GPSMAP 64

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: GPSMAP 64

Postprzez Enagem » Pn, 19 gru 2016 19:23

Może warto ustawić opcję "zapisu po włączeniu urządzenia" i obserwować ubywanie baterii.
W Garminie wszystko jest możliwe. :)
Enagem
 
Posty: 20
Dołączył(a): Pn, 24 gru 2012 15:15

Re: GPSMAP 64

Postprzez Machnac1 » Pn, 16 sty 2017 20:58

Mój ostatnio leżał od wakacji i na starych aku nadal miały 50% prądu.
Więc chyba nie jest to charakterystyczne dla tego modelu.
Zobaczymy co po aktualizacji softu, bo dopiero tydzień temu zaktualizowałem.
GPSMap64ST, Vivoactive HR, PL.Topo
Avatar użytkownika
Machnac1
 
Posty: 10
Dołączył(a): Wt, 19 kwi 2016 21:31
Lokalizacja: Jadwisin/Serock

Re: GPSMAP 64

Postprzez tewupe » Cz, 23 lut 2017 10:57

Czołem Grupa! Jako nowy użytkownik GPSMAP64 na wstępie chciałem się przywitać.

Swój nadajnik mam od kilku dni i dopiero rozgryzam jego możliwości z nieocenioną pomocą tego forum <wazelinka> :). Z lekką trwogą czytam o problemach z jakimi się zmagacie. Chciałbym dorzucić kolejny kamyk do ogródka i poprosić o pomoc.

Po zwyzerowaniu Komputera Podróży kładę nadajnik na stole i widzę jak nabijany jest "Licznik podróży" oraz "Dystans Śladu" Odbiornik leży nieruchomo i przez 30 min LP nabił 646m and DŚ 347m. Troche mnie to przeraża, bo sądziłem że podawanie przebytego dystansu to jedna z podstaw takiego odbiornika. Jak wejdę na mapę to wskaźnik też cały czas pływa. Jakbym gps przyczepił do obroży psa i wypuścił go na łąkę. Wykres śladu mam ustawiony na rejestruj i pokaż. Czy robię coś źle, czy może powiniem skontaktować się z serwisem ?
tewupe
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz, 23 lut 2017 10:41

Re: GPSMAP 64

Postprzez GPS Maniak » Cz, 23 lut 2017 11:02

Podstawy. Mamy na Garniaku opcję Szukaj. Wpisz tam: "pływanie sygnału". Temat rzeka :D

Generalnie przy lepszym sygnale, a szczególnie gdy będziesz w ruchu, problem nabijania dystansu staje się niezauważalny. Najgorzej jest na postoju i tym gorzej im gorsza jakość sygnału GPS.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: GPSMAP 64

Postprzez tewupe » Cz, 23 lut 2017 11:25

Dzieki, wiem, wpisywałem "Licznik podróży" "dystans" "ślad" itp. Poczytałem też trochę zanim napisałem pytanie. Faktycznie temat rzeka. Mam co czytać w nadchodzących dniach :) Nie wiem jednak czy się cieszyć, że jest tyle informacji na ten temat czy martwić, że jest on aż tak rozległy.
tewupe
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz, 23 lut 2017 10:41

Re: GPSMAP 64

Postprzez maciejka201 » Śr, 22 mar 2017 8:56

Nie martw się... Jak ślad zrzucisz do kompa, to pokaże prawidłową długość. Na krótsze trasy (albo treningów do 8-10 godzin) używam zegarka forerunner220, tam problem pływania nie występuje. Mam 64kę i na 13 godzinnej wędrówce "nabiła" mi prawie 3 km :D
maciejka201
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 14 lut 2016 15:46

Re: GPSMAP 64

Postprzez sdsyc » Śr, 22 mar 2017 11:57

No to kolega uprościł :-(

Niestety, w odczycie BC może pokazywać wartości w sekcji statystyk, który jest zgodny z licznikami 'podróży'
Dopiero przy wyborze punktów w śladzie lub po edycji punktów śladu BC pokazuje nową statystykę.
Inną, a czy prawidłową? ;-)
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2806
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: GPSMAP 64

Postprzez mexikanos11 » Wt, 25 kwi 2017 9:12

Mam GPSMAP 64, wczesniej mialem Oregona 600, i jeszcze jakiegos starszego z serii edge tak wiec troche juz sie nimi nabawilem.
Ogolnie raz w tygodniu sobie trasy zgrywam na kompa i resetuje zapisane slady. Ale zauwazylem ze jak robi sie ich wiecej to odbiornik sie duzo dluzej wlacza... To normalne ?
Pytam bo planuje taka podroz na 2-3mies zrobic i jak po pierwszym miesiacu mi sie bedzie nie wiem ile wlaczal to troche lipa...
A drugie pytanie to takkie ze np powiedzmy jade na rowerze z punktu A do punktu B pozniej wylaczam GPS wsiadam w pociag. Wychodze w punkcie C wlaczam GPS i jade do pukntu D na rowerze.
No i on zamiast pokazywac odleglosc tylko wtedy jak byl wlaczony czyli A->B i C->D to pokazuje mi to a extra dostaje prosta linie z punktu B->C. Linia by mi nie przeszkadzala ale wlicza mi do kilometrow... I pozniej nie wiem ile dziennie zrobilem... W oregonie byl przycisk pauzy trasy. Tutaj nie widzialem...
mexikanos11
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr, 04 cze 2014 9:16

Re: GPSMAP 64

Postprzez gregorisan » Śr, 24 maja 2017 19:41

Dobry wieczór.
Od wczoraj mam GPSMAP 64s. Początkowo miał być Oregon 600, ale podążyłem za tłumem i wybrałem właśnie serie 64. Wcześniej przez prawie 5 lat intensywnie korzystałem z Dakoty 20, która znalazła już nowego właściciela :D
Ogólnie jestem zadowolony po przesiadce z Dakoty 20 - trochę się obawiałem nowej filozofii obsługi, ale już mam cały odbiornik ogarnięty. Na minus jedynie rozmiar, waga i szybkość wpisywania tekstu oraz zaznaczania punktów na mapie. Cała reszta na plus jak na chwilę obecną bo z Garminem nigdy nic nie wiadomo :lol:
Mam przy okazji kilka pytań.
1. W jaki sposób mogę bezpośrednio z odbiornika synchronizować swoje aktywności do smartphona z zainstalowanym Garmin Connect?
Bez problemu udało mi się parowanie. Działa funkcja LiveTrack oraz powiadomienia, ale nie chce synchronizować śladu - zarówno bieżącego jak i zapisanego. Oprogramowanie w wersji 4.70.
2. Druga sprawa. Czy warto jest kupić ten oryginalny pokrowiec? Ta moja Dakota 20 po 5 latach wyglądała fatalnie. Odeszły z niej wszystkie te gumowe wstawki a co za tym idzie odpadł też włącznik, który musiałem zakleić gumową wstawką. Chciałbym tego uniknąć w przypadku 64 bo tutaj niestety też jest gumowana obudowa.
3. Używam tylko akumulatorków Eneloop. Gdzieś mi się o uszy obiło, że potrafią one być ładowane bezpośrednio w urządzeniu. A w jaki sposób się to odbywa - poprzez port USB czy ładowarkę sieciową?
U siebie mam ustawioną opcję "tradycyjna NiMH" bo przy Wst. naład. NiMH niestety blednie wskazuje wskaźnik naładowania baterii.
Na mocno już wysłużonych 8-6 letnich akumulatorkach 64s trzyma około 14 godzin - podświetlenie 50%, czas 15 s., oszczędzanie baterii OFF.
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam :D
gregorisan
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 05 wrz 2012 21:02

Re: GPSMAP 64

Postprzez cudak » N, 04 lut 2018 13:25

Używa ktoś GPSMAP 64sc ? Może ktoś coś w kilku zdaniach napisać ? Gdzie można go kupić ? Jest oficjalnie dostępny w Polsce ?

P.S. To, że ma aparat to wiem :)

Dobra znalazłem, że produkcja została wycofana
cudak
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt, 30 sty 2018 22:53

Re: GPSMAP 64

Postprzez wodzirej » N, 04 lut 2018 23:23

cudak napisał(a):Może ktoś coś w kilku zdaniach napisać?

Kilka zdań o serii GPSMap 64: viewtopic.php?f=2&t=14109&p=171860&hilit=gpsmap+64#p171860
cudak napisał(a):Gdzie można go kupić?

Być może latem 2018 uda mi się przyjechać do Polski, to możemy dobić targu.
Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivosport
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1907
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: GPSMAP 64

Postprzez cudak » Pn, 05 lut 2018 23:04

wodzirej napisał(a):Kilka zdań o serii GPSMap 64: viewtopic.php?f=2&t=14109&p=171860&hilit=gpsmap+64#p171860


Podałeś linka do tego tematu :) Który już cały przeczytałem. Inne też, chodziło mi dokładnie o model 64sc :) Ale już wszystko jasne. Napiszcie tylko czy brać 64s czy 64st ? Opłaca się płacić za te dodatkowe mapy ?

wodzirej napisał(a):Być może latem 2018 uda mi się przyjechać do Polski, to możemy dobić targu.


Nie wytrzymam tyle :D
cudak
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt, 30 sty 2018 22:53

Re: GPSMAP 64

Postprzez Norick » Wt, 13 lut 2018 15:19

cudak napisał(a):
Napiszcie tylko czy brać 64s czy 64st ? Opłaca się płacić za te dodatkowe mapy ?

Na pewno nie opłaca się ze względu na mapy. Moja poszła do śmieci pierwszego dnia. Opłaca się jedynie ze względu na pamięć urządzenia (st). A ustawiając odpowiednie profile albo zmieniając ID mapsetów można mieć w tym urządzeniu sporo możliwości przełączania tychże. Ja polecam st.
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
Avatar użytkownika
Norick
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pt, 31 maja 2013 14:17

Poprzednia strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości