echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

O serii 76, morskich GPSMAP, echosondach i radarach. Także o oprogramowaniu HomePort i mapach Bluechart oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na morzu, rzece czy jeziorze, na statku, jachcie czy kajaku.

echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez rycerzyk » Śr, 25 mar 2015 19:14

Witam koledzy! Jest to mój pierwszy post na tym forum i mimo dość długiego czytania wątków nie znalazłem rozwiązania mojego problemu i postanowiłem założyć nowy temat. Może nie potrafię znaleźć.
Ostatnio zostałem szczęśliwym posiadaczem echoMAP 50dv. Postanowiłem "zaopatrzyć" go w zestaw map akwenów na jakich pływam. Ponieważ jestem z natury oszczędny, postanowiłem wgrać mapy z adresu podanego poniżej:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Open ... rt_plotter
zaciągnąłem mapkę Adriatyku i wgrałem na kartę. Mapka zadziałała, byłem szczęśliwy. Ponieważ często pływam na Zalewie Zegrzyńskim postanowiłem na kolejną kartę wgrać mapkę tego akwenu, też zaciągniętą z linka w tym temacie, nie zadziałała na ekranie komunikat "Nieobsługiwany format mapy". Sprawę uznałem za mało znaczącą ponieważ mam zamiar zakupić MAXIMAPę. Ale to były tylko złego początki.
Grzebałem na stronach Garmina i wypatrzyłem upgrade oprogramowania wewnętrznego do mojego urządzenia z wercji 3.70(moja wcześniejsza) do wersji 4.20. Postanowiłem go wykonać. Mówiąc delikatnie bardzo byłem niezadowolony >:D jak zobaczyłem na ekranie po 25% ładowania mapy Adriatyku (wcześniej działającej) "Nieobsługiwany format mapy". Garmin idzie do tyłu im wyższa wersja tym mniej obsługuje. :(
Koledzy pomocy!
Co można zrobić żeby te mapki znowu działały ewentualnie jak wrócić do wersji 3.70. W pomocy technicznej Garmina powiedzieli, że jest to niemożliwe.

Pozdrawiam. Maciek
Ostatnio edytowano Cz, 26 mar 2015 9:16 przez sdsyc, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Dodanie nazwy odbiornika w tytule
rycerzyk
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz, 12 mar 2015 17:29

Re: echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez popej » Cz, 26 mar 2015 11:57

Witam,

z tego co czytałem, to problem jest bardziej skomplikowany i dotyczy firmware 3.60, 3.70 i 3.80 ale objawia się dopiero po aktualizacji. Tu jest post z niemieckiego forum, gdzie ktoś uzyskał kompetentną informację od serwisu, a może programistów Garmina z UK:
http://www.boote-forum.de/showpost.php? ... stcount=42

Aktualna wersja to 4.40, sugerowałbym najpierw sprawdzić, czy nie naprawi błędu:
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4749

Jeżeli nadal nie będzie działać, to możesz atakować Garmina, żeby to naprawił. Albo spróbować zrobić to samemu, co polega na wgraniu firmware 3.40:
https://1fichier.com/?722k0kl5z3
Plik exe zawiera standardowe garminowski plik gupdate.gcd, tylko trzeba go 2x rozpakować. Po wgraniu 3.40 można zrobić aktualizację do najnowszej wersji. Chociaż widzę, że opinie o 4.40 nie są najlepsze.

A tu masz informację, jak wgrać 3.40:
http://www.boote-forum.de/showpost.php? ... stcount=39
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6836
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez rycerzyk » Cz, 26 mar 2015 18:42

link z 3.40
https://1fichier.com/?722k0kl5z3
jest pusty :(
i nie wiem gdzie go szukać.

4.40 nie pomaga :twisted:

Dzięki za chęci!!!
Myślę, że to nie jest w interesie firmy żeby pomagać w tym wypadku. :(
Może ktoś ma w swoich zasobach na dysku ma plik 3.40 ---- 3.80 który wcześniej używał do aktualizacji?
Pozdrawiam !
Maciek
rycerzyk
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz, 12 mar 2015 17:29

Re: echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez popej » Cz, 26 mar 2015 19:04

rycerzyk napisał(a):Myślę, że to nie jest w interesie firmy żeby pomagać w tym wypadku. :(

Serwis Garmina nie będzie Ci pomagać we nietypowej podmianie firmware. Natomiast sądzę, że zaproponują Ci sensowne rozwiązanie, jeżeli skontaktujesz się z serwisem telefonicznie.

Spróbuj ten link do firmware:
https://1fichier.com/?gdbsagxiyj
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6836
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez rycerzyk » Cz, 26 mar 2015 20:58

Zadziałało. Mam 3.40 :) , mapy Adriatyku działają!

Dzięki popej za pomoc !!
rycerzyk
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz, 12 mar 2015 17:29

Re: echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez popej » Pt, 27 mar 2015 0:19

To jeszcze spróbuj, czy jak teraz wgrasz 4.40, to nadal będzie dobrze.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6836
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez rycerzyk » Pt, 27 mar 2015 4:57

Mogę się pobawić.
Jak coś nie zagra to wiem jak wrócić :)
Dam znać.
Jeszcze raz dzięki za pomoc!


Na 4.40 nie działa :(
rycerzyk
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz, 12 mar 2015 17:29

Re: echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez rycerzyk » N, 29 mar 2015 13:02

Kolego popej, czy możesz mi podopwiedzieć jak w mapsource zmienić typ mapy na morską,
lub gdzie sprawdzić jest oznaczona jako morska to może zwalczę problem z mapą Zegrza?
Maciek
Ostatnio edytowano Pn, 30 mar 2015 17:04 przez rycerzyk, łącznie edytowano 1 raz
rycerzyk
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz, 12 mar 2015 17:29

Re: echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez popej » N, 29 mar 2015 18:49

Mapsource chyba nie ma większego znaczenia, trzeba modyfikować bezpośrednio pliki img, zobacz ten post:
viewtopic.php?f=3&t=4317&p=78593#p78593
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6836
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez torqe » Pn, 30 mar 2015 8:46

rycerzyk napisał(a):Kolegi popej, czy możesz mi podopwiedzieć jak w mapsource zmienić typ mapy na morską,
lub gdzie sprawdzić jest oznaczona jako morska to może zwalczę problem z mapą Zegrza?
Maciek


Mapę morska - z wszystkimi jej walorami lepiej obejrzeć na kompie przy pomocy programu HomePort http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=7264
pozdrawiam maciek
outdoor Garmin 60csx [Walker_Mapset]
Avatar użytkownika
torqe
Bywalec
 
Posty: 212
Dołączył(a): Cz, 07 lip 2011 8:59

Re: echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez spigot » Pt, 03 kwi 2015 10:33

Witam Wszystkich serdecznie

Jako, że jest to pierwszy post na tym forum, które śledzę od X lat chciałbym w kilku zdaniach wspomnieć o sobie.
Hobby - wędkarstwo
Praca - wędkarstwo
Konik - elektronika wędkarska

Z racji zmiany urządzenia z LOWRANCE na GARMIN lekko się motam z wgraniem map do urządzenia 70DV.
Trafiłem na ten temat ponieważ jak kolega powyżej zrobiłem aktualizację softu w 70 DV do 4.40 i nie potrafię wrócić do 3.40
Część linków nie działa z powyższych postów i nie bardzo wiem gdzie szukać starego softu.
Jest bardzo mało info na web site nawet zagranicznych.
@popej czy jeśli ładnie poproszę pomożesz mi ?

z góry wielkie dzięki
Pozdrawiam: Rafał Malinowski
spigot
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pt, 03 kwi 2015 10:24

Re: echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez rycerzyk » Pt, 03 kwi 2015 11:06

Może ja pomogę, niedawno miałem ten problem! ja mam 50dv
ja zaciągnąłem z tego linka

https://1fichier.com/?gdbsagxiyj

we wcześniejszych postach jest link do niemieckiego forum gdzie jest opisana procedura (prosta) dla 50dv. Nie wiem czy 70v ma taką samą procedurę. Jeżeli masz problem z językiem (jak ja) to wystarczy skopiować tekst do tłumacza internetowego i po sprawie.
Pozdrawiam !
i jeszcze raz dzięki dla popej-a za pomoc
Maciek
rycerzyk
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz, 12 mar 2015 17:29

Re: echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez spigot » Pt, 03 kwi 2015 11:11

Witaj

właśnie zauważyłem, że można ściągnąć. Dziękuję i próbuję to przejść

Obrazek
Pozdrawiam: Rafał Malinowski
spigot
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pt, 03 kwi 2015 10:24

Re: echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez spigot » Pt, 03 kwi 2015 20:58

Przepraszam, że pisze post pod swoim postem @rycerzyk z jakim rozszerzeniem wgrałeś mapy do swojej echosondy?
wersja 4.40 wymagała .gpx do waypontów i śladów, oraz ADM jako plik mapy.
Po powrocie do 3.40 pisze mi że nie właściwy format plików

I znów jestem w punkcie wyjścia...

http://garmin.openstreetmap.nl/
Pozdrawiam: Rafał Malinowski
spigot
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pt, 03 kwi 2015 10:24

Re: echoMAP 50dv - problemy z wgraniem map po aktualizacji oprog

Postprzez rycerzyk » So, 04 kwi 2015 2:01

Do urządzenia wgrywam plik mapy z rozszerzeniem .img umieszczony w katalogu garmin. Nie ma znaczenia jaka nazwa.
Nie wgrywałem jeszcze śladów ani punktów ponieważ jest to moje pierwsze urządzenie i nie miałem okazji ich stworzyć.
Pozdrawiam!
rycerzyk
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz, 12 mar 2015 17:29

Następna strona

Powrót do Na wodzie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość