Błędy GPMapy (do wersji 2008.1 włącznie)

Tutaj można zgłaszać znalezione w GPMapie błędy oraz śledzić losy swoich raportów. Dział oficjalnie wspierany i moderowany przez Imagis.

Postprzez nocnyMarek » Wt, 08 lip 2008 22:52

popej napisał(a):A jak tam z poprawkami błędów w Gdańsku, o których ostatnio rozmawialiśmy? Bo Imagis już deklaruje, że wprowadził ;-)


A Geosystems już ma te rondka juz poprawione (mapy 0806),
(zjazd z Traktem Końskim jeszcze nie).
Bardzo ciekawie wygląda skrzyżowanie al.Grunwaldzkiej ze Słowackiego/Kościuszki.
Przy zjeżdzie z alei w lewo (z obu stron) - jest rondem,
a w pozostałych przypadkach skrzyżowaniem :roll:
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

uwagi

Postprzez Olaf_IMAGIS » Cz, 10 lip 2008 12:00

Alf/red/ napisał(a):
wojtek napisał(a):kolejny screen z Poznania:

Olafie! Wypowiedz się proszę, czy takie skriny (w sensie drobnych poprawek położenia punktów i przejazdów na osiedlach) mają sens - jeśli tak, to przywalę Warszawą.


Heja

Żeby było jasno i klarownie proponuję ustalić jakieś zasady co do zgłaszania uwag. Przede wszystkim prosiłbym o nie umieszczanie na 1 screenie błędów POI i błędów drogowych (za dużo info na 1 screenie powoduje jego nieczytelność). Jeśli chodzi o POI to: jeżeli uwaga dotyczy tylko zmiany położenia POIa to wystarczy screen ze strzałkami obrazującymi prawdziwe jego położenie, a jeśli chodzi o całkiem nowe POIe to lepsza byłaby informacja tekstowa np.
nazwa POI (Chata Polska) + kategoria (restauracja) + adres+ współrzędne (jeśli to możliwe).
Z kolei forma zgłoszeń błędów drogowych jest jak najbardziej OK i nie mam do niej żadnych zastrzeżeń.

Mam nadzieję, że nie jestem za bardzo wymagający i nie ostudzę tym wywodem bojowego ducha obecnych tu "garniaków".

Pozdrawiam i życzę powodzenia
Olaf_IMAGIS
 
Posty: 11
Dołączył(a): Pt, 20 cze 2008 18:54

Postprzez JulitaG » Pt, 11 lip 2008 0:20

beetle-m napisał(a):Z G Ł O S Z E N I E

Opis błędu: Trasa skalkulowana przez nuvi (760 a także 250W) biegnie równolegle do drogi, którą porusza się pojazd. Ten sam efekt uzyskuję w MapSource kalkulując trasę (ale przed kliknięceim OK powodującym przyciąganie do drogi).
Przyczyna:"brak przyciagania do drogi".



Muszę przyznać, że nie rozumiem o co chodzi?
W MapSource jest po prostej, bo jeszcze nie policzył trasy, a w Nuvim wygląda jakby wyznaczył przeciwna nitką, tak?
Czy nie miałeś przypadkiem włączonej opcji pieszego?
Pozdrawiam
Julita
JulitaG
 
Posty: 24
Dołączył(a): N, 08 cze 2008 23:55
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez GPS Maniak » Pt, 11 lip 2008 0:55

JulitaG napisał(a):Muszę przyznać, że nie rozumiem o co chodzi?

To jest jakiś bardzo niezrozumiały błąd :cry:
Przysiadłem trochę i w MapSource i wygląda to tak jakby tam był brak ciągłości pólnocnej nitki obwodnicy Tarnowa (ulica Krakowska) w pobliżu skrzyżowania z ulicą Spacerową.

Obrazek

Przy czym ..... nie idzie odnaleźć tego punktu, bo przy kalkulacji na krótszych odcinkach wszystko jest niby OK. Ki czort? :!: :idea: :evil:

A w ogóle screeny Mariusza dotyczą jakby nieco innego odcinka tej trasy. Ciekawe co tam siedzi.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez nocnyMarek » Pt, 11 lip 2008 1:01

Po prostu trasa E40 za Zglobicami na pewnym odcinku ma obie nitki w kierunku Tarnowa.
Ostatnio edytowano Pt, 11 lip 2008 1:06 przez nocnyMarek, łącznie edytowano 1 raz
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Postprzez popej » Pt, 11 lip 2008 1:03

Wygląda to jakby nuvi policzył trasę na mapie bazowej.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6849
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GPS Maniak » Pt, 11 lip 2008 1:05

nocnyMarek napisał(a):Nie, to trasa E40 za Zglobicami ma obie nitki w kierunku Tarnowa.

Faktycznie :!: To by tłumaczyło wszystko.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez JulitaG » Pt, 11 lip 2008 1:05

nocnyMarek napisał(a):Nie, to trasa E40 za Zglobicami ma obie nitki w kierunku Tarnowa.


Cos jest rzeczywiście nie tak, musimy sprawdzic w źródłach.
Julita
JulitaG
 
Posty: 24
Dołączył(a): N, 08 cze 2008 23:55
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Olaf_IMAGIS » Pn, 14 lip 2008 11:01

nocnyMarek napisał(a):Po prostu trasa E40 za Zglobicami na pewnym odcinku ma obie nitki w kierunku Tarnowa.


Trafna diagnoza, błąd poprawiony, poprawka uwzględniona w najbliższej aktualizacji
Olaf_IMAGIS
 
Posty: 11
Dołączył(a): Pt, 20 cze 2008 18:54

Teraz coś z Gliwic

Postprzez likus » Pn, 14 lip 2008 12:16

Beetl(e)dit: Zgłoszenie (1) zamknięte pozytywnie - IMAGIS / 07-10-2008
Zgłoszenie:
1) N50"17.620' E018"38.947'
Błędne oznaczenie kierunkowości ulic w Gliwcach na GPMapa2008.1 (na poprzednich wersjach też jest źle)
Obrazek
Powinno być tak jak pokazują strzałki a w GPMapie drogi są dwukierunkowe, zważywszy że uliczki są wąskie a Nuvi kategorycznie domaga się jazdy pod prąd to może być istotny problem dla użytkownika który nie zna okolicy.

Beetl(e)dit: Zgłoszenie (2) w trakcie realizacji
2) N50"17.094' E018"35.764
Dokąd -Zakupy - Farmacja / Apteka - nieistniejąca od 6 lat apteka:
Apteka ul. Architektów 130B 44-151 Gliwice
Prawidłowa lokalizacja: N50"17.071' E018"35.983'
Apteka "VIGOR"
ul. Nauczycielska 3 44-151 Gliwice tel. 032 3015223
NUVI 350
likus
 
Posty: 23
Dołączył(a): Śr, 26 wrz 2007 18:58
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez likus » Pn, 14 lip 2008 20:21

gumis7 napisał(a):Z G Ł O S Z E N I E
Lokalizacja: Pyskowice, Śląskie
Opis błędu: Miasto zaznaczone odludziu
Przesunąć z N50 23.306 E18 36.831 do N50 23.929 E18 37.559
Obrazek

A czy przypadkiem na mapie nie jest podana lokalizacja dworca PKP jako Pyskowice ?
NUVI 350
likus
 
Posty: 23
Dołączył(a): Śr, 26 wrz 2007 18:58
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez miecho » Pn, 14 lip 2008 21:07

Żory, N50 02.028 E18 42.170.
Dla trasy "po drodze/krótszy czas" jest OK.
Dla trasy "po drodze/mniejsza odległość" w rezultacie jest o 100 metrów dalej :)
Obrazek
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Forerunner 920XT - 650PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 1005
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Postprzez gumis7 » Wt, 15 lip 2008 16:43

likus napisał(a):
gumis7 napisał(a):Z G Ł O S Z E N I E
Lokalizacja: Pyskowice, Śląskie
Opis błędu: Miasto zaznaczone odludziu
Przesunąć z N50 23.306 E18 36.831 do N50 23.929 E18 37.559
Obrazek

A czy przypadkiem na mapie nie jest podana lokalizacja dworca PKP jako Pyskowice ?



Nie dworzec jest tutaj N50 23.080 E18 37.098 i jest zaznaczony na mapie jako poi.
Obrazek
etrex 20
gumis7
 
Posty: 11
Dołączył(a): So, 26 sty 2008 15:51
Lokalizacja: Pyskowice

Postprzez Gemini » Cz, 17 lip 2008 21:22

Zgloszenie
Lokalizacja: Jastarnia, woj. pomorskie
Wersja: 2008.1
Opis bledu: ul. Ks.B. Sychty jest jednokierunkowa na calej swojej dlugosci na kierunku W->E czyli w strone Juraty, a nie dwukierunkowa jak to jest zaimplementowane na mapie
Garmin Etrex Legend + GPMapa 2008.4 / Garmin Nüvi 750 + City Navigator Europe NT 2010.1 + GPMapa 2008.4
Gemini
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): So, 28 cze 2008 9:10

Postprzez piotrplp » Pt, 18 lip 2008 20:59

Zgłoszenie.

Nie wiem czy to błąd, nie byłem, nie widziałem. Widok z satelity świadczy jednak o co najmiej dowcipności twórcy mapy, który włożył wysiłek w ten specyficzny kształ ronda. Jednak trudno mi uwierzyć, że rondo wygląda tak jak na mapie. Inne mapy zresztą temu przeczą.

Czerwionka-Leszczyny. Reszta na obrazku.

Obrazek

Pozdrawiam !

PL
piotrplp
 
Posty: 69
Dołączył(a): So, 21 cze 2008 21:26
Lokalizacja: małopolska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy GPMapy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość