Błędy GPMapy (do wersji 2008.1 włącznie)

Tutaj można zgłaszać znalezione w GPMapie błędy oraz śledzić losy swoich raportów. Dział oficjalnie wspierany i moderowany przez Imagis.

Postprzez kemot1977 » Pt, 25 sty 2008 0:32

WITAM!!

tak sobie czytam ten temat...
1) tez bym cos dorzucil od siebie poprawki (ja nie nazwalbym tego bledami) znane mi z mojej okolicy (dosc malo jezdze po naszym pieknym kraju i na ogol nie potrzebuje nawigacji... wystarczy mapa, znaki & CB;)... ale jak wroce do pracy to bede lepiej sie staral;)) tylko nie wiem gdzie umiescic obrazki oraz jak je wkleic na forum... oraz czy robi jakas roznice dla was ustawienia typu pojazdu i kalkulacji tras!! u mnie to ciezarowy/szybka oraz unikanie zawracanie/drogi nieutwardzone/pasy specjalne
2) moze to GPMapa powinna byc free a UMP pcPL komercyjne lub w pewniej formie odplatne za trud tworcow?!?! (wniosek tylko z postow bo pierwszego mam w ver 5.0 i tylko na laptopie ogladam a drugiego nie mam wcale)
3) IMHO programy garmina tzn mam glownie na mysli City Navigator NT v9 bo tego glownie uzywam i tak najlepiej tyczy trasy (jak na moje potrzeby oczywiscie!! rzadko gorzej od konkurencji!!)... kiedys testowalem pewnien program (nie bede pisal jaki) mialem skrecic w lewo tylko byl maly problem... z wiaduktu jakies 4m w dol;(

i taka na luzie po przeczytaniu tego tematu przypomnialem sobie jak jakos pazdziernik/listopad bylem w sosnowcu na radio mowili o wypadku ktorego sprawca byl kierowca ktory wbil sie pod wiadukt na 3,5m... tlumaczyl sie podobno ze tak go nawigacja prowadzila;)... tak sobie mysle czy to nie byla przypadkiem... no wlasnie;)... ale to tak na luzie oczywiscie bez zadnych skojarzen;)

/PZDR
nuvi 350
iQue M5
kemot1977
 
Posty: 20
Dołączył(a): Wt, 10 lip 2007 14:43
Lokalizacja: Gniezno

Postprzez h2o » Pt, 25 sty 2008 20:15

a ja sobie jednak z całym szacunkiem dla projektu - odpuszczę.

Zainstalowałem dziś UMP do MapSource i zacząłem szukać adresów. Np. takie miasta jak Sosnowiec, Będzin, Dąbrowa Górnicza praktycznie nie istnieją a mieszka tam tylko > miliona ludzi. Świetnie są oznaczone drogi obok tych miejscowości (na kraków, zakopane, bielsko etc). Czyli widać gdzie warszawka jeździ. Jest np. dokładnie zrobione zadupie KARWIA, gdzie w sezonie widać wszędzie warszawkę ;-) Takiej wiochy jak Żnin czy Jadowniki Rycerskie również nie ma, a i większych miast. Muszę przyznać, że City Navigator wgrany fabrycznie do nuvi jest dużo lepszy (pomija tylko miejscowości gdzie jest 10-20 domów na krzyż - wspomniane Jadowniki).

No i na poparcie słów

mapa komercyjna - GP Mapa
Obrazek

mapa bezpłatna
Obrazek

jak widać jej przydatność jest wprost proporcjonalna do zainwestowanych środków ;-) Obie mapy pokazują oczywiście ten sam wycinek naszego pięknego kraju ;-)
Ostatnio edytowano Pt, 25 sty 2008 21:29 przez h2o, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 492
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Postprzez PouchX » Pt, 25 sty 2008 20:41

Szkoda słów. Mogłeś sie wogle nie odzywać.
Wystwiłeś sobie piękne świadectwo :P

Chociaż pewnie nawet nie rozumiesz tego co napisałeś.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez frasun » Pt, 25 sty 2008 20:55

PouchX napisał(a):Wystawiłeś sobie piękne świadectwo :P

I to nie tylko w tym wątku. :lol:
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez h2o » Pt, 25 sty 2008 21:27

;-) przepraszam ew. obrażonych warszawiaków. Przez "warszawkę" mam na myśli ludzi napływowych (głownie z wiosek, których nie jestem w stanie zlokalizować na mapie), którzy wystawiają jej takie, a nie inne świadectwo. Co do UMP to rozumiem idee projektu i czasem warto się posiłkować free mapą jednak chciałem tylko zwrócić uwagę, że jest tak jak piszą "Prawie cała Polska" ;-)

Po prostu z mojego punktu widzenia pcPL jest bezużyteczna. No i panowie - nie każdy jest expertem lub czegoś mianiakiem ;-)
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 492
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Postprzez PouchX » Pt, 25 sty 2008 21:39

Nikt sie nie obraża bo to nie dzieci. Ale brak taktu i opinia jaką wydałeś wynika jedynie z twojej zerowej wiedzy na temat tworzenia map, a tym bardziej pojęcia UMP.

UMP tworzą ludzi z całej Polski jeśli nie wiesz.

BTW: GPMapa ma całą Polskę?
Ostatnio edytowano Pt, 25 sty 2008 21:41 przez PouchX, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez GPS Maniak » Pt, 25 sty 2008 21:41

PouchX napisał(a):BTW: GPMapa ma całą Polskę?

GPMapa jako firma? Jako Imagis? Ma całą Polskę :!: :D Dokładniej: Ma całą Polskę w ...... :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez PouchX » Pt, 25 sty 2008 21:43

w dupie :)
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Magnoom » Pt, 25 sty 2008 21:58

Przykładem ten i podobne wątki na forach dyskusyjnych.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1765
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez jerzy » Pt, 25 sty 2008 22:02

Piwo za drugie określenie (po Kowalski-nieKowalski]) ktore dzisiaj ( akurat dzisiaj przeczytałem również tamten post z Kowalskim) uznałem za mistrzowskie, 100% opisanie rzeczywistości.
A tak BTW nie wiem, czy nie należałoby zmienić formuły rozpowszechniania UMPpcPL. Przyjąć np. jakąś zasadę rejestracji, dać możliwość downloadu wszystkich aktualizacji tylko tym, którzy np. przyślą choćby jeden track. To by zdecydowanie ograniczyło ilość postów typu h2o, a może i zmobilizowało innych do właczenia się do projektu.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
jerzy
Bywalec
 
Posty: 473
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 18:02
Lokalizacja: Tychy/Sopotnia Wlk

Postprzez PouchX » Pt, 25 sty 2008 22:12

Nie ma sensu.
UMP jest FREE.. czyli dla wszystkich bez wyjątku.
I jeden "niedoczytany" nie będzie tych reguł zmieniał i nawet nie powinno to powodować zastanawiania się na takimi sprawami.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez jerzy » Pt, 25 sty 2008 22:33

Sęk w tym, że tych "niedoczytanych" jest coraz więcej. A wprowadzenie zasady jakiegoś minimalnego wkładu w postaci poświęcenia 30 minut czasu chyba nie zmienia zasady FREE.
No, ale to był tylko taki luźny pomysł pod wpływem chwili.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
jerzy
Bywalec
 
Posty: 473
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 18:02
Lokalizacja: Tychy/Sopotnia Wlk

Postprzez frasun » Pt, 25 sty 2008 22:50

jerzy napisał(a):A wprowadzenie zasady jakiegoś minimalnego wkładu w postaci poświęcenia 30 minut czasu chyba nie zmienia zasady FREE.

Zmienia. Tylko zwiększy ilość podsyłanych tracków narysowanych w MapSource na podkładzie z GPMapy. :lol:
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez jerzy » Pt, 25 sty 2008 22:52

Nie sądzę. Łatwiej jest zdjąc track, niż narysować.
Chociaż, ... Spotkałes sie już z czyms takim :?:
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
jerzy
Bywalec
 
Posty: 473
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 18:02
Lokalizacja: Tychy/Sopotnia Wlk

Postprzez GPS Maniak » Pt, 25 sty 2008 22:58

jerzy napisał(a):Nie sądzę. Łatwiej jest zdjąc track, niż narysować.

Narysować? Ok. 10 sekund. Przecież to MapSource rysuje :wink:
Potem zapis jako gdb(2) wczytanie do mapedita i zapis jako gpx.
Mamy ślad, że mucha nie siada. Tyle, że błędy te same co na GPMapie :cry:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy GPMapy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość