Problem z instalacją UMP

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Artur, Alf/red/

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Antonio » Pn, 23 sty 2012 8:23

A spróbuj tak: ściągnij plik C7 (48000004.zip) do dowolnego folderu na dowolny dysk, rozpakuj i kliknij "install_UMP-pelna".
Nigdy nie miałem problemów z instalacją jakiejkolwiek wersji UMP w ten sposób.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 792
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez masaaj » Pn, 23 sty 2012 8:33

Próbowałem, niestety efekt ten sam - nie odpala w cmd.exe plik bat.
Antywir, który mam na kompie nie zgłasza żadnych zastrzeżeń (Sophos) a XP profesional jest niemiecki (ale to nie powinno mieć jakiegokolwiek znaczenia), ale jakoś komp nie chce zastartować tego pliku instalacyjnego.
Szkoda, że ta instalacja nie jest tak jak w walkerze zaszyta w plik exe, bo walker instaluje i odinstalowuje się bez problemu...
A tutaj przy wersji A wszystko kopiuje się na właściwe miejsce, a później nie instaluje do końca (w rejestrze).
Na razie chyba wgram mapę bezpośrednio na garniaka i poczekam, czy ktoś coś wymyśli...
Ostatnio edytowano Pn, 23 sty 2012 10:11 przez masaaj, łącznie edytowano 1 raz
62s z UMP, 50-Walkerem
HTC HD2 z OzziExplorer (trochę rastrów - historyczne topo i własne sklejki 10tek) i AutoMapą
masaaj
 
Posty: 18
Dołączył(a): N, 08 lut 2009 16:03

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez epkchmiele » Pn, 23 sty 2012 8:45

To może jesteś zalogowany na koncie innym niż administrator i trzeba prawym przyciskiem myszki kliknąć na plik instalacyjny i "uruchom jako administrator" -może to pomoże.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez masaaj » Pn, 23 sty 2012 9:05

To chyba jednak nie problem uprawnień, bo plik Update_UMP-pcPL_rsync.bat odpala się w cmd.exe bez problemu i ściąga aktualizajce, ale install.bat i uninstall.bat nie chcą. Sprawdziłem w ustawieniach windy - mój profil użytkownika ma uprawnienia admina (to jedyny zdefiniowany profil, więc musi mieć te uprawnienia) i nie mam możliwości po kliknięciu prawym przyciskiem myszki na zmianę w menu "otwórz jako admin", jest tylko "otwórz" - wówczas otwiera się okno cmd.exe i dalej nic się w nim nie dzieje...
62s z UMP, 50-Walkerem
HTC HD2 z OzziExplorer (trochę rastrów - historyczne topo i własne sklejki 10tek) i AutoMapą
masaaj
 
Posty: 18
Dołączył(a): N, 08 lut 2009 16:03

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez epkchmiele » Pn, 23 sty 2012 9:24

Czyli , jeśli klikniesz na plik: install_UMP-pcPL Plik wsadowy MS-DOS to odpala sie Cmd(taki czarny ekran powiniem mignąć)?
Może tak wypakuj ten plik i zamień go w folderze z mapą może jest uszkodzony
Załączniki
install_UMP-pcPL.rar
(375 Bajtów) Pobrane 90 razy
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez masaaj » Pn, 23 sty 2012 9:59

Wywaliłem install_UMP-pelna.bat i dałem ten rozpakowany instal_UMP-pcPL.bat, ale efekt ten sam - po kliknięciu nań otwiera się okno cmd.exe i dalej w nim nic się nie dzieje, stoi sobie otwarte a kursor w nim ani drgnie, a właściwie to złośliwie miga :(
Ostatnio edytowano Pn, 23 sty 2012 10:29 przez masaaj, łącznie edytowano 1 raz
62s z UMP, 50-Walkerem
HTC HD2 z OzziExplorer (trochę rastrów - historyczne topo i własne sklejki 10tek) i AutoMapą
masaaj
 
Posty: 18
Dołączył(a): N, 08 lut 2009 16:03

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez epkchmiele » Pn, 23 sty 2012 10:29

To masz jakiś problem systemowy. Ja bym zrobił tak:
1Wywalił całkowicie mapę
2 Sprawdził w systemie czy nie widnieje jako zaistalowana
3 Nastepnie wyczyscił plik temp oraz plik temp garmina (nie wiem dokładnie gdzie on jest chyba C/dokumentsand seting/user/dane aplikacji/garmin)
4 Sprawdził czy wczesniej nie była instalowana mapa UMP , a jeśli tak to wyrzucił wszystko.
No i zaistalować od nowa , jesli nie pomoże to juz pomysły mi się kończą
Jeszcze ręcznie bym odpalił poprzez cmd , czyli start/uruchom/otwórz/cmd i wpisał ścieżkę pliku- a jak nie można wpisać to przeniósł plik tam gdzie cmd proponuje razem ze wszystkimi plikami mapy
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez epkchmiele » Pn, 23 sty 2012 10:37

Wynika z tego że jest problem , czyli chce wykonać polecenie , ale nie może . Bo np. nie ma pliku wsadowego do dalszej ralizacji(rar mógl źle mapę rozpakować i cos jest uszkodzone), albo komenda odnosi się do innego pliku mapy wczesniej juz zainstalowanej w innym miejscu. Już sam nie wiem.Jeszcze pomyslę to jak mi cos do głowy przyjdzie to napiszę. Tu jest folder plików tymczasowych Garmina (widows 7)-trzeba wszystko w nim skasować c:\Users\moja_nazwa_konta\AppData\Roaming\Garmin\MapSource\TileCache\ oczywiście ukryte katalogi
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Zachu » Pn, 23 sty 2012 10:43

Przecież jest normalny instalator exe. Wszystko w normalnym systemie XP powinno się bezproblemowo instalować.
Nie ma sensu klikać 10 razy tego samego. Równie dobrze można zrobić format.
MapSetToolKit powiedział by wszystko od razu ale jeśli ...
Uruchom regedit i sprawdź klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Windows*\Garmin\Mapsource\Families
* tu nie wiem co bo nie mam żadnego XP pod ręką. Wywal wszystkie wpisy dla UMP i teraz można instalować.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7630
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez epkchmiele » Pn, 23 sty 2012 10:55

O właśnie Zachu jesteś wielki tylko pod xp taki klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Garmin\Mapsource\Families
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez masaaj » Pn, 23 sty 2012 11:03

Jeśli pozwolisz - parę lamerskich pytań:
AD. 1. - Wywalił, czyli najpierw plikiem unins000.exe a co zostanie (bo zostają skórki i jakieś pliki przy nich) a później resztę po chamsku skasować nc lub exploratorem z katalogu c\gamin\UMP-pcPL, wówczas sam pusty katalog UMP-pcPL nie chce się wykasować - komunikat, że jakaś aplikacja go potrzebuje, ale nie wiem jaka...
AD. 2. Jak sprawdzić w systemie: w rejestrach pod HKEY_LOCAL_MACHINE\software\garmin\mapsource\families nie ma nic o ump, gdzie jeszcze szukać?
AD. 3. Czyli wykasować wszystkie pliki *.tile z c/documentsandsettings/user/dane aplikacji/garmin/mapsource/tilecache i gdzie jest ogólny temp?
AD. 4. Ja sprawdzić wcześniejsze instalacje - maptoolkit nic nie pokazuje, czy jest możliwe, żeby inne mapy z MS gryzły się z UMP?
Zainstalowac A, czy skopiować c7 do katalogu c\gamin\UMP-pcPL i próbować uruchomić przez install_UMP-pelna.bat?
Co dokładnie wpisać w oknie cmd.exe: "c:\garmin\UMP-pcPL\install-UMP-pelna.bat?
__________________________________________

to jedno takie lamerskie pytanko jeszcze:
jak sobie UMP zainstaluję w garniaku (tylko na karcie tak?), to mogę później zainstalować z garniaka do MS poprzez import danych z urządzenia zewnętrznego?
Ostatnio edytowano Pn, 23 sty 2012 12:16 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączenie kolejnych postów usera
62s z UMP, 50-Walkerem
HTC HD2 z OzziExplorer (trochę rastrów - historyczne topo i własne sklejki 10tek) i AutoMapą
masaaj
 
Posty: 18
Dołączył(a): N, 08 lut 2009 16:03

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez epkchmiele » Pn, 23 sty 2012 11:35

masaaj napisał(a):to jedno takie lamerskie pytanko jeszcze:
jak sobie UMP zainstaluję w garniaku (tylko na karcie tak?), to mogę później zainstalować z garniaka do MS poprzez import danych z urządzenia zewnętrznego?

niestety nie. Spróbój to co Zachu doradził czyli start /uruchom/wpisz polecenie regedit/ok -wyskoczy edytor rejestru . Wyszukaj folder UMP-pcPL-prawy przycisk usuń
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez asandrzej » Pn, 23 sty 2012 11:35

masaaj napisał(a):to jedno takie lamerskie pytanko jeszcze:
jak sobie UMP zainstaluję w garniaku (tylko na karcie tak?), to mogę później zainstalować z garniaka do MS poprzez import danych z urządzenia zewnętrznego?


Praktycznie, można zainstalować mapę z pliku .img, ale jest to trochę skomplikowane i nie będzie działało wyszukiwanie,
zainstaluj Base Camp, sprawdź czy widzi wszystkie zainstalowane mapy.
To program o podobnym zastosowaniu jak MapSource.
Ostatnio edytowano Pn, 23 sty 2012 11:41 przez asandrzej, łącznie edytowano 1 raz
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez masaaj » Pn, 23 sty 2012 11:41

W edytorze rejestru nie ma żadnego folderu UMP, niestety...
62s z UMP, 50-Walkerem
HTC HD2 z OzziExplorer (trochę rastrów - historyczne topo i własne sklejki 10tek) i AutoMapą
masaaj
 
Posty: 18
Dołączył(a): N, 08 lut 2009 16:03

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Zachu » Pn, 23 sty 2012 11:46

Nie pisz postu pod postem tylko edytuj.
Wrzucisz do odbiornika ale mapę pobierze BaseCamp viewtopic.php?f=9&t=5458&p=136134&hilit=BaseCamp#p136134
1 Od razu cały katalog, tylko z tym C\Garmin to slaby pomysł ale każdy ma swoje wizje porządku. Kiedyś tam się dużo instalowało i można było wielki śmietnik sobie zrobić. Lepiej utworzyć jakiś katalog Mapy i tam wrzucać. Jak się nie da usunąć znaczy coś jest nie tak. Po restarcie na pewno się zwolni.
2 czyli nic nie ma, jest OK
3 Nie mam XP ale casch jest w pliku ukrytym w Twoim profilu w katalogu Garmin. Google podpowiada że c:\users\xxxx\appdata\roaming\garmin\mapso urce\tilecache\ Możesz to wywalić ale nie koniecznie i na przyszłość zapamiętać kombinację Ctrl+G x 2
4 MapSetToolKit i Update list jeśli nie widać wszystkich map to znaczy że mają nowszy instalator i są gdzie indziej. Jeśli się coś gryzie to nie będzie dopisku OK. Check registry pokaże wszystko.
Nic nie kombinować, zainstalować z exe. Jeśli nie będzie widoczna sprawdzić co pokaże MapSetToolKit i dać zrzut.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7630
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość