Problem z instalacją UMP

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Artur, Alf/red/

Problem z instalacją UMP

Postprzez Polycrates » Cz, 04 sie 2011 9:57

Witam serdecznie,

Nie mogę uruchomić modułu do aktualizacji UMP. Wyskakuje mi następujący komunikat:
Kod: Zaznacz cały
======================
Pobieram uaktualnienia....
Jak to okienko zniknie, to znaczy ze aktualizacja sie skonczyla.
======================
rsync: mkstemp "/cygdrive/c/Program Files/Garmin/UMP-pcPL/.latest-og.txt.2j6bR8"
failed: Permission denied (13)
rsync error: some files could not be transferred (code 23) at main.c(1385) [gene
rator=2.6.9]
======================
Nie udalo sie pobrac aktualizacji.
MAPA MOZE NIE DZIALAC.
Sprobuj za jakis czas ponownie
======================

Jeden z użytkowników miał w przeszłości podobny problem i poradził z nim sobie idąc hasłem "zbyt restrykcyjny antywirus", ale u mnie nic nie pomogło nawet wyłączenie programu antywirusowego :-(

Czy ktoś z Was zna może problem i mógłby mi pomóc?

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Konstanty
Ostatnio edytowano Cz, 04 sie 2011 13:45 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: BBCode: Code
Polycrates
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz, 04 sie 2011 9:32

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Zachu » Cz, 04 sie 2011 10:03

a system?
prawa zapisu?
viewtopic.php?f=9&t=9312
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7476
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Polycrates » Cz, 04 sie 2011 10:10

Mam Windows 7 i pracuję na koncie administratora.
Polycrates
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz, 04 sie 2011 9:32

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez veges » Cz, 04 sie 2011 11:00

nie antywirus ale firewall ! Windosowy albo zewnętrzny - na czas startu trzeba wyłączyć, jak zacznie ściągać to można właczyć i nie przeszkadza.
Artur
motorbike, bike: eTrex 30x, Montana 650t, car: nüvi 2405, UMP, Topo Polska ,EU Topo, OSM, CNE NTU, history: TT Rider,
Avatar użytkownika
veges
 
Posty: 94
Dołączył(a): Pn, 02 cze 2008 17:10
Lokalizacja: Kraków, Kolno, Gliwice

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Tomek B. » Cz, 04 sie 2011 11:08

Nic nie trzeba wyłączać. Ustaw uruchamianie rsync (i instalatora chyba też) z prawami administratora (PPM, właściwości, zgodność - chyba :-), bo nie mam siódemki pod ręką). Powinno zadziałać. Właśnie to przerabiałem i wczoraj udało mi się po kilku próbach zainstalować UMPa.

Ale pozostał inny opisywany już problem. MapSource nie widzi UMPa :evil: . Win7x64, MapSource instalowany razem CNE 2012.20. Zainstalowałem GPS Walker i widzi pięknie :-). I jak to ugryźć?
BTW, taki wątek już istnieje, czy któryś z moderatorów mógłby ten podłączyć pod tamten?
Pozdrawiam :-)
Tomek B.
Garmin: nüvi 765T +CNE (Lifetime) +UMP-pcPL
Nie-Garmin: LG Plus P500, MapaMap 8.x.x, "jakieś coś od Orange" z Mapamap
Tomek B.
 
Posty: 86
Dołączył(a): So, 17 maja 2008 17:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Zachu » Cz, 04 sie 2011 12:18

Polycrates co z tego że konto administratora.
Tomek B. po wszystkim naciśnij install_UMP-ogon.bat lub odpowiedni i się pojawi.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7476
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Polycrates » Cz, 04 sie 2011 13:24

Tomek B. i Zachu

Dzięki, jest pewien postęp

1. Udało mi się zainstalować UMP na kompie (po zaznaczeniu w właściwościach pliku instalacyjnego ump-pcpl-setup.exe uruchamiania jako Administrator)
2. UMP jest widziane przez MapSource (po uruchomieniu install_UMP-ogon.bat)

Natomiast pozostają następujące problemy:

1. Po przesłaniu UMP z kompa na kartę pamięci (UMP wgrałem na karte pamięci bo na moim urządzeniu - Nuvi 255 - nie ma miejsca a nie wiem z którym plikiem ewentualnie miałbym ją zamienić) Nuvi nie widzi UMP i pokazuje mapę domyślną (stary City Navigator Europe)
2. Nie działa moduł aktualizacji UMP (w właściwościach pliku Update_UMP-pcPL_rsync.bat mam zablokowaną opcję "uruchom jako administrator") i cały czas wyskakuje mi błąd

Kod: Zaznacz cały
======================
Pobieram uaktualnienia....
Jak to okienko zniknie, to znaczy ze aktualizacja sie skonczyla.
======================
rsync: mkstemp "/cygdrive/c/Program Files/Garmin/UMP-pcPL/.latest-og.txt.2j6bR8"
failed: Permission denied (13)
rsync error: some files could not be transferred (code 23) at main.c(1385) [gene
rator=2.6.9]
======================
Nie udalo sie pobrac aktualizacji.
MAPA MOZE NIE DZIALAC.
Sprobuj za jakis czas ponownie
======================
Ostatnio edytowano Cz, 04 sie 2011 13:45 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: BBCode: Code
Polycrates
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz, 04 sie 2011 9:32

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Mariusz65 » Cz, 04 sie 2011 14:06

Polycrates napisał(a):1. Po przesłaniu UMP z kompa na kartę pamięci (UMP wgrałem na karte pamięci bo na moim urządzeniu - Nuvi 255 - nie ma miejsca a nie wiem z którym plikiem ewentualnie miałbym ją zamienić) Nuvi nie widzi UMP i pokazuje mapę domyślną (stary City Navigator Europe)

Musisz utworzyć na karcie katalog Garmin i tam wgrać plik gmapsupp.img z mapą

Mapy w Nuvim 255 możesz mieć w następujących plikach: gmapprom.img, gmapprom1.img oraz gmapsupp.img.
Możesz zmieniać po kolei nazwę tych plików (np. na mapa.img) i patrzeć jaka mapa zniknie z odbiornika. W ten sposób ustalisz, która jest która i będziesz mógł wyrzucić niepotrzebne aby nie obciążały pamięci.
:arrow: viewtopic.php?p=87844#p87844

Zanim zaczniesz kombinować, zrób kopię zapasową zawartości odbiornika :!:

Polycrates napisał(a):2. Nie działa moduł aktualizacji UMP (w właściwościach pliku Update_UMP-pcPL_rsync.bat mam zablokowaną opcję "uruchom jako administrator") i cały czas wyskakuje mi błąd

Może spróbuj za pomocą wget
:arrow: viewtopic.php?p=117206&sid=89ab66a9337a2daf584ecfa45e3a84aa#p117206
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4451
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Polycrates » Cz, 04 sie 2011 19:33

Mariusz65:

Wielkie dzięki - pokombinowałem zgodnie z Twoimi wskazówkami i mam już UMP na Nuvi ;-)

(1) Czy wiesz może skąd NUvi255 zasysa dane jeśli ma jednocześnie jedną mapę na karcie a drugą na urządzeniu, które dotyczą tego samego obszaru i są ze sobą w konflikcie (konkretnie jeśli mam CNE na karcie i UMP na urządzeniu i UMP ma drogę, której CNE nie ma)?

(2) Pytanie do Forumowiczów: czy ktoś z Was majsterkował przy Nuvi 255 i wie czy (a jeśli tak to jak) można powiększyć kartę pamięci w urządzeniu (mój Nuvi ma tylko 2GB) oraz wymienić mu akumulator na lepszy?

(3) Czy (i jeśli tak to jak) da się zrobić "supermapę" Polski - pod pojęciem "supermapy" rozumiem połączenie ogonków i topo?

(4) Pytanie z podstaw obsługi systemu Windows 7 na które nie znam odpowiedzi: w jaki sposób można zmienić w właściwościach pliku aby uruchamiał się "jako Administrator" jeśli mam tą opcję zablokowaną? czy da się to jakoś odblokować?

(5) I takie pytanie kompletnie od czapy - czy ktoś wie co to są "ogonki" bo wgrałem sobie mapę z ogonkami a nawet jej używam, ale cały czas nie wiem?

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Polycrates
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz, 04 sie 2011 9:32

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Tomek B. » Cz, 04 sie 2011 21:21

Bo musisz zmienić tę opcję w pliku rsync.exe, a nie Update_UMP-pcPL_rsync.bat :), tam jest aktywna. Też przez to zadziwienie przechodziłem :D
Pozdrawiam :-)
Tomek B.
Garmin: nüvi 765T +CNE (Lifetime) +UMP-pcPL
Nie-Garmin: LG Plus P500, MapaMap 8.x.x, "jakieś coś od Orange" z Mapamap
Tomek B.
 
Posty: 86
Dołączył(a): So, 17 maja 2008 17:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Magnoom » Cz, 04 sie 2011 21:37

Polycrates napisał(a):(1) Czy wiesz może skąd NUvi255 zasysa dane jeśli ma jednocześnie jedną mapę na karcie a drugą na urządzeniu, które dotyczą tego samego obszaru i są ze sobą w konflikcie (konkretnie jeśli mam CNE na karcie i UMP na urządzeniu i UMP ma drogę, której CNE nie ma)?
"Zasysa" zarówno mapę z pamięci wewnętrznej, jak i tą z karty. W menu odbiornika ustalasz jaka mapa ma być aktywna. Jeśli będą obie aktywne to jedna mapa zakrywa drugą. Odradzamy jednak korzystanie z dwóch aktywnych map jednocześnie, bo często powstają sytuacje wymuszenia routingu pomiędzy obiema mapami, a te nie mając punktów wspólnych nie potrafią zmusić algorytmu do przeskoczenia z jednej mapy na drugą.
Polycrates napisał(a):(2) Pytanie do Forumowiczów: czy ktoś z Was majsterkował przy Nuvi 255 i wie czy (a jeśli tak to jak) można powiększyć kartę pamięci w urządzeniu (mój Nuvi ma tylko 2GB) oraz wymienić mu akumulator na lepszy?
Tutaj nic nie pomogę. Sama wymiana kości pamięci to tylko początek drogi, bo trzebaby zmienić jeszcze firmware, aby potrafił z większej pamięci skorzystać.
Polycrates napisał(a):(3) Czy (i jeśli tak to jak) da się zrobić "supermapę" Polski - pod pojęciem "supermapy" rozumiem połączenie ogonków i topo?
Teoretycznie się da.
Polycrates napisał(a):(5) I takie pytanie kompletnie od czapy - czy ktoś wie co to są "ogonki" bo wgrałem sobie mapę z ogonkami a nawet jej używam, ale cały czas nie wiem?
Zapewne chodzi ci o projekt UMP-pcPL i jedną z wersji mapy nazywaną ogonkami. Jest to troszeczkę bardziej okrojona wersja mapy (w porównaniu do wersji topo), ale skompilowana w taki sposób, że możliwe jest wyświetlanie na ekranie urządzenia i oprogramowaniu polskich znaków diakrytycznych, jak: ąćęłńóś...
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1748
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Mariusz65 » Pt, 05 sie 2011 7:37

Polycrates napisał(a):(3) Czy (i jeśli tak to jak) da się zrobić "supermapę" Polski - pod pojęciem "supermapy" rozumiem połączenie ogonków i topo?

W planach jest wersja "Pełna" UMP, która ma właśnie być połączeniem ogonków i TOPO :arrow: http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Wersje
Ale póki co jeszcze jej nie ma i niewiadomo czy i kiedy będzie… :?:
To pytanie do autorów! Ja też bym chętnie korzystał z wersji "pełnej".

Polycrates napisał(a):jak (…) wymienić mu akumulator na lepszy?

Jak wymienić akumulator w Nuvi 255 :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=xjUSGY7KVAk
Nie wiem o jakiej max pojemności akumulator można kupić, ale jeśli masz już zużyty to wymiana na nowy może pomóc.

PS
Zadawaj pytania we właściwych wątkach, bo upychasz wszystko w jednym ;-)
Ostatnio edytowano Pt, 05 sie 2011 7:42 przez Mariusz65, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4451
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Polycrates » Pt, 05 sie 2011 7:41

Tomek B.

Dzięki - teraz hula :-)

Magnoom

Dziękuję.

Ad. (1) A jest jakiś sprytny sposób na uniknięcie sytuacji wymuszania routingu pomiędzy obiema aktywnymi mapami, które nie mają punktów wspólnych tak aby płynnie współdziałały, bez konieczności wybierania, która ma być aktywna - coś w rodzaju "testu na sucho" tzn. zanim wgram je na urządzenie? Ewentualnie, tak jak w moim przypadku, żeby Nuvi sam wiedział, że jak jestem w Polsce to domyślna jest UMP a jak poza Polską to CNE.

Ad. (2) Czy ktoś z Forumowiczów bawił się w takie majsterkowanie, wymianę kości pamięci i samodzielne pisanie firmware'u, który by obsłużył większą pamięć?

Ad (3) Połączenie Topo i ogonków. Jak można to zrobić?

Ad (5) Ufff...nareszcie wiem o co chodzi - Muchas ;-)

Czy ktoś wie jak wygląda Nuvi255 po rozebraniu w sensie zna pełną specyfikację techniczną (procesor, pamięć etc.)? Czy ktoś próbował wymienić akumulatory?

Dzięki i pozdrawiam,

Łukasz
Polycrates
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz, 04 sie 2011 9:32

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Mariusz65 » Pt, 05 sie 2011 7:50

Polycrates napisał(a):Ad. (1) A jest jakiś sprytny sposób…

Nie ma.
Polycrates napisał(a):Ad. (2) Czy ktoś z Forumowiczów bawił się w takie majsterkowanie, wymianę kości pamięci…

Nie prościej włożyć kartę pamięci w tą szczelinę z boku? ;-) Ja mam kartę 4 GB i więcej naprawdę nie potrzeba, a mam w Nuvim cztery mapy w tym trzy na dysku odbiornika a tylko CNE na karcie.

Na kartę pamięci przenieś CNE a UMP do odbiornika, bo teraz masz chyba odwrotnie i to jest prawdopodobnie przyczyną zapchania pamięci Twojego odbiornika. Sprawdź czy na dysku odbiornika nie masz jakichś niepotrzebnych "śmieci" typu Vehicle w przesadnej ilości, nadmiar zdjęć (je również można przenieść na kartę), zbędne mapy itp.
Polycrates napisał(a):Czy ktoś wie jak wygląda Nuvi255 po rozebraniu w sensie zna pełną specyfikację techniczną (procesor, pamięć etc.)? Czy ktoś próbował wymienić akumulatory?

Na pewno ;-)
Np. PouchX :arrow: viewtopic.php?p=23001#p23001
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4451
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Polycrates » N, 07 sie 2011 13:21

Mariuszu,

Bardzo, bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. Z mapami zrobiłem tak jak radzisz: maluchy na nuvi a CNE na karcie.

Jeśli chodzi o te moje podchody do wymiany akumulatora to dlatego, że planuję się przesiąść z samochodu na rower (częściowo z uwagi na wysokie ceny paliw, ale głównie ze względu na walkę z sadłem ;-)) i chciałbym razem z GPSem, tyle, że mój nuvi bez ładowania wytrzymuje najwyżej godzinę. Marzy mi się akumulator na którym pociągnie 8 godzin, ale nie wiem czy to realne.

W sprawie projektu UMP czy jest możliwość dołożenia swojej cegiełki do poprawiania mapy Polski? Stacjonuję pod Warszawą a ulica przy której mieszkam jest dość zdradliwa bo wjazd do posesji z numerami parzystymi jest od innej ulicy i żadna z nawigacji dostępnych na rynku tego nie uwzględnia. Gdybym chciał to poprawić tak aby UMP pokazywało moją okolicę poprawnie to z kim powinienem się skontaktować?

Czy jest możliwość zrewanżować Ci się jakoś za rady? Z tego co zaobserwowałem walutą mile widzianą na forum jest piwo, jeśli Ty też ją akceptujesz i bywasz w Warszawie to z przyjemnością zapraszam jeśli masz jakieś inne preferencje bardzo proszę o wskazówki.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,

Łukasz
Polycrates
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz, 04 sie 2011 9:32

Następna strona

Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość