Garmin Fenix 3

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez fcraptor » Cz, 29 wrz 2016 12:42

Hej, niestety mam tak samo, nie ma jakiejś konkretnej aplikacji przydatnej na siłowni, na sklepie są jakieś do interwałow tylko.
fcraptor
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pt, 19 lut 2016 10:31

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez darekKob » Cz, 29 wrz 2016 13:22

Dokładnie garmin powinien to poprawić - odczytywać ruchy i zliczać orientacyjne kalorie wg tego. Jak chodzimy to zlicza przecież nie rozumiem jaki jest problem robić to samo w trybie treningu.
darekKob
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 28 wrz 2016 22:18

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez darekKob » Cz, 29 wrz 2016 21:06

Dobra przepraszam ze dublowanie tematów. Napisałem do garmina. Dam znać co odpowiedzą, bo widzę, że nie tylko ja się z tym borykam.

Może kogoś to zainteresuje - dostałem odpowiedź, że garmin nie ma i nie planuje algorytmu do takich ćwiczeń (gdyż to nie jest zegarek na siłownie - pozostawię bez komentarza to tłumaczenie). W każdym razie poradzili, żeby podłączyć pas HR i wówczas kalorie ruszą.
darekKob
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 28 wrz 2016 22:18

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez PawSt » Pn, 10 paź 2016 9:33

Witam,

Nie wiem czy taki wątek był już poruszany czy nie, ale przejrzałem forum i nie znalazłem.

Mianowicie zdecydowałem się na kupno Fenixa 3, wiele tygodni przeglądałem opinie oraz recenzje i ta decyzja jest świadoma.

Zegarek na pewno chce kupić używa, wiadomo koszt mniejszy a jesli był przyzwoicie użytkowany to ślady widać tylko i wyłącznie na pasku.
Przeglądając różne oferty i aukcje zastanowiła mnie jedna rzecz, czy jest możliwość sprawdzenia takiego sprzętu(oryginalności) w jakikolwiek sposób.
Np. po numerze seryjnym i oficjalną stronę Garmina - nie znalazłem.
Na co zwrócić szczególną uwagę, czy wystarczy jak zegarek zostanie odłączony od konta Garmina przez poprzedniego użytkownika i poprawny sparowany przeze mnie?
Czy istnieje jeszcze jakiś inny sposób weryfikacji urządzenia że nie mieć w przyszłości jakiś dziwnych sytuacji.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje i porady.

Pozdrawiam
PawSt
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn, 10 paź 2016 9:28

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez GPS Maniak » Wt, 11 paź 2016 12:20

PawSt napisał(a): czy wystarczy jak zegarek zostanie odłączony od konta Garmina przez poprzedniego użytkownika i poprawny sparowany przeze mnie?

Żeby korzystać z Garmin Connect wystarczy. Wydaje mi się nawet, że odłączenie od konta poprzedniego właściciela nie jest niezbędne.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez GPS Maniak » Wt, 11 paź 2016 12:30

Taki oto temat:

1. Garmin Epix. Pobieram z Connect IQ tarczę zegarka i wybieram ją w ustawieniach. Jest. Wybieram aktywność, powiedzmy "Wędrówka"), włączam zapis aktywności (śladu), przechodzę do widoku zegarka i jest tarcza z Connect IQ. Aplikacja "Wędrówka" pracuje w tle, a ja widzę zegarek z IQ.

2. Fenix3. J.w. ale gdy podczas włączonego zapisu aktywności przechodzę do tarczy zegarka widzę ... standardową tarczę Garmina. Co ciekawe gdy wstrzymam zapis aktywności ("wznów później") wyświetla mi się wybrana przeze mnie tarcza IQ. Oczywiście gdy wznowię zapis, znów widzę standardową tarczę. Ki czort? :shock:

Czy czegoś nie odkryłem?
Czy może mam felerny egzemplarz?
Czy może F3 tak po prostu ma, że przy włączonym zapisie aktywności nie obsługuje tarczy pobranych z IQ?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez PawSt » Wt, 11 paź 2016 12:37

Dzięki za informacje
Rozumiem że fenix nie posiada jakiś zabezpieczeń przed kradzieżą, rejestracji zegarka czy czegokolwiek?
Nie chciałbym kupić zegarka używanego i później nadziać się na jakieś nie przewidziane okoliczności.

Pozdrawiam
PawSt
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn, 10 paź 2016 9:28

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez GPS Maniak » N, 16 paź 2016 10:34

GPS Maniak napisał(a):Czy może F3 tak po prostu ma, że przy włączonym zapisie aktywności nie obsługuje tarczy pobranych z IQ?

Już wiem. F3 tak ma. Dotyczy to też widżetów. Przynajmniej tych, które testowałem (np. "Mapa", Position"). Z tym, że w przypadku widżetu pojawia się info typu: "W celu wyświetlenia naciśnij START - aplikacja zostanie wstrzymana". Faktycznie po naciśnięciu START widżet się wyświetla, a aplikacja/aktywność (w moim przypadku: "Wędrówka") zostaje wstrzymana, więc po obejrzeniu widżetu trzeba ... pamiętać o wznowieniu zapisu aktywności :!: :shock:

Komu to przeszkadzało, by zrobić zgodnie z tym co podpowiada rozsądek - czyli tak jak w EPIXie, gdzie wszystko co pobrałem z Connect IQ wyświetla się niezależnie od tego czy zegarek służy mi tylko jako zegarek czy jako GPS? Przecież po to wybieram jakąś ulubioną tarczę zegarka by z niej korzystać. Także podczas wędrówki, podczas trwania aktywności. Szczególnie, że niektóre z tarczy jak np. Optimus HR wyświetla dużymi, ładnie widocznymi cyferkami większość informacji jaką potrzebujemy podczas wędrówki: dystans, wysokość, HR. Oczywiście można domniemać, że są jakieś technologiczne przeszkody, które powodują że działanie aplikacji i tarczy IQ wzajemnie się wykluczają. OK. Ale skoro dało się to zrobić w EPIXie, dlaczego tego samego rozwiązania technologicznego (jeżeli to właśnie jest problemem) nie można było przyjąć w Fenixie? Dno ... :(

Nawiasem mówiąc problem z punktu widzenia "informacyjnego" może nie jest wielki, bo te same informacje można sobie w końcu zdefiniować w komputerze podróży, w polach danych konkretnej aktywności, ale fakt jest faktem, że niesmak z bałaganu jaki nam serwuje Garmin pozostaje :(
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez fcraptor » N, 16 paź 2016 16:07

Witam, potwierdzam ze każdy f3 tak ma że wraca do standardowej tarczy, niestety! Ale może pomoże napisać do Garmin, żeby to zmienili.
Ja ostatnio się dziwiłem że bez lokalizacji nie chce się synchronizować (andek 6.0.1) po BT nasz F3, trochę z Garmin Poland popisałem i mówiłem niech to zgłoszą w przyszłej aktualizacji.
Dziś zrobiłem akt. nowej wersji garmin connect i o dziwo działa synchronizacja bez lokalizacji :) :D
fcraptor
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pt, 19 lut 2016 10:31

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez MikeSpy » N, 16 paź 2016 16:11

Jestes pewny ze teraz nie wymaga na andku 6.x lokalizacji? tylko to mnie powstrzymuje w przejsciu z 5.1.1 na 6.x ;P
MikeSpy
Bywalec
 
Posty: 120
Dołączył(a): Śr, 15 paź 2014 6:43

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez fcraptor » N, 16 paź 2016 16:14

Nie gwarantuje że na 100 % ale ja mam od rana wyłączona i działa bez zarzutu. Wcześniej po wyłączeniu zaraz zrywal połączenie.
fcraptor
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pt, 19 lut 2016 10:31

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez MikeSpy » N, 16 paź 2016 17:14

A to nie, mi nie zrywal. Ale po rozlaczeniu juz nie dalo sie ponownie polaczyc bez wlaczenia lokalizacji.
MikeSpy
Bywalec
 
Posty: 120
Dołączył(a): Śr, 15 paź 2014 6:43

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez jachu76 » N, 27 lis 2016 22:29

Witam, posiadam Fenixa 3 z paskiem do mierzenia tętna, proszę o podpowiedź w jaki sposób sprawdzić czy pasek mi działa ? jakoś nie mogę znaleść jak sprawdzić tętno..
jachu76
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 21 lis 2008 23:27

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez GPS Maniak » N, 27 lis 2016 23:56

Mam czujnik optyczny Mio, więc na temat samego paska niewiele powiem. Natomiast po stronie zegarka powinno wyglądać to podobnie. Najpierw trzeba włączyć czujnik, a potem w zegarku: Ustawienia>Czujniki>Dodaj nowy>Tętno. Tę czynność wystarczy wykonać raz. Po sparowaniu urządzeń trzeba włączyć jakąś aplikację (zapis aktywności), w której jest włączony (ustawienia>bieżąca aplikacja) "Wskaźnik tętna". Potem wystarczy przewinąć ekran do tegoż wskaźnika.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez jachu76 » Pn, 28 lis 2016 7:44

Bardzo dziękuję , właśnie tego nie mogłem znaleść :D
jachu76
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 21 lis 2008 23:27

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości