia czegoś takiego: przy zmiany profilu z np. pieszy na rowerowy Oregon sam dobierałby sobie plik TYP? Czy on już to robi tylko ja jestem tuman?
Pozdrawiam
Omar
zOomek
 
Posty: 29
Dołączył(a): Cz, 30 cze 2011 14:01

Re: Oregon 600/650

Postprzez GPS Maniak » Śr, 08 cze 2016 18:17

Zmiana mapy jest możliwa, zmiana samej skórki, która jest zintegrowana z mapą - nie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Oregon 600/650

Postprzez zOomek » Cz, 09 cze 2016 9:20

Dzięki za odpowiedź.
Co do mapy to wiem. Szkoda (skórki) :)
Pozdrawiam
Omar
zOomek
 
Posty: 29
Dołączył(a): Cz, 30 cze 2011 14:01

Re: Oregon 600/650

Postprzez bluesman » Pt, 17 cze 2016 22:25

Zachu napisał(a):Jak zainstalować UMP viewtopic.php?f=15&t=8735 i na stronie http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Wersje#Jak_z ... a.C4.87.3F
Później zależy co tam używasz ale trzeba strzałka wyślij i klikać.
Nie było lepszego tematu?


Wgrałem Ump poprzez BaseCampa uff jestem zadowolony :) Niestety poprzednio próbowałem zaznaczać obszary na mapie ump i przesłać do Oregona i pokazuje mi się dodatkowo ump-CZ-Olomouc-16maj (...) niestety nie mogę tego usunąć bo poza bezpośrednią obecnością na urządzeniu po podłączeniu do kompa ani w wew. pamięci ani na karcie tego nie ma :shock:

Natomiast mam mapy od polskiego dystrybutora będące w komplecie z Oregonem i niestety nie chce mi wyznaczyć trasy samochodowej (profil samochód) np. z Polski do Chorwacji. Wszystkie mapy są uruchomione.
bluesman
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 30 wrz 2014 16:37

Re: Oregon 600/650

Postprzez Ajger » Śr, 13 lip 2016 11:08

zOomek napisał(a):Takie pytanie. Czy jest możliwość zrobienia czegoś takiego: przy zmiany profilu z np. pieszy na rowerowy Oregon sam dobierałby sobie plik TYP? Czy on już to robi tylko ja jestem tuman?

GPS Maniak napisał(a):Zmiana mapy jest możliwa, zmiana samej skórki, która jest zintegrowana z mapą - nie.

Ale można to łatwo obejść.
1. Trzeba przygotować dwa pliki TYP, np. pieszy.typ i rower.typ
2. Zrobić kopię mapy
3. Otworzyć w Gmaptool mapę 1 i pierwszy plik typ i wpisać go do mapy 1
4. Otworzyć mapę 2 (kopia) oraz drugi plik typ
5. Zmienić FID mapy 2 na inny i taki sam FID wpisać do drugiego pliku typ
6. Wpisać drugi plik typ do mapy 2.
W ten sposób mamy dwie mapy różniące się tylko numerem FID (muszą być różne) i grafiką. W profilu Pieszy ustawiamy mapę 1, a w profilu rowerowym mapę 2.
Wada jest taka, że mamy dwie mapy zamiast jednej, ale mając dużą kartę SD, to chyba nie jest problem.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Avatar użytkownika
Ajger
Bywalec
 
Posty: 853
Dołączył(a): Wt, 13 lis 2007 8:07
Lokalizacja: Nowa Sarzyna 50°19'N, 22°20'E

Re: Oregon 600/650

Postprzez regii.kr » Wt, 09 sie 2016 11:41

Dzisiaj sprawdziłem z czujnikiem kadencji i pokazuje prędkość na postoju, oczywiście jak się kołem zakręci gramin dodał czujniki i wszystko działa :-P
Marcin
Fenix 3HR/oregon650t/Dashcam 35/nuvi2455/virb ultra30/
było Epix/Fenix/tactix/Edge Touring Plus/virb elite/nuvi30
regii.kr
 
Posty: 41
Dołączył(a): Pt, 19 cze 2015 8:26

Re: Oregon 600/650

Postprzez Macieq » Wt, 09 sie 2016 12:10

Jest nowy fw 5.0.
pozdrawiam
Macieq (Oregon 600, Nuvi 660)
Avatar użytkownika
Macieq
 
Posty: 19
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:04
Lokalizacja: Wawa

Re: Oregon 600/650

Postprzez anu » Pn, 29 sie 2016 20:53

Ktoś cierpliwie pomierzył prądy pobierane przez Oregona:

https://garminoregon6xx.wikispaces.com/Power+Sources


Szczerze mówiąc, to nic z tego nie rozumiem. Jak to się ma to czasów pracy w praktyce? Bo czasy z testu są rekordowe - choć funkcjonalność ograniczona.
Powiedzmy, że do ustawień dodamy włączony ekran bez podświetlenia. I co? Opinie użytkowników o czasie pracy raczej tak nie powalają.
anu
 
Posty: 70
Dołączył(a): Wt, 05 lip 2011 12:08

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości