Błędy GPMapy (do wersji 2008.1 włącznie)

Tutaj można zgłaszać znalezione w GPMapie błędy oraz śledzić losy swoich raportów. Dział oficjalnie wspierany i moderowany przez Imagis.

Postprzez PouchX » Wt, 24 cze 2008 18:37

Ale to cieszy !!! Poważnie !!!
Chyba zacznę znowu zbierać błędy w GPMapie.

Brawo dla IMAGIS... szkoda, że taka późna reakcja..ale lepiej późno niż wcale.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez popej » Wt, 24 cze 2008 20:04

A jak tam z poprawkami błędów w Gdańsku, o których ostatnio rozmawialiśmy? Bo Imagis już deklaruje, że wprowadził ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6849
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez nocnyMarek » Wt, 24 cze 2008 20:13

Nic się nie zmieniło, jeśli nie będą wprowadzone najpóźniej jesienią to będę srodze zdziwiony.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Postprzez HM » Cz, 03 lip 2008 13:08

dwie strony wstecz:
Beetl(e)dit: czyli precyzyjnie pisząc ten post :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=35227#35227

Pilzner napisał(a):2. Brak ronda na trasie 83 z odejsciem drogi 969 w miejscowosci STARY SĄCZ (MAŁ), trasa z Nowego Sacza na Piwniczna ze skrzyzowaniem drogi na Nowy Targ...


Ale tam faktycznie nie ma ronda.
HM
 
Posty: 23
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 14:57

Postprzez Pilzner » Pt, 04 lip 2008 8:51

HM napisał(a):
Pilzner napisał(a):2. Brak ronda na trasie 83 z odejsciem drogi 969 w miejscowosci STARY SĄCZ (MAŁ), trasa z Nowego Sacza na Piwniczna ze skrzyzowaniem drogi na Nowy Targ...


Ale tam faktycznie nie ma ronda.


Rondo jest, jechałem tamtędy w lutym 2008 i było tuż na ukończeniu (nawet były znaki informujące o zmianie organizacji ruchu)! Ostatnio jechałem tam na początku czerwca 2008 i rondo nadal jest...

Fakt, źle opisałem nr drogi i powinno być "na trasie 87" a nie jak błędnie napisałem "83" (dopiero teraz to zauważyłem), ale podałem lokalizację również opisowo, więc wiadomo o które miejsce chodzi...

Fakt istnienia tam ronda potwierdza ujęcie go w UMP-pcPL :)
GPSmap 60CSx / nüvi 3790LMT / nüvi 1300
Pilzner
Bywalec
 
Posty: 168
Dołączył(a): Śr, 02 kwi 2008 13:36

Postprzez beetle-m » Pt, 04 lip 2008 8:57

Pilzner napisał(a):ale podałem lokalizację również opisowo, więc wiadomo o które miejsce chodzi...
Proponowałbym stanowczo podawać współrzędne co zupełnie wyeliminuje wątpliwości co do lokalizacji opisywanego punktu.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6703
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez wojtek » N, 06 lip 2008 10:42

No i aby mój OT zmieścił się w formule tego wątku to proponuję zapoznać z załączonym zrzutem ekranu z komentarzem i dorzucić do listy ToDo :lol:
Obrazek
Aby oszczędzić szukania: Poznań -> rejon ulic Słowiańska/Murawa/Al. Solidarności

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Zielak » N, 06 lip 2008 18:51

Droga z Darłowa w kierunku krajowej "6" i dalej na Gdańsk:
Brak komunikatu głosowego o skręcie w lewo (strzałki też nie ma).
Obrazek

Kartuzy (pomorskie) jadąc z południa:
Brak komunikatu głosowego o skręcie w lewo (strzałki też nie ma).
Obrazek

W czasie przejazdu przez Kartuzy trasą 211 (Gdańsk-Słupsk) było też jakieś rondo, którego GPMapa nie ma. Niestety nie pamiętam teraz dokładnie w którym miejscu, ale gdzieś na zaznaczonym odcinku.
Obrazek
Pozdrawiam
Mariusz Zieliński

_______________________________________
Nuvi3790T(mój ostatni nuvi) + Nuvi250W + CNE'2012.30 + GPMapa(RIP) + UMP-pcPL + radary
Avatar użytkownika
Zielak
 
Posty: 33
Dołączył(a): Pt, 13 cze 2008 14:58
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GPS Maniak » N, 06 lip 2008 19:37

Ostatnie dwie strony "pozamiatane". Żaden post nie został wykasowany. Wszystkie brakujące znalazły się w HydeParku.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez wojtek » N, 06 lip 2008 22:05

kolejny screen z Poznania:
Obrazek

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Alf/red/ » Pn, 07 lip 2008 12:03

wojtek napisał(a):kolejny screen z Poznania:

Olafie! Wypowiedz się proszę, czy takie skriny (w sensie drobnych poprawek położenia punktów i przejazdów na osiedlach) mają sens - jeśli tak, to przywalę Warszawą.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Postprzez frasun » Pn, 07 lip 2008 12:31

wojtek napisał(a):kolejny screen z Poznania:
Obrazek
Trochę OT.
Ponawiam prośbę o podawanie współrzędnych zgłaszanych miejsc.
Kolejna sugestia, to rozdzielanie zgłoszeń.
Twoje zgłoszenie, to brakujące POI, POI do przesunięcia i brak przejazdu, wszystko razem na jednym obrazku. Trudno się w tym połapać, brak jest typów (Chata Polska), adresów i współrzędnych POI.
Wyobraź sobie, że sam musiałbyś z tego wyłuskać istotne informacje. :(
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez Speedy Bandito » Pn, 07 lip 2008 19:51

Z G Ł O S Z E N I E
Lokalizacja: Wrocław N50.10140 E17.02920
Wersja: 2008.1
Opis błędu: jest zakaz skrętu w lewo z Powstańców Śląskich w Piłsudskiego (czy tak samo jest w innych kierunkach na tym skrzyżowaniu to nie wiem, byłem tam tylko przejazdem). Na rysunku poniżej widać jak raz pojechałem dobrze (zielona strzałka), a raz źle (czerwona).

Obrazek

Lokalizacja: Bieruń N50.08460 E19.11310
Wersja: 2008.1
Opis błędu: przedstawiony na rysunku niżej wymysł drogowców (czy kogo tam) jest rondem (trójkątnym co prawda, ale rondem)

Obrazek

Lokalizacja: Oświęcim N50.03110 E19.21960
Wersja: 2008.1
Opis błędu: na tym skrzyżowaniu jest rondo co najmniej od końca zeszłego roku, bo jak jechałem tamtędy na sylwestra to już tam było (chociaż niewykończone, a teraz jest już śliczniutkie). W Oświęcimiu zresztą jest chyba największe zagęszczenie rond na kilometr kwadratowy :)

Obrazek

I jeszcze jedno mi się przypomniało:
Lokalizacja: Rybojedzko N52.31194 E16.62651
Wersja: 2008.1
Opis błędu: na tym skrzyżowaniu można skręcać w każdą stronę, podczas gdy GPMapa wzbrania się przed skrętem pod ostrymi kątami i każe nadrabiać kilometry

Obrazek
Ostatnio edytowano Pn, 07 lip 2008 23:30 przez Speedy Bandito, łącznie edytowano 1 raz
Nuvi 760 + CNE 2014.3 + UMP-pcPL + GPSWielkopolska
Speedy Bandito
 
Posty: 59
Dołączył(a): Cz, 06 gru 2007 19:33
Lokalizacja: Poznań

Postprzez XinVi » Pn, 07 lip 2008 20:16

Speedy Bandito napisał(a):Z G Ł O S Z E N I E
Lokalizacja: Wrocław N50.10140 E17.02920
Wersja: 2008.1
Opis błędu: jest zakaz skrętu w lewo z Powstańców Śląskich w Piłsudskiego. Na rysunku poniżej widać jak raz pojechałem dobrze (zielona strzałka), a raz źle (czerwona).


Na tym skrzyżowaniu zawsze można było skręcać z ul. Powstańców Śl. w lewo w Piłsudskiego (czerwona strzałka). Tam są trzy pasy: prosto i w lewo, prosto, w prawo. Jechałem tamtędy 2 tyg. temu i nie było problemu skręcić w lewo. No ale może ostatnio postawili jakiś znak. Postaram się to zweryfikować na dniach.

Dlatego można by wprowadzić dodatkową informację o czasie kiedy błąd się wykryło. Czasami wprowadzają służby drogowe jakieś tymczasowe zmiany, które nie są błędami i zmianami stałymi.
Garmin Nuvi 250W + GPMapa 2008.1 + CN2008
XinVi
 
Posty: 20
Dołączył(a): Pt, 06 cze 2008 10:16
Lokalizacja: W-w

Postprzez Speedy Bandito » Pn, 07 lip 2008 23:15

XinVi napisał(a):Na tym skrzyżowaniu zawsze można było skręcać z ul. Powstańców Śl. w lewo w Piłsudskiego (czerwona strzałka). Tam są trzy pasy: prosto i w lewo, prosto, w prawo. Jechałem tamtędy 2 tyg. temu i nie było problemu skręcić w lewo. No ale może ostatnio postawili jakiś znak. Postaram się to zweryfikować na dniach.

Dlatego można by wprowadzić dodatkową informację o czasie kiedy błąd się wykryło. Czasami wprowadzają służby drogowe jakieś tymczasowe zmiany, które nie są błędami i zmianami stałymi.


Ślady na tym rysunku są z 24 maja (pojechałem jak wskazuje zielona strzałka, zakaz wtedy już był) i z wczoraj (tzn. z niedzieli 6 lipca, czerwona strzałka) kiedy to złamaliśmy przepisy (kolega prowadził :) )
Nuvi 760 + CNE 2014.3 + UMP-pcPL + GPSWielkopolska
Speedy Bandito
 
Posty: 59
Dołączył(a): Cz, 06 gru 2007 19:33
Lokalizacja: Poznań

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy GPMapy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość