PL_Topo na Edge 1030

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

PL_Topo na Edge 1030

Postprzez Niewe » So, 16 lut 2019 19:11

Udało mi się pokonać obiektywne trudności, które Garmin stawia każdemu użytkownikowi nowego urządzenia i nareszcie mogę się podzielić zrzutami ekranu.
Które są raczej smutne, bo wygląda to tak:
https://photos.app.goo.gl/QwHajYnrdG7KZCpd9
Obrazek

to samo miejsce w wersji mapy na egde 820 wygląda tak
https://photos.app.goo.gl/kmJ86DEwXkvo3R8P8
Obrazek

Jak widać (nie widać) na Edgu 1030 kolory szlaków są w zasadzie niewidoczne. Połączony zielony i niebieskie ma bliżej nieokreślony kolor. Zielony idący na zachód jest po prostu czarny.
Do tego dochodzi w zasadzie całkowity brak widoczności dróg leśnych na tle lasu i bagno, które udaje jezioro. Ktoś naprawdę zaszalał z typami plików w nowej Topo :roll:
Da się to jakoś skorygować odpowiednimi skórkami? Ktoś już to ćwiczył?
Mapa jest w zasadzie bezużyteczna w terenie leśnym. Na odbiorniku wygląda to jeszcze gorzej.
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
Niewe
Bywalec
 
Posty: 198
Dołączył(a): Pt, 29 cze 2007 23:26
Lokalizacja: WuWua

Re: PL_Topo na Edge 1030

Postprzez Niewe » So, 16 lut 2019 19:13

Zapomniałem jak się wstawia obrazy w tekst. Dawno mnie tu nie było :roll:
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
Niewe
Bywalec
 
Posty: 198
Dołączył(a): Pt, 29 cze 2007 23:26
Lokalizacja: WuWua

Re: PL_Topo na Edge 1030

Postprzez Zachu » So, 16 lut 2019 19:18

1 Możesz zalinkować do obrazka. Masz obrazek na serwerze czy jakiejś stronie, kopiujesz link do niego i przy pisaniu posta masz nad oknem ikonki, wybierasz Img.

Obrazek

2 Możesz dodać jako załącznik. NA dole pod oknem edycji masz zakładkę: Dodaj załącznik, tam dodajesz plik ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8041
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: PL_Topo na Edge 1030

Postprzez Niewe » So, 16 lut 2019 19:29

Tak zrobiłem, ale Tobie wyszło to lepiej :D
Teraz jednak widać, że nic kompletnie nie widać
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
Niewe
Bywalec
 
Posty: 198
Dołączył(a): Pt, 29 cze 2007 23:26
Lokalizacja: WuWua

Re: PL_Topo na Edge 1030

Postprzez Zachu » So, 16 lut 2019 19:33

Jak masz obrazek to klikasz na nim prawym przyciskiem myszy: kopiuj adres obrazu. Później w nowej karcie zawsze sprawdzam czy jest prawidłowo. Ten adres dajesz do przycisku Img.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8041
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: PL_Topo na Edge 1030

Postprzez Niewe » N, 17 lut 2019 19:23

A w kwestii samej mapy?
Serio nikt nie używa 1030 jako mapowca? Sami szosowcy? :)
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
Niewe
Bywalec
 
Posty: 198
Dołączył(a): Pt, 29 cze 2007 23:26
Lokalizacja: WuWua

Re: PL_Topo na Edge 1030

Postprzez popej » N, 17 lut 2019 21:33

To co widać na zrzutach często nie odpowiada temu, co widać na ekranie odbiornika, bo niektóre odbiorniki dziwnie pokazują kolory. PL Topo jest udostępniana w 4 wariantach: z polskimi literami lub bez, w kolorach standardowych i kontrastowych. Do Edge jest proponowana mapa bez polskich liter w kolorach kontrastowych. Możesz ją zamienić na inny wariant, pliki są do pobrania po zarejestrowaniu na stronie http://www.pltopo.pl/ , menu "Aktualizacje".
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Mapy na Edge 1030 i inne dysonanse topograficzne

Postprzez R62 » Cz, 21 lut 2019 11:47

Zdechłbył niestety Edge 800, wiec zastąpiłem go 1030
Czy ma ktoś doświadczenia z wgraniem mapy UMP do 1030 ?
wgrać wgrałem, ale niestety krzaczki, brak dróg, dróżek, POI, generalnie nie działa.
Pytanie o zgodność UMP z urządzeniem Garmin Edge 1030

pzDR
Ostatnio edytowano Pt, 22 lut 2019 10:41 przez R62, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
R62
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 12:25

Re: UMP pcPL na Edge 1030

Postprzez Mariusz65 » Cz, 21 lut 2019 13:33

Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4492
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: UMP pcPL na Edge 1030

Postprzez Zachu » Cz, 21 lut 2019 18:23

W serii Edge jest problem z wyświetlaniem map.
viewtopic.php?f=2&t=18211
Musisz poszukać na forum.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8041
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Mapy na Edge 1030 i inne dysonanse topograficzne

Postprzez R62 » Pt, 22 lut 2019 10:41

Dzieki , poszukałem wcześniej, ale mapa mapie nie równa. UMP nie była poruszana.
btw, problem rozwiązałem, ale jeszcze nie wiem jak :) - jakaś sztuczka z MapSourcem

Zaczynam używać :)
Ale na razie zwyczajowe problemy zmiany sprzętu, typu brak komunikacji z telefonem, itp
Problem z UMP pcPL pokonałem.
Na razie zachwycony maszynką nie jestem, głównie ze względu na słaby kontrast.

stworzyłem nowy wątek dla tych problemów i doświadczeń (chyba że ktoś to scali jakoś)

viewtopic.php?f=12&t=18358&p=203553#p203553

pzDR


Niewe napisał(a):A w kwestii samej mapy?
Serio nikt nie używa 1030 jako mapowca? Sami szosowcy? :)
Avatar użytkownika
R62
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 12:25

Re: PL_Topo na Edge 1030

Postprzez Niewe » Wt, 09 kwi 2019 17:16

popej napisał(a):To co widać na zrzutach często nie odpowiada temu, co widać na ekranie odbiornika, bo niektóre odbiorniki dziwnie pokazują kolory. PL Topo jest udostępniana w 4 wariantach: z polskimi literami lub bez, w kolorach standardowych i kontrastowych. Do Edge jest proponowana mapa bez polskich liter w kolorach kontrastowych. Możesz ją zamienić na inny wariant, pliki są do pobrania po zarejestrowaniu na stronie http://www.pltopo.pl/ , menu "Aktualizacje".


Przetestowałem mapę w kilku zakątkach Polski.
Wszędzie to samo. Nie widać szlaków i nie widać dróg gruntowych idących przez las.
Jest też duży problem z doborem koloru śladu. W Edgu1030 te kolory są dosyć blade, ale jednak na mapie Garmina widoczne. Na mapie Azymutu czerwony pokrywa się całkowicie z drogami głównymi, żółty z drogami drugorzędnymi. Jako tako sprawdza się kolor niebieski.

Głównym problemem według mnie są grafiki LASU i SZLAKÓW turystycznych.
W lesie nie widać nic poza głównymi drogami.
Szlaki turystyczne mają kompletnie nieczytelne kolory, a jak się nakładają na siebie to są zwyczajnie czarne.
Nędzna jest też grafika BAGNA, ale tu przynajmniej w terenie trudniej o pomyłkę :roll:

Generalnie bieda. Powiem szczerze, że mimo tego, że zawsze byłem fanem mapy Azymutu i używałem jej od lat na innych odbiornikach, to tym razem autentycznie żałuję zakupu.

I przy okazji pytanie pozornie z innej beczki.
W przypadku CUSTOM MAPS można mieć tylko jedną mapę w odbiorniku.
Jest jakiś patent żeby wprowadzić odbiornik BEZPRZEWODOWO w tryb pamięci masowej i podmienić mapę rastrową z poziomu eksploratora plików w telefonie?
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
Niewe
Bywalec
 
Posty: 198
Dołączył(a): Pt, 29 cze 2007 23:26
Lokalizacja: WuWua

Re: PL_Topo na Edge 1030

Postprzez sdsyc » Śr, 10 kwi 2019 5:43

Niewe napisał(a):I przy okazji pytanie pozornie z innej beczki.
W przypadku CUSTOM MAPS można mieć tylko jedną mapę w odbiorniku.
Jest jakiś patent żeby wprowadzić odbiornik BEZPRZEWODOWO w tryb pamięci masowej i podmienić mapę rastrową z poziomu eksploratora plików w telefonie?
Bardzo proszę o zadanie tego pytania w osobnym wątku.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było OsmAnd, Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3015
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03


Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości