Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Artur, Alf/red/

Re: Problem z wysłaniem UMP-pcPL do urządzenia

Postprzez Zachu » Pn, 20 wrz 2010 18:58

Jest tak już jakiś czas. Możesz wysłać bez Szczecina i Siedlec chyba.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Postprzez pelsta » Pn, 20 wrz 2010 19:31

Faktycznie, bez Szczecina poszło.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 890
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Postprzez Spider » Wt, 01 lut 2011 16:09

MapSource się wywala przy wgrywaniu UMP:

Wersja: 48000009.zip
82M z 01.02 15:56

Kod: Zaznacz cały
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no" ?>
<ErrorReport xmlns="http://www.garmin.com/xmlschemas/ApplicationErrors/v1">

  <Error>
    <Exception>
      <SourceCodeLocation>
        <SourceFileName>MDR_TRIM_SC.CXX</SourceFileName>
        <SourceFileLine>833</SourceFileLine>
      </SourceCodeLocation>
    </Exception>
    <Application>
      <Name>MapSource</Name>
      <Build>
        <Version>
          <VersionMajor>6</VersionMajor>
          <VersionMinor>13</VersionMinor>
          <BuildMajor>7</BuildMajor>
          <BuildMinor>0</BuildMinor>
        </Version>
        <Type>Release</Type>
        <Time>Jan 21 2008, 14:11:50</Time>
        <Builder>SQA</Builder>
      </Build>
      <LanguageID>1045</LanguageID>
      <PartNumber>006-A0041-00</PartNumber>
    </Application>
    <Computer>
      <OperatingSystem>Windows XP Dodatek Service Pack 3</OperatingSystem>
      <Processor>x86, Processor Level: 6, Processors:2, Model: 14 Stepping: 8</Processor>
      <RamSize>2097151</RamSize>
    </Computer>
    <Time>2011-02-01T15:06:02Z</Time>
  </Error>

</ErrorReport>


[EDIT] Ale zaznaczasz całość, czy wybrane rejony? Właśnie ściągnąłem przez rsync, zaznaczyłem całość i wysłałem skutecznie, czego dowód na www zaraz, bo wystawiam ;-) Alf/red/
Garmin: Colorado 300 | Nüvi 1200T
Android: HTC One Mini 2

Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Spider
Radny
 
Posty: 1134
Dołączył(a): N, 02 gru 2007 20:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: UMP-Wrocław zawiesza nuvi?

Postprzez Janusz_ » Cz, 17 lut 2011 14:21

Magnoom napisał(a):Pod koniec maja 2010, gdy jeździłem po Wrocławiu też mi się nuvi 760 zawiesił dwukrotnie... czego nie łączyłem wtedy z tym arkuszem, ale faktycznie od tamtej pory pracuje bez zarzutu (a ja we Wrocławiu nie byłem). Może posymuluję dzisiaj trochę i coś się znajdzie.


Odgrzewam temat.
Mimo najnowszej wersji UMPa, nuvi wiesza się na UMPie w okolicach Mostu Uniwersyteckiego we Wrocławiu.
Help!
Pozdrawiam
Janusz

|| Nuvi 760 | UMP pcPL | CNE nüMaps Lifetime | OSMapaPL || Sygic ||
Avatar użytkownika
Janusz_
Bywalec
 
Posty: 154
Dołączył(a): Wt, 26 sie 2008 13:05

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Postprzez Mariusz65 » Pn, 21 lis 2011 14:52

Jest problem z wygenerowaniem przez MapSource pliku *IMG z wersji ogonkowej z wczoraj (czyli z 20.11.2011) :!:

Edit:
Problem dotyczy któregoś z tych arkuszy Estonii i Francji (chociaż prawdopodobnie nie tylko jednego):
Kod: Zaznacz cały
UMP-EE-Tallin-29Oct   UMP-pcPL og   3.19 MB
UMP-EE-Tartu-21Oct   UMP-pcPL og   4.21 MB
UMP-Estonia-18Oct   UMP-pcPL og   7.40 MB
UMP-FR-Ajaccio-22Sep   UMP-pcPL og   712 KB
UMP-FR-ClermontFerrand-31Oct   UMP-pcPL og   4.85 MB
UMP-FR-Dijon-23Oct   UMP-pcPL og   4.27 MB
UMP-FR-LeHavre-10Nov   UMP-pcPL og   5.63 MB
UMP-FR-Lille-10Nov   UMP-pcPL og   4.90 MB
UMP-FR-Limoges-09Nov   UMP-pcPL og   3.07 MB
UMP-FR-Lyon-23Oct   UMP-pcPL og   3.59 MB
UMP-FR-Marseille-21Oct   UMP-pcPL og   5.69 MB
UMP-FR-Montpellier-31Oct   UMP-pcPL og   3.15 MB
UMP-FR-Nantes-08Nov   UMP-pcPL og   4.58 MB
UMP-FR-Orleans-04Nov   UMP-pcPL og   4.20 MB
UMP-FR-Paris-14Nov   UMP-pcPL og   5.48 MB
UMP-FR-Rennes-31Oct   UMP-pcPL og   4.66 MB
UMP-FR-SaintEtienne-31Oct   UMP-pcPL og   6.43 MB
UMP-FR-Strasbourg-04Nov   UMP-pcPL og   4.48 MB

Bez nich wysyłka z MS idzie dobrze. Sama PL też idzie OK.


Edit 2
Powyższy problem stwierdziłem na komputerze na którym UMP jest aktualizowana przez ściągnięcie paczki ZIP. (w pracy nie mam innej możliwości)
Teraz sprawdziłem na komputerze gdzie UMP jest aktualizowana poprzez rsync.bat i okazuje się, że wysyłka mapy przez MS działa.
Wynika z tego, że paczka ZIP zawiera jakieś błędy...
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Postprzez popej » So, 03 gru 2011 13:22

Wersja TOPO z 2.12.2011, spakowany pakiet map dla Mapsource.
Rozjechała się nazwa skórki z batchem instalującym w przypadku ręczniaka. Plik w pakiecie ma nazwę "reczniat.typ" a batch instaluje "reczniak.typ".
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Postprzez Mariusz65 » So, 03 gru 2011 16:27

W dodatku nie wiem czemu od jakiegoś czasu są skórki reczniak i reczniaki
Czy one są na pewno obydwie potrzebne :?:
Od czasu do czasu mam z nimi kłopoty! Kliknę nie tą i znikają mi linie kolejowe itp. :evil:

:arrow: viewtopic.php?p=120808#p120808
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Postprzez Alf/red/ » Wt, 06 gru 2011 14:05

Mariusz65 napisał(a):W dodatku nie wiem czemu od jakiegoś czasu są skórki reczniak i reczniaki
Czy one są na pewno obydwie potrzebne :?:

Oczywiście, że nie. Zrobiłem przegląd wszystkich wersji i mutacji - znalazłem "ręczniaki" tylko w kombinacji "wersja topo w zipie", ale za to nie było tam pliku "skorka-reczniak".
Skasuj u siebie wszystkie te z i i będzie dobrze.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1095
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Postprzez Mariusz65 » Śr, 07 gru 2011 9:23

Więc jest tak:

Wersja TOPO:
Plik skorka-reczniaki.bat ze swojego dysku usunąłem jak kazałeś. W nowym ZIP-ie faktycznie już jej nie ma.

Widzę jeszcze, że mam w TOPO plik poupdate.bat którego nie ma w aktualnej paczce ZIP. Też mam go wywalić :?:

Pozostał jeszcze plik o zmienionej nazwie reczniat.typ w katalogu "skorki" o czym wspominał Popej :!:



Wersja Ogonkowa:
Ze skórkami jest OK, ale na dysku mam dwa dodatkowe pliki:
46000001.img
70010001.img

których nie ma w paczce ZIP (!) Czy mam je usunąć :?:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Postprzez Alf/red/ » Pt, 09 gru 2011 18:52

"poupdate" służy m.in. do usunięcia plików państw, które zostały podzielone. No bo po co niepotrzebne pliki mają leżeć i zajmować miejsce...
Przejrzałem je wszystkie (w wersji topo też powinien być taki) i dopisałem kilka nazw, m.in te, które podałeś.
Więc: nic nie robić. Dzięki.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1095
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Postprzez omen1975 » N, 08 wrz 2013 14:13

Witam.
Chciałbym odświezyć temat ponieważ nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na błąd generowany przez Mapsource.

Do niedawna wgrywałem mapki do 60CSx standardowa metodą, czyli zaznaczałem sobie wybrane obaszary UMP , dorzucałem do tego POLSKIE POMORZE i kilka innych map. Nigdy nie było z tym żadnych problemów.
Dzisiaj zaktualizowałem UMP przez rsync-a, zaznaczyłem kilka obszarów ale nie dają się zaindeksowac poprawnie. Błąd jest taki jam jak już ktos pisał wczesniej:

Kod: Zaznacz cały
<Error>
    <Exception>
      <SourceCodeLocation>
        <SourceFileName>MDR_TRIM_SC.CXX</SourceFileName>
        <SourceFileLine>833</SourceFileLine>
      </SourceCodeLocation>
    </Exception>
    <Application>
      <Name>MapSource</Name>
      <Build>


Dodam, że kiedy zaznaczam obszar całej Polski to bez problemu wszystko sie indeksuje. W momencie kiedy dorzucę jakikolwiek arkusz innej mapy albo ręcznie usune jeden z arkuszy UMP to natychmiast podczas indeksowania wywalany jest błąd.

Czy ktoś wie w czym tkwi probem i jak go rozwiązać ??
omen1975
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 08 wrz 2013 14:06

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Postprzez Mariusz65 » Śr, 25 wrz 2013 10:32

MS wywala się na arkuszach UMP-AT.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Postprzez omen1975 » Śr, 25 wrz 2013 18:04

ok ale co jest tego powodem ? przeciez do niedawna się nie wywalał !

Mozna to jakos obejśc ? Nie ukrywam, że wgrywanie map stanie sie za chwilę piekielnie upierdliwą czynnością przez tą sytuację.
omen1975
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 08 wrz 2013 14:06

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Postprzez GPS Maniak » Śr, 25 wrz 2013 18:36

omen1975 napisał(a):dorzucałem do tego POLSKIE POMORZE i kilka innych map ...
...
Mozna to jakos obejśc ?

Jeżeli te inne mapy - podobnie jak Polskie Pomorze są mapami "constans", czyli obecnie nie rozwijanymi proponuję nie wysyłać ich razem z UMPem, lecz przygotować "raz na zawsze" pliki z mapami, nadając plikom gmapsupp.img jakąś charakterystyczną, rozpoznawalną nazwę, po czym po wygenerowaniu w MapSource gmapsuppa z UMPem, bądź przy skorzystaniu z UMPa w postaci gotowca połączyć te pliki w 1 gmapsupp.img GmapToolem: http://gpsmaniak.com/2010/programy-gmap ... m#laczenie

Wydaje się że jest to najprostszy i najmniej upierdliwy :wink: sposób na wrzucenie kilku map na kartę 60csx.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Postprzez omen1975 » Śr, 25 wrz 2013 19:30

dzięki za konkretne i rzeczowe informacje. nie omieszkam zastosować się do zaleceń ;-)
omen1975
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 08 wrz 2013 14:06

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron