Problem z instalacją UMP

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Artur, Alf/red/

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez ndmystko » N, 07 sie 2011 13:57

Polycrates napisał(a):chciałbym razem z GPSem, tyle, że mój nuvi bez ładowania wytrzymuje najwyżej godzinę. Marzy mi się akumulator na którym pociągnie 8 godzin, ale nie wiem czy to realne.


Według instrukcji możesz liczyć na 4h na nowym akumulatorze. Twój już pewnie ma swoje lata więc trzyma tylko godzinę. Nie słyszałem o pojemniejszym akumulatorze do nuvi. Pewnie można dokupić kolejny akumulator i w ten sposób wydłużyć wycieczki ale tanie to pewnie nie będzie...

Polycrates napisał(a):W sprawie projektu UMP czy jest możliwość dołożenia swojej cegiełki do poprawiania mapy Polski? Stacjonuję pod Warszawą a ulica przy której mieszkam jest dość zdradliwa bo wjazd do posesji z numerami parzystymi jest od innej ulicy i żadna z nawigacji dostępnych na rynku tego nie uwzględnia. Gdybym chciał to poprawić tak aby UMP pokazywało moją okolicę poprawnie to z kim powinienem się skontaktować?


Powinieneś założyć konto na http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/index.php?do=index&project=2&order=dateopened&sort=desc, przeczytać http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Jak_zg%C5%82asza%C4%87_2 i zacząć zbierać ślady.

Powodzenia
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
ndmystko
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): N, 16 maja 2010 13:51
Lokalizacja: Kraków

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Antonio » N, 07 sie 2011 14:06

Polycrates napisał(a):Jeśli chodzi o te moje podchody do wymiany akumulatora to dlatego, że planuję się przesiąść z samochodu na rower (częściowo z uwagi na wysokie ceny paliw, ale głównie ze względu na walkę z sadłem ;-)) i chciałbym razem z GPSem, tyle, że mój nuvi bez ładowania wytrzymuje najwyżej godzinę. Marzy mi się akumulator na którym pociągnie 8 godzin, ale nie wiem czy to realne.

Zanim wymienisz baterię w nuvim, spróbuj najpierw tego: :arrow: viewtopic.php?f=14&t=7569#p87072
8 godzin to raczej nie realne, fabrycznie 255 wytrzymuje do ! 4 godz (w praktyce wygląda to trochę gorzej).
No i nuvi na rowerze raczej się nie sprawdzi, zwłaszcza w dni deszczowe i na wyboistej drodze :wink:
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 794
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Mariusz65 » N, 07 sie 2011 22:12

Polycrates napisał(a):Marzy mi się akumulator na którym pociągnie 8 godzin, ale nie wiem czy to realne.

Jak już koledzy napisali, musisz zbierać kasę na odbiornik outdoorowy. Polecam Dakotę ;-)

Polycrates napisał(a):Czy jest możliwość zrewanżować Ci się jakoś za rady? Z tego co zaobserwowałem walutą mile widzianą na forum jest piwo, jeśli Ty też ją akceptujesz i bywasz w Warszawie to z przyjemnością zapraszam

W Warszawie bywam średnio raz na dwa lata i raczej samochodem :( ale żona mówi, że jakby co to ona chętnie wypije ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Polycrates » Pn, 08 sie 2011 0:27

ndmystko i Antonio:

Dzięki, w sprawie poprawek do mapy w międzyczasie skomunikowałem się z Zachem, więc jest szansa, że uda się je wprowadzić od ręki z pomocą "Siły Wyższej" :-)

Z akumulatorkiem potestuję.

Mariusz65:

Ok, piwo dla Żony a co dla Ciebie? ;-)

Pozdrawiam,
Polycrates
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz, 04 sie 2011 9:32

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Polycrates » Pn, 08 sie 2011 0:35

Mariuszu: A masz jakąś używaną Dakotę na zbyciu?

Pozdrawiam,
Polycrates
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz, 04 sie 2011 9:32

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez winnetu » Pt, 19 sie 2011 22:29

Witam,

mam nadzieję, że ktoś mi pomoże :) Zainstalowałem UMP-pcPL-topo na kompie. Pokazuje mi się ta mapa w MapSource, tzn. pokazuje mi się w oknie z prawej strony, mogę po tej mapie buszować myszką, ale pytanie jest takie... jak wrzucić tę mapę na Garmina? Nie mam jej na liście map z lewej strony a MapSource przy próbie wysłania czegokolwiek na Garmina pokazuje mi, że najpierw muszę zaznaczyć co chcę wysłać a ja nie mam nic do wysłania w zakładce "Mapy"

Sprawa dotyczy instalki na eTrex Legend HCx
eTrex Legend HCx
winnetu
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 10 sie 2011 12:21

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Magnoom » So, 20 sie 2011 0:05

winnetu napisał(a):Nie mam jej na liście map z lewej strony a MapSource przy próbie wysłania czegokolwiek na Garmina pokazuje mi, że najpierw muszę zaznaczyć co chcę wysłać a ja nie mam nic do wysłania w zakładce "Mapy"
Wciśnij guzik "m" lub ikonkę do zaznaczani poszczególnych obszarów mapy. Następnie ustaw zoom na taka wartość, aby obejmować interesujący Ciebie obszar, np. całą Polskę i zaznacz wszystkie elementy mapy przeciągając myszką zaznaczenie od jednego narożnika do drugiego. Po tej czynności poszczególne arkusze mapy pojawią się z lewej strony programu MapSource w zakładce mapy. Wtedy możesz dokonać transferu map do urządzenia GPS. pamiętając przy tym, że MapSource zawsze wysyła do urządzenia plik o nazwie gmapsupp.img, co czasami może nadpisać plik z innymi mapami.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1756
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez masaaj » N, 22 sty 2012 21:37

Witam,

postanowiłem podnieść wątek po bezowocnych próbach instalacji UMP do MapSource.
Do rzeczy:
1.MapSource legal z poprzedniego garmina (Vista HCX) i świeżo zaktualizowany.
2. Bez problemu wgrane dziś warstwice z gpsmaniaka do MapSource, poza tym w MS wgrane kiedyś: GPMapa Topo 2008 (OEM dla Visty), TOPO_PL_100 v.0806, GPS_50_Walker_Mini.
3. UMP, wersja pełna zainstalowała się na kompie w folderze: c\programy\UMP_pcPL
4. Odpalam MapSource i niestety nie widzę wcale UMP, ponowna instalacja nic nie pomaga
5. Gdy próbuję kliknąć w NortonCommanderze na plik install_UMP-pelna.bat otwiera się okno cmd.exe i nie dzieje się nic więcej, podobnie dzieje się gdy próbuję w ten sposób uruchomić nakładkę dla szlaków install_UMP-szlaki.bat

Nie jestem komputerowym freakiem, przy okazji użytkowania kiedyś visty wszystko hulało bez problemu na tym samym kompie (OS - XPProfesional) a teraz taki zonk. Do świeżo zakupionego 62s nie zamierzam wgrywać TOPO_2011, w aucie i tak używam AutoMapy na smarciaku, do innych rzeczy wystarczy mi UMP, nadzieja że Walker się rozwinie odnośnie terenów górskich (chętnie pomogę) i rastry zgromadzone na Ozziego, które pewnie przekonwertuję kiedyś do garmina...

Pomóżcie, bo nie wiem, czy ump instaluje się nie w tym miejscu, czy są jakieś problemy z uprawnieniami, czy jeszcze coś innego (tzw. problem siedzący przed komputerem ;) )
62s z UMP, 50-Walkerem
HTC HD2 z OzziExplorer (trochę rastrów - historyczne topo i własne sklejki 10tek) i AutoMapą
masaaj
 
Posty: 18
Dołączył(a): N, 08 lut 2009 16:03

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez asandrzej » N, 22 sty 2012 21:44

Odinstaluj plikiem uninstall_UMP-xxx.bat, katalog przenieś do katalogu, dysk C > Garmin i zainstaluj install_UMP-xxx.bat.
Wszystko można zrobić z poziomu Eksplorator Windows.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez masaaj » N, 22 sty 2012 23:07

nie pomogło, wprawdzie ump jest w tej chwili w folderze: c\garmin\ump...
ale i tak MS nie chce widzieć tych map
62s z UMP, 50-Walkerem
HTC HD2 z OzziExplorer (trochę rastrów - historyczne topo i własne sklejki 10tek) i AutoMapą
masaaj
 
Posty: 18
Dołączył(a): N, 08 lut 2009 16:03

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez asandrzej » N, 22 sty 2012 23:12

Z instalacją UMP w systemie XP raczy nie było problemu,
spróbuj pobrać nową instalację.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez masaaj » N, 22 sty 2012 23:42

Hej, ciągnę jeszcze samą topo, a nie całość.
Może ta się zainstaluje.
Jak nie, to chyba spróbuję powalczyć mapset toolkitem...
62s z UMP, 50-Walkerem
HTC HD2 z OzziExplorer (trochę rastrów - historyczne topo i własne sklejki 10tek) i AutoMapą
masaaj
 
Posty: 18
Dołączył(a): N, 08 lut 2009 16:03

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez masaaj » Pn, 23 sty 2012 1:09

Zaczynam wątpić w możliwość zainstalowania UMP
install i uninstall.bat nie działają u mnie - włącza się czasem cmd.exe, ale albo się wyłącza bez żadnych działań albo nawet się nie wyłącza wogóle.
Ściągnałem też wersję zip (c7) i próbowałem z rozpakowanego zipa załadować mapę przeklejając wszystkie pliki do katalogu c\garmin\UMP-psPL a następnie uruchomić install bat - nie hula, jedyne co sprawdza aktualizacje (rsync.exe) i to wszystko.
Z nieznanego mi powodu *bat nie działają.
62s z UMP, 50-Walkerem
HTC HD2 z OzziExplorer (trochę rastrów - historyczne topo i własne sklejki 10tek) i AutoMapą
masaaj
 
Posty: 18
Dołączył(a): N, 08 lut 2009 16:03

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez asandrzej » Pn, 23 sty 2012 1:15

Pobierz program MapSetToolKit, w oknie po prawej stronie będziesz miał listę map,
odinstaluj tym programem wszystko co związane z UMP i próbuj powtórnie zainstalować,
muszą być jakieś błędne wpisy w rejestrze z poprzednich prób.
Pobierz mapę UMP plik ( A )
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez masaaj » Pn, 23 sty 2012 1:51

Właśnie odpaliłem po odinstalowaniu lub skasowaniu plików od ump w folderze c\garmin\ump po raz kolejny wersję A.
Załadowała wszystko do momentu, gdy na końcu powinien się chyba uruchomić *.bat w oknie c\windows\system32\cmd.exe - ale okienko to otwiera się tylko na koniec instalacji i nic się w nim nie dzieje :(
Sprawdziłem też mapsettoolkitem - w okienku po prawej nie pojawiają mi się żadne mapsety związane z ump, tylko inne od hulających na MS map...
Podobnie w rejestrach garmin/families nie ma wpisów dla ump
62s z UMP, 50-Walkerem
HTC HD2 z OzziExplorer (trochę rastrów - historyczne topo i własne sklejki 10tek) i AutoMapą
masaaj
 
Posty: 18
Dołączył(a): N, 08 lut 2009 16:03

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość