nuvi 1xxx nie znajduje adresu w UMP TOPO

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Artur, Alf/red/

nuvi 1xxx nie znajduje adresu w UMP TOPO

Postprzez jeda27 » Wt, 19 kwi 2011 21:25

Witam wszystkich. Proszę o pomoc. Do niedawna używałem Garmina 1390T z CNE ale dokładność w kraju jest średnia. Zamarzyło mi się zatem, by sprawdzić jak radzi sobie z UMP. Ściągnąłem najnowszą UMP (z 19 IV 2011, czyli dzisiejszą) i poprzez MapSource wgrałem do 1390. Wygląda, że wszystko jest OK ale jeśli mam wpisać adres a nawet miasto, to pojawia się tekst: Brak wyników. Podobnie z kodem pocztowym. Żeby nie znał takiego miasta jak Warszawa? Z adresami jest podobnie. Ale jeśli wybiorę adres zapisany w ulubionych lub ostatnio wybranych, to znajdzie miejsce i obliczy drogę. Mój 60 CSX bez kłopotów znajduje adres z UMP. Zatem jaki błąd popełniam? Próbowałem znaleźć odpowiedź na Waszym forum ale jest ono tak bogate, że jest mi trudno ją znaleźć. Jedynie we wzmiance o urządzeniu 1490 pojawił się chyba podobny problem, bo autor także wspomina o problemach z wpisywaniem adresów. Głosu nie sprawdzałem ale także chyba muszę jeszcze coś dodatkowo uwzględnić?
Będę niezmiernie wdzięczny, jeśli trafi się ktoś życzliwy i cierpliwy chcący mi pomóc.
Ostatnio edytowano Pt, 22 kwi 2011 12:32 przez jeda27, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Damian
60CSX GPMapa Topo i CNE2009NT;Topo PL i mapki regionów; przedtem Foretrex101
w samochodzie NaviExpert w N95 8GB i Nuvi 1390T LMU z UMP pc Pl z ogonkami
jeda27
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr, 31 gru 2008 16:18

Re: nuvi 1390T nie znajduje adresu w UMPpcPl

Postprzez Zachu » Śr, 20 kwi 2011 8:08

- Jaką wersję mapy wgrałeś?
- Coś kasowałeś? np plik z mapą bazową.
- Jak szukasz? Miasta -> czy Adres ->
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: nuvi 1390T nie znajduje adresu w UMPpcPl

Postprzez jeda27 » Śr, 20 kwi 2011 18:57

ad.1. Wgrałem wersję, którą w tabeli polecacie jako alternatywną, czyli topo (lubię poziomice, szlaki turystyczne itp) z 19 IV 2011.
ad.2. Zastosowałem kartę pamięci (2GB) na której wcześniej miałem starą wersję CNE. Nie kasowałem CNE, bo z tego co się orientuję, wgrywanie nowego kasuje stare pliki. I rzeczywiście, urządzenie pokazuje, że mam dwie mapy - najnowszą CNE (w garminie) i UMPpcPl (na karcie). Zauważyłem też, że samo "odptaszkowanie" mapy to za mało. Trzeba jeszcze zrestartować system, by Garmin przestał sugerować się UMP. Wtedy wyszukiwanie i kalkulacja działają w CNE bez zarzutu. Przy zwykłym odptaszkowaniu bez restartu, mimo, że UMP jest "nieaktywny" wyszukiwarka wciąż informuje o szukaniu wg UMP, które właśnie u mnie nie działa.
W samym urządzeniu niczego nie kasowałem.
ad.3.Nie działa wyszukiwanie zarówno w miastach jak i po adresie. W każdym przypadku pojawia się tekst: brak wyników. Mieszkam w Gdańsku. Tekst pojawia się przy nazwie miasta Gdańsk/Gdansk (oba warianty) jak i przy próbnym wpisaniu Warszawy. Z adresem jest identycznie z tym, że po wybraniu opcji "szukaj wszystko" wchodzę na podstronę "nazwa ulicy" ale po jej wpisaniu pojawia się powyższe - brak wyników.
Czyżby w wersji topo nie działała wyszukiwarka?
Jeszcze jedno - może ważne - UMP wgrywałem na karte umieszczoną w Garminie 60 CSX a nie w Nuvi 1390. Może to jest przyczyna, że teraz Nuvi się "dąsa" :)Postąpiłem tak, ponieważ bałem się, że wgrywając w Nuvim mogę skasować pliki w pamięci urządzenia a nie na karcie. W tej chwili ponownie wgrywam UMP ale już poprzez Nuviego. Może teraz będzie OK.?

Niestety, wgrałem topo ponownie, tym razem na kartę umieszczoną w Nuvim i wszystko bez zmian, niestety.

Wgrałem na kartę cały zestaw map: UMP og, UMP to, Pomorze, Topo Pl. Posprawdzałem czy Garmin poszuka adresów. Szuka i znajduje ale jedynie w wersji UMP "ogonkowej". Prawdopodobnie wersja topo czegoś jest pozbawiona.
No to muszę sobie darować poziomice ale jak widzę, mapa ogonkowa obejmuje szmat świata!
Gratuluję olbrzymiej roboty!
Teraz muszę sobie poczytać co ja mogę dać tak dobremu przedsięwzięciu.
Pozdrawiam Damian
60CSX GPMapa Topo i CNE2009NT;Topo PL i mapki regionów; przedtem Foretrex101
w samochodzie NaviExpert w N95 8GB i Nuvi 1390T LMU z UMP pc Pl z ogonkami
jeda27
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr, 31 gru 2008 16:18

Re: nuvi 1390T nie znajduje adresu w UMPpcPl

Postprzez jeda27 » Cz, 21 kwi 2011 12:37

Myślę, że warte jest zaznaczenia w tabeli wyboru wersji, że alternatywna UMP topo nie pozwala na wyszukiwanie adresów i miast w niektórych Garminach, np serii 1xxx. Pozwoli to uniknąć problemów, które sam napotkałem. No, chyba że to tylko u mnie ma miejsce. Może jeszcze ktoś to sprawdzi? Polecana wersja "ogonkowa" działa bez zakłóceń, wyszukuje adresy i miasta.
Pozdrawiam Damian
60CSX GPMapa Topo i CNE2009NT;Topo PL i mapki regionów; przedtem Foretrex101
w samochodzie NaviExpert w N95 8GB i Nuvi 1390T LMU z UMP pc Pl z ogonkami
jeda27
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr, 31 gru 2008 16:18

Re: nuvi 1390T nie znajduje adresu w UMPpcPl

Postprzez Alf/red/ » Cz, 21 kwi 2011 16:25

jeda27 napisał(a):Myślę, że warte jest zaznaczenia w tabeli wyboru wersji, że alternatywna UMP topo nie pozwala na wyszukiwanie adresów

Zrobione.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1095
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: nuvi 1390T nie znajduje adresu w UMPpcPl

Postprzez Brt » Pt, 22 kwi 2011 18:06

Mi się zdarza podobny problem.
Po kilku próbach doszedłem, że trzeba wpisywać całą nazwę miasta/ulicy wielkimi literami
Przy założeniach że jest tylko UMP (bez ogonkow) zaznaczona
Pozdrawiam
Brt
------
Było: Kenwood DNX7200 + CNE 2008 + UMP
Jest: Garmin 1390T LMU + CNE 2017.10 + UMP
Będzie: ??
Brt
 
Posty: 48
Dołączył(a): Pn, 07 lip 2008 23:45
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: nuvi 1390T nie znajduje adresu w UMPpcPl

Postprzez jeda27 » N, 01 maja 2011 8:16

Próbowałem zastosować rady Kolegi. Niestety, mimo dużych liter - bez zmian. Oczywiście zaznaczona była tylko wersja topo. GPS reaguje jedynie na wersję ogonkową.
Pozdrawiam Damian
60CSX GPMapa Topo i CNE2009NT;Topo PL i mapki regionów; przedtem Foretrex101
w samochodzie NaviExpert w N95 8GB i Nuvi 1390T LMU z UMP pc Pl z ogonkami
jeda27
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr, 31 gru 2008 16:18


Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość