Błędy GPMapy (do wersji 2008.1 włącznie)

Tutaj można zgłaszać znalezione w GPMapie błędy oraz śledzić losy swoich raportów. Dział oficjalnie wspierany i moderowany przez Imagis.

Postprzez frasun » Pt, 25 sty 2008 23:04

jerzy napisał(a):Spotkałes sie już z czyms takim :?:

:lol:
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez jerzy » Pt, 25 sty 2008 23:05

No dobrze, ale po co :?:
Chociaż, rzeczywiście pewnie macie rację. Przemyślność ludzka nie zna granic. :shock:
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
jerzy
Bywalec
 
Posty: 476
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 18:02
Lokalizacja: Tychy/Sopotnia Wlk

Postprzez Guzik » So, 26 sty 2008 0:54

h2o napisał(a):Czyli widać gdzie warszawka jeździ.

Warszawka z pewnością jeździ po całej Wielkopolsce, czasem zahacza o Gorzów Wielkopolski i Zieloną Górę. :)
Zastanawiam się czy h2o czasem wpada do Poznania ;)
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Avatar użytkownika
Guzik
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:01
Lokalizacja: Poznań

Postprzez wanmic1 » So, 26 sty 2008 13:27

Witam,

mniej więcej od punktu N 49.28659, E 19.90890 do punktu N 49.28558, E
19.90811 w Zakopanem przebiega dwukierunkowa droga której nie ma na
mapie.

Nietety nie prześlę zrzutu z ekranu bo nie wiem jak wgrać tu ten plik.
(Trzeba go najpierw wysłać na jakiś serwer ?)

Proszę o weryfikację i dorysowanie. Będę wdzięczny jeśli zostanie to poprawione w kolejnej
aktualizacji.
Mam nadzieję że ktoś z Imagisu tu zaglądnie, bo kiedy próbowałem wysłać tą informację bezpośrednio do nich - wyskakiwał jakiś błąd.


Pozdrawiam, Michał
wanmic1
Bywalec
 
Posty: 481
Dołączył(a): N, 20 sty 2008 15:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Magnoom » So, 26 sty 2008 13:39

Witam na foum :!:
wanmic1 napisał(a):Nietety nie prześlę zrzutu z ekranu bo nie wiem jak wgrać tu ten plik.
(Trzeba go najpierw wysłać na jakiś serwer ?)
W dziale Sprawy forum jest temat Jak robić screenshoty do wklejenia na forum sądzę, że informacje tam zawarte wystarczą.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1767
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez jack » So, 26 sty 2008 14:15

W Łodzi, ul. Przybyszewskiego na odcinku dwupasmowym, od al. Rydza Śmigłego.
Błąd polegającym na kierowaniu na pas pod prąd.
Co skrzyżowanie nakazuje skręt w lewo; i zaraz w prawo na drogę z przeciwnego kierunku.

Dopisane: Zaobserwowano jedynie w wersji wgranej do gpsa. Dziwne.
Ostatnio edytowano So, 09 lut 2008 18:31 przez jack, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
jack
 
Posty: 98
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:38
Lokalizacja: Łódź

Postprzez wanmic1 » Śr, 30 sty 2008 19:00

Magnoom napisał(a):W dziale Sprawy forum jest temat Jak robić screenshoty do wklejenia na forum sądzę, że informacje tam zawarte wystarczą.


Hej,

dzięki, wystarczyły :) Zrzut z ekranu:

Obrazek

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
wanmic1
Bywalec
 
Posty: 481
Dołączył(a): N, 20 sty 2008 15:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez h2o » Śr, 30 sty 2008 21:00

PouchX napisał(a):tworzenia map, a tym bardziej pojęcia UMP.
UMP tworzą ludzi z całej Polski jeśli nie wiesz.
BTW: GPMapa ma całą Polskę?

Nie wiem, nie użyam GPMapy. Pewnie jest tak samo dokładna jak City Navigator, a muszę przyznać że nie jest żle ;-) GP czy AutoMapa może szybciej reaguje na zmiany w ruchu jak zakazy skrętu lub fakt nie oddania drogi w terminie, na co błyskawicznie reaguje projekt UMP ;-) Mnie po prostu nie kręci tworzenie mapy (mam inne absorbujące hobby). Raczej chciałem uzyskać informacje o dokładności produktów komercyjnych. A wynikło z tego forum, że lepiej sobie dograć UMP do CityN niż pakować się w GPMape 8)
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 492
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Postprzez barturismo » Pn, 04 lut 2008 15:55

Witam Wszystkich
To mój debiut na forum GARNIAKa i niestety zaczynam od donusu :wink:
Od niedawna jestem posiadaczem GARMINA z GPMapą – której trzeba pomóc.
współrzędne miejsca podane na jpgach
Błąd może nieduży i w nie przesilonym ruchem miejscu ale mandat można zarobić…

GPMapa 2007.3 pokazuje tak :
Obrazek

A powinno być tak :
Obrazek
Zaznaczyłem tutaj zakazy skrętu i wjazdu które obowiązują.

Również jadąc od drugiej strony, od ul.Warszawskiej (tutaj z górnego lewego narożnika ekranu) należy dojechać do ronda, okrążyć i wjechać w drogę osiedlową jak wyżej.
Przy czym !
Wyjeżdżając z drogi osiedlowej w Jaworskiego możemy skręcić tylko w prawo (czyli tylko w stronę ul.Warszawskiej, a jeżeli chcemy wyjechać z osiedla w stronę ul.Radomskiej czy Świętokrzyskiej (której nie widać na screen’ie – poniżej dołu ekranu) musimy dojechać do ul. Nowaka Jeziorańskiego, skręcić w prawo, dojechać do ronda i tam obrać dalszy kierunek.
Bardziej się chyba nie dało popieprzyć takiego małego fragmentu rzeczywistości :D

W razie niejasności proszę pytać, rozrysuję.
barturismo
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 04 lut 2008 12:45
Lokalizacja: Kielce

Postprzez tomi » Wt, 18 mar 2008 21:21

Hello. Sory że się wcinam. Jestem nowy. Nawigację mam od miesiąca,
więc nie za bardzo sie na tym wszystkim nie wyznaję. Ale mam pytanko: Zjechałem właśnie do rodzinki na święta do Świnoujścia i to co się tu dzieje z mapą /mam nuvi 250W- 2.90/ to jakaś masakra. Przy 50% dróg jednokierunkowych pokazuje niewłaściwe kierunki. Pomijam że nie widzi otwartej granicy/była tylko dla pieszych, a teraz mogą jeździć samochody/ ale to z 13 grunia więc mam nadzieje że przy aktualizacji to zauważą. Powiedzcie proszę gdzie można takie błędy zgłaszać?
tomi
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 18 mar 2008 21:02

Postprzez wodzirej » Wt, 18 mar 2008 21:29

tomi napisał(a):Powiedzcie proszę gdzie można zgłaszać błędy?

"W tym miejscu
http://www.gpmapa.pl/pl/pomoc/feedback
zapraszamy Państwa do zgłaszania zauważonych na mapie błędów. Będziemy wdzięczni za nadsyłanie krótkiego opisu oraz plików MapSource: z odpowiednim "routem", "trackiem", czy "waipointem". Pozwolą one w sposób jednoznaczny zidentyfikować problem."

Powodzenia... :lol: :lol: :lol:
A serio: zaprzyjaznij sie z www.ump.waw.pl
64sc, Edge Explore, etrex 10, vivoactiv 3 Music, Nuvicam, Virb XE
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1989
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Postprzez old_smuggler » Wt, 25 mar 2008 11:00

Ciekawe dlaczego do tej pory nie poprawiono Łeby?Ja wiem że to "dziura" - ale w sezonie to Las Vegas! I to dla wyłącznie "obcych" - czytaj posiadaczy GPSow.2 lata temu Unia dołożyła kasę bo przekonstruować układ drogowy w miejscowości która w lato jest regularnie nieprzejezdna. Do dziś - zero śladu o tym a tam się naprawdę zmieniło. Zastanawia mnie zbieżność z zupełną nieczytelnością tego tereny w Google Maps....
old_smuggler
 
Posty: 32
Dołączył(a): N, 01 kwi 2007 15:16
Lokalizacja: 3miasto(OMC)

Postprzez wanmic1 » So, 29 mar 2008 22:34

Witam,

dzisiaj zrobiłem sobie "dołującą" wycieczkę do Oświęcimia.
Wracając natrafiłem na mały błąd GPMapy 5.0 - a4.
W punkcie: N 50.04079 i E 19.20024 na mapie nie ma ronda - a powinno być bo przez nie jechałem ;) Nie ma go również w CNE 2008...

Obrazek

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
wanmic1
Bywalec
 
Posty: 481
Dołączył(a): N, 20 sty 2008 15:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez saper » N, 30 mar 2008 8:51

A co Panowie na to.
Trasa z punktu N50 34.048 E22 03.959 do N50 34.116 E22 04.021.
Dodam że to nawet nie jest rondo.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Avatar użytkownika
saper
Bywalec
 
Posty: 735
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 18:07
Lokalizacja: Zaklików

Postprzez pawelek » Pn, 31 mar 2008 19:09

Witam Serdecznie - skupie się na Krakowie i tzw Zakopiance...
1 sprawa - zgłaszałem już kilkakrotnie w Imagis- bez skutku - przejazd z Powstańców Śląskich na Brożka.. było by miło gdyby choć raz "Jadzia" powiedziała "trzymaj się prawej".. niestety na takich ślimakach "Jadzia milczy" a nie radzą osobom które pierwszy raz jadą tą trasą słuchać nawigacji -na pewno nadłożą ok 15 km zjeżdzając nie tym zjazdem co trzeba. Kraków...
[url][url=http://www.iv.pl/view/143576.html]Obrazek[/url]

Kolejna sprawa - 3 błędy które nie występowały w żadnej wersji GPMapy... Zakopianka
[url]
Obrazek
brak informacji której strony się trzymać (na wysokości Głogoczów) - rozjazd w kształcie litery y... zgadywanie gdzie jechać...
[/url]
Obrazek
teraz pytanie - dlaczego pojawia się komunikat "trzymaj się prawej" skoro nigdzie nie ma zjazdu na prawo...

[url]
Obrazek

I znów Zakopianka. Głogoczów. Miły komunikat "Trzymaj się prawej"... tylko jaki ma to sens skoro po prawej i po lewej ekrany betonowe i żadnej drogi w bok... tego nie było w poprzednich wersjach GPMapy[/url]
pawelek
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr, 26 mar 2008 17:47

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy GPMapy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość