Update UMP-pcPL - problem

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Artur, Alf/red/

Re: Aktualizacja ump

Postprzez Zachu » Pn, 17 gru 2012 23:54

H_Babbock napisał(a):to upgrade programu antywirusowego Kaspersky.

To jest pewnie winowajca.
Wyłącz i spróbuj pobrać aktualizację. Jak to pomoże, to trzeba będzie pogrzebać w ustawieniach i dodać wyjątek dla rsynch.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8201
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Aktualizacja ump

Postprzez nocnyMarek » Wt, 18 gru 2012 0:03

Zachu napisał(a):Jak to pomorze ...

Raczej przedgórze ;)
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Re: Aktualizacja ump

Postprzez H_Babbock » Wt, 18 gru 2012 0:35

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
Po wyłączeniu Kasperskiego wyszło pół dobrze. Mianowicie aktualizacja do Mapsource UMP, po wciśnięciu ikonki Update UMP-pcPL, poszła bez żadnych problemów.
Ale niestety wysyłka mapy z Mapsource do urządzenie dała ten sam błąd co poprzednio.
Dalsze eksperymenty będę mógł przeprowadzić jutro wieczorem.
Tym nie mniej bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc.
Pozdrawiam
Jan
H_Babbock
 
Posty: 49
Dołączył(a): Pt, 25 sty 2008 22:38

Re: Aktualizacja ump

Postprzez popej » Wt, 18 gru 2012 1:05

To pewnie niezależne błędy. Problem z Mapsource czasami się zdarza, następna kompilacja UMP może to naprawić.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Aktualizacja ump

Postprzez Mariusz65 » Wt, 18 gru 2012 8:50

H_Babbock napisał(a):rozpakowałem i uruchomiłem "instal-ogon UMP.bat". W Mapsource mapa jest zaktualizowana. Niestety nie daje się wysłać. W trakcie wysyłania z Mapsource mapy do odbiornika pojawia się okienko:
"Wystąpił problem z aplikacją firmy GARMIN". Dalej jest "informacja o błędzie":

To jest błąd w UMP :!:
Przy aktualizacji UMP nie przez rsync.exe lecz paczkę ZIP (tak mam w pracy z powodu ograniczeń w sieci zakładowej) nie daje się wygenerować plik IMG.

Zgłosiłem ten błąd już kilka dni temu :arrow: http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/index.ph ... k_id=14472

Dobrze, że ktoś potwierdził, bo Alf/red/ chyba mi nie ufał ;-)
Z paczkami ZIP coś szwankuje od dłuższego czasu.
(konkretnie od końca listopada – o czym jest na górze tej strony)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4503
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Aktualizacja ump

Postprzez Alf/red/ » Wt, 18 gru 2012 9:44

Nie tam "nie ufał", ale jest w terenie na dialupie, i nie stać go na ściąganie spuchniętych wersji po kilkaset MB :?
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Aktualizacja ump

Postprzez H_Babbock » Wt, 18 gru 2012 22:30

Witam
Zrobiłem test. W Mapsource jest wczoraj ściągnięta UMP (wersja 16dec12) poprzez program instalacyjny "A" ze strony UMP, oraz UMP słupki (też z 16) - wgrane jako zip, rozpakuj, potem ...bat.
Obie mapy są widoczne w Mapsource. Przy wysyłaniu do urządzenia "słupki" poszły pomyślnie. Przy UMP znowu porażka - ten sam komunikat o błędzie - czyli tak samo jak przy UMP ściągniętym przez "zip".
Na wszelki wypadek powtórzyłem wysyłanie przy wyłączonym programie antywirusowym Kaspersky - także wystąpił błąd przy wysyłce.

Tak więc problem:
nie jest w Mapsource - bo wysyła "słupki",
nie jest to problem sposobu ściągania do Mapsource mapy UMP bo w obu trybach (zip i przez program) daje błąd przy wysyłce
nie jest to problem programu antywirusowego
Stąd wydaje się, że problem jest w samej UMP.

Pozdrawiam
Jan
H_Babbock
 
Posty: 49
Dołączył(a): Pt, 25 sty 2008 22:38

Re: Aktualizacja ump

Postprzez Zachu » Wt, 18 gru 2012 23:38

Dzisiaj pobrałem wersję og, rsynch. Wysłana na kartę i działa w odbiorniku.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8201
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Aktualizacja ump

Postprzez popej » Śr, 19 gru 2012 0:22

Wersja w pliku 48000003-og.zip nie działa. Tzn. można wysłać mapę Polski ale jeżeli zaznaczy się całość, to pada. Pierwszy błąd to brak pliku 34986001.img. Zresztą w TDB jest więcej plików, których nie ma w zipie. Jak widzę, po prostu brakuje Hiszpanii.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Aktualizacja ump

Postprzez Mariusz65 » Śr, 19 gru 2012 9:06

H_Babbock napisał(a):nie jest to problem sposobu ściągania do Mapsource mapy UMP

Jest, bo problem jest w paczkach ZIP (na pewno w wersjach OG i PE – innych nie sprawdzałem), więc tylko aktualizacja przez ZIP daje błąd!
Słupków w to nie mieszaj bo to zapewne tylko jeden arkusz na całe PL więc nie ma co się popsuć ;-)
Zachu napisał(a):Dzisiaj pobrałem wersję og, rsynch. Wysłana na kartę i działa w odbiorniku.

Bo przez rsync działa a przez ZIP nie generuje IMG.
popej napisał(a):Zresztą w TDB jest więcej plików, których nie ma w zipie.

Błąd wyniknął zapewne przy zmianie podziału mapy na więcej kafelków. Do niedawna było ich 155 a teraz jest 169.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4503
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Aktualizacja ump

Postprzez H_Babbock » N, 23 gru 2012 0:12

Witam

Dzisiaj aktualizacja UMP odniosła sukces. Mapa ładuje się do urządzenia i (w każdym razie w symulacji) działa poprawnie.
Podziękowania dla autorów mapy za rozwiązanie problemu!

Mapa była sciągnięta jako ...zip i potem zainstalowana w Mapsource. Zrobiłem tak bo nadal mam problem z aktualizacją przez program UMP-pcPL z powodu programu antywirusowego Kaspersky. Nie udało mi się dotychczas zmusić go do akceptacji ściągania UMP. Po wyłączeniu Kapserskiego ściąganie działa prawidłowo. Ale to już inna historia...

Pozdrawiam
Jan
H_Babbock
 
Posty: 49
Dołączył(a): Pt, 25 sty 2008 22:38

Re: Aktualizacja ump

Postprzez popej » Cz, 27 gru 2012 1:05

Właśnie ściągnąłem zip z wersją ogonki, brakuje w nim kartoteki ze skórkami.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Aktualizacja ump

Postprzez h2o » N, 13 sty 2013 13:05

ja się podłaczę. Co jest pod W7, że nie ma dostępu do wybranych na dobrą sprawę plików? Na końcu oczywiście komunikat o zakończeniu z błędem.

INFO: W7 Ultimate podłaczony do domeny, katalog GARMIN na dysku systemowym.
Załączniki
ump_denied.JPG
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 492
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Re: Aktualizacja ump

Postprzez Ar't » So, 19 sty 2013 12:59

h2o: te pliki które zgłaszają "permision denied" wykasuj i pobierz jeszcze raz (albo sprawdź uprawnienia i atrybut readonly)
Avatar użytkownika
Ar't
 
Posty: 47
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 11:45

Re: Aktualizacja ump

Postprzez h2o » N, 20 sty 2013 18:11

tak właśnie zrobiłem. Zmieniłem uprawnienia na everyone i jest OK ;-)
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 492
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości