GPSMAP 64

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: GPSMAP 64

Postprzez GPS Maniak » Pt, 22 kwi 2016 8:39

Nie ma tematu. Po prostu sądziłem że masz wyłącznie ślady z archiwizacji, bez takich zapisanych ręcznie.

Wracajać do tematu. Jeżeli dobrze rozumiem wychodzi na to, że w przypadku 64-ki GC podczas automatycznej synchronizacji korzysta wyłącznie z bieżącego śladu. Czyli może tu:
GPS Maniak napisał(a):Analizując literalne brzmienie instrukcji, tak mnie jeszcze naszło ... A może w przypadku 64-ki GCM nie wysyła na serwer zarchiwizowanych śladów/aktywności, lecz wyłącznie tzw. ślad bieżący? Może trzeba by było sparować garminka ze smartphonem zanim wyłączymy zapis śladu, potem zatrzymać rejestrowanie śladu, wykonać jego zapis ale bez zerowania śladu bieżącego? Może taka sekwencja zdarzeń wymusi wysłanie bieżącej "aktywności" na serwery Garmina?

byłem blisko? Nie wykluczone, że GCM ma podobne i bliżej nam nie znane ograniczenia dotyczące 64-ki - podobnie jak GC. Spróbowałbym jednak takich kombinacji jak opisane wyżej, albo wręcz zrobiłbym krótki spacerek, podczas którego 64-ka byłaby cały czas sparowana ze smartphonem, a aplikacja GCM byłaby aktywna.

Więcej to już chyba nic nie wymyślimy.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: GPSMAP 64

Postprzez zdyboo » Pn, 25 kwi 2016 9:26

W sobotę przejechałem się kawałek na rowerze i nic, GCM twierdzi, że połączono, synchronizacja ukończona, ale pokazuje datę ostatniej synchronizacji po kablu. Aktywnego śladu z 64s jak nie czytał, tak nie czyta.
Metoda na wycieczkę z włączonymi i sparowanymi urządzeniami też nie odniosła pozytywnych efektów.

Za to jak zsynchronizuję po kablu, to GC pokazuje wszystkie statystyki, automatycznie wrzuca na Stravę i ogólnie jest pico bello. GCM widzi oczywiście tę aktywność, ale przy próbie podejrzenia szczegółów wyświetla komunikat "Wystąpił błąd", ale nie wiem na czym ten błąd polega, bo wyświetla prawidłowo i wszystkie statystyki są dostępne. Dotyczy to dowolnego śladu z 64s, zarówno tego bieżącego, zsynchronizowanego automatycznie, jak i śladów wrzucanych ręcznie. Ślady wrzucane z Edge 200 są pozbawione komunikatu o występowaniu błędu.

Zatem jak dla mnie 64s nie współpracuje z GCM, potrzymam jeszcze czas jakiś apkę na telefonie i będę próbował po aktualizacji, apki i/lub firmware odbiornika.
Jakby się komuś udało przeprowadzić bezprzewodową synchronizację pomiędzy telefonem na Andku, a 64s, to proszę o informacje.
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
zdyboo
 
Posty: 33
Dołączył(a): Pn, 27 paź 2014 20:26

Re: GPSMAP 64

Postprzez zdyboo » Wt, 26 kwi 2016 16:26

Napisałem do centrum pomocy Garmina i dostałem odpowiedź, że mój telefon nie jest kompatybilny z 64s i polecają synchronizację po kablu z kompem.
Czyli tzw. dupa i jedna apka mniej w telefonie.

Ciekawe tylko co jest tego przyczyną, polityka Garmina, wadliwie napisane oprogramowanie czy faktyczny problem akurat z moim, a zapewne nie tylko moim, telefonem?
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
zdyboo
 
Posty: 33
Dołączył(a): Pn, 27 paź 2014 20:26

Re: GPSMAP 64

Postprzez GPS Maniak » Wt, 26 kwi 2016 16:41

Coś czuję, że żaden telefon z Androidem nie byłby ich zdaniem kompatybilny i zapewne nie o telefon chodzi, ile o samą apkę na Androida. Po prostu olali temat 64-ki.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: GPSMAP 64

Postprzez JacekN » Wt, 03 maja 2016 0:11

Witam!Wymieniłem 60csx na 64st i walczę.Nie podoba mi się mocowanie.Stare urządzenie wisiało na klipsie za korpus główny urządzenia a nowy za klapkę.
Dwa lata temu zmieniając po ciemku akumulatory na środku Bałtyku,po kiepskim zamocowaniu klapka utonęła.Pływając z nowym urządzeniem to tylko klapka by mi została.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 603
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: GPSMAP 64

Postprzez Wojtek Szydlowski » Wt, 03 maja 2016 1:25

Chyba nie czuję problemu.
Jeśli wrzucisz do wody część urządzenia, to już po nim, chyba, że to "jednostka pływająca", czyli coś z serii 7xx :)
Ja osobiście uważam, że klips w nowych uchwytach do 60-tki czy innego Oregona jest bezpieczniejszy i pewniejszy niż w 60Csx, jakim kiedyś dysponowałem.
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1089
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18

Re: GPSMAP 64

Postprzez JacekN » Wt, 03 maja 2016 10:37

Źle zapiąłem zatrzask klapki do baterii.Urządzenie było przypięte do paska na klipsie i klapka się wysunęła.Pofrunęła do morza.W nowym urządzeniu do tylko klapka by została.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 603
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: GPSMAP 64

Postprzez Norick » Wt, 03 maja 2016 21:05

Wojtek Szydlowski napisał(a):Chyba nie czuję problemu.

Również, zwłaszcza że jest gdzie zapiąć linkę tudzież retraktor. Jak sam wspomniałeś źle zapiąłeś klapkę. Ja zawsze dodatkowo jeszcze go przypinam a zwłaszcza w trudnych warunkach. Też mi się podobało wiele rzeczy w 60tce, np,. gniazdo ładowania ale przesiadłem się mając tego świadomość . Tak właściwie to kazdy może wylewać "gorzkie żale" tylko w tym wątku nie bardzo ma to sens. Lepiej zwracać się do producenta :mrgreen:
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
Avatar użytkownika
Norick
 
Posty: 70
Dołączył(a): Pt, 31 maja 2013 14:17

Re: GPSMAP 64

Postprzez zdyboo » Śr, 04 maja 2016 8:06

A mnie się właśnie podoba to, że odpięciu 64 z roweru, mam gładki odbiornik, który nie haczy mi w kieszeni. Tę zmianę uważam za plus. Zawsze mam odbiornik na smyczy, krótkiej jak jest zamontowany na rowerze i długiej jak zaczepiam do plecaka. Smyczy się nauczyłem używać, jak jeszcze nie miałem odbiornika. Kolega miał Vistę, nie do końca wsunął w uchwyt, odbiornik się wysunął i go zgubił. Nad Vistą miał mapnik, zatem nie zauważył tego od razu. Może do tej pory leży w Górach Stołowych.
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
zdyboo
 
Posty: 33
Dołączył(a): Pn, 27 paź 2014 20:26

Re: GPSMAP 64

Postprzez Johnny_Walker » Wt, 19 lip 2016 16:01

Cześć wszystkim! :)
Jestem bardzo początkującym użytkownikiem odbiornika 64 st.
Chciałem spytać ile map rastrowych "Compassu" (zwłaszcza dużych - z dwustronnego oryginału papierowego) mogę wgrać do katalogu "CustomMaps".
Czy to może być wyłącznie jeden plik KMZ czy też plików KMZ może być i dziesięć, tylko rzecz w tym, by po wgraniu każdego kolejnego pliku go dezaktywować w opcjach mapy.

A może tych aktywnych dużych map rastrowych może być i 4, bo czytałem, że "w nowszych odbiornikach Garmian" mogą być jednocześnie aktywne 4 mapy rastrowe :?: Nie wiem, czy 64st jest tu wystarczająco nowoczesny...

Bardzo proszę o info.
GPSMap 64st
Johnny_Walker
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt, 19 lip 2016 15:05

Re: GPSMAP 64

Postprzez GPS Maniak » Wt, 19 lip 2016 16:58

Ilość plików KMZ nie powinna mieć znaczenia. Limit dotyczy czego innego - tzw. "kafelków". O co chodzi? Otóż plik KMZ to taki niby "zip", w skład którego wchodzą kafelki rastra oraz plik z georeferencjami. Tak to mniej więcej wygląda. Generalnie nowsze odbiorniki Garmina posiadają limit 500 kafelków i zapewne 64-ka też tak ma. Przygotowując mapę samemu, można kombinować, bo im większe wymiary kafelka tym ich mniej oczywiście. Z tym, że to też nie do końca wygląda tak prosto. Zbyt duży kafelek może zamulić odbiornik, bądź spowodować spadek jakości wyświetlanego obrazka. Niemniej można pokombinować by wypracować sobie jakieś optimum.

Nieco inaczej wygląda to w przypadku map komercyjnych, kupionych np. w Compassie, gdzie kafelki są jakie są. Z reguły ilość kafelków w "gotowcach" Compassu oscyluje w granicach 70-99. W sumie więc takich map (w sensie plików) można wrzucić na kartę (do odbiornika) 5-7.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: GPSMAP 64

Postprzez anu » N, 14 sie 2016 20:52

Mam martwego 64s. Czy są inne sposoby na próby jego ożywienia ponad: pomylone baterie, podłączyć do zasilenia zewnętrznego; master reset; trzymać up i podłączyć przez usb do komputera?

P.S.
Ruszył. W zasadzie nie potrafię powiedzieć w którym momencie. Wykorzystałem wszystkie 3 sposoby. Odłożyłem. I przy kolejnym włączeniu zasilania ruszył. Choć w zasadzie być może nie ma się z czego cieszyć. To wygląda na jakieś uszkodzenie mechaniczne - coś się przestawiło i zapalił, ale równie dobrze może się przestawić w drugą stronę i zgaśnie. Do zabawy w domu ok, przy jakimś wyjeździe i tak w pogotowiu musi być mapa papierowa. Nic to, na razie w dziale giełda poszukuję uszczelki. Może odmawia współpracy bez pelerynki i gumowców:)
anu
 
Posty: 70
Dołączył(a): Wt, 05 lip 2011 12:08

Re: GPSMAP 64

Postprzez Johnny_Walker » Pn, 31 paź 2016 15:11

Chciałem zapytać jaki rodzaj baterii AA mam ustawić w opcjach "Typ baterii", jeśli bym chciał użyć akumulatorków NiMH, tzn. nie wiem, czy powinienem ustawić "Tradycyjna NiMH" czy też "Wst. naład. NiMH" :?: :?:

I jeszcze chciałem zapytać czy takie akumulatorki już założone do GPS-a będą się podładowywać podczas połączenia z kompem poprzez USB, czy też jedynym sposobem ich ładowania jest ich wyjmowanie i ładowanie w zewnętrznej osobnej ładowarce :?:

Z góry dziękuję za odpowiedź! :)

PS. Dziękuję również bardzo za poprzednią odpowiedź. :)
BTW. Zauważyłem że jak ilość plików KMZ wyd. "Compass" w CustomMaps wynosi 7 to wyświetla się przy starcie komunikat "Za dużo obrazów map własnych. NIe wszystkie zostaną wyświetlone", ale w rzeczywistość wyświetlają się wszystkie, tzn. widać wszystkie SIEDEM i można je sobie - zapewne tylko jeden na raz - uaktywniać. Natomiast jak w katalogu CustomMaps jest więcej niż 7 plików KMZ to one się zwyczajnie nie wyświetlają, więc już ich sobie włączyć nie można.
GPSMap 64st
Johnny_Walker
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt, 19 lip 2016 15:05

Re: GPSMAP 64

Postprzez traper_24 » Pn, 31 paź 2016 18:08

Johnny_Walker napisał(a):Chciałem zapytać jaki rodzaj baterii AA mam ustawić w opcjach "Typ baterii", jeśli bym chciał użyć akumulatorków NiMH, tzn. nie wiem, czy powinienem ustawić "Tradycyjna NiMH" czy też "Wst. naład. NiMH" :?: :?:

I właśnie dlatego wolę używać w GPS-ach języka angielskiego, bo nawet dla lingwistycznego ignoranta "Precharged NiMH" okaże się potencjalnie o wiele bardziej zrozumiałe niż rzeczone "Wst. naład. NiMH" :-)
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
traper_24
Bywalec
 
Posty: 342
Dołączył(a): So, 27 mar 2010 22:41

Re: GPSMAP 64

Postprzez roro » Pn, 31 paź 2016 18:50

Johnny_Walker napisał(a):BTW. Zauważyłem że jak ilość plików KMZ wyd. "Compass" w CustomMaps wynosi 7 to wyświetla się przy starcie komunikat "Za dużo obrazów map własnych. NIe wszystkie zostaną wyświetlone", ale w rzeczywistość wyświetlają się wszystkie, tzn. widać wszystkie SIEDEM i można je sobie - zapewne tylko jeden na raz - uaktywniać. Natomiast jak w katalogu CustomMaps jest więcej niż 7 plików KMZ to one się zwyczajnie nie wyświetlają, więc już ich sobie włączyć nie można.

Ograniczenie w wyświetlaniu nie dotyczy ilości plików kmz tylko łącznej sumy "kafelków"
zawartych we wszystkich plikach ( plików może być 500, jeżeli każdy plik będzie zawierał jeden "kafelek").

Jeżeli tak jak napisałeś sześć plików zawiera na przykład 490 kafelków, to siódmy plik znajdzie się na liście,
ale z tego pliku będzie wyświetlone tylko dziesięć "kafelków". W Twoim przypadku trudno jest określić,
który plik nie będzie wyświetlany w całości i w jakim zakresie.

Akumulatory " zwykłe" nie będą ładowane chociaż Twój odbiornik jest przygotowany do ładowania
akumulatorów w odbiorniku.
roro
Bywalec
 
Posty: 527
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości