Astro220+DC30 obroża>1, PL menu i instr., wgrywanie map

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Astro220+DC30 obroża>1, PL menu i instr., wgrywanie map

Postprzez zbrzezio » Śr, 21 lis 2018 16:14

Może troszkę odgrzewam temat ale szukam pomocy.

Nabyłem Astro 220 z obrożą DC30. Mam kilka pytań:

- czy odbiornik może śledzić równocześnie więcej niż jedną obrożę? (jeśli tak to jak to zrobić?)

- czy da się wgrać polskie menu? (widziałem na screenach innych użytkowników że mają takowe - ja miałem 3 języki do wyboru - po aktualizacji został tylko ENG)

- jak i jaką wgrać mapę? (mam 4gb pamięci a interesuje mnie głównie mapa Sudetów - dokładniej kotliny Kłodzkiej wraz z buforem kilkunastu kilometrów po czeskiej stronie)

Serdecznie dziękuję za każdą pomoc.
Wojtek (newbie)
Ostatnio edytowano Wt, 11 gru 2018 7:14 przez sdsyc, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Korekta tytułu wątku i wydzielenie
zbrzezio
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2018 8:53
Lokalizacja: Lądek-Zdrój

Re: wgrywanie map Astro 220

Postprzez xrut » Śr, 21 lis 2018 16:59

Mam taki gps + obroża dc40. W tym przypadku może śledzić więcej. Chyba 10.
WGrywa sie po 1 obroży do odbiornika, każdą z osobna.
Mapy mam niekomercyjne, przede wszytskim topo pl nie wiem czy jescze można ją skądś ściągnąć i topo czech i słowacji.
W mapsource przyhotować zestaw i wgrać na kartę. Pozostaje włożyć kartę do Garmina i po zabawie. Albo bezpośrednio z mapsourcea, ale dłużej trwa.
Jeśli poradzisz sobie to ok. jeśli nie, pisz . Postaram się pomóc.
Jeszcze język. Da się na 100 %, ale nie zmieniałem bo nie robiło mi to różnicy. A że się da to wynika z faktu, że astro to to samo co 60csx tylko z antenką☺☺☺, a w 60csx mam polski, ale juz nie pamietam jak zmieniałem.
60csx,astro 220+DC40,nuvi255w
xrut
 
Posty: 22
Dołączył(a): Cz, 04 lut 2010 18:52
Lokalizacja: ostrysz

Re: wgrywanie map Astro 220

Postprzez zbrzezio » Cz, 29 lis 2018 17:13

Ok. Obroża sparowana. Na początku nie widział statusów na obroży i trochę rzuca błędami mimo dobrego zasięgu. Muszę przetestować w dobrym terenie. :roll:

Poszukuję plików dla mapy TOPO dla Polski. :?: Kupiłem kartę 4gb żeby wpiąć ją w Astro.
Najgorszą barierą jest język - nie mogę sobie poradzić i brak pomysłu na forach jak to zrobić... :?:
zbrzezio
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2018 8:53
Lokalizacja: Lądek-Zdrój

Re: wgrywanie map Astro 220

Postprzez sdsyc » Cz, 29 lis 2018 19:11

Na początek spróbuj ściągnąć http://ump.waw.pl/update/gmapsupp-topo.zip, rozpakować, plik gmapsupp.img wgrac na kartę sd do katalogu garmin.
Inna darmowa mapa: http://download.freizeitkarte-osm.de/ga ... pp.img.zip
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było OsmAnd, Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3015
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: wgrywanie map Astro 220

Postprzez xrut » Cz, 29 lis 2018 20:18

zbrzezio napisał(a):Ok. Obroża sparowana. Na początku nie widział statusów na obroży i trochę rzuca błędami mimo dobrego zasięgu. Muszę przetestować w dobrym terenie. :roll: ..............
A nie jest to kwestia ustawienia czasu zgłaszania się obroży? Bo one nie komunikują się non stop. Najkrótszy czas, to bodajże 5s, a w 5s mój owczarek potrafi przemieścić się sporo metrów))
60csx,astro 220+DC40,nuvi255w
xrut
 
Posty: 22
Dołączył(a): Cz, 04 lut 2010 18:52
Lokalizacja: ostrysz

Re: wgrywanie map Astro 220

Postprzez zbrzezio » Pt, 07 gru 2018 14:22

Gdzieś czytałem o tych interwałach pomiędzy odczytami. Można ustawiać podobno - przestawie z 10s na 5s i bedzie git. W terenie jest w miare ok - mieszkam w górach a używam w lasach i gęsto zarośnietych kotlinach.

Tak samo przetestuje mapy. Żałuję tylko braku instrukcji PL. Może ktoś ma EN?
zbrzezio
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2018 8:53
Lokalizacja: Lądek-Zdrój

Re: wgrywanie map Astro 220

Postprzez xrut » Pt, 07 gru 2018 19:21

zbrzezio napisał(a): Żałuję tylko braku instrukcji PL. Może ktoś ma EN?

Nie przesadzaj. To już naprawdę łatwo znaleźć. Nawet po polsku.
static.garmin.com/pumac/Astro320_DC50_QSM_PL.pdf
60csx,astro 220+DC40,nuvi255w
xrut
 
Posty: 22
Dołączył(a): Cz, 04 lut 2010 18:52
Lokalizacja: ostrysz

Re: wgrywanie map Astro 220

Postprzez zbrzezio » Pn, 10 gru 2018 14:21

Ale mnie nie interesuje wersja 320 + dc50 :)
Wolałbym Astro 220 + DC40
zbrzezio
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2018 8:53
Lokalizacja: Lądek-Zdrój

Re: Astro220+DC30 obroża>1, PL menu i instr., wgrywanie map

Postprzez sdsyc » Wt, 11 gru 2018 7:08

Wydzieliłem, bo wątek dotyczy nie tylko wgrywania map.
Proszę o trzymanie się zasady: jeden problem, jeden wątek.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było OsmAnd, Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3015
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Astro220+DC30 obroża>1, PL menu i instr., wgrywanie map

Postprzez zbrzezio » Wt, 11 gru 2018 8:56

ok.
Tak dla info - mapy wgrałem bez problemu. Założyłem na karcie folder garmin i tam wgrałem pliki.

Może ma ktoś plik spolszczenia aby wgrać w ten sam folder??
zbrzezio
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2018 8:53
Lokalizacja: Lądek-Zdrój

Re: Astro220+DC30 obroża>1, PL menu i instr., wgrywanie map

Postprzez roro » Wt, 11 gru 2018 12:35

Odbiornik Astro 220 należy do grupy odbiorników starszej generacji, który był przeznaczony na określone rynki,
ze względu na wykorzystywaną częstotliwość radiową - dystrybucja nie była przeznaczona na obszar Polski.

Z powodów dystrybucyjnych odbiornik nie posiadał oficjalnego Fv w języku polskim, a starsza generacja oprogramowania
odbiornik wyklucza możliwość zmiany języka tekstu dodatkowym plikiem, tak jak jest możliwe w odbiornikach Astro 320.

Nie wiem, czy w obecnym czasie jest dostępne nieoficjalne Fv z możliwością wyboru języka tekstu innego niż język
angielski, szwedzki, norweski, ale nie wykluczam, że któryś z użytkowników ( z okresu 2009r) posiada plik Fv z polską wersją języka.

Ps.
Instrukcja:
https://www.manualslib.com/manual/25310 ... o-220.html
instrukcja jest w pliku pdf w języku angielskim - Web Translator tłumaczy plik pdf na język polski.
roro
Bywalec
 
Posty: 521
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Astro220+DC30 obroża>1, PL menu i instr., wgrywanie map

Postprzez zbrzezio » Śr, 12 gru 2018 10:27

roro napisał(a):Z powodów dystrybucyjnych odbiornik nie posiadał oficjalnego Fv w języku polskim, a starsza generacja oprogramowania
odbiornik wyklucza możliwość zmiany języka tekstu dodatkowym plikiem, tak jak jest możliwe w odbiornikach Astro 320.

Nie wiem, czy w obecnym czasie jest dostępne nieoficjalne Fv z możliwością wyboru języka tekstu innego niż język
angielski, szwedzki, norweski, ale nie wykluczam, że któryś z użytkowników ( z okresu 2009r) posiada plik Fv z polską wersją języka.

Ok - ale widziałem na tym forum własnie ludzi którzy wrzucali screen z odbiornika (np. użytkownik "Amber") z polskim menu - przelutowanie pamięci RAM nie jest dla mnie problemem - problemem jest zoorganizowanie pliku językowego. :roll:
zbrzezio
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2018 8:53
Lokalizacja: Lądek-Zdrój

Re: Astro220+DC30 obroża>1, PL menu i instr., wgrywanie map

Postprzez roro » Śr, 12 gru 2018 11:35

Koleżanka Amber nie zamieszczała obrazków z odbiornika, polski tekst można zobaczyć na obrazkach
zamieszczonych przez Magnoom, ale to było osiem lat temu viewtopic.php?p=108729#p108729

W 2011 r. PouchX napisał:

"Żeby sprawa było jasna (na przyszłość).
Spolszczony firmware zrobiłem sam i trochę mi to czasu zajęło.
Nie publikuje tego firmware na forum ze względów "osobistych".
Jednak każdemu zainteresowanemu mogę taki firmware wgrać beż żadnych kosztów.
Odbiornik jednak musi trafić do mnie."

Wszystkie ślady związane z polskim językiem tekstu w Astro 220 prowadzą do niego.
roro
Bywalec
 
Posty: 521
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Astro220+DC30 obroża>1, PL menu i instr., wgrywanie map

Postprzez zbrzezio » Śr, 09 sty 2019 14:23

Odświeżam temat tylko dla próby nawiązania kontaktu z PouchX - już ustaliłem że tylko on może posiadać spolszczenie do ASTRO 220. Problem jest taki że zniknął z forum. Ktoś go zna prywatnie albo ma do niego jakiś inny namiar???? :?:
zbrzezio
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2018 8:53
Lokalizacja: Lądek-Zdrój


Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość