Echosonda gubi sygnał na płytkiej wodzie.

O serii 76, morskich GPSMAP, echosondach i radarach. Także o oprogramowaniu HomePort i mapach Bluechart oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na morzu, rzece czy jeziorze, na statku, jachcie czy kajaku.

Echosonda gubi sygnał na płytkiej wodzie.

Postprzez Artu » Cz, 12 wrz 2024 14:30

Garmin Striker Vivid 5cv z GT20-TM
Witam mam problem z odczytem głębokości na płytkiej wodzie. Sygnał gubi się po wpłynięciu na wodę o głębokości 2.5 m i już nic nie pokazuje a jest to bardzo ważne ze względu bezpieczeństwa. Po ponownym wpłynięciu na wodę powyżej 2.5 m jest wszystko dobrze, wraca do normy i działa poprawnie. Próbowałem wszystkiego w ustawieniach i nie mogę sobie z tym poradzić. Takie problemy zazwyczaj działają się na wodzie bardzo głębokiej, echosondy potrafią gubić sygnał i sonar wariuje, znam to z doświadczenia bo jeżdżę na ryby do Norwegii i łowię na morzu ale nie miałem nigdy problemów z płytką wodą a to najważniejsze. Proszę o może jakieś wskazówki- pozdrawiam.
Artu
Nowy

Re: Echosonda gubi sygnał na płytkiej wodzie.

Postprzez PouchX » N, 17 lis 2024 10:01

Podstawa to źłe zamontowany przetwornik. Nie może łapać powietrza.... albo za blisko silnika.
Prosty test na różnych znanych w marę głębokościach akwenu... zatrzymać łajbę, wyłączyć silnik i sprawdzić co pokazuje... zanurzając go od 0.5 do 1m

Jaki model transducera? bo niektóre przetworniki działają tylko do danej prędkości łodzi.
PouchX
Radny

Powrót do Na wodzie