Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez Zachu » Wt, 06 mar 2018 14:36

Z tego co pamiętam (pewnie jest na forum) to w 60 były dwa chipsety.
Tylko użyczałem 60 ale wgranie starszego firmware to nie problem.
http://www.gawisp.com/perry/gps60/
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7630
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez Magnoom » Wt, 13 mar 2018 23:09

Tak, starsze modele 60CSx były z chipsetem SirfStarIII a nowsze z chipsetem MTK.
Z tego co pamiętam to dla SirfStarIII wersja 2.9 działała lepiej niż 3.0
http://www.gawisp.com/perry/chipset_firmware/Type_G/
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1752
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez Edyta » Cz, 22 mar 2018 15:32

Przepraszam za trywialne pytanie: a jak sprawdzić chipset w 60CSx?
Edyta
 
Posty: 46
Dołączył(a): Pt, 09 maja 2008 12:12

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez wodzirej » Cz, 22 mar 2018 20:11

menu główne -> ustawienia -> system -> fizyczny klawisz menu -> Wersja firmware -> enter
W okienku dialogowym druga pozycja to 'Wersja oprogramowania GPS'.
Jeśli po cyfrach nie ma literki albo jest litera 's', to jest Sirf. A jeśli jest litera 'm', to Mediatek.
Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivosport
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1907
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez Edyta » Pt, 23 mar 2018 6:55

Pięknie dziękuję wodzireju. Byłam tu, ale nie znałam symboliki i uznałam, że to mylny trop.
Zachu napisał(a):wgranie starszego firmware to nie problem.

Charakteryzuję się całkowitą indolencją w tej dziedzinie. Mogłabym prosić o podpowiedź, jak to się robi?
Edyta
 
Posty: 46
Dołączył(a): Pt, 09 maja 2008 12:12

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez Edyta » Wt, 03 kwi 2018 9:46

Może jeszcze jedno pytanie dotyczące 60CSx: otóż problem polega na jakości/dokładności sygnału. Przeciętne wskazania odbiornika przy idealnie odsłoniętym niebie to 15-18 m. Z rzadka parametr zmiejszy się do 8 czy nawet 5 metrów, ale dosłownie na kilka sekud. Potem dokładność ponownie spada do kilkunastu metrów, czasem przekraczając nawet 25 metrów. Nadmieniam, że takie falowanie dzieje się bez zmiany pozycji i umiejscowienia sprzętu. Co może być tego powodem i co jest lekarstwem? Twardy reset?
Pozdrawiam
Edyta
Edyta
 
Posty: 46
Dołączył(a): Pt, 09 maja 2008 12:12

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez wodzirej » Wt, 03 kwi 2018 12:24

Odpaliłem 60CSx, złapał fix'a i po kilku sekundach w polu 'dokładność GPS' miałem wartość 4 metry.
Bez WAAS/Egnos, niebo zachmurzone.
Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivosport
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1907
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez Edyta » Wt, 03 kwi 2018 13:16

Otóż to, wodzireju. I to jest normalne - i spodziewane - zachowanie odbiornika. Niestety inny egzemplarz zachowuje się tak, jak opisałam wcześniej. Zainteresowana jestem przyczyną (mniej) i działaniem naprawczym (bardziej).
Edyta
 
Posty: 46
Dołączył(a): Pt, 09 maja 2008 12:12

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez Zachu » Wt, 03 kwi 2018 15:28

Zapewne masz nowszy układ a tam to było coś za coś. Musisz sięgnąć do archiwum.
http://gpsmaniak.com/new/gps-60csx.htm
http://gpsmaniak.com/new/gps_vista_hcx.htm
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7630
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez Edyta » Śr, 04 kwi 2018 6:32

Dziękuję Zachu za linki. Kiedyś je czytałam. Przyznaję się, może nie wszystko rozumiem (cóż, nie jestem technicznie uzdolniona), ale niestety nie znajduję tu odpowiedzi na podstawowe pytanie, które doskonale ujął w ostatnim wpisie wodzirej:
wodzirej napisał(a):Odpaliłem 60CSx, złapał fix'a i po kilku sekundach w polu 'dokładność GPS' miałem wartość 4 metry.

Czy da się coś zrobić, by zamiast 15-18 m było 3-5 m? Mam na myśli oczywiście otwarty teren. Wdzięczna będę za wszelkie podpowiedzi.
Edyta
 
Posty: 46
Dołączył(a): Pt, 09 maja 2008 12:12

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez Edyta » Śr, 04 kwi 2018 20:28

Przepraszam, że post pod własnym postem, ale rozgryzam egzemplarz Garmina 60CSx (tego z dokładnością 15-18 m) i nie znajduję odpowiedzi na kolejne pytania. Po pierwsze: po uruchomieniu urządzenia jako pamięć masowa USB, zamiast zapisanych śladów i punktów pokazuje się folder o nazwie ".android_secure". Jest to jedyny folder na dysku, zresztą pusty, po śladach ani śladu. Nadmieniam, że ślad aktywny jest w urządzeniu widoczny, ale urządzenie wskazuje tak, jak na zdjęciach.
Po drugie: chcąc ściągnąć ślad aktywny przez MapSource, program nie znajduje Garmina tylko odsyła do Dysku C. Pobrać śladu nie mogę.
Ponawiam więc pytanie: o co chodzi? Jak tym wszystkim zjawiskom, z którymi się jeszcze nie spotkałam, zaradzić?
Ktoś pomoże?
Załączniki
IMG_20180404_211840.jpg
IMG_20180404_211748.jpg
Edyta
 
Posty: 46
Dołączył(a): Pt, 09 maja 2008 12:12

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez jggrzes » Śr, 04 kwi 2018 21:59

Witaj Edyta.
Zrobione dziś 04.04.2018 roku 22.30
Dokładność jak sama widzisz.
Pozwoliłem sobie napisać prywatna wiadomość.
Uda się rozgryźć problem, opiszesz dla pozostałych.
Pozdrawiam
Grzegorz
http://kojkoj.pl/forum/gps_04042018.jpg
Załączniki
gps_04042018.jpg
Pozdrawiam Grzegorz


60CSX
Avatar użytkownika
jggrzes
Bywalec
 
Posty: 221
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 9:51
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez Edyta » Cz, 05 kwi 2018 6:36

U mnie jest tak, że łapie dokładność 4-5 m, po czym po kilku minutach dokładność spada do kilkunastu metrów. Bardziej niepokoi mnie to, co odkryłam wczoraj, a co opisałam w poprzednim poście.
EDIT: Dziękuję Grzegorzu za chęć pomocy, ale już po temacie. Pozbyłam się kłopotu, sprzęt został oddany. Widzę, że jeszcze czeka mnie sporo lektury i praktyki, aby odkryć tajniki nawigacji.
Edyta
 
Posty: 46
Dołączył(a): Pt, 09 maja 2008 12:12

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez jggrzes » Cz, 05 kwi 2018 21:37

Edyta.
Co miałaś na myśli pisząc
Widzę, że jeszcze czeka mnie sporo lektury i praktyki, aby odkryć tajniki nawigacji.

odpowiedź znasz sama.
Posiadam 60csx i powiem tak, nie zamienię na nic innego. No może na model w którym można wgrać skan mapy.
Jak zauważysz na moim zrzucie, post wyżej, dane położenia geograficznego to UTM.
Kiedyś GPSManiak napisał, że tak naprawdę szybkie przeniesienie danych z GPS na mapę gwarantuje tylko UTM, i odrotnie.
Przepraszam jeśli trochę przekręciłem. Lepsze to i poręczniejsze niż stopnie, minuty, sekundy.
Co ten gościu pisze pomyślałem. Ale, pomyślałem sprawdzę.
Szybko musiałem odszczekać, PRZYZNAĆ rację.

Dla mnie, tak jak napisałaś odkrywanie tajników nawigacji to.
Mapa, dobra mapa.
Kompas.
Urządzanie które daje możliwość wyświetlania danych w postaci UTM.
Tylko taka kolejność.

(dopisane) 60csx nie oddam nikomu :)

Pozdrawiam
grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz


60CSX
Avatar użytkownika
jggrzes
Bywalec
 
Posty: 221
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 9:51
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Garmin 60CSx vs 64s - subiektywnie

Postprzez roro » Cz, 05 kwi 2018 21:55

jggrzes napisał(a):.....szybkie przeniesienie danych z GPS na mapę gwarantuje tylko UTM, i odrotnie.
Przepraszam jeśli trochę przekręciłem. Lepsze to i poręczniejsze niż stopnie, minuty, sekundy.

Format danych UTM ułatwia przenoszenie danych z odbiornika na mapę w układzie UTM,
ogólny wniosek - dane w odbiorniku zgodne z mapą papierową.
Do udostępniania koordynatów lepiej skorzystać z hddd dddd ( Degrees).
roro
Bywalec
 
Posty: 409
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości