[Zgłoszenia] błędów GPMapy

Tutaj można zgłaszać znalezione w GPMapie błędy oraz śledzić losy swoich raportów. Dział oficjalnie wspierany i moderowany przez Imagis.

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez beetle-m » Pt, 02 paź 2009 7:46

W związku z pierwszymi sygnałami o pojawieniu się nowszej wersji GPMapy proszę o zgłaszanie od tego postu błędów dotyczących już tylko wersji:
2009.2 i równorzędnych subskrypcji.

Błędy dotyczące lokalizacji punktów POI (lub ich braku) zgłaszamy w osobnym wątku:
:arrow: [Zgłoszenia] błędy POI dla GPMapy.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6691
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez jacekbartnik » N, 04 paź 2009 14:09

Olaf_Imagis edit: Zgłoszenie wymaga przejechania/obecności w terenie. Zostanie zrealizowane w późniejszym terminie. Jeśli istnieje taka możliwość prośba o podesłanie śladu/współrzędnych/waypointa. Przyspieszy nam to załatwienie zgłoszenia. Dziękujemy

Z G Ł O S Z E N I E.
Lokalizacja: Turka os. Borek k/Lublina
Współrzędne zgłaszanego błędu: N51.16735 E22.39719
Opis faktycznej sytuacji drogowej: Rozbudowane osiedle Borek w Turce z wieloma ulicami i blokami
Opis błędu GPMapy: słabe odwzorowanie
Zrzut ekranowy:
Jacek
nüvi 765> CNE NT 2011.4 + UMP-pcPL
Avatar użytkownika
jacekbartnik
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt, 13 maja 2008 21:03
Lokalizacja: Lublin, Sławinek

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez cepru » Pn, 09 lis 2009 16:21

Z G Ł O S Z E N I E.
Lokalizacja: KALISZ, ul. Podmiejska
Współrzędne zgłaszanego błędu: N51 44 45.8 E18 03 59.4 -> N51 44 48.8 E18 04 11.2
Opis faktycznej sytuacji drogowej: Jest odcinek ul. Podmiejskiej, będący dojazdem m.in. do znajdującego się tam Zespołu Szkół Nr 10
Opis błędu GPMapy: Brak tego odcinka ulicy
Zrzut ekranowy:
pod.jpg
Ostatnio edytowano Wt, 10 lis 2009 11:07 przez cepru, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam:
ST.

Nüvi 760 + CNE 2011.1 + GPMapa 2009.4 + UMP-pcPL + AdriaROUTE 3.0
Avatar użytkownika
cepru
 
Posty: 57
Dołączył(a): So, 22 lis 2008 17:38
Lokalizacja: Kalisz

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez Leo1971 » N, 15 lis 2009 17:59

Z G Ł O S Z E N I E

Lokalizacja: Trasa Sandomierz - Kraśnik
Współrzędne zgłaszanego błędu: N50.79290 E21.85350
Opis faktycznej sytuacji drogowej: znaki jak i najlepsza droga prowadzi przez Zawichost
Opis błędu GPMapy: nuvi 765 z GPMapą 2009.3 w kierunku do Kraśnika prowadzi przez Zawichost, w kierunku do Sandomierza prowadzi przez Ożarów drogą 9 km dłuższą
Zrzut ekranowy:

Obrazek Obrazek
..........Dobrze..........................Źle..........
Pozdrawiam Leo1971
Garmin nüvi 3790 T *** Garmin GPSMAP 76 CSx
Avatar użytkownika
Leo1971
Bywalec
 
Posty: 137
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 7:35
Lokalizacja: Mielec

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez wardrin » Śr, 02 gru 2009 14:43

Z G Ł O S Z E N I E.
Lokalizacja: Droga krajowa nr 7 (E77) w kierunku Warszawy na odcinku między miejscowościami Przejazdowo i Koszwały (woj. Pomorskie).
Współrzędne zgłaszanego błędu: od N54 19.347 E18 44.796 do N54 17.654 E18 48.777
Opis faktycznej sytuacji drogowej: Najszybsza i najwygodniejsza trasa prowadzi drogą karajową nr 7.
Opis błędu GPMapy: GPMapa 2009.3 NT nakazuje opuszczenie drogi nr 7, następnie prowadzi ul. Klonową do miejscowości Bogatka, a stamtąd do miejscowości Koszwały, gdzie znowu wracamy na drogę nr 7. UMP-pcPL, jak i CNE NT 2009 prowadzą poprawna trasą.
Zrzut ekranowy:

Obrazek
GPMapa 2009.3 NT

Obrazek
UMP-pcPL

Obrazek
CNE NT 2009
Garmin Nüvi 200 + GPMapa 2009.4 NT + UMP-pcPL + CNE NT 2011.10
wardrin
 
Posty: 14
Dołączył(a): So, 18 kwi 2009 10:53

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez wardrin » Śr, 02 gru 2009 15:10

Jakiś czas temu zgłaszałem błąd GPMapy. Zgłoszenie zostało zrealizowane, poprawka miała się ukazać w wersji Q2. Tymczas dzisiaj jechałem znów tą samą trasą i błąd nadal istnieje, a mapa to 2009.3 czyli Q3. Dlaczego błąd nadal występuje?

Link do postu w Zrealizowanych: KLIK

Wszystkie dane takie jak w powyższym zgłoszeniu, dodaję jeszcze jeden zrzut ekranowy:

Obrazek
Ostatnio edytowano Śr, 23 gru 2009 7:33 przez wardrin, łącznie edytowano 1 raz
Garmin Nüvi 200 + GPMapa 2009.4 NT + UMP-pcPL + CNE NT 2011.10
wardrin
 
Posty: 14
Dołączył(a): So, 18 kwi 2009 10:53

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez perkoz20 » So, 09 sty 2010 12:46

Z G Ł O S Z E N I E

Lokalizacja: Wrocław (dolnośląskie)
Współrzędne zgłaszanego błędu: 51.14534,17.10267
Opis faktycznej sytuacji drogowej: rozebrano stary wiadukt
Opis błędu GPMapy: wiadukt już nie istnieje
Zrzut ekranowy:
Załączniki
wiadukt wrocław.JPG
Garmin 200W & Fiat Seicento 1.1 :)
perkoz20
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 02 sie 2009 17:19
Lokalizacja: Ostrów Wlkp

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez nocnyMarek » Pn, 11 sty 2010 0:58

perkoz20 napisał(a):Z G Ł O S Z E N I E
Lokalizacja: Wrocław (dolnośląskie)
Opis faktycznej sytuacji drogowej: rozebrano stary wiadukt
Opis błędu GPMapy: wiadukt już nie istnieje


Nie wiem czy to zgłoczenie ma sens, tam do maja (jeśli zima pozwoli)
ma powstać nowy wiadukt w miejsce tego rozebranego.
Może więc wyjść tak, że zniknie z mapy w czasie kiedy zostanie otwarty na nowo.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez SP2BZW » Pn, 11 sty 2010 19:59

tak samo jest w Bydgoszczy, rozebrano jeden wiadukt i za parę miesięcy ma być nowy, zgłoszenie zaowocuje poprawką za parę miesięcy
na mapie a otwarcie nowego wiaduktu będzie zaznaczone pewnie w przyszłym roku... dlatego nie zgłaszałem...
SP2BZW
 

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez Kromasss » So, 30 sty 2010 23:42

Olaf_Imagis edit: Brak dróg w miejscowości czy może brak samej miejscowości?

Z G Ł O S Z E N I E.
Lokalizacja: Wieś Łomnica, gm. Zbąszyń
Opis błędu GPMapy: brak uwzględnionej wsi na mapie
Kromasss
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 30 sty 2010 23:38

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez Gradory » N, 25 kwi 2010 20:25

Z G Ł O S Z E N I E.
Lokalizacja: Bytów (pomorskie)
Współrzędne zgłaszanego błędu: N54 09.740 E17 29.533
Opis faktycznej sytuacji drogowej:
Opis błędu GPMapy: Zły routing. Już zgłaszałem ten błąd, ale nie został uwzględniony. Zgłaszam ponownie. GPMapa prowadzi wąską uliczką osiedlową, którą większy samochód ciężarowy lub autobus nie przejedzie, zamiast prowadzić główną droga krajową nr 20.
Załącznik: Zrzut ekranu z Map Source'a.

Obrazek
Ostatnio edytowano Pn, 03 maja 2010 16:54 przez Gradory, łącznie edytowano 1 raz
Garmin nüvi 205, Garmin Dakota 20, smartfon
Był: Garmin Montana 610
Gradory
Bywalec
 
Posty: 469
Dołączył(a): Cz, 07 lut 2008 21:31
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez piotrs » Pn, 26 kwi 2010 15:19

Gradory napisał(a):Z G Ł O S Z E N I E.
Lokalizacja: Bytów (pomorskie)
Współrzędne zgłaszanego błędu: N54 09.740 E17 29.533
Opis faktycznej sytuacji drogowej:
Opis błędu GPMapy: Zły routing. Już zgłąszałem ten błąd, ale nie został uwzględniony. Zgłaszam ponownie. GPMapa prowadzi wąską uliczką osiedlową, którą większy samochód ciężarowy lub autobus nie przejedzie, zamiast prowadzić główną droga krajową nr 20.
Załącznik: Zrzut ekranu z Map Source'a.

Obrazek





Witam ustaw urządzenie na kalkulacje trasy, na krótszy czas przejazdu
MapSource w Preferencjach ustaw też na krótszy czas przejazdu i będzie ok
piotrs
 
Posty: 17
Dołączył(a): N, 03 maja 2009 21:27

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez Gradory » Cz, 29 kwi 2010 21:40

piotrs napisał(a):Witam ustaw urządzenie na kalkulacje trasy, na krótszy czas przejazdu
MapSource w Preferencjach ustaw też na krótszy czas przejazdu i będzie ok

Jest tak ustawione i tak zawsze było ustawione. GPMapa źle prowadzi. Ma pewnie złą kategoryzację dróg w tym miejscu. Przejdź się tą trasą, a zobaczysz, że ta trasa to absurd. Jest to wąska uliczka osiedlowa o szerokości około 3-4 m i zastawiona samochodami, zaparkowanymi przy domkach, które są przy tej uliczce. Jest też niski wiadukt. Tam nic poza samochodem osobowym nie przejedzie. Nie ma szans przejechania tam ciężarówką lub autobusem. Jadąc swoim autem musiałem się przeciskać pomiędzy zaparkowanymi samochodami. W życiu bym tą poboczną uliczką osiedlową nie jechał, gdyby nie nawigacja, która mnie tam skierowała. Jechałbym tylko główną drogą krajową nr 20. Jeśli Imagis nie chce tego poprawić to trudno. Niech więc ten post będzie ostrzeżeniem, żeby się tam nie wpakować TIR-em, bo tam się nie przejedzie, a cofnąć też nie ma jak.
Garmin nüvi 205, Garmin Dakota 20, smartfon
Był: Garmin Montana 610
Gradory
Bywalec
 
Posty: 469
Dołączył(a): Cz, 07 lut 2008 21:31
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez piotrs » Pt, 30 kwi 2010 21:35

Gradory napisał(a):
piotrs napisał(a):Witam ustaw urządzenie na kalkulacje trasy, na krótszy czas przejazdu
MapSource w Preferencjach ustaw też na krótszy czas przejazdu i będzie ok

Jest tak ustawione i tak zawsze było ustawione. GPMapa źle prowadzi. Ma pewnie złą kategoryzację dróg w tym miejscu. Przejdź się tą trasą, a zobaczysz, że ta trasa to absurd. Jest to wąska uliczka osiedlowa o szerokości około 3-4 m i zastawiona samochodami, zaparkowanymi przy domkach, które są przy tej uliczce. Jest też niski wiadukt. Tam nic poza samochodem osobowym nie przejedzie. Nie ma szans przejechania tam ciężarówką lub autobusem. Jadąc swoim autem musiałem się przeciskać pomiędzy zaparkowanymi samochodami. W życiu bym tą poboczną uliczką osiedlową nie jechał, gdyby nie nawigacja, która mnie tam skierowała. Jechałbym tylko główną drogą krajową nr 20. Jeśli Imagis nie chce tego poprawić to trudno. Niech więc ten post będzie ostrzeżeniem, żeby się tam nie wpakować TIR-em, bo tam się nie przejedzie, a cofnąć też nie ma jak.





Przepraszam
Masz racje urządzenie prowadzi drogą którą opisałeś wyżej.
Natomiast MapSource ustawiając na szybszą trasę prowadzi poprawnie.
Zapewne kompetentny człowiek się tym problemem zajmie.
piotrs
 
Posty: 17
Dołączył(a): N, 03 maja 2009 21:27

Re: [Zgłoszenia] błędów GPMapy

Postprzez wardrin » Pn, 10 maja 2010 9:13

Z G Ł O S Z E N I E.
Lokalizacja: Pasłęk, Warmińsko-Mazurskie
Współrzędne zgłaszanego błędu: N54 04.251 E19 39.634
Opis błędu GPMapy: GPMapa nawiguje dłuższą trasą przez ul. Wojska Polskiego, zamiast krótszą i szybszą przez ul. Sprzymierzonych.
Zrzut ekranowy:

Obrazek

Dla porównania UMP_pcPL prowadzi prawidłowo:

Obrazek
Garmin Nüvi 200 + GPMapa 2009.4 NT + UMP-pcPL + CNE NT 2011.10
wardrin
 
Posty: 14
Dołączył(a): So, 18 kwi 2009 10:53

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy GPMapy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron