problem z wyszukiwaniem POI

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Artur, Alf/red/

problem z wyszukiwaniem POI

Postprzez prankster » N, 15 maja 2011 20:38

Wiam,
Sprzęt jakim dysponuję: E75+GMXT5.0.60 + UMP-pcPL najnowsza

Problem jaki zauważyłem - niektóre z punktów POI mapy (nie chodzi o te dodatkowe jak fotoradary) nie dają się wyszukać w wyszukiwarce GMXT. W szukajce na stronie UMP wszystko się znajduje. Na mapie przy odpowiednim przybliżeniu widać je, nakierowując kursor można użyć ich jako punktów do których można nawigować więc wyglądają ok. Czy to jest wina mapki czy może aplikacji???
Pozdrawiam Remik
Załączniki
zrzut_ekranu.png
tak to wygląda
prankster
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 06 sty 2010 18:24

Re: problem z wyszukiwaniem POI

Postprzez asandrzej » N, 15 maja 2011 20:50

Witam

Spróbuj wpisać „ parking” może wyszukiwarka nie sprawdza tylu znaków w nazwie,
żeby znaleźć „ xxxxxxx xxx Indesit”

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: problem z wyszukiwaniem POI

Postprzez prankster » N, 22 maja 2011 19:28

jak widać na grafice powyżej to także nie działa :/
jakieś inne propozycje, czy forum nie zyje???
prankster
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 06 sty 2010 18:24

Re: problem z wyszukiwaniem POI

Postprzez sdsyc » N, 22 maja 2011 20:27

prankster napisał(a):forum nie zyje?

Żyje, żyje...
Mam podejrzenia, że xt sprawniej wyszukuje te nazwy które mają polskie znaki w nazwie lub opisie.
sdsyc
Radny
 
Posty: 2846
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: problem z wyszukiwaniem POI

Postprzez Zachu » N, 22 maja 2011 21:21

Przede wszystkim wersja Garmina nie jest koszerna.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7763
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem z wyszukiwaniem POI

Postprzez prankster » Pn, 30 maja 2011 22:01

Witam problem nadal nie rozwiązany ale sa nowe poszlaki.
jak widać na następnym zdjęciu:
wyszukująć "spo" znajduje te 3 literki nie tylko na początku ale i w środku nazwy punktu.
Wyszukując punkt o którym pisałęm wcześniej nadal nic choć oba widać na liście punktów które są w okolicy.
Po krótkiej analizie...
Nazwy punktów różnią się długością.
Czy możliwe jest że garmin mobile xt ma problemy z wyszukiwaniem w długich nazwach punktów POI?
Czy można nazywać punkty krótkim słowem kluczowym, a w rozszerzonym opisie podawać resztę szczegółów?
Czy ktoś jest w stanie sprawdzić czy w urządzeniu innym niż GMXT można wyszukać punkty o długiej nazwie z pierwszego posta?
pozdrawiam

P.S. Czy wypada z tej okazji dawać zgłoszenie na flyspray???
Załączniki
vbcv.jpeg
tak to wygląda
prankster
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 06 sty 2010 18:24

Re: problem z wyszukiwaniem POI

Postprzez Miszka » Wt, 31 maja 2011 8:17

Zrobilem dodatkowe testy na Viscie HCX.
-> Parking NIE znajduje sie jesli wyszukujemy "Indesit"
-> Parking znajduje sie jesli wpiszemy "Parking przy i"

Spróbuję zmienić nazwę na "parking Indesit" zobaczymy co się stanie.
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Miszka
Bywalec
 
Posty: 250
Dołączył(a): Pn, 28 kwi 2008 11:55
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: problem z wyszukiwaniem POI

Postprzez prankster » Śr, 01 cze 2011 20:50

Jak widać poniżej na GMXT już 2-ga opcja wyszukiwania nie przynosi rezultatu...
Załączniki
ergt.jpeg
prankster
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 06 sty 2010 18:24

Re: problem z wyszukiwaniem POI

Postprzez prankster » Śr, 01 cze 2011 21:27

Po aktualizacji o której pisał Miszka nadal nic :/
Załączniki
ergt.jpeg
prankster
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 06 sty 2010 18:24

Re: problem z wyszukiwaniem POI

Postprzez TxF » N, 05 cze 2011 22:19

prankster napisał(a):Wiam,
Sprzęt jakim dysponuję: E75+GMXT5.0.60 + UMP-pcPL najnowsza

Problem jaki zauważyłem - niektóre z punktów POI mapy


Nie wiem, czy to wyjaśnia Twoje problemy, ale 5.0.60 z jakim ja się spotkałem było wersją tajwańską/azjatycką, i generalnie nie potrafiło znaleźć niczego z polskimi znakami. Konieczny był downgrade do 5.0.50, przy czym konieczne było usunięcie 5.0.60, i instalacja 5.0.50 "na czysto".
5.0.60 miała w opisie wersji przyrostek "-ASN", który pozostał po instalacji 5.0.50 wykonanej bez usunięcia 5.0.60.
Być może da się 5.0.60 "skrócić" o ASN (bo najwyraźniej nie tkwi to w samej binarce), ale nie miałem jeszcze czasu się bawić, zmiany między 5.0.50 a 5.0.60 dotyczą głównie ztcp wyświetlania na Nokii 5800, więc to z czystej ciekawości będzie.
Aczkolwiek, z innej beczki, jest tez wątek o problemach z poszukiwaniem niektórych rzeczy (konkretniej, adresów) na UMP w wersji NI, których nie ma w wersji ogonkowej.
A więc, jeśli masz NI, spróbuj czy te same problemy masz w wersji "ogonki". Jeśli masz "ogonki", spróbuj z 5.0.50.
Pozdrawiam,
TxF, nuvi 765
TxF
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 06 lut 2008 7:23

Re: problem z wyszukiwaniem POI

Postprzez prankster » Wt, 07 cze 2011 6:08

Witam, moja wersja GMXT nie ma zadnego dopisku, inne punkty poi szuka dobrze rowniez z polskimi znakami.
zainstalowałem v5.0.50 i jest to samo.
poszukam moze 5.0.20, lub 5.0.0 aby tam sprawdzić.
Pozdrawiam
prankster
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 06 sty 2010 18:24

Problem z otwieraniem opisów POI

Postprzez Castel 899 » Śr, 27 lip 2011 19:07

Zauważyłem od aktualizacji Jul17 i nadal nie mogę się pozbyć tego, że ... szlag mi trafił otwieranie opisów punktów. Tylko własne mi się otwierają, pozostałe ni czortá. Zaznacza się tylko strzałka na symbolu punktu i jedyne co mogę zrobić, to jechać tam. Ale to trochę za drogi sposób na sprawdzenie, co tam jest.
Wyszlo mi to przy używaniu UMP Katowice a póżniej zauważyłem, że kwasi tylko na Śląsku, a i to nie wszędzie; np. w Żywcu, Katowicach i Wodzisławiu działa a w Zebrzydowicach, Skoczowie, Cieszynie, Ustroniu i Wiśle - nie, i to niezależnie od trybu pracy (gotowość do nawigacji czy symulacja).
Może zechce ktoś sprawdzić na swoim sprzęcie, żeby ustalić czy to mapa, czy mój nuvi fiksuje ? Na CNE wsio OK.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2019.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem z wyszukiwaniem POI

Postprzez prankster » Cz, 22 wrz 2011 20:53

Witam!
Problem rozwiązany dzięki zgłoszeniu na flyspray http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/index.ph ... sk_id=9471.
Okazało się, że do Mobile XT wgranie wersji UMP-ogonki może powodować takie problemy, natomiast wersja bez ogonków - NT całkowicie usuwa wyżej opisane przypadłości.
Szkoda, że sam na to nie wpadłem ponieważ wcześniej ładowałem w to XT gpmapę i tam do mobila była dedykowana właśnie mapa NT.
Pozdrawiam
prankster
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 06 sty 2010 18:24


Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość