Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

O serii 76, morskich GPSMAP, echosondach i radarach. Także o oprogramowaniu HomePort i mapach Bluechart oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na morzu, rzece czy jeziorze, na statku, jachcie czy kajaku.

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez sdsyc » Pn, 06 kwi 2015 9:50

Masz arkusz mapy (map), a musisz przygotować zestaw map (mapset).
Odbiorniki "widzą" tylko zestawy map, choćby tylko zawierały jeden arkusz.
Powinieneś przeczytać viewtopic.php?p=140194#p140194 i podążać za linkami tam podanymi.
Najprościej: sendmap albo polecenie "Łącz" w GMapTool.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2855
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez spigot » Pn, 06 kwi 2015 12:01

dziękuję serdecznie, dam znać jak pokonam barierę ;-)
Pozdrawiam: Rafał Malinowski
spigot
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pt, 03 kwi 2015 10:24

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez popej » Pn, 06 kwi 2015 14:32

Dziwny ten układ izobat, to jest tylko wycinek jeziora?
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez spigot » Wt, 07 kwi 2015 8:25

tak tak @poej ;-) spostrzegawczy jesteś - brakowało linii brzegowej ?
Powiem Wam ja się poddaję, nie mam czasu metodą prób i błędów.
Potrzebowałbym prywatnie korepetycji :-)
Pozdrawiam: Rafał Malinowski
spigot
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pt, 03 kwi 2015 10:24

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez popej » Wt, 07 kwi 2015 11:55

Izobaty powinny biec wzdłuż brzegu a nie prostopadle.

W mapie morskiej dla Garmina potrzebne są 3 rodzaje danych:
- punktowe sondowania rozrzucone po obszarze mapy - to powoduje wyświetlanie numerów z głębokością na mapie,
- liniowe izobaty - to odzwierciedla kształt dna,
- obszary między izobatami - to pozwala nadać kolor dla płytkich rejonów.

Jeżeli masz tylko linie, to pozostałe elementy trzeba zrobić. A jak te linie nie są zamknięte, to trzeba je przeedytować.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez MaciekP » Wt, 07 kwi 2015 15:36

A nie mozna inaczej? Ty dostarczysz dane, ktorych nie ma w batymetrycznej mapie polskich jezior, cala robote zrobia za Ciebie i dostaniesz darmowa licencje? Tak chyba byloby najlepiej
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
MaciekP
Bywalec
 
Posty: 540
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 19:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez torqe » Wt, 07 kwi 2015 17:07

pozdrawiam maciek
outdoor Garmin 60csx [Walker_Mapset]
Avatar użytkownika
torqe
Bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): Cz, 07 lip 2011 8:59

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez spigot » Śr, 08 kwi 2015 9:34

Nie tak szybko panowie. Nikomu nie będę wzbogacał kieszeni. Za długo siedzę w branży aby dać się jakimś pokemonom wymiksować.
Pozdrawiam: Rafał Malinowski
spigot
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pt, 03 kwi 2015 10:24

Poprzednia strona

Powrót do Na wodzie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość