GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez Magnoom » Cz, 04 mar 2010 16:47

abraszek napisał(a):Widziałem w tym wątku, że kolega PouchX dokonał spolszczenia, chciałbym więc dowiedzieć się jak to się robi czy też wręcz poprosić kolegę o pomoc, podpowiedź jak tego dokonać.
Jest to kwestia poprawek firmware (oprogramowania wewnętrznego) urządzenia. Podobno prosta sprawa jeśli się zna trochę edytory HEX i wie gdzie szukać i co zmienić... ja jednak jestem w tym ciemny... a PouchX tego firmware nie publikuje.
abraszek napisał(a):Interesuje mnie też sprawa map. Jak wbudować w urządzenie mapę określonego obszaru , w wypadku mojego "pana karpiowego" np jakiegoś konkretnego akwenu. A może nie warto się rozdrabniać i po prostu powinno się pozyskać mapę Polski by na niej odnaleźć interesujący mnie obszar? No a jeśli już to jak ją "zapuścić"? Ale czy wówczas dokładność będzie zadowalająca? Wiem, że Astro korzysta z map zapisanych na karcie pamięci. Czy ktoś mógłby mnie poinstruować co i jak zrobić? Za wszelkie wskazówki i porady będę wdzięczny.
Mapy generalnie wgrywa się do Astro na jego kartę pamięci do katalogu /garmin.
Można wgrywać gotowe pliki gmapsupp.img (np. UMP-pcPL);
Można też korzystać z programu MapSource, który jest zalecany przez Garmina: (MapSource - skąd wziąć ten program? Porada... co i jak.)
Można tez używać innych programów, jak np. SendMap choć tutaj nie mam pewności, czy obsługuje on Astro.

Same mapy poza komercyjnymi i wspomnianą darmową UMP-pcPL można znaleźć w serwisach MapCenter i MapCenter2 przez wyszukiwarkę.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1752
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez ledres » Pn, 23 sie 2010 19:45

Witam serdecznie, tak sie sklada ze tez jestem posiadaczem tego garminka. Spedzam duzo czasu z rodzina i psem na pieszych wedrowkach i astro czesto mi sie przydaje wlasnie po to zeby odnalesc psa lub zone:). Jak zauwazylem oryginalnie posiadam malo dokladne mapy calego swiata tj od Chin po Chile co jest mi niepotrzebne. Za rada/opisem kolegi z postu wyzej zakupilem karte pamieci wrzucilem na nia sciagniete z linkow "mapy Polski" i dalej widze te niedokladne oryginalne mapy. Tu moje pytanie , jak zainstalowac tylko mapy Polski, szlakow turystycznych, topograficzne itd. ktore moge np uzyc podczas wedrowki w naszych tatrach??
Dzieki za pomoc i odpowiedz
pozdrawiam
marian (marian5@wp.pl)
ledres
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 23 sie 2010 19:33

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez GPS Maniak » Pn, 23 sie 2010 21:14

Tatry powiadasz?

To jak kto woli. Pomysły są dwa:
* UMP Topo, albo
* topo_pl_100
Jeżeli chodzi o topo_pl_100 to musisz zainstalować na PC MapSource, po czym
* mapy bierzesz stąd: http://gps.bieszczady.pl/mapy-topo-100.htm
* a wysyłasz je do odbiornika/na kartę tak: http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm#1
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » Cz, 23 gru 2010 16:28

Witam
Chce wyrazić szczególne podziękowanie dla PouchX-a za pomoc w polonizacji menu mojego Garminka!
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » Wt, 18 paź 2011 9:46

Witam
Mam problem. Nie włącza się jeden z moich nadajników DC40. Nastawiony na ładowanie dioda ciągle się pali na niebiesko(powinna pulsować). Nadajnik przeleżał nieużywany cale lato i teraz nie działa. :(
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez h007 » Śr, 19 paź 2011 0:09

Prawdopodobnie akumulator w DC40 jest w stanie "głębokiego rozładowania" - przez ładowarkę może być wtedy widziany jako zwarcie. Ładowarka mając zabezpieczenie przeciwzwarciowe nie ładuje akumulatora.

Jeśli tak jest, to rozwiązaniem może być wstępne podładowanie akumulatora z zasilacza.
Spotkałem kilka razy taki przypadek w urządzeniach z akumulatorem Li-Ion.
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO | Nuvi 2545LMT
Forerunner 110
Avatar użytkownika
h007
Bywalec
 
Posty: 427
Dołączył(a): So, 01 paź 2011 18:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » Śr, 19 paź 2011 20:10

h007 napisał(a): podładowanie akumulatora z zasilacza.

A jak to zrobić?
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez h007 » Śr, 19 paź 2011 23:09

Zakładam, że nie masz pod ręką zasilacza z regulacją prądu, więc najprościej będzie wykorzystać jakiś dowolny zasilacz o napięciu wyjściowym 5V. Może to być zasilacz od jakiejś aparatury komputerowej lub cokolwiek co może dostarczyć ok. 5V. Potrzebny będzie również rezystor 5-10 Ohm w celu ograniczenia prądu ładowania.

Podłączenie zgodnie ze schematem.

sch2.png
sch2.png (10.92 KiB) Przeglądane 6614 razy

Kilkuminutowe podładowanie powinno wystarczyć. Później należy ładować tradycyjnie.

Ważne.
Akumulator powinien być wyjęty z urządzenia.
Właściwa polaryzacja - nie można zamienić plusa z minusem.
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO | Nuvi 2545LMT
Forerunner 110
Avatar użytkownika
h007
Bywalec
 
Posty: 427
Dołączył(a): So, 01 paź 2011 18:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » So, 22 paź 2011 0:58

A gdyby podłączyć się do oryginalnej ładowarki omijając system, to jak te druciki połączyć? Który z jakim?
Załączniki
DSC00757.JPG
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez h007 » Pn, 24 paź 2011 22:16

Prościej będzie z zasilaczem 5V i rezystorem, nie znam konstrukcji ładowarki fabrycznej – konkretnie, czy stabilizacja prądu ładowania jest w samej ładowarce, czy w DC40? Bezpośrednie podłączenie tak jak to oznaczyłeś na zdjęciu może być ryzykowne, a nawet niebezpieczne jeśli ładowarka nie ma stabilizacji prądu. Ładowanie akumulatorów litowo-jonowych niewłaściwym prądem może skutkować nawet wybuchem, dlatego proponuję mój schemat.

Nie mając sprzętu przed sobą ciężko mi określić który kolor to + a który –. Jeśli masz drugi działający DC40 proponuję pomierzyć na których przewodach występuje napięcie ładowania. Będzie to ok. 3.7-4.2V przy założeniu, że napięcie znamionowe akumulatora wynosi 3.7V. Później, przy odłączonym aku (tym rozładowanym) należy się podpiąć pod te przewody.

Napięcia proponuję szukać na czterech przewodach czerwony/czarny/żółty/niebieski. Tak na chłopski rozum można stwierdzić, że czerwony to +, czarny to -, ale nie jest to całkowicie pewne. Jeśli masz pod ręką jakiś jakiś multimetr (woltomierz) to łatwo możesz sprawdzić jakie tam jest napięcie podczas ładowania sprawnego DC40.
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO | Nuvi 2545LMT
Forerunner 110
Avatar użytkownika
h007
Bywalec
 
Posty: 427
Dołączył(a): So, 01 paź 2011 18:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » Śr, 28 gru 2011 17:12

Witam
Kupiłem inny akumulator i obroża działa.
Natomiast wystąpił problem z moją drugą obrożą. A mianowicie: nagle się skrócił zasięg działania, traci zasięg już po 70-80 metrach, w ten sam czas i w tym samym miejscu druga obroża działa poprawnie.
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez h007 » Śr, 28 gru 2011 22:33

Wszystko jasne - musisz kupić nową obrożę. To jedyne wyjście z sytuacji w twoim przypadku.
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO | Nuvi 2545LMT
Forerunner 110
Avatar użytkownika
h007
Bywalec
 
Posty: 427
Dołączył(a): So, 01 paź 2011 18:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » Pn, 02 sty 2012 10:16

h007 napisał(a):Wszystko jasne - musisz kupić nową obrożę. To jedyne wyjście z sytuacji w twoim przypadku.

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś? Skrócenie zasięgu nastąpiło w innej obroży, naprawiana wymianą akumulatorka działa poprawnie.
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez asandrzej » So, 07 sty 2012 14:56

Temat instalacji map w Garmin Astro, został wydzielony do osobnego wątku.
viewtopic.php?p=136360#p136360
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez xrut » Cz, 05 lip 2012 12:26

Kupiłem astro 220. Ma trzy dostępne języki. Szwedzki norweski i angielski. Czy będę miał duże problemy z skonfigurowaniem odbiornika do obroży , jeśli zakupie ja osobno? Jak czytałem wyżej, na rynek skandynawski śą stosowane inne częstotliwości niż np na amerykański. I jeszcze jedno pytanko. Czy można jakos sprawdzić jaką częstotliwość ma konkretne astro 220.
60csx,astro 220+DC40,nuvi255w
xrut
 
Posty: 18
Dołączył(a): Cz, 04 lut 2010 18:52
Lokalizacja: ostrysz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości