Update UMP-pcPL - problem

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Artur, Alf/red/

Update UMP-pcPL - problem

Postprzez attache » N, 01 mar 2009 10:03

Witam,
jaka moze być przyczyna braku mozliwości aktualizacji UMP-pcPL poprzez ikonę na pulpicie "Update UMP-pcPL"? Po chwili pokazuje się komunikat: "Nie udało się pobrac aktualizacji. Mapa może nie działać. Spróbuj za jakiś czas ponownie". W dodatkowym okienku: "Błąd ściągania aktualnej wersji UMP-pcPL. UMP download error". Aktualizuję poprzez ponowne instalowanie UMP, ale wolałbym przez UPDATE. Komputer działa w sieci Linux pod ochroną Kaspersky'ego.
Ostatnio edytowano Cz, 28 lis 2013 9:28 przez Mariusz65, łącznie edytowano 2 razy
Powód: korekta tematu po połączeniu
Pozdrawiam, Tadeusz
------------------------------------
Nuvi 3790 LMU, Oregon 300
attache
 
Posty: 63
Dołączył(a): Pn, 06 paź 2008 17:29
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Niemożność aktualizacji UMP-pcPL

Postprzez Alf/red/ » N, 01 mar 2009 19:13

attache napisał(a):pod ochroną Kaspersky'ego.

Wyłącz na chwilę. Jeśli pomoże, to znieś blokowanie portu 873.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1094
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Niemożność aktualizacji UMP-pcPL

Postprzez irko » N, 01 mar 2009 21:19

u mnie mogę pobierać tylko pod blueconnectem
przez neostrade jest to niemożliwe

pozdr
ir
był Garmin 865t , jest 2689 LTM
http://www.bluephoto.pl
Avatar użytkownika
irko
Bywalec
 
Posty: 383
Dołączył(a): N, 04 sty 2009 8:21

update UMP-pcPL - problem

Postprzez matjerzy » Pn, 13 kwi 2009 20:01

Wykonanie update UMP-pcPL powoduje dziwny objaw. Mapa zostaje zaktualizowana, ale przy wyszukaniu jakiejkolwiek miejscowości - po jej znalezieniu i zatwierdzeniu "OK" pojawia się okienko z informacją,że wystąpił problem z aplikacją GARMIN i zachęta aby informację o błędzie wysłać do firmy GARMIN. Zamknięcie okna wyłącza także MapSource. Dzieje się to także po otwarciu GP Mapy.Normalną sytuację przywraca deinstalacja UMP-pcPL i ponowna jej instalacja ze starej wersji. Sytuację taką od dłuższego czasu miałem w komputerze stacjonarnym. Dobrze było natomiast w notebooku. Ostatnia aktualizacja w notebooku niestety spowodowała ten sam objaw. W obydwu komputerach mam zainstalowany legalny Windows XP. Jaka może być tego przyczyna. Miał ktoś podobny objaw?

Pozdrawiam JM
NUVI 205, Vista HCX, PL TOPO 2012.3, CNE 2010.3, GPMapa TOPO, GP Mapa 2010.3, UMP-Topo, TOPO 100, GPS Wielkopolska 1.52
matjerzy
 
Posty: 47
Dołączył(a): Pn, 11 sie 2008 19:56

Re: update UMP-pcPL - problem

Postprzez frasun » Pn, 13 kwi 2009 20:17

Było już... To problem z rejestrem. Zakładam, że masz MapSource 6.15.4 i musisz skasować z rejestru gałąź zawierającą cache wyszukiwania mapy.
Kod: Zaznacz cały
reg delete "HKCU\Software\Garmin\MapSource\Settings\Find\RecentResults" /f

Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3776
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: update UMP-pcPL - problem

Postprzez matjerzy » Pn, 13 kwi 2009 21:08

Nie. Mam MapSource 6.14.1
NUVI 205, Vista HCX, PL TOPO 2012.3, CNE 2010.3, GPMapa TOPO, GP Mapa 2010.3, UMP-Topo, TOPO 100, GPS Wielkopolska 1.52
matjerzy
 
Posty: 47
Dołączył(a): Pn, 11 sie 2008 19:56

Re: update UMP-pcPL - problem

Postprzez frasun » Pn, 13 kwi 2009 21:52

Czytasz, ale mało uważnie: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9&t=4751.
Dzieje się tak ponieważ aktualizujesz mapy. ;)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3776
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Problem z pobraniem aktualizacji mapy z ogonkami

Postprzez krysk10 » Cz, 01 paź 2009 8:07

Cześć,
nie mogę znaleźć odpowiedzi na problem a aktualizacją mapy z ogonkami.
Korzystam ze skryptu Update_UMP-pcPL_wget.bat
Wyświetla mi się komunikat, że nie mam odpowiednich uprawnień do dostępu do tego elementu.
Z góry dziękuję za odpowiedź
:D :D :D :roll:
krysk10
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): So, 01 sie 2009 18:19
Lokalizacja: Gdańsk

Re: update UMP-pcPL - problem

Postprzez Zachu » Cz, 01 paź 2009 8:31

Spróbuj Update_UMP-pcPL_rsync.bat i w pliku wersja.bat zmień wpis na: set wersja=latest-og.txt jeśli jest inaczej.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7671
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

aktualizacjia z 23,.12.2009

Postprzez kwl » Cz, 24 gru 2009 15:43

przed chwilą zaktualizowałem UMP, poprawki z 23.12 zapisały się same w mapsource jako nowa mapa? wcześniej przy aktualizacji nie przybywało mi map w mapsource, widniała tylko ta pierwotnie zainstalowana... jako tako nie zauważyłem na razie problemów, prócz tego, że nie ma na niej szlaków pieszych i rowerowych? jak je teraz dograć i czy to normalne, że aktualizacja zapisała się jako nowa mapa?

[EDIT] Szlaki są tylko w wersji topo. W wydaniu topo z wczoraj szlaki są obecne. Zapisało się jako ta sama mapa co zwykle. To w sumie jak nazywają się te, które masz teraz w tym samym momencie? Alf/red/

--

dziś zaktualizowałem jeszcze raz.... teraz mam dwie mapy UMP-pcPL to23Dec09 i UMP-pcPL og23Dec09. Ta druga wersja wlazła sama przy aktualizacji... Wcześniej miałem UMP-pcPL to17gru09. Widzę, że w nazwie zamiast grudnia jest nazwa angielska(to nie problem oczywiście), i że w wersji topo nie ma ogonków w nazwach, a wersji z ogonkami nie ma szlaków... nie idzie tego zgrać w jedną wersję? pytam tak z ciekawości :)
Ostatnio edytowano Pt, 17 maja 2013 14:21 przez Mariusz65, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączone posty
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
60csx /Ege Touring/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ UMP/ GPMapa
Avatar użytkownika
kwl
 
Posty: 75
Dołączył(a): Śr, 21 paź 2009 19:31
Lokalizacja: Uchorowo

Re: update UMP-pcPL - problem

Postprzez Alf/red/ » Pt, 25 gru 2009 20:39

kwl napisał(a):w wersji topo nie ma ogonków w nazwach, a wersji z ogonkami nie ma szlaków... nie idzie tego zgrać w jedną wersję?

Dla jakich odbiorników to by miało sens?
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1094
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: update UMP-pcPL - problem

Postprzez kwl » Pt, 25 gru 2009 21:09

nie bardzo wiem, co ma do tego rodzaj odbiornika? zależało mi tylko na tym, żeby w wersji topo wszystkie nazwy mogły być też poprawnie wyświetlane...
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
60csx /Ege Touring/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ UMP/ GPMapa
Avatar użytkownika
kwl
 
Posty: 75
Dołączył(a): Śr, 21 paź 2009 19:31
Lokalizacja: Uchorowo

Re: update UMP-pcPL - problem

Postprzez Zachu » Pt, 25 gru 2009 22:06

Alf/red/ napisał(a):Dla jakich odbiorników to by miało sens?

Colorado, Oregon, Dakota, Alaska ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7671
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: update UMP-pcPL - problem

Postprzez Alf/red/ » So, 26 gru 2009 0:24

kwl napisał(a):nie bardzo wiem, co ma do tego rodzaj odbiornika?

Mój młody padawanie. Pytam, to się nie stawiaj. Inaczej nic nie osiągniemy.
Rzuć proszę okiem tu.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1094
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: update UMP-pcPL - problem

Postprzez kwl » So, 26 gru 2009 7:42

Nie stawiam się absolutnie.... :) naprawdę nie zrozumiałem intencji odnośnie rodzaju odbiorników, dla których miałoby to sens.. Więc tak się tylko "głośno" zastanowiłem... :wink:
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
60csx /Ege Touring/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ UMP/ GPMapa
Avatar użytkownika
kwl
 
Posty: 75
Dołączył(a): Śr, 21 paź 2009 19:31
Lokalizacja: Uchorowo

Następna strona

Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość