Rejestracja śladu w GPSMAP64s

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez Gal.Anonim » Pn, 23 cze 2014 20:05

Witam! Wie ktoś może jak skonfigurować tego Garmina aby po wejściu do budynku nie rejestrował takich bzdetów jak w załączniku? Wszedłem z włączoną nawigacją do schroniska i spędziłem tam ok. 40 min, w tym czasie urządzenie zarejestrowało mi jakąś absurdalną trasę o długości ponad 3 km! Metoda rejestracji śladu ustawiona była na "Dystans" z interwałem 0.01 km. Wcześniej miałem ustawioną rejestrację na "Auto" ale wówczas takie kwiatki zdarzały się nawet kiedy zatrzymałem się na kilka minut pod gołym niebem. Co ciekawe eTrex 10, którego też ze sobą mieliśmy niczego podobnego nie zmajstrował a sposób rejestracji śladu był identyczny jak w GPSMAP 64s.
Załączniki
Slad.png
GPSmap 64s, eTrex 10
Avatar użytkownika
Gal.Anonim
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pn, 27 sie 2012 20:19

Re: Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez GPS Maniak » Pn, 23 cze 2014 22:11

Wydaje się, że odbiornik zachował się jak najbardziej prawidłowo. Szczątkowy sygnał dochodzący do wnętrza budynku, daje takie właśnie wydumane, zmienne "lokalizacje". Jedyna rada: wyłączać zapis śladu, albo wręcz wyłączać odbiornik przy wejściu do budynku.

Prywatnie dodam, że sam o tym zapominam i zdarzyło mi się, że podczas niedzielnego spaceru, mój zegarek przez około 10-15 minut pobytu w cukierni " przeszedł" ok 1,5 km :mrgreen:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez Gal.Anonim » Wt, 24 cze 2014 19:04

Dzięki za informację. Rozumiem, że nawet jeśli wyłączę zapis śladu to komputer nadal będzie zliczał moją "wydumaną"trasę? Jest jakiś patent, poza wyłączaniem urządzenia, aby jednym kliknięciem zatrzymać zarówno rejestrowanie śladu jak i komputer?
GPSmap 64s, eTrex 10
Avatar użytkownika
Gal.Anonim
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pn, 27 sie 2012 20:19

Re: Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez GPS Maniak » Wt, 24 cze 2014 20:18

W życiu nie miałem 64-ki w ręku. Zakładając jednak, że koncepcja odbiornika nie rożni się od Oregona 6xx, zajrzałbym do: Ustawienia-ślady-zaawansowana konfiguracja. W Oregonie tam właśnie siedzi opcja powiązania /lub nie/ pracy komputera podróży w powiązaniu z zapisem śladu.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez Gal.Anonim » Wt, 24 cze 2014 20:43

Niestety, w GPSMAP64 niczego takiego nie znalazłem. Musiałbym sprawdzić jaki efekt przyniesie wyłączenie modułu GPS.
GPSmap 64s, eTrex 10
Avatar użytkownika
Gal.Anonim
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pn, 27 sie 2012 20:19

Re: Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez Zachu » Śr, 25 cze 2014 6:35

Raczej bliżej mu do 62 ;)
Instrukcja http://support.garmin.com/support/manua ... 4F6FD56478 trzecia strona.

To chyba już lepiej wyłączyć i włączyć odbiornik.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7631
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez GPS Maniak » Śr, 25 cze 2014 19:20

To oregonowe powiązanie komputera podróży z zapisem śladu wcale nie jest takie super, zwłaszcza gdy użytkownik ma sklerozę i zapomni włączyć zapis śladu po po pasie. Właśnie dzisiaj się o tym przekonałem, tracąc ok. 4 km śladu.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez Norick » Śr, 25 cze 2014 19:31

Bardzo możliwe Lechu, ale 64 nie ma nawet takiej opcji. Pozostaje pamiętanie o wyłączaniu. Bo potem kastrowanie śladu bywa wielce meczące. Z drugiej strony narowistość przy włączaniu też trochę do tego zniechęca...bo zdarzyło mi się to znów dość istotnym momencie. Ale dla równowagi muszę dodać że choć parzył mnie w łapy i toughbooka przełączyłem w hot environment...to dał radę doskonale na pustyni mimo że wydawało mi się że eksploduje w samochodzie. Miał drobne chwile zawahania ale ślad mam cały i odbiornik zniósł próbę doskonale :D
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
Avatar użytkownika
Norick
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pt, 31 maja 2013 14:17

Re: Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez Enagem » Śr, 25 cze 2014 21:08

A może rejestrację śladu kontrolować stoperem?
W Etrexe działa to całkiem sprawnie.
Enagem
 
Posty: 20
Dołączył(a): Pn, 24 gru 2012 15:15

Re: Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez Gal.Anonim » Cz, 10 lip 2014 18:35

Przećwiczyłem wszystkie możliwości i najlepszym rozwiązaniem wydaje mi się wyłączanie modułu GPS. Sprawdza się idealnie zarówno w 64s jak i eTrex 10. Przed wejściem do schroniska wyłączam satelity, po wyjściu włączam na nowo i w śladzie nie ma żadnej sieczki.
GPSmap 64s, eTrex 10
Avatar użytkownika
Gal.Anonim
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pn, 27 sie 2012 20:19

Re: Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez Norick » So, 12 lip 2014 16:59

" Kazdemu w/g jego potrzeb"
Ja natomiast w niektórych miejscach nie wyobrażam sobie manipulowania guzikami ( w kieszenie). Dlatego staram się gasić urządzenie co jeszcze oszczędza baterie. Po włączeniu również nie ma sieczki a fix się łapie od razu mimo wczytywania się menu.
Tylko i jedno i drugie rozwiązanie ma jedną wadę....trzeba o nim pamiętać co nie zawsze się udaje :lol:
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
Avatar użytkownika
Norick
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pt, 31 maja 2013 14:17

Re: Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez meridian » So, 12 lip 2014 19:15

Ja nie robię nic, ale dane z komputera podróżnego mnie nie interesują.
Usuniecie, wycięcie części śladu nie jest dla mnie skomplikowane,
nie używam żadnych dedykowanych narzędzi takich jak "usuń ślad", czy "dziel ślad".
Usunięcie zbędnej części śladu dokonuję w MapSource ( metodę można nazwać jako "własną")
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez Edyta » So, 26 sie 2017 20:38

Witam,
nie zakładałam nowego tematu, ponieważ problem i pytanie, z którymi chciałam się zwrócić, dotyczy rejestracji śladu właśnie. Otóż ostatnio zmuszona byłam zamienić wysłużonego 60CSx na 64s. Jako osoba, której zależy na w miarę wiernym odwzorowaniu śladu, zaobserwowałam następujące zjawisko: w 60-tce przy dokładności 5 metrów ślad trzymał linię prostą niemal idealnie. Zygzaki pojawiały się przy dokładności 6 m, przy okazji punkty (miałam ustawione na dystans 10 m) pojawiały się coraz rzadziej. Przy dokładności sygnału 7 m i więcej dały się zauważyć pewne "zaokrąglenia" śladu. Poznałam sprzęt i wiedziałam, kiedy i jak szlak mam prostować. Rozpoczynam przygodę z 64-ką. Pierwsze obserwacje: dokładność, nawet w mieście przy niskich budynkach czy przy wysokich drzewach nie jest wyższa niż 5 m. Punkty śladu pojawiają się w regularnych odstępach. Jednak zygzaki pojawiają się częściej, niż w 60-tce i to nawet przy dokładności sygnału 3 m (tego w starszym modelu nie było: 3 m - linia prosta jak drut). Pytanie: co jest nie tak, może to kwestia ustawień. Zaznaczam, że mam włączone GPS + GLONASS, włączyłam również WAAS/EGNOS uznając - nie wiem, czy słusznie, że dokładność śladu/punktu będzie lepsza. Nie wiem jeszcze, co oznaczają, i czy mają na zapis śladu wpływ, takie funkcje, jak: metoda obliczeń (mam ustawione na "minimalizuj dystans") i przelicz, gdy poza trasą (ustawienie "monit". Nie bardzo wiem, o co chodzi. Ale generalnie problem jest podstawowy: brak trzymania prostej w zapisie śladu. Jak temu zaradzić? Proszę o porady.
Pozdrawiam
Edyta
 
Posty: 46
Dołączył(a): Pt, 09 maja 2008 12:12

Re: Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez PanShadow » Śr, 08 lis 2017 22:15

Witam,
podepnę się pod post.
Mam dokładnie takie same spostrzeżenia jak Edyta.
Posiadam oba urządzenia 60Cx i 64s.
Z 64s "walczę" od ponad tygodnia i dochodzę do wniosku, że stara 60-tka jest lepsza niż nowy 64s.
Na plus 64s jest szybkość skalowania mapy. Reszta raczej jest krokiem wstecz.

60Cx jak złapie fixa w budynku, pokazuje dokładność 58m i nie pływa.
64s nawet przy dokładności 5m nabija kilometry.

Zastanawiam się, czy warto trzymać nowy model z nadzieją że któryś soft to naprawi...

- Pozdrawiam!
PanShadow
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 08 lis 2017 22:07

Re: Rejestracja śladu w GPSMAP64s

Postprzez JacekN » Cz, 09 lis 2017 10:06

Największym plusem gpsmap64 jest łatwość dodawania map.W starszym modelu dodawanie map to był koszmar.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów


Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości