Garmin Monterra, na Androidzie.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Ranger » Cz, 12 sty 2017 20:00

@Marko
Jeżeli jest wyraźne rozróżnienie satelitów widocznych od używanych do ustalenia pozycji, to wystarczy liczba tych drugich.
A szerzej - już kiedyś napisałem na forum, że autokalibracja altimetru barometrycznego to trochę jak komitywa kulawego ze ślepym :-)
Na początek dość istotna informacja - przy znaczącej zmianie miejsca i wysokości jedna i druga strona tej zabawy ma co robić, bo zmianie ulega większość danych.
Odbiornik gps przeładowuje informacje o satelitach by wyznaczyć na nowo położenie i ustalić wysokość, z kolei barometr próbuje pomierzyć ciśnienie, ale nie ma jeszcze właściwego punktu odniesienia dla wyliczenia swojej wysokości, w postaci chociażby zgrubnego jej oszacowania.
Na to nakłada się kolejny element - różnice w czasie uzyskania niezbędnych informacji, zależne od sytuacji, a czasem brak poprawnych danych.
Można np. próbować odpalić odbiornik wcześniej, dojeżdzając do początku trasy, by miał czas się w takich sytuacjach wyzbierać.
Albo trochę inny scenariusz - skalibrowanie altimetru ręcznie, poprzez zgrubne podanie wysokości z poziomicy na którą wlazł kursor gps, czy wysokości uzyskanej z danych DEM, przygotowanej trasy, itp.
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Pt, 13 sty 2017 10:15

Tego się obawiałem - w ustawieniach "niet".

Natomiast jest coś interesującego w opisach POI - komplet informacji.
Czy to tylko w Monterze, czy wszystkie "nowe" już tak mają?
Screenshot_2017-01-13-08-34-40.png

Dla porównania różnic - eTrex:
627.png
627.png (6.67 KiB) Przeglądane 2366 razy


Odkryłem również, że bazówka z eTrexa ładnie współpracuje z Monterrą - można ją wyłączyć (wyłączyć cieniowanie), a DEM zostają.
W przypadku DEM Europe to nie było możliwe.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez GPS Maniak » Pt, 13 sty 2017 10:54

Jak w nowych, to ja już nie wiem. Zatrzymałem się na Oregonie 600. Teraz to już tylko zegarki :wink: :D
Wracając do tematu skórki. Nie wykluczone że udałoby się nieco poprawić renderowanie przerywanych linii: szlaki/ścieżki. Temat do przemyślenia.
Gdybyś przy okazji mógł wrzucić screen z linią kolejową miałbym jakiś punkt zaczepienia.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Pt, 13 sty 2017 11:17

GPS Maniak napisał(a):Jak w nowych, to ja już nie wiem. Zatrzymałem się na Oregonie 600.

Z ciekawości, jak wygląda opis POI w Oregonie?
GPS Maniak napisał(a):Gdybyś przy okazji mógł wrzucić screen z linią kolejową miałbym jakiś punkt zaczepienia.

Proszę i z góry bardzo dziękuję za skórkę! Lokalizacja zrzutu umyślna ;-)
Screenshot_2017-01-13-11-12-46.png

Screenshot_2017-01-13-11-12-33.png
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez GPS Maniak » Pt, 13 sty 2017 11:27

Opis schroniska na Hali Ornak identyczny jak w Twoim Etrexie. (PL_Topo)
Skórka. Dzięki za screen, Widzę już co Monterra wyczynia z liniami w postaci bitmapy. Idealnego rozwiązania zapewne nie będzie, ale poprawić można to na pewno. Odezwę się jak coś dłubnę.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Pt, 13 sty 2017 22:09

Monterra, czyli "coś za coś"
- W GOA brak celów z Google, Panoramio i Zdjęcia Google- brak kategorii "Google Search", więc użytkownicy Nuvifonów będą zawiedzeni - wyszukiwanie w GOA w zasadzie tylko po mapach garminowskich :?
- Świetna interakcja dot. śladów - pobierasz ślad i staje się on, ot tak, po prostu, widoczny w Menadżerze śladów; który, oprócz standardowej ścieżki Garmin/GPX, przeszukuje bowiem również pliki w folderze "Pobrane" :o
- Pobieranie śladów z barcodem np. z magazynu Bike- działa standardowo, po ściągnięciu, dostęp do GPX-a jw. :o
Screenshot_2017-01-13-20-47-13.png

- Nawigacja z wykorzystaniem śladu- jakimś cudem w aktywnej trasie pojawiły mi się również waypointy blisko trasy (wzniesienia i obniżenia nadal w stopach) :o
- Pobieranie e-przewodników - pobierasz GPX i staje się on widoczny w Menadżerze punktów; który, oprócz standardowej ścieżki Garmin/GPX, szuka również w folderze "Pobrane" :o
Screenshot_2017-01-13-16-42-59.png

Screenshot_2017-01-13-16-44-50.png

- Ostatnio znalezione- yuppie! - zapisuje również te wskazane na mapie (np. eTrex 30 tego nie potrafi) :o
- Ostatnio znalezione - lista "często, gęsto" znika niespodziewanie (tylko jeszcze nie wiem co powoduje jej usunięcie) :?
- Dokąd?- brak opcji "Wybierz mapę" :?

Acha, jeszcze coś - wreszcie zrzuty ekranowe można sobie pooglądać wprost w Garminie ;-)
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Pt, 13 sty 2017 22:23

W uzupełnieniu powyższego - POI z Bezdroży na mapie Topo PL:
Screenshot_2017-01-13-22-18-38[1].png

Jeszcze mi się przypomniało, że "Pokaż mapę" (przejście z profilu wys. na mapę) nie działa w Menadżerze śladów i w podglądzie Trasy zapisanej.
Również w w/w nie można ustawić innej mapy niż ta, aktualnie wyświetlana - np. eTrex 30 potrafi i jedno i drugie.
To działa tylko dla bieżącego śladu/bieżącej trasy:
Screenshot_2017-01-13-22-19-26[1].png
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez GPS Maniak » Pt, 13 sty 2017 22:45

Rozumiem, że to są nocne kolory?

Obrazek
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Pt, 13 sty 2017 22:46

Zgadza się, nocne.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » So, 14 sty 2017 19:26

Proces autokalibracji w Garmin Monterra zachodzi, gdy GPS nabierze na dokładności:
- zapis z Garmin Outdoor App (GOA)
20170114101220-45203-profile.png

- zapis GPX TrekBuddy
20170114101401-45203-profile.png
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Pn, 16 sty 2017 10:47

Coś działa: Waypointy są w śladzie aktywnym
Screenshot_2017-01-16-10-38-37[1].png

Nie działa: DEM dla śladów bez danych wysokościowych
Screenshot_2017-01-16-10-38-22[1].png

Działa: DEM dla tras; Te pomarańczowe chorągiewki to punkty pośrednie :?
Screenshot_2017-01-16-10-40-56[1].png
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Pn, 16 sty 2017 20:44

Działa i to jak! :D - wyświetlenie śladu na mapie podnosi jego czytelność podczas nawigacji (podwójna linia):
Fakt, że czasem coś - na starcie - nawali z odświeżaniem i trzeba wyjść i ponownie wejść w widok mapy - to zdaje się ogólna strategia programistów ;-).
Screenshot_2017-01-16-20-19-58.png

Taki niuans - widok mapy (północ góra, kierunek, 3D) zmienia się szybko i w pętli - za dotknięciem strzałki północy.
Screenshot_2017-01-16-20-20-14.png

W sieci słychać lamenty, że źle przelicza, że brak podglądu punktów trasy.
To "życie staje się prostsze": gdy zmieni się Wyznaczanie trasy/Aktywność/Wyznacz. trasy bezpośredniej i Ustaw mapę/Tekst wskazówek nawigacyjnych/Zawsze
Wtedy wystarczy pacnąć w pole w przykładzie: "GPS jest wyłączony" (testowałem w trybie symulacji, stąd taki), żeby dostać łatwy dostęp do punktów pośrednich (które przewija się z boku w górę/w dół):
Screenshot_2017-01-16-20-18-33.png

Wytrawne oko dostrzeże brak linii śladu w podglądzie punktów, czyli coś nie działa :?
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Pn, 16 sty 2017 20:56

Jeszcze coś dla tych, co lubią grzebać w archiwum.
Oczywiście można sobie wgrać Exploratora plików, ale kilka ciekawych trików można wykonać również w Garmin Outdoor App.
I co najważniejsze - to działa, na przykład:
- wybiórcze wskazanie (nieco dłuższe przytrzymanie paluchem pierwszego punktu) i usunięcie Waypointów i GPI (to ląduje w Monterze w jednym miejscu, w Menadżerze WPT):
Screenshot_2017-01-16-20-14-30.png

- to chyba również jedyny Garmin, który daje możliwość nawigacji wg śladów zarchiwizowanych (ja stosuję archiwizację codzienną):
Screenshot_2017-01-16-20-22-14.png


Za to nie działa przejście z "profilu wysokościowego na mapę" dla śladów i tras zapisanych.
Da się z tym żyć, ale dlaczego programiści Garmina tego nie przewidzieli, nie wiem.

Przejście z profilu na mapę zarezerwowane tylko i wyłącznie dla:
- trasy i śladu aktywnego (wg których nawigujemy),
- śladu bieżącego.
I wtedy działa jak do tego jesteśmy przyzwyczajeni - można zmieniać mapy, nawigować do punktu np. w pobliżu wybranego punktu z profilu, etc.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Pn, 23 sty 2017 20:36

BUG
Samoczynne obracanie mapy podczas jazdy (o postoju nie wspominając).
Monterra to wyraźnie Garmin stworzony z myślą o ludziach cierpliwie znoszących pomysły (błędy) programistów...
https://www.youtube.com/watch?v=zSVooQIqXR8
Ostatnio edytowano Pn, 13 lut 2017 11:49 przez Marko, łącznie edytowano 1 raz
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez roro » Pn, 23 sty 2017 21:43

Musisz sam sprawdzić w praktyce, obrót mapy może być spowodowany przejściem
przy małej prędkości z kompasu GPS na kompas magnetyczny.
Etrex a przynajmniej Oregon 650T w takich sytuacjach "zamraża"
przejście na kompas magnetyczny ( problem jest z "odmrożeniem"
obracania mapy po jeździe z większą prędkością).
roro
Bywalec
 
Posty: 409
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości