problem z mapami morskimi - echoMAP

O serii 76, morskich GPSMAP, echosondach i radarach. Także o oprogramowaniu HomePort i mapach Bluechart oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na morzu, rzece czy jeziorze, na statku, jachcie czy kajaku.

problem z mapami morskimi - echoMAP

Postprzez symbio » So, 17 paź 2015 17:16

Witam, problem polega na tym iż wszystkie mapy wgrane na karte sd ( oczywiście do folderu "Garmin" ) w formacie img kończą się informacja " nieobsługiwany format mapy". Pliki pobrane z różnych źródeł http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Open ... rt_plotter, http://waterways.cz/gmapsupp.img i efekt ten sam czyli żaden! Wersja oprogramowania to 2,70 próbowałem jeszcze na 2,50 i nic !! Ktoś miał może podobny problem ?? Z góry dziękuje za pomoc.
symbio
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): So, 17 paź 2015 16:56

Re: Echomap 71sv - problem z mapami

Postprzez popej » So, 17 paź 2015 18:49

Witam,

Garmin zrobił to celowo, nie znam żadnego sposobu obejścia tego problemu poza powrotem do starego firmware.

Może zadzwoń do serwisu i reklamuj urządzenie? Pewnie nie pomoże ale przynajmniej będziesz miał okazję powiedzieć Garminowi, co o tym myślisz.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Echomap 71sv - problem z mapami

Postprzez symbio » So, 17 paź 2015 20:22

Nie posiadam starszego softu a Garmin na swojej stronie starszych wersji nie udostępnia, także pozostaje mi czekać aż jakiś mądry umysł rozwiąże tą zagadkę :) Map przerobiłem dziesiątki chodzą tylko te z serii BlueChart :(
symbio
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): So, 17 paź 2015 16:56

Re: Echomap 71sv - problem z mapami

Postprzez tboniasty » So, 17 paź 2015 22:36

Na forum był opis jak zmusić gpsmapa 620 do widzenia zwykłych map w trybie morskim. Coś tam w tre pliku trzeba było zmienić.
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: Echomap 71sv - problem z mapami

Postprzez sdsyc » N, 18 paź 2015 6:12

viewtopic.php?p=78618#p78618
http://www.gmaptool.eu/pl/content/zmiana-typu-mapy
no ale skoro popej napisał co napisał :-(
A symbio napisał, że przerabiał, to chyba ww przepis jest mu znany.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2831
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Echomap 71sv - problem z mapami

Postprzez tboniasty » N, 18 paź 2015 8:07

Ja zrozumiałem, że testował wiele i tylko morskie działały. Stąd koncepcja na edycję tre w celu osiągnięcia celu.
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: Echomap 71sv - problem z mapami

Postprzez symbio » N, 18 paź 2015 9:10

Dlaczego w programie GmapTool po dodaniu pliku img, chcąc dopisać parametry TRE w zakładce "wpisz nie mam tam tej opcji do zaznaczenia i wpisania tych parametrów ??
symbio
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): So, 17 paź 2015 16:56

Re: Echomap 71sv - problem z mapami

Postprzez GPS Maniak » N, 18 paź 2015 10:20

Zapewne brak aktywowania opcji dodatkowych i eksperymentalnych (zakładka Opcje):

Obrazek
Inna sprawa, że skoro popej stwierdził, że problemu nie da się przeskoczyć, to nie miałbym zbyt dużych nadziei...
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Echomap 71sv - problem z mapami

Postprzez symbio » N, 18 paź 2015 18:38

Powoli opadam z sił i braku pomysłów jak pokonać tego wroga który zwie się Garmin :) Załadowałem dzisiaj kilka kolejnych map, dopisałem parametry Tre i nic - " nieobsługiwany format mapy". Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ? Jutro dzwonie do Garmina !!
symbio
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): So, 17 paź 2015 16:56

Re: echoMAP 71sv - problem z mapami

Postprzez popej » Pn, 19 paź 2015 12:44

To nie jest problem typu mapy (czyli jak zmienić mapę topo na mapę morską) ale posuniecie Garmina, żeby wyeliminować konkurencję na rynku map morskich. Garmin zablokował wyświetlanie map niezależnych producentów.

http://www.panbo.com/archives/2015/03/t ... iness.html
http://www.navionics.com/en/compatibili ... n-plotters
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: problem z mapami morskimi - echoMAP

Postprzez popej » Pn, 17 paź 2016 15:34

Jak mamy darmową mapę, to na własny użytek można ją sobie przeedytować tak, żeby Garmin to zaakceptował. Zrobiono patcher, który to poprawia
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: problem z mapami morskimi - echoMAP

Postprzez saradog » Cz, 20 paź 2016 9:27

Chyba już nie aktualne (bardzo dawno tu nie zaglądałem )ale jak ktoś potrzebuje stary soft tak aby echoMAP czytał Openki to mogę podesłać starą wersję , ale jest jedno ale , w starej wersji czasami niektóre czujniki np.GT40 , 50 działają niestabilnie i nie mamy Quickdraw Contours .
Pozdrawiam Krzysztof Bosak
Były eMap .Quest ,GPSMAP 276 ,GPSMAP 278 ,GPSMAP 620 , GPSMAP 720S jest GPSMAP 721xs , GPSMAP 7012 ,NUVI 3790T.GPSMAP 7410xsv .
Avatar użytkownika
saradog
 
Posty: 30
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:42
Lokalizacja: Bydgoszcz


Powrót do Na wodzie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości