Oregon 700

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Oregon 700

Postprzez GPS Maniak » Śr, 28 wrz 2016 10:55

Przemak napisał(a):Jakbyście mieli jakieś pytania to odpowiem w miarę możliwości.

Nie wiem jak to jest w Oregonie 7xx, ale w przypadku mojego EPIXA problemem jest to, że nie mogę zmienić aktywności w ramach jednej sesji zapisu śladu. Nie ma możliwości "przełączenia" aktywności. By włączyć nową, muszę zatrzymać starą aktywność, co wiąże się z zapisem bądź odrzuceniem śladu i zerowaniem większości statystyk. Nowo wybrana aktywność to już nowy ślad i nowe statystyki.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Oregon 700

Postprzez Przemak » Śr, 28 wrz 2016 22:07

W moim Oregonie 700 mogę się przełączać pomiędzy aktywnościami w ramach ich trwania i nie tracę statystyk (tych widocznych w komputerze podróży) i ślad się zapisuje.
Przemak
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 28 wrz 2016 8:20

Re: Oregon 700

Postprzez GPS Maniak » Cz, 29 wrz 2016 7:25

Dzięki.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Oregon 700

Postprzez Marko » Cz, 29 wrz 2016 9:10

@Przemak
Czy mógłbyś odnieść się do testu O600/650 GPS Maniaka?
W szczególności:
- czy w trybie drogowym jest podobnie jak w O600?:
GPS Maniak napisał(a):Niestety, podobnie jak w Montanie (o ile dobrze pamiętam dyskusje na ten temat) w Oregonie 6xx pomimo wytyczonej trasy nie mamy możliwości szukania punktów (np. stacji benzynowych) w pobliżu trasy.

I czy panel NUVI działa stabilnie (np. czy wyświetla LA w CNE)?
- czy poprawiono następujące dwa mankamenty w stosunku do O600?:
GPS Maniak napisał(a):* Brak opcji: "Wybierz mapę" podczas pracy wyszukiwarki.
* Wyraźnie wydłużony czas startu odbiornika po załadowaniu większej ilości map KMZ
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Oregon 700

Postprzez Przemak » Pt, 30 wrz 2016 9:01

Marko
Odnośnie odpowiedzi na Twoje pytanie:
czy w trybie drogowym jest podobnie jak w O600?:

GPS Maniak napisał(a):
Niestety, podobnie jak w Montanie (o ile dobrze pamiętam dyskusje na ten temat) w Oregonie 6xx pomimo wytyczonej trasy nie mamy możliwości szukania punktów (np. stacji benzynowych) w pobliżu trasy.


Jest tak jak napisałeś później odnośnie O6xx. W O7xx jest to kwestią konfiguracji odbiornika. Nie dodali możliwości wyszukania POI np usług paliwowych, hoteli i innych bezpośrednio z widoku mapy podczas nawigacji.
W Trybie Klasyczny.
Można skonfigurować Menu Główne dodając po prostu dodatkowe pole, które Cię interesuje. Może być cała kategoria POI lub jakieś jedno konkretne, skróty do aplikacji i inne (wybór jest naprawdę duży)
W Trybie Aktywność
Trzeba się "cofnąć" do Menu i wybrać interesujący Cię POI, Punkty, Ślady itp itd. Lub skonfigurować tak przycisk użytkownika/zasilania żeby przełączał się do Skrótu: Dokąd a później to już z górki :-)

Ja przynajmniej takie opcje znalazłem. Może jest szybsza metoda ale na ta chwilę nie widzę.
Oczywiście wybór nowego POI wiąże się z wyznaczeniem nowej trasy. Ślady się łączą a statystyka w komputerze podróży pozostaje.
Przemak
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 28 wrz 2016 8:20

Re: Oregon 700

Postprzez Przemak » Pt, 30 wrz 2016 9:29

Marko
I czy panel NUVI działa stabilnie (np. czy wyświetla LA w CNE)?
- czy poprawiono następujące dwa mankamenty w stosunku do O600?:
* Brak opcji: "Wybierz mapę" podczas pracy wyszukiwarki.
* Wyraźnie wydłużony czas startu odbiornika po załadowaniu większej ilości map KMZ


Tu niestety nie pomogę ponieważ nie jestem w posiadaniu CNE (choć; przy okazji; chętnie je nabędę jeśli ktoś wie gdzie mogę nabyć w dobrej cenie przemek@klawi.pl)
i w mapy KMZ nie bawiłem się na razie.

Co do szybkości (jeśli to Ci pomoże), to wgrywałem obrazy satelitarne BirdsEye (jest bezpłatna subskrypcja na rok przy zakupie O7xx), podczas nawigacji w Paryżu. Nie zawieszał się choć trochę dłużej 2-3 sek przeliczał na nowo trasę w przypadku jej zgubienia.

Przy okazji BirdsEye. Jak dla mnie trochę przereklamowane a na pewno nie nadaje się do komfortowej nawigacji samochodem.
Obraz jest ciemny i przez to mało czytelny.

Podczas wędrówek np w lesie, czy na wodzie może tak ale samochód odpada.
Przemak
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 28 wrz 2016 8:20

Re: Oregon 700

Postprzez Marko » Pt, 30 wrz 2016 9:33

Dzięki Przemak, dzięki "roro" ;-)
O700 w stosunku do O600 chyba nie wnosi zbyt wiele nowego - już poprzednik (O600) to bardzo solidny odbiornik.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Oregon 700

Postprzez Marko » Pt, 30 wrz 2016 14:51

Roro, Przemak
Chwileczkę, jeśli dobrze rozumiem, to obaj piszecie o wyszukiwaniu dla konkretnej pozycji.
Ja pytam jednak o coś innego - wg trasy.
Uściślam: Czy wg was, jeśli zadam trasę np. Cieszyn-Szczecin, to wyświetla się ilość stacji benzynowych po tej trasie?
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Oregon 700

Postprzez GPS Maniak » So, 01 paź 2016 10:58

Marko napisał(a):Ja pytam jednak o coś innego - wg trasy.
Uściślam: Czy wg was, jeśli zadam trasę np. Cieszyn-Szczecin, to wyświetla się ilość stacji benzynowych po tej trasie?

Doprecyzuję. W Oregonie 6xx jest możliwość wyboru "lokalizacji wyszukiwania" - "Szukaj blisko" (szukaj w pobliżu):

Nowy-5.jpg

Na liście brakuje jednak znanej z NUViego opcji: "Szukaj w pobliżu aktywnej trasy". Pytanie: czy w Oregonie 700 jest taka możliwość?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Oregon 700

Postprzez Przemak » So, 01 paź 2016 18:55

GPS Maniak napisał(a):
Marko napisał(a):Ja pytam jednak o coś innego - wg trasy.
Uściślam: Czy wg was, jeśli zadam trasę np. Cieszyn-Szczecin, to wyświetla się ilość stacji benzynowych po tej trasie?

Doprecyzuję. W Oregonie 6xx jest możliwość wyboru "lokalizacji wyszukiwania" - "Szukaj blisko" (szukaj w pobliżu):

Nowy-5.jpg

Na liście brakuje jednak znanej z NUViego opcji: "Szukaj w pobliżu aktywnej trasy". Pytanie: czy w Oregonie 700 jest taka możliwość?


GPS Maniak:
W Oregon 700 nie ma tej opcji którą znasz z NUVI : "Szukaj w pobliżu aktywnej trasy"
Jest ta sama powielona z O6xx.
Przemak
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 28 wrz 2016 8:20

Re: Oregon 700

Postprzez Przemak » Pn, 03 paź 2016 15:16

Wiecie może czy w Oregonie 700 lub ew jak w Oregonach 6xx jest rozwiązana sprawa zapisu śladu?
Chodzi mi mianowicie o to czy mogę wybrać gdzieś w Menu opcję zapisu śladu: rejestruj/pokaż, rejestruj/nie pokazuj, nie rejestruj.
W O7xx jest domyślnie włączony zapis śladu. Nie widzę opcji wyłączenia zapisu. Czasem jest to potrzebne jak włączam GPS tylko po to żeby sobie sprawdzić na mapie ale nie chcę tego rejestrować lub po prostu nie zależy mi na śladzie.
Jak to wygląda w Oregonach 6xx?
Przemak
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 28 wrz 2016 8:20

Re: Oregon 700

Postprzez GPS Maniak » Pn, 03 paź 2016 17:20

Przemak napisał(a):Jak to wygląda w Oregonach 6xx?

Gdybam: Nie wykluczone, że w trybie "aktywności" zapis śladu/aktywności włącza się automatycznie (opcja: autostart aktywna). Jest możliwość, że w przypadku trybu klasycznego będzie to kontynuacja tego co znamy z 600, w którym opcja/aplikacja: "Bieżący ślad" jak też "Konfiguracja śladów" jest bardzo dobrze rozbudowana. Jest oczywiście możliwość ustawienia opcji "autostart" a obsługę śladu bieżacego, w tym włączanie/wyłączanie zapisu, można wrzucić na pulpit/ekran główny:

458.jpg
458.jpg (16.75 KiB) Przeglądane 3394 razy


Więcej na temat śladów w 600-ce: viewtopic.php?f=2&t=13085#p162457
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Oregon 700

Postprzez Przemak » Cz, 27 paź 2016 16:51

Hej
Tak z innej beczki.
Wiecie może czy jest dostępne silikonowe etui (guma) do Oregona 700 lub czy może istnieje takie do 600 tki które (jak przypuszczam) mógłbym zaadoptować do 700 tki?
Pozdrwiam
Przemak
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 28 wrz 2016 8:20

Re: Oregon 700

Postprzez mummmin » Pt, 28 paź 2016 9:42

Na Oregona 600 daje się naciągnąć silikonowy pokrowiec przeznaczony do Dakoty i nawet z grubsza pasują wszystkie otwory.
Po przesiadce na 650 w kondoniku Dakoty musiałem podciąć trochę materiału z tyłu, żeby nie zasłaniało aparatu i laktarki.
Zakładam, że u Ciebie to zda egzamin.
Ostatnio miałem okazję robić większe zakupy w Azymucie i w wielkiej nadziei na jakiekolwiek nowe akcesoria (w tym silikonowe pokrowce) pojawiające się wraz z wejściem nowego modelu odbiornika (700) podpytałem chłopaków.
Podobnie jak w czasach początku sprzedaży Oregona 600/650, poza klipsem z karabinkiem i paroma innymi uniwersalnymi gadżetami nie ma NIC...
Nawet niezawodne w takich sprawach chińskie sklepy internetowe nic nie oferują.

Jest jeszcze opcja takich pancernych pokrowców z tworzywa sztucznego, ale nie przypomnę sobie nazwy producenta.
Nie mniej jednak w takiej obudowie Oregon zaczyna mieć rozmiary cegły
--
pzdr mummmin
Oregon 650T
były: Vista HCx, eTrex 30, Oregon 600
Obrazek
mummmin
Bywalec
 
Posty: 125
Dołączył(a): So, 23 sie 2008 18:50
Lokalizacja: Marki

Re: Oregon 700

Postprzez Przemak » So, 29 paź 2016 21:35

Dzięki mummmin,
Ja też, podobnie jak Ty, mam przesiadkę z Dakoty na Oregona.
Nie wpadł bym żeby gumę z Dakoty naciągać na Oregona :D
Jednak poszedłem za Twoją radą i okazuje się że mniej więcej pasuje.
Może nie jest to idealne dopasowanie ale też tragedii nie ma.
Ja nie mam wersji z aparatem więc nie musiałem nic wycinać.

Dzięki jeszcze raz. Na tą chwile rozwiązuje to mój problem.

Swoją drogą nie rozumiem strategii firmy Garmin: do Edge, Etrex, Dakota etui silikonowe jest a do Oregonów już nie...
Jeśli do Oregona z serii 600 nie było to też nie mam nadziei że pojawią się do 700-tek

Pozdrawiam
Przemak
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 28 wrz 2016 8:20

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości