Oregon 700

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Oregon 700

Postprzez wodzirej » Cz, 30 cze 2016 18:28

https://www.youtube.com/watch?v=OyF84cA ... 2C%2033866

https://buy.garmin.com/en-US/US/Oregon/ ... 2C%2033866

Wi-Fi, Bluetooth and ANT+)
Map segments: 15,000
Active weather: yes
Connect IQ compatible: yes (data fields)
flashlight: yes (tylko 750 i 750t)

Accepts data cards microSD card up to 32 GB (not included)
Waypoints/favorites/locations 10 000
Routes 250
Track log 20 000 points, 250 saved tracks
Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivosport
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1911
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: The Oregon 700 Series

Postprzez tboniasty » Cz, 30 cze 2016 20:09

Łeeee liczyłem na Androida...
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: Oregon 700

Postprzez miecho » Pt, 01 lip 2016 9:49

Pewnie praktycznie poza WiFi to wszystko dałoby się załatwić upgradem firmware w serii 6x0 ...
Może przy okazji zaczną też rozwijać Garmin Connect w stronę szerszej obsługi turystycznych urządzeń.
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 992
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: The Oregon 700 Series

Postprzez Miszel » Pt, 01 lip 2016 11:34

tboniasty napisał(a):Łeeee liczyłem na Androida...

Taka mini-Monterra? Zapomnij!
Gdzieś mi się obiło o uszy że Monterra powstała jako odpowiedź na Military Request For Proposal. Z racji tego że nie zyskała jednak akceptacji, Garmin zarzucił tę ogólną koncepcję.
Szkoda. Cholera, wielka szkoda!
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Avatar użytkownika
Miszel
Bywalec
 
Posty: 234
Dołączył(a): Wt, 09 cze 2009 5:56
Lokalizacja: Arctica Twin

Re: Oregon 700

Postprzez tboniasty » Pt, 01 lip 2016 19:37

To fatalnie. Wg mnie jest nisza na urządzenie pokroju Monterry ale o ekranie min. 7 cali.
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: Oregon 700

Postprzez GPS Maniak » Wt, 19 lip 2016 8:54

Ciekawa prezentacja "na sucho" (w pomieszczeniu) nowego Oregona: https://www.youtube.com/watch?v=wwF4cDJLSFM
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Oregon 700

Postprzez lukson » Śr, 27 lip 2016 11:01

Najbardziej mnie ciekawi czy te Oregony 700 będą obsługiwały mapy rastrowe (.kmz) wgrane do pamięci w większej ilości niż w starszych Oregonach?

W moim 550t gdy wgram na kartę dwie większe mapy Compassu np. "Gorce" i "Ziemia Kłodzka", to wyświetlana jest tylko jedna, gorczańska (mimo że w zakładce "Własne mapy" Oregon widzi obydwa pliki).
Z tego co kojarzę, to w 550t i starszych Oregonach, suma "kafelek" ze wszystkich wgranych map rastrowych nie może przekroczyć 100, a same "kafelki" nie mogą przekroczyć rozmiaru 1024x1024 punkty.
Czy w serii 700 coś poszło do przodu, czy dalej są te same ograniczenia co do ilości "kafelek"???
Oregon 400t, Oregon 550t
Avatar użytkownika
lukson
 
Posty: 69
Dołączył(a): Śr, 29 paź 2008 18:37

Re: Oregon 700

Postprzez GPS Maniak » Śr, 27 lip 2016 17:29

Oregon 6xx, a także 64-ka oraz nowe Etrexy mają limit podniesiony do 500 kafelków. Taki trend u Garmina, więc można założyć że w Oregonie 7xx gorzej nie będzie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Oregon 700

Postprzez lukson » Śr, 27 lip 2016 17:55

O! 500 kafelek to już coś, będzie można wgrać dodatkowe okoliczne górskie pasma na wyjazd, zamiast żaglować kartami na wyjeździe. Tym bardziej, że noszę się ze zmiana Oregona, bo ten mój coś zaczyna szwankować podczas nawigacji w trybie samochodowym (zdarza się, że samoczynnie wyłącza się przy wybraniu nowego celu nawigacji).
Oregon 400t, Oregon 550t
Avatar użytkownika
lukson
 
Posty: 69
Dołączył(a): Śr, 29 paź 2008 18:37

Re: Oregon 700

Postprzez padre03 » Pt, 29 lip 2016 22:20

Informacja z dnia dzisiejszego : Oregony serii 700 już dostępne.
W polskiej sieci sprzedaży od przyszłego tygodnia.
Załączniki
unnamed.jpg
padre03
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt, 29 lip 2016 22:10

Re: Oregon 700

Postprzez Azymut » So, 30 lip 2016 19:02

Już są fizycznie dostępne ;-)
Azymut
Bywalec
 
Posty: 347
Dołączył(a): Pt, 09 lis 2007 1:49
Lokalizacja: Warszawa

Re: Oregon 700

Postprzez Laos » Pt, 02 wrz 2016 12:21

Ktoś już kupił ? Jak wrażenia ?
Oregon 400T
Laos
 
Posty: 69
Dołączył(a): Wt, 02 cze 2009 12:26

Re: Oregon 700

Postprzez Przemak » Śr, 28 wrz 2016 8:40

Witam.
Ja właśnie kupiłem. Jestem na razie zadowolony ale w moim przypadku przy przeskoku z Dakoty 20 na Oregona 700 to nie dziwi :-)
Opcji mnogość. Trzeba się przestawić. Z nowych funkcji Wifi, Geocatching (pobieranie skrzynek w subskrypcji Basic: 3 dziennie), info pogodowe, powiadomienia z telefonu itp - nie można się przyczepić.
Brakuje mi fajnej funkcji która miałem w Dakocie: Szukaj np atrakcji, punktów poi i innych w pobliżu ostatnio znalezionych.
Chyba że gdzieś jest taka opcja a ja nie mogę tego odszukać. Może ktoś z Was wiem gdzie ew jest taka funkcja?
W Dakocie miałem Profile do których miałem przypisane odmienne Menu, różną konfigurację przycisków inne mapy i opcje rejestracji śladu.
Tu czegoś takiego nie widzę a było to mega wygodne. Może ktoś bardziej obyty z Was mi podpowie ew jak wygrzebać taką opcję czy może jest to jakoś inaczej rozwiązane?
Jakbyście mieli jakieś pytania to odpowiem w miarę możliwości.
Pozdrawiam
Przemak
Przemak
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 28 wrz 2016 8:20

Re: Oregon 700

Postprzez GPS Maniak » Śr, 28 wrz 2016 9:06

Jeżeli chodzi o wyszukiwanie, to w 600-tce po wybraniu "Dokąd" pojawia się lista opcji oraz w prawym dolnym rogu przycisk "menu" (trzy kreski). Tam właśnie, w tym dodatkowym, kontekstowym menu jest to, o czym wspominasz. Czy podobnie jest w 700? Nie wiem.

Edit:
Jeżeli dhodzi o profile użytkownika. W nowych urządzeniach, więc zapewne też w 700-ce, Garmin zrezygnował z profili użytkownika na rzecz tzw. "Aktywności". Niby coś podobnego, ale ...
Wydaje się, że w "aktywnościach" można zdefiniować mniej ustawień lokalnych niż było to w profilach. Może inaczej: inne niż w profilach opcje / ustawienia mają charakter globalny, których nie można zdefiniować indywidualnie w aktywności.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Oregon 700

Postprzez Przemak » Śr, 28 wrz 2016 10:33

Lechu dzięki na naprowadzenie.

Ta opcja o której pisałem Szukaj Blisko np atrakcji, punktów poi i innych w pobliżu ostatnio znalezionych jest po naciśnięciu danej aktywności: dokąd (symbol lupki i własnie z menu po prawej stronie na dole (3 kreseczki) jest szukaj blisko (czyli to co miałem w Dakocie). I tu do wyboru 3 opcje: Ostatnio znalezione, punkt, moja akt pozycja, punkt mapy.

Ciekawe jest to, że w ustawieniach możemy wybrać 2 typy menu: właśnie ten nowy Aktywność o którym piszesz Lechu
(w tym że tu znika ikonka Dokąd a pojawia się tylko symbol lupki) i menu Klasyczny, które znam z Dakoty ale tak czy inaczej nie ma opcji Profili choć menu wygląda bardzo podobnie.....
I masz rację w menu Aktywność jest mniej możliwości opcji konfiguracji jak miałem dla Profili. Nie widzę np też możliwości wyboru opcji zapisu śladu. Poprzednio miałem rejestruj/pokaż, rejestruj/nie pokazuj, nie rejestruj. Wygląda mi na to że po włączeniu nawigacji ślad zawsze jest zapisywany/rejestrowany a z menu po wyborze: Bieżący Ślad mogę go tylko ukryć bądź pokazać na mapie....

W menu Aktywności nie ma np Managera Śladów gdzie mogę wybrać czy chcę żeby dany ślad załóżmy sprzed kilku mc był bądź nie pokazywany na mapie.
W menu: Klasyczny pojawia się ikona Manager Śladów i możliwość pokazywania i ukrywania na mapie.

Ogólna refleksja jest taka że te Aktywności są bardziej uproszczone czytaj okrojone z opcji niż menu Klasyczne i widzę że te ostatnie będzie u mnie ustawione na stałe :-)

Tyle mogę powiedzieć po 2 dniach użytkowania. Jak jakąś opcję odnajdę to zaktualizuję tego posta.

Pozdrawiam
Przemak
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 28 wrz 2016 8:20

Następna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości