Błędy GPMapy (do wersji 2008.1 włącznie)

Tutaj można zgłaszać znalezione w GPMapie błędy oraz śledzić losy swoich raportów. Dział oficjalnie wspierany i moderowany przez Imagis.

Postprzez wojtek » Śr, 05 gru 2007 1:29

A gdzie mieszkasz :?: Może sprawdzili i najpierw robią te bliżej Twojego domu bo skoro:
SP2BZW napisał(a):systematycznie zawiadamiałem od v.4
to swięty by stracił cierpliwość :lol: uczepił się klient jeden i męczy, nawet spokojnie kawy nie można wypić i wyjść na lunch :lol:

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Speedy Bandito » Cz, 06 gru 2007 21:16

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich :) Od miesiąca używam nawigacji i póki co jest fajnie.

A teraz o błędach zauważonych w czasie wyjazdu do Płocka i z powrotem. No może nie tyle o błędach, co o zmianach w infrastrukturze drogowej (rozwija się ta nasza Polska :) )

Obrazek

Na obrazku powyżej w miejscu gdzie pokazuje strzałka (N52 10.140 E18 38.270) jest rondo. A tak to wygląda w zbliżeniu:

Obrazek

Kolejną sprawą jest już chyba legendarny nowy most w Płocku. Jak tam przejeżdżałem (z premedytacją, a co :) ) to odkryłem, że Jadźka, Ziuta czy jak ją tam zwał potrafi rapować - przeliczam przeliczam jedź, przeliczam przeliczam jedź,... i tak kilka(naście) razy :) Ubawiliśmy się do łez. Most (i trasa) jest między dwoma nowymi rondami: jedno (N52 30.482 E19 42.695) , drugie (N52 32.306 E19 44.560). Tak to wygląda:

Obrazek

Ponadto ul. Wyszogrodzka jadąc ze wschodu na zachód do ul. Piłsudskiego jest już dwupasmowa. Na obrazku poniżej jest po staremu:

Obrazek

I ostatnia rzecz - nowy przejazd pod torami w Swarzędzu:

Obrazek

Nie ma już tego upierdliwego przejazdu (średnio w ciągu 1 godz przez 45 min zamknięty) tylko jest śliczny tunel.

Nie wiem czy już nie jest po ptakach, bo ukazuje sie właśnie nowa wersja 2007.3, chociaż dziś byłem w Dragonie i sprawdziliśmy, że mostu w Płocku jak nie było tak nie ma :)

Pozdrowaśki
Nuvi 760 + CNE 2014.3 + UMP-pcPL + GPSWielkopolska
Speedy Bandito
 
Posty: 59
Dołączył(a): Cz, 06 gru 2007 19:33
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Alf/red/ » Cz, 06 gru 2007 21:55

Speedy Bandito napisał(a):Na obrazku powyżej w miejscu gdzie pokazuje strzałka (N52 10.140 E18 38.270) jest rondo.

GP 2007.3 - ronda nie ma
UMP_pcPL - rondo jest.

Speedy Bandito napisał(a):Most (i trasa) jest między dwoma nowymi rondami:

GP 2007.3 - mostu nie ma (!!)
UMP_pcPL - most jest. Był nawet przed oddaniem :-D

Speedy Bandito napisał(a):Ponadto ul. Wyszogrodzka jadąc ze wschodu na zachód do ul. Piłsudskiego jest już dwupasmowa.

GP 2007.3 - jedna nitka
UMP_pcPL - dwie nitki.

Speedy Bandito napisał(a):nowy przejazd pod torami w Swarzędzu

GP 2007.3 - jak wcześniej
UMP_pcPL - naokoło (nie wiem, czy tunel, ale na pewno w dobrym miejscu).

Wyłącz przyciąganie do drogi... chyba że to nuvi 200 :->
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Postprzez Speedy Bandito » Cz, 06 gru 2007 22:04

To widzę, że nie za bardzo co jest inwestować w 2007.3. W takim razie pobawię sie tą mapką UMP.

Nuvi jest 760 ale jeszcze nie doszedłem jak wyłączyć to przyciąganie. Zaraz spróbuję...
Nuvi 760 + CNE 2014.3 + UMP-pcPL + GPSWielkopolska
Speedy Bandito
 
Posty: 59
Dołączył(a): Cz, 06 gru 2007 19:33
Lokalizacja: Poznań

Postprzez popej » Cz, 06 gru 2007 22:13

Obawiam się, że nie da się wyłączyć przyciągania. Natomiast możesz spróbować ukrytego zapisu śladu, ten powinien zawierać prawdziwe dane.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1116
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Artur » Cz, 06 gru 2007 22:28

Speedy Bandito napisał(a):A teraz o błędach zauważonych w czasie wyjazdu do Płocka

Tiaaa - nawet nie chciało mi się o tym pisać, ale post nowego użytkownika mnie sprowokował. Wprawdzie Speedy... posiłkuje się wersją 2007.a2 a pojawiła się już a3 więc mój komentarz będzie gdzieś pośrodku.
Zatem:
To jeszcze 2007.a2
W 2007.a3 jest jeszcze fajniej.
1. Między wersją a2 a a3 legendarny most został oddany do użytku.
2. Kształt drogi jaki występuje w a2 to już odległa historia, a w a3 to czas, kiedy budowano drugą nitkę wyszogrodzkiej. W momencie ujawnienia a3 od ponad miesiąca ta druga nitka funkcjonuje Wydaje mi się, że "tfórcy" gpmapy powinni zdawać sobie sprawę z czasu przygotowania nowej wersji. Bez sensu jest umieszczanie tymczasowej organizacji ruchu na mapie wydawanej w takim cyklu. Tak naprawdę nawigacyjnie lepiej sprawdza się a2, bo w a3 każe jechać pod prąd.
3. Taki kształt na ump występował w okresie obowiązywania a od otwarcia dróg i mostu jest jak być powinno - cały czas wszystko wygląda jak w realu.

Nie mam już siły (styrałem się dziś okrutnie) pokazywać zrzutów ekranu - kto chce i ma możliwości niech porówna te okolice w gpmapa 2007.a2, 2007.a3 i w ump-pcpl.

Pozdrawiam
Artur
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Postprzez wojtek » Cz, 06 gru 2007 23:19

Alf/red/ napisał(a):
Speedy Bandito napisał(a):nowy przejazd pod torami w Swarzędzu

GP 2007.3 - jak wcześniej
UMP_pcPL - naokoło (nie wiem, czy tunel, ale na pewno w dobrym miejscu).
W UMP jest prawidłowo, mieliśmy tak już kilka dni po otwarciu tunelu.

Pozdr.
Wojtek

PS. Hmmm Poznaniak ze sprzętem umożliwiającym zapis śladu :wink: może by tak jeszcze trochę :idea:
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Speedy Bandito » Pt, 07 gru 2007 14:05

wojtek napisał(a):PS. Hmmm Poznaniak ze sprzętem umożliwiającym zapis śladu :wink: może by tak jeszcze trochę :idea:


W miarę możliwości będę oczywiście pisywał. Charakter mojego zajęcia polega na tym, że co jakiś czas wyjeżdżam w różne rejony kraju (np. w poniedziałek prawdopodobnie do Malborka). Niedługo też wyjazdy sylwestrowe (Bukowina Tatrz.) więc coś tam pewnie wyjdzie po drodze :)
Nuvi 760 + CNE 2014.3 + UMP-pcPL + GPSWielkopolska
Speedy Bandito
 
Posty: 59
Dołączył(a): Cz, 06 gru 2007 19:33
Lokalizacja: Poznań

Postprzez PouchX » Pt, 07 gru 2007 17:41

Speedy Bandito napisał(a):Nuvi jest 760 ale jeszcze nie doszedłem jak wyłączyć to przyciąganie. Zaraz spróbuję...


Włącz tryb PIESZY i BEZDROŻA.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Błąd w Gdańsku.

Postprzez Tomek Niedbała » N, 09 gru 2007 17:41

Brak możliwości "zawracania" przed rondem (jadąc w kierunku Gdyni).

Gdańsk, Grunwaldzka Al.
N54 24.017 E18 34.502

GPmapa 2007.2 (z Nuvi 750)

Obrazek

W PC:
Obrazek

W UMP-pcPL jest OK...

Ślad:
http://firmus.com.pl/gps/tester.gdb
Nuvi 2597LMT; GPS Data Logger/Receiver iBlue747 Bluetooth
Avatar użytkownika
Tomek Niedbała
 
Posty: 74
Dołączył(a): So, 27 paź 2007 12:46
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez witek1965 » So, 15 gru 2007 16:13

Ulicą Obrońców Pokoju do ulicy Morcinka jadąc z Polkowic GPMapa pokazuje skręt bezpośrednio w ulicę Morcinka w lewo. Prawda jest taka, że z tej ulicy jest zakaz skrętu w lewo. Trzeba skręcić jedną ulicę wcześniej w Chopina, dojechać równolegle do Morcinka do ulicy Szymanowskiego lub Gomółki i skręcić w prawo do Morcinka, lub dojechać Obrońców Pokoju do wielkiego ronda (Park Leśny)na placu Konstytucji 3 Maja, objechać je w koło z powrotem do Obrońców Pokoju , dojechać do Morcinka i skręcić w Morcinka w prawo.
Garmin 750 + GPMapa 2010.1
CN NT2012.40
Przemek
witek1965
Bywalec
 
Posty: 193
Dołączył(a): Wt, 03 lip 2007 11:10
Lokalizacja: Przemków-dolnosląskie

Błąd w Inowrocławiu

Postprzez ootomaszoo » Śr, 02 sty 2008 22:21

Błąd na 15 w Inowrocławiu GPMAPA 2007.3
Jest tak
Obrazek
Czyli jadąc krajową 15 od strony Torunia (ul Toruńska) nie ma możliwości skrętu w ul. Najświętszej Marii Panny (no chyba że mamy zamiar pochechać po angielsku :wink: ). Słuchając komunikatów z GPS'a zamiast do Poznania pojedzie się do Włocławka :P . Naniesione rondo zostało wybudowane już wieki temu.
Obrazek
DNX5280BT / NUVI 670 FM
Avatar użytkownika
ootomaszoo
 
Posty: 95
Dołączył(a): Cz, 13 gru 2007 10:39
Lokalizacja: ROKIETNICA

Błąd w Wolsztynie

Postprzez ootomaszoo » Pt, 04 sty 2008 21:52

Dzisiaj znalazłem kolejny błąd w GPMAPA 2007.3

Jadąc trasą 32 Grodzisk - Zielona Góra w miejscowości Wolsztyn skęca się nieco wcześniej na Wschowę (trasa 305). Zmiany w organizacji ruchu dokonano już w maju 2007 :-D

Jest tak
Obrazek

A winno być tak:
Obrazek
DNX5280BT / NUVI 670 FM
Avatar użytkownika
ootomaszoo
 
Posty: 95
Dołączył(a): Cz, 13 gru 2007 10:39
Lokalizacja: ROKIETNICA

Postprzez jakubinek » Pn, 21 sty 2008 14:08

Kolejny blad - GPMapa 2007.3


Obrazek


Mala legenda do mapy:

strzaleczka niebieska - trasa poprawna
strzaleczka biala - trasa polecana przez GPmape
strzaleczka zolta - manewr niemozliwy do wykonania





Jadac z ulicy Paderewskiego 40 w Ostrowie Wlkp. do Przygodzic, Nuvi nakazuje skrecic W PRAWO w ulice wysocka. Tam niestety jechac nie mozna bo w miejscu zaznaczonym cyfra "2" (zolta strzaleczka) w lewo skrecic sie nie da gdyz jest nakaz skretu w prawo.
Najdziwniejsze jest jednak to, ze kiedy robie symulacje tej trasy, GPMapa 5,03 prowadzi mnie trasa oznaczona strzaleczkami bialymi, jednak w punkcie "1", tuz po skrecie w prawo w wysocka, nastepuje nagla kalkulacja drogi i auto w miejscu zawraca prowadzac mnie dobra droga.Wczoraj jeszcze mialem stara wersje GPM 4,0 i tam rowniez byla polecana trasa oznaczona bialymi strzalkami ale nie bylo tej nawrotki po skrecie,jak jest w nowej wersji.Czy jest mozliwe ze w jakis dziwny sposob moj nuvi zwariowal i korzysta z obydwu wersji map? po aktualizacji na nowsza wersje, starsza zostaje zupelnie wymazana?moze ktos sprawdzic u siebie przebieg tej trasy? Dziekuje za uwage, pozdrawiam :)
jakubinek
 
Posty: 40
Dołączył(a): Pt, 11 sty 2008 10:07

Postprzez h2o » Cz, 24 sty 2008 21:33

no panowie, tak sobie czytam i czytam i jak coś znajdę do będę podrzucał błędy lub sugestie do UMP pcPL. A GPMapa ma dobrą reklamę ;-)
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 492
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy GPMapy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości