Problem z instalacją UMP

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Artur, Alf/red/

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez sdsyc » Pn, 23 sty 2012 13:40

Zachu napisał(a):Jak się nie da usunąć znaczy coś jest nie tak. Po restarcie na pewno się zwolni.

Raz miałem tak, że na skórkach ustawiły się dziwne prawa ntfs. Nie wnikałem, dlaczego tak się stało. Nie można ich było usunąć. Restart oczywiście nic w tym przypadku nie dawał. Po kilku próbach zmiany właściciela itp. dałem sobie spokój. Uruchomiłem pc z cd z jakąś dystrybucją linux do takich operacji i usunąłem folder zawierający skórki.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2838
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez asandrzej » Pn, 23 sty 2012 16:46

sdsyc napisał(a):Uruchomiłem pc z cd z jakąś dystrybucją linux do takich operacji i usunąłem folder zawierający skórki .

Mówisz usunąć folder „skórki” ja też miałem/mam, no, nie taki dokładnie problem,
ale mam foldery „skórki” na dyskach, które próbowałem usunąć bezskutecznie,
nie przeszkadzają mi tak bardzo, ale usunę je w Linux-em, taka jak radzisz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Zachu » Pn, 23 sty 2012 17:15

Po co tak utrudniać sobie. Unlocker http://www.dobreprogramy.pl/Unlocker,Pr ... 12240.html
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez masaaj » Pn, 23 sty 2012 19:55

Witam,

zrobiłem wszystko jak kazał Zachu
1. Likwidacja katalogu UMP z c\garmin\
2. ściągnąłem jeszcze raz wersję A i ją odpaliłem - tutaj co do miejsca intalacji postąpiłem tak jak proponuje instalka, czy do c\programy - choć akurat nie rozumiem, dlaczego akurat to miejsce wskazuje jako docelowe, otworzyłem firewalla, żeby mogło się instalować, także dla rsync. Ściągneły się wszystkie pliki, ale na koniec instalacji otworzyło się okno cmd.exe i jak do tej pory zatrzymało się wszystko, tutaj zrzut
obrazek

3. Zamknąłem okno - we wskazanym folderze c\programy\UMP-pcPL znalazły się wszytkie pliki
4. W rejestrach nic się nie pojawiło, a co za tym idzie MS też nic nie widzi
obrazek


5. Oczywiście wielokrotne klikanie na plik install_UMP-pelna.bat daje ten sam efekt, co na pierwszym obrazku
6. Zacząłem się zastanawiać, czy przez Mapsettoolkit nie będę jakoś sam mógł tego zainstalować. Najpierw próbowałem zainstalować sobie Mapset, bawiąc się programem na zasadzie ruskiego sapera. W efekcie wreszcie pojawił się zapis w rejestrze oraz jakaś mapa w MS, nistety tylko drogi :(
obrazek

7. No to pojawił się pomysł, by sobie najpierw samemu taki mapset zrobić na podstawie plików z katalogu. Niestety podczas każdej próby pojawia się ten sam komunikat błędu
obrazek

Efekt - zaczynam co raz głębiej sięgać do barku i myśleć ponuro nad koniecznością zakupu topo, choć na podstawie wcześniejszych doświadczeń wiem, że to może oznaczać nawet nie "mniejsze zło" :evil:

Macie jakiś pomysł - tylko nie każcie mi po raz kolejny na nowo wszystko instalować, bo zrobiłem to w ciągu ostatnich 36 godzin przynajmniej 6 razy z takim samym efektem

pytanie:
czy ze ściągniętych plików można zrobić mapset, a jeśli tak, to jakie wybrać parametry przy jego kreowaniu i później przy instalcji. Tutaj jeszcze obrazek do zainstalowanego sobie "na ruska" mapsetu samych dróg UMP do MS
obrazek
dalsza czesc

TERAZ OBRAZKI POWINNY DZIAŁAĆ :)
Ostatnio edytowano Pn, 23 sty 2012 21:37 przez masaaj, łącznie edytowano 1 raz
62s z UMP, 50-Walkerem
HTC HD2 z OzziExplorer (trochę rastrów - historyczne topo i własne sklejki 10tek) i AutoMapą
masaaj
 
Posty: 18
Dołączył(a): N, 08 lut 2009 16:03

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Zachu » Pn, 23 sty 2012 20:51

masaaj napisał(a):ale na koniec instalacji otworzyło się okno cmd.exe i jak do tej pory zatrzymało się wszystko, tutaj zrzut

Tu jest problem. Coś blokuje dostęp. Firewalla wykluczamy bo się ładnie zapytał, pozostaje jakiś antywirus.
Obrazki wrzuć na forum bo nie udostępniłeś do obejrzenia ;)
Te widoczne same drogi to chyba bazowa mapa. Ciężko się zgaduje.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez sdsyc » Pn, 23 sty 2012 21:44

masaaj napisał(a):2. ściągnąłem jeszcze raz wersję A i ją odpaliłem

Odpalałeś spod tego commandera?
Spróbuj bez niego, wprost z explorer-a Windows (tj. zwykłego okienka)
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2838
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez epkchmiele » Pn, 23 sty 2012 21:45

Witam . Czyli tak jak napisałem wcześniej cmd nie może wykonać polecenia , a dlaczego moim zdaniem ma złą ścieżkę. Ja bym zrobił tak odpalił cmd wpisał polecenie exe . Ale trzeba podać prawidłową ścieżkę . W windows 7 proponuje zawsze jedną i nie mogę jej zmienić nie wiem dlaczego nie wnikam . Poprostu przenoszę wszystkie pliki( w twoim przypadku pliki mapy -wszystkie odzielnie ) tam gdzie proponuje cmd (czyli w moim przypadku c\ user\ewa). Nastepnie polecenie start/uruchom /cmd nazwa pliku czyli UMP -cośtam cośtam.exe
Czyli cos takiego jak na tym skreenie ;http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=31&t=7984&start=120-to jest przykład za pomocą którego przerabiam romy do garmin asu m10. Warunek musi być jeden wszystkie pliki mapy muszą być w moim przypadku user/ewa każdy z osobna. Starałem sie jasno napisać, ale mozna tego nie zrozumieć , jak coś to napisz na pocztę . To jest mój sposób który może pomóc ale nie musi , póżniej zostaje tylko zaistalownie windowsa od nowa .
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez masaaj » Pn, 23 sty 2012 22:12

Hej epkchmiele,

wow - przeładowanie windy na służbowym lapie z mnóstwem dziwnych ustawień m.in. do komunikacji, to jak dla takiego lamera jak ja raczej karkołomne zadanie, a mój IT siedzi raptem 670 km stąd :(
Kurde, spróbuję z tym exploratorem najpierw, choć nie wierzę żeby to miało pomóc...
Co do antywirusa, to jak już wcześniej pisałem to Sophos i innego nie wolno mi używać...
62s z UMP, 50-Walkerem
HTC HD2 z OzziExplorer (trochę rastrów - historyczne topo i własne sklejki 10tek) i AutoMapą
masaaj
 
Posty: 18
Dołączył(a): N, 08 lut 2009 16:03

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Zachu » Pn, 23 sty 2012 22:42

masaaj napisał(a):Co do antywirusa

Wyłącz go na czas instalacji.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez asandrzej » Pn, 23 sty 2012 23:19

@ masaaj
Pomijam ogólne trudności z zainstalowaniem,
podczas instalacji, jaka jest na screnie, wyświetla błąd,
pobierz http://www.mediafire.com/?4yo101w8lha0k7w
w MapSetToolKit wskaż ścieżkę dostępu
zaptaszkuj Instal in Mapsourece

MS.JPG
MS.JPG (13.04 KiB) Przeglądane 5076 razy


Według mie, nie jestem w stnie odczytać, ale jest ustawiona niska szczegółowość mapy.

MS1.JPG
MS1.JPG (10.91 KiB) Przeglądane 5064 razy


Na bekce górnej ustaw najwyższą szczegółowość, przyciśnij ( Ctrl + G )
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez masaaj » Wt, 24 sty 2012 1:26

Opalenie przez explorera nic nie dało,
unieruchomienie antywira także nie...

Czy jest sposób na wykreowanie tego mapsetu i jego instalację w mapsettollkicie? To na razie wydaje mi się najprostsze.
Nie wiem tylko jakie przyjąć parametry do kreacji: FamilyID oraz który z plików TYP wybrać lub z którego z plików txt zawartych w folderze zrobić.
Wreszcie jaki plik atlasu (overviev map) wybrać w instalacji...
Może jak znów nieco więcej poczytam to forum to jakoś ogarnę problem...
Swoją drogą to strasznie wkurzające, że nie chce działać instalka na raczej stabilnym OSie - nigdy nie miałem takich problemów z instalowaniem czegokolwiek...

CHYBA END OF STORY
Jeszcze raz zainstalowałem, co oczywiście nic nie dało - dalej nie fungował cmd.exe. Odpaliłem mapsettoolkita i zrobiłem instal - tutaj parametry dla lamerów podobnych do mnie:
registry - jakie chcemy
plik tdb - jest tylko jeden do wyboru
overviev map - UMP-pcPL-pe.img
maps directory - tam gdzie zrzuciliśmy cały katalog, u mnie c:\garmin\
plik TYP - ja wybrałem reczny.typ z podkatalogu skorki

odhaczyłem instal w mapsource (choć bez odhaczania wcześniej też była tam widoczny)
Po odpaleniu MS pokazał się w lewym górnym oknie ale edytowana była tylko sieć dróg - dopiero polecane ctrl+G dało po przybliżeniu "normalny" widok mapy UMP.
Dzięki wszystkim doradcom za cierpliwość dla lamera i chwała twórcom mapsettoolkita! Ocaliliście mnie przed topomapą :)
62s z UMP, 50-Walkerem
HTC HD2 z OzziExplorer (trochę rastrów - historyczne topo i własne sklejki 10tek) i AutoMapą
masaaj
 
Posty: 18
Dołączył(a): N, 08 lut 2009 16:03

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Mariusz65 » Wt, 24 sty 2012 9:38

Zachu napisał(a):Po co tak utrudniać sobie. Unlocker http://www.dobreprogramy.pl/Unlocker,Pr ... 12240.html

Fajne :D
Dzięki!
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez Zachu » Wt, 24 sty 2012 9:41

masaaj napisał(a):Swoją drogą to strasznie wkurzające, że nie chce działać instalka na raczej stabilnym OSie - nigdy nie miałem takich problemów z instalowaniem czegokolwiek...

Wszystko działa prawidłowo.
Problem że to komp służbowy i nie wiadomo co tam jest wyłączone. U mnie na służbowym też mam stabilny system, poczta działa a netu nie ma.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez asandrzej » Wt, 24 sty 2012 9:54

masaaj napisał(a):odhaczyłem instal w mapsource (choć bez odhaczania wcześniej też była tam widoczny)


Tak, bez zaptaszkowania proces przebiega podobnie, ale MapSource nie będzie widział mapy.
Dokładniej, to MapSetToolKit bez zaptaszkowania tworzy plik .reg, ale nie dokonuje wpisu, trzeba zrobić to „ręczne” ( nacisnąć na plik .reg)
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Problem z instalacją UMP

Postprzez epkchmiele » Wt, 24 sty 2012 10:01

Zachu napisał(a):
masaaj napisał(a):Swoją drogą to strasznie wkurzające, że nie chce działać instalka na raczej stabilnym OSie - nigdy nie miałem takich problemów z instalowaniem czegokolwiek...

Wszystko działa prawidłowo.
Problem że to komp służbowy i nie wiadomo co tam jest wyłączone. U mnie na służbowym też mam stabilny system, poczta działa a netu nie ma.

Bo to może poczta KSIP :?: :D
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość