Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

O serii 76, morskich GPSMAP, echosondach i radarach. Także o oprogramowaniu HomePort i mapach Bluechart oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na morzu, rzece czy jeziorze, na statku, jachcie czy kajaku.

Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez świadziu » Wt, 28 lut 2012 18:30

Witam,
mam pytanko jak stworzyć mapę batymetryczną do garmina 60 csx ?
Posiadam echosondę lowranca HDS i dzięki niej zbieram dane dotyczące głębokości i twardości dna (
Na dzień dzisiejszy korzystam z programu drdepth BT+SS który z plików sl2 generuje pliki drd, mp lub lcm – w jaki sposób mogę przerobić takie pliki lub z jakiego programu skorzystać aby w gpsie 60 csx były widoczne kolorowe mapy jeziora po którym pływam ?
Czy jest możliwe aby każda izobata była innego koloru lub jeszcze lepiej aby mapa wyświetlała się tak jak poniżej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z góry bardzo dziękuję za pomoc !!
grzegorzswiadek.pl - wędkarstwo i grzyby
świadziu
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 18:29

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez GPS Maniak » Wt, 28 lut 2012 19:09

świadziu napisał(a):mam pytanko jak stworzyć mapę batymetryczną do garmina 60 csx ?

Pytanko krótkie. Odpowiedź już nie koniecznie, zwłaszcza że wyobrażam sobie zarówno zrobienie mapy z kolorowymi izobatami jak też mapę kolorową tak jak na pierwszym screenie. Mapa z kolorowymi izobatami jest prosta do zrobienia. Ta druga .... też :wink: Know how byłoby zbliżone do zrobienia mapy z pseudo cieniowaniem terenów górzystych, co jest opisane na stronie cgpsmappera.

W jednym i drugim przypadku tajemnica tkwi w konwersji danych albo do linii, albo do obszarów i odpowiednim zdefiniowaniu pliku TYP.
W pierwszym przypadku chodzi o kolor linii, w drugim o kolor i kolejność wyświetlania obszarów.

Nie znam programu DrDepth, ale na pewno wypluwa jakiś sensowny format, który można przekownwertować na "polish format - mp".
Zresztą o mp wspominasz, ale nie wiem czy to to samo.

Tyle :wink: Dla kogoś, kto ma pojęcie jak w ogóle zrobić mapę dla Garmina to powinno wystarczyć.
Wiem też, że dla kogoś kto zaczyna to mało, ale kiedyś wszystko już opisałem "z grubsza" na mojej www (stara wersja)
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez świadziu » Wt, 28 lut 2012 19:20

Leszku,
w drdepth mogę zapisać dane w formacie o którym piszesz a więc Polish format - tylko co mam dalej zrobić z tym plikiem ?

Obrazek


Mogę również pliki zapisać w jednym z poniższych formatów:


Obrazek


Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o gpsy oraz programy więc będę naprawdę bardzo zobowiązany za pomoc w tym temacie :)
Pozdrawiam Grzegorz
grzegorzswiadek.pl - wędkarstwo i grzyby
świadziu
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 18:29

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez GPS Maniak » Wt, 28 lut 2012 20:21

świadziu napisał(a):w drdepth mogę zapisać dane w formacie o którym piszesz a więc Polish format

Krótko mówiąc program prawie generuje mapę :wink:
świadziu napisał(a): tylko co mam dalej zrobić z tym plikiem ?

Albo wczytać do MapEdita i zobaczyć co i jak, albo skompilować gotową mapę cgpsmapperem.
świadziu napisał(a):Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o gpsy oraz programy

Proponuję na początek poczytać to i owo. A przede wszystkim zainstalować MapEdita, cgpsmappera.
Zrobić jakieś samodzielne próby korzystając np. z mojej starej www.
świadziu napisał(a): więc będę naprawdę bardzo zobowiązany za pomoc w tym temacie :)

Wierzę :D Ale nie jestem w stanie opisać wszystkiego na Garniaku w dwóch, trzech zdaniach.
Pomóc mogę, ale wóczas gdy trafisz na konkretny problem, a nie opisując wszystko od nowa, co zresztą ..... opisałem z siedem lat temu na www :wink:

Moja rada. Poczytaj. Zainstaluj mapedita i cgpsmappera. Pobaw się trochę. Wczytaj "mp" do MapEdita. Pooglądaj, sprawdź statystyki (zrób może screena statystyk). Spróbuj wygenerować jakąś mapę. Będzie trochę łatwiej rozmawiać.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez świadziu » Wt, 28 lut 2012 20:42

Leszku,
w jakimm formacie mam stworzyć mapę do 60 csx aby gps ją odczytał ?
grzegorzswiadek.pl - wędkarstwo i grzyby
świadziu
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 18:29

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez GPS Maniak » Wt, 28 lut 2012 20:50

http://gpsmaniak.com/new/PRADY-MAPEDIT-1.htm

A tam ....

Podstawowym narzędziem pozwalającym na wykonanie mapy w formacie Garmina tj. pliku *.img jest program kompilujący cgpsmapper. Cgpsmapper przetwarza plik wsadowy w tzw. "formacie polskim" na plik wynikowy w postaci mapy Garmina. Zatem cały problem wykonania własnej mapki sprowadza się do przygotowania odpowiedniego pliku wsadowego.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez marcin_sz » Śr, 29 lut 2012 15:45

Witam

Walczę z ową mapką razem z Grzegorzem i trochę sprecyzuje nasz problem. DrD pluje sensownymi .mp, potrafimy z nimi zrobić sporo i skonwertować do .lcm również, tyle że mapka w tym formacie (na echu) ma dosyć "biedny" wygląd. Przeglądnąłem Twoją stronkę, wszystko jest dla mnie jasne i mógłbym zaczynać.... chciałbym tylko dostać małą podpowiedź w którą stronę z obróbką .mp iść aby mapa w .img była jak najczytelniejsza (da się owo pseudocieniowanie przyswoić bezboleśnie?). W chwili obecnej w .mp jest wielokąt jeziora i izobaty/linie głębokości.

Problem mamy jeden, mapkę będę robił ja, do Grześka i Rożnowa mam pół Polski ;) do jego Garmina równieź ;) choć to jak mniemam jakimś softem załatwie (do "testów").

Pozdrawiam
marcin_sz
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr, 29 lut 2012 15:30

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez popej » Śr, 29 lut 2012 15:58

Im dalej mieszkacie, tym większy obszar możecie opracować :)

Żeby uzyskać takie kolorowe obszary, trzeba tę mapę mocno przekształcić. Tzn, zamiast linii izobat trzeba uzyskać obszary o jednakowej (średniej) głębokości. Do uzyskania tego trzeba znaleźć jakieś narzędzie, program GIS czy coś podobnego. A potem te obszary zamienić na jakieś wybrane typy Garmina i pokolorować przy pomocy definicji w pliku TYP.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6842
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez Zetor » Śr, 29 lut 2012 17:05

Witam,
możne było by warto skontaktować się z twórcami mapy Sniadrw
http://www.batymetria.pl/kontakt.html
na pewno dadzą jakieś wskazówki co do oprogramowania.
Mapa jest dla Garmina w trybie morskim BlueChart g2 i prezentuje się okazale.
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Avatar użytkownika
Zetor
Bywalec
 
Posty: 314
Dołączył(a): Pt, 25 wrz 2009 10:14
Lokalizacja: Brunszwik / Dolna Saksonia

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez GPS Maniak » Śr, 29 lut 2012 17:28

Popej podchodzi do tego w sposób systemowy. informatyczny. Ja patrzę na zagadnienie całkowicie chałupniczo. Zawsze używam MapEdita :D

Zamiana linii na obszary może być bez trudu (4 kliknięcia) wykonana "hurtem" w MapEdicie, który bez problemu powinien otworzyć Wasze pliki mp:

Zalacznik.jpg

Oczywiście izobaty muszą mieć jakiś sensowny kształt, powinny się w sensowny sposób zamykać, bowiem w przykładzie jaki ja podałem, zamiana linii na obszary da nam coś takiego:

Zalacznik0.jpg


:wink: :lol:

* Jeżeli dane będą sensowne otrzymacie sensowne obszary i to jest krok pierwszy całej operacji. Tyle, że wszystkie obszary są tego samego rodzaju, zatem
* Kolejny krok to zmiana rodzaju obszarów w powiązaniu z etykietą (nazwą), która oznacza głębokość.
Przykładowo:
- obszar o nazwie 5m przyjmujemy powiedzmy jako Obiekt 0x01
- obszar 10m jako Obiekt 0x02
- obszar 15m jako Obiekt 0x03
etc. etc.
Oczywiście 5,10, czy 15 m przyjąłem przykładowo.

Przy małej ilości danych wprawny użytkownik MapEdita wykona to wszystko w 2-3 minuty. Słowo :D
W ten sposób uzyskamy mapę "mp", którą cgpsmapperem konwertujemy do IMG.
Tyle jeżeli chodzi o samą mapę. Definicje kolorów to odrębna śpiewka.
To robimy w pliku TYP, w którym też definiujemy kolejność wyświetlania obszarów.

Przykładowo:
- Obszar 0x01 (w przykładzie 5m) definiujemy jako DrawOrder=2 i dajemy mu powiedzmy kolor błekitny
- Obszar 0x02 (w przykładzie 10m) definiujemy jako DrawOrder=3 i dajemy kolor niebieski
- Obszar 0x03 to odpowiednio Draw Order=4 i powiedzmy jasny granat

Drobne wyjaśnienie tego "Draw Order". To kolejność wyświetlania.
Chodzi o to, że najpierw musi wyświetlić się w ogóle zarys/tafla jeziora (rozumiem to jako linię brzegową zamienioną na obszar) tu dalibyśmy DrawOrder=1. Na to nakłąda się wyświetlanie powierzchni 5m (DrawOrder-2), później 10m (DrawOrder-3) etc. etc.

Tyle. :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez nowaxik » Cz, 01 mar 2012 9:04

Witam,
jestem nowy i od niedawna używam Mapedita, i mam pytanie czy można dodawać typy obszarów?? Jeśli tak to proszę o jakąś instrukcję, bo widzę że tutaj koledzy to eksperci :D
Pozdrawiam
nowaxik
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 29 lut 2012 18:55

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez marcin_sz » Cz, 01 mar 2012 9:13

GPS Maniak napisał(a):Popej podchodzi do tego w sposób systemowy. informatyczny. Ja patrzę na zagadnienie całkowicie chałupniczo. Zawsze używam MapEdita :D


To i dla mnie jedyna słuszna droga ;) cala reszta tez się trzyma kupy i mniej więcej o czymś podobnym myślałem. po Twoich wyjaśnieniach w zasadzie mogę zaczynać, i kończyć ;) Dzięki wielkie.

Btw: ktoś na formacie .lcm się zna?
chciałbym się tylko upewnić, że jest tam tak mało rodzajów poligonów. Że nie można zmieniać ich kolorów, że nie ma wielu warstw a jest tylko jedna etc. i nawet nie chodzi tu o sam format, a o podejście HDSów do niego przy wyświetlaniu.
wiem, że tyle wyciskają z niego "hamburgery":
http://www.greatplainsmapping.com/images/East%20Bay.jpg
wiem, lub domyślam się jak taki efekt osiągnąć. jednak to mapka dla starszych urządzeń, dla HDSa wrażliwego na "dziury" w poligonach sprawa będzie trudniejsza i bardziej upierdliwa. pytanie: czy jest sens, bo jeśli faktycznie format na więcej nie pozwala to nie ma o co kruszyć kopii.
marcin_sz
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr, 29 lut 2012 15:30

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez GPS Maniak » Cz, 01 mar 2012 11:12

marcin_sz napisał(a):w zasadzie mogę .... kończyć

No nie tak do końca :wink:

Będziesz miał mapę (plik IMG) i plik definiujący grafikę (plik TYP). Tyle, że odbiornik nie przyjmie pliku TYP, a 60CSX nawet nie przyjmie .... mapki :wink:
Z tym będziemy walczyć nieco później. Na początek - w kontekście odbiornika 60CSX - proszę zajrzeć tu: http://gpsmaniak.com/2010/porady-img.htm#gmaps

EDIT:
W celu sprawdzenia "na szybko" jak wyglądają efekty Waszej pracy w odbiorniku proponuję skorzystać z SendMapa: http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm#2

Do Sendmapa trzeba wczytać mapę IMG i plik TYP, następnie użyć opcji: Twórz gmapsupp.img
Następnie gmapsupp.img skopiować na kartę pamięci do folderu Garmin.

UWAGA: Nie rozmawialiśmy jeszcze o levelech, czyli o układzie warstw mapy. Możliwe zatem, że mapy nie będzie widać przy określonych zoomach, dlatego po naprowadzeniu kursora nad domniemane miejsce gdzie powinno w przypadku "pustki na ekranie" warto trochę pomanipulować zoomem.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez JacekN » Cz, 01 mar 2012 22:01

Witam!Zapytam czemu ma służyć ta mapa?Robicie ją dla sportu czy spodziewacie się jakichś niespodzianek pod wodą?Bo kiedyś robiłem Solinę.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Jak zrobić mapę batymetryczną z danych lowrance do garmina ?

Postprzez spigot » Pn, 06 kwi 2015 8:08

Cześć Chłopaki chciałbym temat pociągnąć, bo i na mnie przyszedł czas. Otóż jestem w takiej samej sytuacji co autor tematu. Generalnie nie ma problemu z wygenerowaniem z Dr.Depth pliku. Do GPS MAP Edit potrzebujemy 2 pliki całego lub części jeziora.

Obrazek

do tego polecam ciekawy film sąsiada ze wschodu, który generuje z Dr. Depth na Lowrance nie (iso line) jak to można jednym kliknięciem wyssać - tylko pełno kolorową batymetrię.

https://www.youtube.com/watch?v=fZbBjec3q0Y

1. Dr. Depth generujemy dwa pliki a) map image z zaznaczeniem OziExplorer b) ISO countur line w formacie (Polish Format Garmin) z rozszerzeniem (mp)
2. GPS Map Edit zasysamy najpierw obraz iso zmieniamy wszystkie linie na drogi łączymy niepołączone ze sobą i nakładamy wygenerowane zdjęcie

Obrazek

Po nałożeniu zdjęcia poprawiamy dokładnie linie z granicami kolorów. Na filmie koleś zmienia kolory, czego ja nie robiłem. Uznałem, że dalsza część filmu nie dotyczy mojej potrzeby, ponieważ jest pod urządzenie lowrance.
Bez problemu całość można eksportować jako plik IMG co jest na poniższych zdjęciach.

Obrazek

Obrazek

Jednak plik o nazwie xyz.img nie widzi ani urządzenie, ani żaden program. Wiem, że coś robię źle dlatego też moja prośba do Was o ukierunkowanie.

Ps. Do Lowrance tego typu pliki (at5) wyglądają ostatecznie tak i wystarczy je wgrać na kartę.

https://www.dropbox.com/s/15cbpmfu8sn4l ... 1.jpg?dl=0

Bardzo dziękuję za pomoc Rafał Malinowski
Pozdrawiam: Rafał Malinowski
spigot
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pt, 03 kwi 2015 10:24

Następna strona

Powrót do Na wodzie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość