Garmin Monterra, na Androidzie.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Miszel » So, 18 lut 2017 18:37

Marko napisał(a):jak wyłączasz GOA. Mi zawsze po "Wymuś zatrzymanie" usilnie wgrywa GOA na nowo...

No właśnie tu jest zabawnie. Pierwotnie u mnie było tak samo jak u ciebie - GOA startowało samoczynnie ponownie. Po zrobieniu (z innych przyczyn) master resetu już tak się nie dzieje.
Czyli zatrzymuję program za pomocą: Settings/Apps/Running/GOA -> STOP. Teraz GOA nie startuje ponownie.
Hmmm, a dokładniej: nie pojawia się już na liście aktywnych aplikacji. Co jest jeszcze zabawne? To, że przynajmniej część apletów właściwie nadal działa (np. mapy, routing, ślady, POI, kompas), ale GOA cały czas nie ma już na liście aktywnych aplikacji. Czy któryś z pozostałych apletów lub innych składników pozostaje faktycznie wyłączony i być może dlatego całość znika z listy? Nie sprawdzałem.
Natomiast wyraźnym efektem jest to, że wi-fi przestaje wtedy się zrywać.
To tyle co mogę ci powiedzieć. Znalazłem lekarstwo i przestałem się tym zajmować.

Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Avatar użytkownika
Miszel
Bywalec
 
Posty: 234
Dołączył(a): Wt, 09 cze 2009 5:56
Lokalizacja: Arctica Twin

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » So, 18 lut 2017 19:32

Miszel napisał(a):...część apletów właściwie nadal działa (np. mapy, routing, ślady, POI, kompas)

Dziękuję. To dla mnie potwierdzenie, że, bez rootowania, nie da się wyłączyć GOA.
Ten zabieg Garmina ma oczywiście dobre strony, bo mamy dostęp do map, śladów, etc.
U mnie obecnie wgrywanie map trwa stosunkowo długo (nie sprawdzałem z zegarkiem, ale przypuszczam, że może to trwać nawet ok. 2-3 minut), więc w pasku statusu mam dodatkową możliwość sprawdzenia czy GOA się ładuje, czy nie - i u mnie ładuje się zawsze przy włączeniu Monterry - patrz komunikat: "Inicjalizacja systemu Garmin. Ładowanie usług Garmin"
Screenshot_2017-02-18-19-45-36[1].png


Jeszcze jedna prośba o zwrócenie uwagi na następujące dwie przypadłości; w wersji 1.30:
- przy korzystaniu ze Sklepu i nie pobraniu wszystkich aktualizacji, jakieś usługi Google wciąż działają w tle (próba łączenia ze Sklepem???), tę sytuację Monterra sygnalizuje trójkącikami z wykrzyknikami w pasku statusu (jeden ostrzega o trybie demonstracyjnym; drugi o aktualizacjach oczekujących na pobranie ze Sklepu):
Obrazek
# pomimo wyłączenia Wi-Fi pobór prądu zwiększa się znacząco - niemal dwukrotnie (np. zamiast 4% na godz. na 8% na godz. w trybie GPS). Przebootowanie nie pomaga; po pobraniu wszystkich aktualizacji pobór prądu wraca do normy;
- po raz kolejny wysiadło mi radio; wyszukuje stacje, po czym tylko szumi; Czy można zaktualizować samo radio (chyba część GOA), bez konieczności reinstalacji całego systemu?

Przy okazji pochwalę się nowym przeznaczeniem Monterry wykorzystanej dzisiaj po raz pierwszy przeze mnie w Geocachingu:
Screenshot_2017-02-18-14-46-51[1].png
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6100
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » N, 19 lut 2017 19:51

Lokalizacja zdjęć: adres z Polska Topo
Screenshot_2017-02-19-19-34-33[1].png
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6100
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Wt, 21 lut 2017 13:40

Co do keszy:
- pliki GGZ i GPX są czytane i z pamięci wewnętrznej, i z karty - GPX i GGZ mogą być na karcie, gdy zdjęcia są w pamięci wewnętrznej, i opis kesza wraz ze zdjęciami działa.
- zdjęcia i spoilery muszą być wgrane do folderu Garmin/GeocachePhotos w pamięci wewnętrznej.
Inaczej nie wyświetlą się; tak samo jest w eTrex 30.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6100
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » So, 25 lut 2017 20:56

Przyznam, że nie daje mi spokoju dziwne zachowanie altimetru w Monterze, zwłaszcza po zmianie lokalizacji o dosyć dużą zmianę wysokości.
Dzisiaj przeprowadziłem kolejny test parapetowy i sprawdziłem jak zadziała kalibracja z 0m do 300m.
Na parapecie odbiornik cały czas był dobrze zafixowany, wykazując dokładność ok. 5m. Dodatkowo sprawdziłem kalibrację z eTrexem, który zachował się standardowo - kalibracja trwała ok. 1 godz.
----
Kalibracja wysokości w Monterze zadziałała, ale dopiero po kilku godzinach - to i pływanie sygnału (stosunkowo małe, co potwierdza dobrego FIX-a) pokazują kolejne obrazy śladu z Monterry.
Opierzchałość autokalibracji w Monterze trochę wyjaśnia ten mój tatrzański wybryk z błędnym zapisem wysokości na starcie.
Jednocześnie skłania do wniosku, że w przypadku przemieszczenia się z Monterrą poza ostatnią lokalizację, warto wpisać nową wysokość ręcznie (lub bazując na odczycie GPS).
Monterra_autokalibracja2.PNG

Monterra_autokalibracja3.PNG

Monterra_autokalibracja.PNG
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6100
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez oolsztyniak » Cz, 22 cze 2017 14:10

Cześć,

Czy idzie "sparować" Monterra z telefonem na zasadzie takiej, że widzę kto do mnie dzwoni?
Chodzi mi o jakąś aplikację, która poprzez bluetooth połączy się z telefonem i w czasie jazdy np. wyświetli mi powiadomienie, że ktoś do mnie dzwoni?
Telefon i tak łączę z interkomem więc samo to, że ktoś dzwoni to już wiem, ale nie wiem kto ;)

Próbował ktoś?

Pozdrawiam.
Jest : Monterra
Był : Oregon 300, Oregon 450t, 60 CSx, 62s, Montana 600, Montana 650t
oolsztyniak
 
Posty: 21
Dołączył(a): Pt, 15 lut 2013 23:48

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez GPS Maniak » Cz, 22 cze 2017 15:49

Co prawda Monterra z racji systemu operacyjnego stanowi dość specyficzne rozwiązanie, ale ... raczej się nie uda. Turystyczne i sportowe urządzenia Garmina paruje się ze smartphonami za pośrednictwem aplikacji Garmin Connect Mobie, która jednak nie współpracuje ze starszymi urządzeniami. W każdym bądź razie ja w swoim GMC nie widzę Monterry wśród urządzeń kompatybilnych.

Nieco inaczej wygląda sprawa z urządzeniami samochodowymi, które mają zaimplementowaną aplikację SmartphoneLink. Aplikację - o tej samej nazwie - instalujemy też w smartphonie i wówczas po sparowaniu, Garmin działa jako zestaw głośnomówiący. Ale Monterra chyba tej możliwości nie posiada.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez oolsztyniak » Wt, 27 cze 2017 10:57

Szkoda :(

Liczyłem, na jakąś apkę, która w jakiś sposób połączy telefon z monterra.
Jest : Monterra
Był : Oregon 300, Oregon 450t, 60 CSx, 62s, Montana 600, Montana 650t
oolsztyniak
 
Posty: 21
Dołączył(a): Pt, 15 lut 2013 23:48

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Wt, 13 mar 2018 16:22

Trasa aktywna, jeśli stosuje się routing wg śladu:
Screenshot_2018-03-13-16-05-02.png

Trasa aktywna "na krechę" wg śladu:
Screenshot_2018-03-13-16-05-28.png


Różnica polega na sposobie wyświetlania odległości do kolejnych punktów charakterystycznych śladu.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6100
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Poprzednia strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości