GPSMAP 64

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: GPSMAP 64

Postprzez Enagem » Pn, 19 gru 2016 19:23

Może warto ustawić opcję "zapisu po włączeniu urządzenia" i obserwować ubywanie baterii.
W Garminie wszystko jest możliwe. :)
Enagem
 
Posty: 20
Dołączył(a): Pn, 24 gru 2012 15:15

Re: GPSMAP 64

Postprzez Machnac1 » Pn, 16 sty 2017 20:58

Mój ostatnio leżał od wakacji i na starych aku nadal miały 50% prądu.
Więc chyba nie jest to charakterystyczne dla tego modelu.
Zobaczymy co po aktualizacji softu, bo dopiero tydzień temu zaktualizowałem.
GPSMap64ST, Vivoactive HR, PL.Topo
Avatar użytkownika
Machnac1
 
Posty: 10
Dołączył(a): Wt, 19 kwi 2016 21:31
Lokalizacja: Jadwisin/Serock

Re: GPSMAP 64

Postprzez tewupe » Cz, 23 lut 2017 10:57

Czołem Grupa! Jako nowy użytkownik GPSMAP64 na wstępie chciałem się przywitać.

Swój nadajnik mam od kilku dni i dopiero rozgryzam jego możliwości z nieocenioną pomocą tego forum <wazelinka> :). Z lekką trwogą czytam o problemach z jakimi się zmagacie. Chciałbym dorzucić kolejny kamyk do ogródka i poprosić o pomoc.

Po zwyzerowaniu Komputera Podróży kładę nadajnik na stole i widzę jak nabijany jest "Licznik podróży" oraz "Dystans Śladu" Odbiornik leży nieruchomo i przez 30 min LP nabił 646m and DŚ 347m. Troche mnie to przeraża, bo sądziłem że podawanie przebytego dystansu to jedna z podstaw takiego odbiornika. Jak wejdę na mapę to wskaźnik też cały czas pływa. Jakbym gps przyczepił do obroży psa i wypuścił go na łąkę. Wykres śladu mam ustawiony na rejestruj i pokaż. Czy robię coś źle, czy może powiniem skontaktować się z serwisem ?
tewupe
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz, 23 lut 2017 10:41

Re: GPSMAP 64

Postprzez GPS Maniak » Cz, 23 lut 2017 11:02

Podstawy. Mamy na Garniaku opcję Szukaj. Wpisz tam: "pływanie sygnału". Temat rzeka :D

Generalnie przy lepszym sygnale, a szczególnie gdy będziesz w ruchu, problem nabijania dystansu staje się niezauważalny. Najgorzej jest na postoju i tym gorzej im gorsza jakość sygnału GPS.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: GPSMAP 64

Postprzez tewupe » Cz, 23 lut 2017 11:25

Dzieki, wiem, wpisywałem "Licznik podróży" "dystans" "ślad" itp. Poczytałem też trochę zanim napisałem pytanie. Faktycznie temat rzeka. Mam co czytać w nadchodzących dniach :) Nie wiem jednak czy się cieszyć, że jest tyle informacji na ten temat czy martwić, że jest on aż tak rozległy.
tewupe
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz, 23 lut 2017 10:41

Re: GPSMAP 64

Postprzez maciejka201 » Śr, 22 mar 2017 8:56

Nie martw się... Jak ślad zrzucisz do kompa, to pokaże prawidłową długość. Na krótsze trasy (albo treningów do 8-10 godzin) używam zegarka forerunner220, tam problem pływania nie występuje. Mam 64kę i na 13 godzinnej wędrówce "nabiła" mi prawie 3 km :D
maciejka201
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 14 lut 2016 15:46

Re: GPSMAP 64

Postprzez sdsyc » Śr, 22 mar 2017 11:57

No to kolega uprościł :-(

Niestety, w odczycie BC może pokazywać wartości w sekcji statystyk, który jest zgodny z licznikami 'podróży'
Dopiero przy wyborze punktów w śladzie lub po edycji punktów śladu BC pokazuje nową statystykę.
Inną, a czy prawidłową? ;-)
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2822
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: GPSMAP 64

Postprzez mexikanos11 » Wt, 25 kwi 2017 9:12

Mam GPSMAP 64, wczesniej mialem Oregona 600, i jeszcze jakiegos starszego z serii edge tak wiec troche juz sie nimi nabawilem.
Ogolnie raz w tygodniu sobie trasy zgrywam na kompa i resetuje zapisane slady. Ale zauwazylem ze jak robi sie ich wiecej to odbiornik sie duzo dluzej wlacza... To normalne ?
Pytam bo planuje taka podroz na 2-3mies zrobic i jak po pierwszym miesiacu mi sie bedzie nie wiem ile wlaczal to troche lipa...
A drugie pytanie to takkie ze np powiedzmy jade na rowerze z punktu A do punktu B pozniej wylaczam GPS wsiadam w pociag. Wychodze w punkcie C wlaczam GPS i jade do pukntu D na rowerze.
No i on zamiast pokazywac odleglosc tylko wtedy jak byl wlaczony czyli A->B i C->D to pokazuje mi to a extra dostaje prosta linie z punktu B->C. Linia by mi nie przeszkadzala ale wlicza mi do kilometrow... I pozniej nie wiem ile dziennie zrobilem... W oregonie byl przycisk pauzy trasy. Tutaj nie widzialem...
mexikanos11
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr, 04 cze 2014 9:16

Re: GPSMAP 64

Postprzez gregorisan » Śr, 24 maja 2017 19:41

Dobry wieczór.
Od wczoraj mam GPSMAP 64s. Początkowo miał być Oregon 600, ale podążyłem za tłumem i wybrałem właśnie serie 64. Wcześniej przez prawie 5 lat intensywnie korzystałem z Dakoty 20, która znalazła już nowego właściciela :D
Ogólnie jestem zadowolony po przesiadce z Dakoty 20 - trochę się obawiałem nowej filozofii obsługi, ale już mam cały odbiornik ogarnięty. Na minus jedynie rozmiar, waga i szybkość wpisywania tekstu oraz zaznaczania punktów na mapie. Cała reszta na plus jak na chwilę obecną bo z Garminem nigdy nic nie wiadomo :lol:
Mam przy okazji kilka pytań.
1. W jaki sposób mogę bezpośrednio z odbiornika synchronizować swoje aktywności do smartphona z zainstalowanym Garmin Connect?
Bez problemu udało mi się parowanie. Działa funkcja LiveTrack oraz powiadomienia, ale nie chce synchronizować śladu - zarówno bieżącego jak i zapisanego. Oprogramowanie w wersji 4.70.
2. Druga sprawa. Czy warto jest kupić ten oryginalny pokrowiec? Ta moja Dakota 20 po 5 latach wyglądała fatalnie. Odeszły z niej wszystkie te gumowe wstawki a co za tym idzie odpadł też włącznik, który musiałem zakleić gumową wstawką. Chciałbym tego uniknąć w przypadku 64 bo tutaj niestety też jest gumowana obudowa.
3. Używam tylko akumulatorków Eneloop. Gdzieś mi się o uszy obiło, że potrafią one być ładowane bezpośrednio w urządzeniu. A w jaki sposób się to odbywa - poprzez port USB czy ładowarkę sieciową?
U siebie mam ustawioną opcję "tradycyjna NiMH" bo przy Wst. naład. NiMH niestety blednie wskazuje wskaźnik naładowania baterii.
Na mocno już wysłużonych 8-6 letnich akumulatorkach 64s trzyma około 14 godzin - podświetlenie 50%, czas 15 s., oszczędzanie baterii OFF.
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam :D
gregorisan
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 05 wrz 2012 21:02

Re: GPSMAP 64

Postprzez cudak » N, 04 lut 2018 13:25

Używa ktoś GPSMAP 64sc ? Może ktoś coś w kilku zdaniach napisać ? Gdzie można go kupić ? Jest oficjalnie dostępny w Polsce ?

P.S. To, że ma aparat to wiem :)

Dobra znalazłem, że produkcja została wycofana
cudak
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt, 30 sty 2018 22:53

Re: GPSMAP 64

Postprzez wodzirej » N, 04 lut 2018 23:23

cudak napisał(a):Może ktoś coś w kilku zdaniach napisać?

Kilka zdań o serii GPSMap 64: viewtopic.php?f=2&t=14109&p=171860&hilit=gpsmap+64#p171860
cudak napisał(a):Gdzie można go kupić?

Być może latem 2018 uda mi się przyjechać do Polski, to możemy dobić targu.
Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivoactiv 3 Music
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1914
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: GPSMAP 64

Postprzez cudak » Pn, 05 lut 2018 23:04

wodzirej napisał(a):Kilka zdań o serii GPSMap 64: viewtopic.php?f=2&t=14109&p=171860&hilit=gpsmap+64#p171860


Podałeś linka do tego tematu :) Który już cały przeczytałem. Inne też, chodziło mi dokładnie o model 64sc :) Ale już wszystko jasne. Napiszcie tylko czy brać 64s czy 64st ? Opłaca się płacić za te dodatkowe mapy ?

wodzirej napisał(a):Być może latem 2018 uda mi się przyjechać do Polski, to możemy dobić targu.


Nie wytrzymam tyle :D
cudak
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt, 30 sty 2018 22:53

Re: GPSMAP 64

Postprzez Norick » Wt, 13 lut 2018 15:19

cudak napisał(a):
Napiszcie tylko czy brać 64s czy 64st ? Opłaca się płacić za te dodatkowe mapy ?

Na pewno nie opłaca się ze względu na mapy. Moja poszła do śmieci pierwszego dnia. Opłaca się jedynie ze względu na pamięć urządzenia (st). A ustawiając odpowiednie profile albo zmieniając ID mapsetów można mieć w tym urządzeniu sporo możliwości przełączania tychże. Ja polecam st.
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
Avatar użytkownika
Norick
 
Posty: 68
Dołączył(a): Pt, 31 maja 2013 14:17

Poprzednia strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość