GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez Wojtek Szydlowski » Cz, 21 lis 2013 21:11

W tym artykule sugerują uszkodzenie anteny, oby nie.
Spróbuj na wszelki wypadek zaktualizować firmware, może zrobić twardy reset odbiornika, może złapać fix w obroży zanim zaczniesz ją parować z Astro.
Niestety w kilku miejscach w internecie napotkałem opisy "długi błysk / krótki błysk" i użytkownicy opisujący to raczej nie rozwiązali problemu, sugerowałoby to awarię fizyczną obroży :(
jest: fenix 5x + Oregon 600 + Astro 320 + 2 x DC50 + tempe + 3 x PL TOPO
było: etrex 30, 62ST, 60CSx, Oregon 450, Vista HCX, Vista CX, Nuvi 200, Nuvi 765T, nuvi 1490T, DC 40, fenix 1, epix
Avatar użytkownika
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1067
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » Cz, 21 lis 2013 21:13

Jak zrobić aktualizacje obroży? Może pomoże..
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez Wojtek Szydlowski » Cz, 21 lis 2013 21:25

Koło się zamyka, żeby uaktualnić firmware obroży, musi ona być sparowana z odbiornikiem: http://support.garmin.com/support/searc ... es?caseId={8173edf0-cb43-11df-6f17-000000000000}#
At times the DC 20, DC 30 or DC 40 will need a software update in order to add features and possibly improve functionality of the collar. In order to update the software for these collars, you will need WebUpdater installed on your computer.

To update the software for your collar:

Connect the Astro 220 to a computer via the USB cable
Power on the Astro
Power on the desired dog collar and place it within close proximity of the device
Ensure your Astro 220 and dog collar are paired
Press the DOG
Press the MENU
Select Dog List and press ENT
Select the dog collar you wish to update and press ENT
Select Show Info and press ENT
Press the MENU
Select Upgrade Dog Unit and press ENT
Launch WebUpdater and locate your dog collar within the Device drop down menu
Select Next and follow the on screen prompts

tu instrukcja obrazkowa http://www.gundogsupply.com/astro-320-software-update.html
jest: fenix 5x + Oregon 600 + Astro 320 + 2 x DC50 + tempe + 3 x PL TOPO
było: etrex 30, 62ST, 60CSx, Oregon 450, Vista HCX, Vista CX, Nuvi 200, Nuvi 765T, nuvi 1490T, DC 40, fenix 1, epix
Avatar użytkownika
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1067
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » Cz, 21 lis 2013 21:31

Ponaciskałem trochę :) Obroża miga pojedynczo. Astro identyfikuje obrożę i dioda miga szybko...ale obroża nadal nie działa...
Ostatnio edytowano Cz, 21 lis 2013 21:32 przez skif, łącznie edytowano 1 raz
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez Wojtek Szydlowski » Cz, 21 lis 2013 21:32

Co to znaczy "nie działa".
Czy obroża złapała sygnał GPS?
Co widzisz na ekranie statusu, jaki jest stan GPS w obroży?
"Ponaciskałeś"? Znaczy coś a'la pięścią w telewizor Rubin, gdy śnieżył? ;-) To by jednak sugerowało problem mechaniczny wewnątrz obroży.
jest: fenix 5x + Oregon 600 + Astro 320 + 2 x DC50 + tempe + 3 x PL TOPO
było: etrex 30, 62ST, 60CSx, Oregon 450, Vista HCX, Vista CX, Nuvi 200, Nuvi 765T, nuvi 1490T, DC 40, fenix 1, epix
Avatar użytkownika
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1067
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » Cz, 21 lis 2013 21:35

Astro nie widzi obroży. Przy identyfikacji astro łączy się z obrożą i dioda szybko miga.
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez Wojtek Szydlowski » Cz, 21 lis 2013 21:42

Dioda szybko miga także wtedy gdy szuka satelitów... Trudno jest mi coś więcej doradzić, to co zrobiłbym ja:
- aktualizację firmware odbiornika
- złapanie fixa satelitów w obroży (po złapaniu dioda miga wolno i miarowo na niebiesko)
- próba powiązania obroży z Astro w jak najmniejszej odległości jednego urządzenia od drugiego
- jeśli bez zmian a inna obroża łapie, to raczej kaplica, obroża do naprawy / wymiany

głupie pytanie... a masz nakręconą antenę na odbiornik??
Jeśli tak, to w walizce powinieneś mieć dwie, nakręć może drugą, tę dłuższą.
Kiedyś z roztargnienia nie nakręciłem i dziwiłem się, że traci sygnał kilka metrów od obroży - zaćmienie :)
jest: fenix 5x + Oregon 600 + Astro 320 + 2 x DC50 + tempe + 3 x PL TOPO
było: etrex 30, 62ST, 60CSx, Oregon 450, Vista HCX, Vista CX, Nuvi 200, Nuvi 765T, nuvi 1490T, DC 40, fenix 1, epix
Avatar użytkownika
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1067
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » Cz, 21 lis 2013 21:46

Wojtek Szydlowski napisał(a):- aktualizację firmware odbiornika
- złapanie fixa satelitów w obroży (po złapaniu dioda miga wolno i miarowo na niebiesko)

Jak to zrobić ?
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez Wojtek Szydlowski » Cz, 21 lis 2013 21:49

Aktualizację już opisałem wyżej, masz przewodnik krok po kroku.
Najlepiej zainstaluj program Garmin Express http://software.garmin.com/pl-PL/express.html i postępuj zgodnie z wytycznymi producenta ;)
Złapać fixa: wyjść na balkon / spacer z psem / do sklepu po piwo: jednym słowem, dać szansę obroży zobaczyć satelity i odczekać, aż złapie sygnał z wystarczającej ilości satelitów, aby ustalić pozycję i wysokość. Wtedy dioda będzie migać powoli, co oznacza zlokalizowanie się obroży.
jest: fenix 5x + Oregon 600 + Astro 320 + 2 x DC50 + tempe + 3 x PL TOPO
było: etrex 30, 62ST, 60CSx, Oregon 450, Vista HCX, Vista CX, Nuvi 200, Nuvi 765T, nuvi 1490T, DC 40, fenix 1, epix
Avatar użytkownika
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1067
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » Cz, 21 lis 2013 22:11

Aktualizacja zmieniła w astro język na angielski. Jak zmienić na polski?
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez Wojtek Szydlowski » Pt, 22 lis 2013 8:04

A co już spróbowałeś zrobić w celu zmiany języka w odbiorniku?
jest: fenix 5x + Oregon 600 + Astro 320 + 2 x DC50 + tempe + 3 x PL TOPO
było: etrex 30, 62ST, 60CSx, Oregon 450, Vista HCX, Vista CX, Nuvi 200, Nuvi 765T, nuvi 1490T, DC 40, fenix 1, epix
Avatar użytkownika
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1067
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » Wt, 26 lis 2013 9:59

Dotarłem do zmiany języku, a tam tylko angielski.... :(
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez Wojtek Szydlowski » Wt, 26 lis 2013 22:52

E, coś ściemniasz ;-)
W menu odbiornika masz wyłacznie język angielski? Nie masz innych do wyboru?
jest: fenix 5x + Oregon 600 + Astro 320 + 2 x DC50 + tempe + 3 x PL TOPO
było: etrex 30, 62ST, 60CSx, Oregon 450, Vista HCX, Vista CX, Nuvi 200, Nuvi 765T, nuvi 1490T, DC 40, fenix 1, epix
Avatar użytkownika
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1067
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » Śr, 27 lis 2013 20:37

Obrazek
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez GPS Maniak » Śr, 27 lis 2013 21:47

Przy założeniu, że struktura folderów w Astro jest identyczna jak w innych ręczniakach Garmina (a zapewne jest), można przypuszczać że na jakimś etapie zabawy został usunięty folder TEXT z folderu GARMIN. @skif. Sprawdź czy masz folder Garmin/Text i czy w nim masz plik polish.gtt. Jeżeli nie, a nie masz backupu pamięci odbiornika, uśmiechnij się do Wojtka aby udostępnił Tobie plik Polish.gtt. Po skopiowaniu go do folderu: Garmin/Text polskie menu powinno pojawić się w odbiorniku.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości