Problemy z aktualizacją UMP-Topo

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Artur, Alf/red/

Re: Problemy z aktualizacja UMP-TOPO

Postprzez asandrzej » So, 22 paź 2011 17:56

Witam

Jak mapa wygląda w MapSource?
...............................................
Wklej mapę bazową, ograniczy to zakres wątpliwości.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Problemy z aktualizacja UMP-TOPO

Postprzez jeremihorn » So, 22 paź 2011 18:02

w ms wygląda tak, jak dotychczas.
Obrazek
Jeremi
Wcześniej: summit, vista hcx, oregon 450 (ump), etrex 20 (ump), nuvi 3760 (ump)
Teraz: Oregon 650 (ump)
Obrazek
Avatar użytkownika
jeremihorn
Bywalec
 
Posty: 181
Dołączył(a): Wt, 23 cze 2009 9:53
Lokalizacja: Lublin

Re: Problemy z aktualizacja UMP-TOPO

Postprzez asandrzej » So, 22 paź 2011 18:10

Sprawdź po zainstalowaniu mapy bazowej, odbiorniki chyba różnie reagują na brak mapy bazowej.
W Nuvi 1200, usunąłem mapę bazową dla sprawdzenia viewtopic.php?p=131731#p131731 ,
mapy szczegółowe były wyświetlane, chociaż trochę dziwnie.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Problemy z aktualizacja UMP-TOPO

Postprzez jeremihorn » So, 22 paź 2011 18:35

dzięki za linki do wątków: wywaliłem gmaptz.sum i .img - wszystko wróciło do normy. widać ump i cne. uff...
potwierdzam: nie wywalajcie mapy bazowej z maszyny! a jak już to również gmaptz :)
Jeremi
Wcześniej: summit, vista hcx, oregon 450 (ump), etrex 20 (ump), nuvi 3760 (ump)
Teraz: Oregon 650 (ump)
Obrazek
Avatar użytkownika
jeremihorn
Bywalec
 
Posty: 181
Dołączył(a): Wt, 23 cze 2009 9:53
Lokalizacja: Lublin

Re: Problemy z aktualizacja UMP-TOPO

Postprzez Mariusz65 » So, 22 paź 2011 19:09

jeremihorn napisał(a):wywaliłem gmaptz.sum i .img

gmaptz.img to mapa stref czasowych ("time zone map") potrzebna dla prawidłowego działania zegara.
Nie należy wywalać ani mapy bazowej ani mapy stref czasowych :!:
Bez mapy bazowej mogą być problemy z przełączaniem map w odbiorniku!
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4456
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Problemy z aktualizacja UMP-TOPO

Postprzez jeremihorn » So, 22 paź 2011 20:29

wiem, dałem ciała z tą mapą bazową. spróbuję skopiować mapę bazową z drugiegi 3760 + z powrotem wrzucę wcześniej skopiowany gmaptz.

edit:
skopiowałem bazówkę z 3760 ojca: wszystko wróciło do normy. uff. nigdy więcej kasowania bez kopii zapasowej...
Jeremi
Wcześniej: summit, vista hcx, oregon 450 (ump), etrex 20 (ump), nuvi 3760 (ump)
Teraz: Oregon 650 (ump)
Obrazek
Avatar użytkownika
jeremihorn
Bywalec
 
Posty: 181
Dołączył(a): Wt, 23 cze 2009 9:53
Lokalizacja: Lublin

Re: Problemy z aktualizacja UMP-TOPO

Postprzez Mariusz65 » Cz, 19 kwi 2012 8:28

Od wczoraj mam problem z wysyłką UMP do odbiornika (utworzeniem pliku *IMG) :?
Wyskakuje mi znany komunikat: "Wystąpił problem z aplikacją firmy Garmin".

Do wysyłki używam MS wersja 6.16.3 garniak edytion (umożliwiający utworzenie pliku IMG na dowolnym dysku komputera).

Problem dotyczy map (pełna i ogonkowa) aktualizowanych przez paczkę ZIP, bo w pracy mam zablokowane rsync.exe
W domowym gdzie aktualizuję mapy przez rsync wszystko działa dobrze – wersja MS ta sama.

Dlaczego tak się dzieje? Czy jest może jakiś błąd w paczkach ZIP :?:
Wcześniej (jeszcze kilka dni temu) było OK.

Edit
Dziś nie działa tyko wersja ogonkowa!
Wczoraj nie działała mi również pełna.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4456
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Problem z aktualizacją UMPa

Postprzez jambowl » Pt, 11 sty 2013 10:41

Mam problem z aktualizowaniem mapy UMP topo.
Od kilku dni kiedy próbuję zaktualizować mapę jedyne co mi wyskakuje to komunikat:
Script: C:\Garmin\UMP-pcPL\check-MS-run.vbs
Line: 6
Char: 1
Error: ActiveX component can't create object: 'GetObject'
Code: 800A01AD
Source: Microsoft VBScript runtime error


Odinstalowałem najpierw UMPa, później MapSource. Zainstalowałem od nowa jedno i drugie, i ciągle mam to samo.
Zaczyna mnie to strasznie irytować bo nie wiem jak to naprawić.
Obrazek
Avatar użytkownika
jambowl
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 05 gru 2010 0:27

Re: Problemy z aktualizacja UMP-Topo

Postprzez sdsyc » N, 13 sty 2013 20:23

To jest raczej pytanie do speca od Windows.
Skrypt wywala się na linii
Kod: Zaznacz cały
Set objWMIService = GetObject("winmgmts:\\.\root\cimv2")

Jest jakiś problem z WMI (Windows Management Instrumentation) na Twoim kompie.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2785
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Problemy z aktualizacja UMP-Topo

Postprzez jambowl » N, 13 sty 2013 21:28

Robię aktualizacje średnio co tydzień i do niedawna wszystko było w jak najlepszym porządku.
Nie instalowałem nowych programów, ani nie usuwałem starych.
Teraz przez to, że odinstalowałem UMPa, nie mam go w ogóle co strasznie mnie irytuje bo jest mi potrzebny.
Nie znam się na kompach na tyle żeby wiedzieć co się stało i jak to naprawić.
Obrazek
Avatar użytkownika
jambowl
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 05 gru 2010 0:27

Poprzednia strona

Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość