Błędy UMP-pcPL - ZREALIZOWANE

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Artur, Alf/red/

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez popej » Cz, 12 wrz 2013 9:52

To normalne dla BaseCampa.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez beetle-m » Cz, 12 wrz 2013 11:03

Masz na myśli "dla BaseCampa z mapą UMP".
Z CNE nie natrafiłem na taki problem stąd moja lokalizacja zgłoszenia: Błędy UMP-pcPL.

beetl(e)dit: Wieczorem dopiero sprawdzę jak ta sama wersja UMP zachowuje się pod MS.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6692
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez popej » Cz, 12 wrz 2013 15:52

Miałem na myśli to co napisałem.

Wyszukiwanie w BaseCamp zależy od tego, co jest pokazywane na ekranie, od poprzednich wyszukiwań (chyba pamięta wyniki), od sposobu zapisania zapytania i od nie wiem jeszcze czego. Lub jeżeli wolisz, wyszukiwanie adresów w BaseCamp nie działa sensownie.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez jatu4 » Pt, 13 wrz 2013 11:51

Jest taki problem. BaseCamp wyznacza dziwnie trasę w trybie pieszym (szczegóły w załączniku). Zgłosiłem to na flyspray ale na razie nie ma rozwiązania. Poniżej fragment odpowiedzi:


"Właściwie to nigdzie nie chce routować w trybie pieszym pomiędzy
arkuszami. Coś się sypnęło w netgenie i nadawanych restrykcjach czy
licho wie co."


Całe zgłoszenie jest tu http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/index.php?do=details&task_id=16463
Załączniki
Dziwny routing.gpx
(64.29 KiB) Pobrane 118 razy
W terenie: Garmin Oregon 450
W mieście: Locus
Avatar użytkownika
jatu4
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): Pn, 17 sie 2009 11:56

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Mariusz65 » Pt, 13 wrz 2013 12:13

Czasami zdarza się jakiś głupi routing.
Tu na przykład wciąż każe jechać 27 km zamiast 1,3 km:
:arrow: viewtopic.php?p=137744#p137744
Załączniki
Dziwny routing_auto.gpx
(16.93 KiB) Pobrane 119 razy
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4462
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez jatu4 » Pt, 13 wrz 2013 22:04

Zrobiłem aktualizację i nie mam już tych błędów :D
W terenie: Garmin Oregon 450
W mieście: Locus
Avatar użytkownika
jatu4
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): Pn, 17 sie 2009 11:56

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Mariusz65 » Śr, 25 wrz 2013 10:33

Jakiś zastój ostatnio z wprowadzaniem POI ze zgłoszeń z formularza www. Półtorej strony się nazbierało ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4462
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez h007 » Pt, 04 paź 2013 4:28

Przygotowując wrzutkę na flaya, kolejny raz spotykam się z "problemem". W związku z czym chciałbym podzielić się moimi refleksjami :?
Rzecz dotyczy szlaków turystycznych, zarówno pieszych i rowerowych, a dokładnie sklejania na mapie równolegle biegnących szlaków.

Kilka konkretów:
52.36641,21.03278
Szlak rowerowy czerwony, zielony jest sklejony i narysowany szlakiem zielonym.
52.46748,21.07422
Szlak rowerowy niebieski, żółty jest sklejony i pociągnięty fioletem
52.52489,21.07015
Szlak rowerowy czerwony, zółty jest sklejony i narysowany czerwonym

Kto wymyśla takie rzeczy :?: :shock:
Po pierwsze totalny brak konsekwencji w oznaczeniach. Po drugie, sztuczne wprowadzanie dodatkowego koloru szlaku jest zupełnie nieintuicyjne i bez sprawdzenia szlaku kursorem nie wiadomo jaki to jest szlak, nawet jeśli mamy włączone wyświetlanie nazw, na małym ekranie odbiornika nazwa może być zbyt długa do wyświetlenia i po prostu się nie wyświetli. Siedząc przed monitorem trzeba klikać szlaki lub zwiększać skalę mapy żeby pojawiły się opisy. Po trzecie, są miejsca (podałem przykłady) ewidentnego wprowadzania w błąd - na mapie wyrysowany jest szlak czerwony, a pod niego podpięty jest żółty i czerwony.

Nie spotkałem innej mapy z tak "genialnym" rozwiązaniem. Czy nie lepiej i czytelniej wyglądają szlaki wprowadzone w prawidłowy sposób?
Przykład:
49.53173,20.81545
52.21827,21.02885
Jeden rzut oka i wszystko jasne.
Domyślam się co chciał osiągnąć autor tego pomysłu. Efekt niestety jest... słaby.

UMP, popraw się :!:

EDIT
-----
Dorzucam screeny wyżej wymienionych lokalizacji.
Szlaki pomieszane:
1.png

Szlaki wyrysowane poprawnie:
2.png

Czytelność szlaków przy tych dwóch rozwiązaniach jest zupełnie inna.
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO | Nuvi 2545LMT
Forerunner 110
Avatar użytkownika
h007
Bywalec
 
Posty: 427
Dołączył(a): So, 01 paź 2011 18:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: skąd się biorą błędy w UMP-pcPL

Postprzez beetle-m » Wt, 19 lis 2013 10:38

Czy jakaś dobra dusza mogłaby odblokować przejazd na PCK w Bielsku ?
Oczekuję na reakcję od 05-11-2013 na: FS#16504 - Bielsko-Biała - rondo (ul.PCK / ul.Broniewskiego)
PCK_przejezdna.png
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6692
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: skąd się biorą błędy w UMP-pcPL

Postprzez Zachu » Wt, 19 lis 2013 12:24

Trochę późno ;)

Nadanie nazw ulicom - Imbirowa, Laurowa, Oliwkowa, Strefowa, Ekonomiczna, Obwiednia Północna,
http://bip.um.rybnik.eu/Default.aspx?Page=247&Id=3015
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7671
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Szukamy kto nam to sprawdzi w terenie

Postprzez Zachu » Cz, 21 lis 2013 9:52

Chyba mamy.
Tam jeszcze będzie fajna zmyłka dla jadących DK91. Nie wjedzie się na S10/A1, to będzie zlikwidowane http://umapa.pl/jWmlh Już jeździ się po nowych łącznicach ale nie wiem jak / http://umapa.pl/w45n9 /.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7671
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Szukamy kto nam to sprawdzi w terenie

Postprzez Mariusz65 » Cz, 21 lis 2013 10:55

Jeżeli chodzi o to skrzyżowanie A1/S10, to jest tam w ogóle do bani rozwiązane w przypadku zjazdu z A1 z kierunku Gdańska w kierunku Łodzi na starą jedynkę. Trzeba jeszcze na światłach odstać:

A1-S10.JPG

Zamiast jechać bezkolizyjnie tak:

Wezel A1.JPG

Kierunek z Torunia do Bydgoszczy - to samo!

Powinni wreszcie rozwalić te budki z hotdogami i zrobić zjazdy również tutaj:
:arrow: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=16 ... n=18.67957
Ale nie wiem czy to jest planowane, czy ma tam biznes jakaś "święta krowa" nie do ruszenia?

Bo jeśli chodzi o nowy most Zawackiej (otwarcie 9 grudnia)
:arrow: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=15 ... 0Zawackiej
to będzie miał duże znaczenie dla lokalnego ruchu miejskiego w samym Toruniu.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4462
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Węzeł Czerniewice A1/S10

Postprzez Zachu » So, 23 lis 2013 10:27

Tam nie będzie żadnych zjazdów.
Teraz to wygląda tak:

Obrazek

http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ount=10291
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7671
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Węzeł Czerniewice A1/S10

Postprzez Mariusz65 » So, 23 lis 2013 12:32

Jechałem tam niedawno na kierunku Łódź – Gdańsk i widziałem, że jest tymczasowo, ostro namieszane. Jezdnie z dwoma pasami Bydgoszcz – Gdańsk N52.96929 E18.68182 które były (i będą) jednokierunkowe, teraz są dwukierunkowe (jak na rys. powyżej). No ale nie ma się co dziwić. Jak robią w miejscu gdzie jest już puszczony ruch, to muszą trochę główkować.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4462
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Castel 899 » N, 01 gru 2013 20:16

Jest drobno robota dla synków z Katowic. Trza pomyśleć jak poprawić krojcung Graniczna - 1 Maja. Jadącego Graniczną UMP kieruje w Dudy-Gracza tak:
UMP każe w prawo.jpg
Kto to zobaczy i usłyszy, wjedzie na prawy pas.
I się gość oszuka, będzie musiał jechać 1-Maja prawie kilometr, bo ojcowie miasta (a raczej zięciowie z Wydz. Komunikacji) widzą ten przejazd jako jazdę na wprost. Tak samo widzi ten przejazd CNE
CNE każe prosto.jpg
więc może by tak wzorem starszej siostry trochę pocyganić pro publico bono ?
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 424
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość