Garmin 276Cx - opinie użytkowników

O serii 76, morskich GPSMAP, echosondach i radarach. Także o oprogramowaniu HomePort i mapach Bluechart oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na morzu, rzece czy jeziorze, na statku, jachcie czy kajaku.

Garmin 276Cx - opinie użytkowników

Postprzez tadeo » So, 29 paź 2016 13:34

No więc się pierwszy "pochwalę" :)
Chociaż nie wiem, czy nie przydałby się nowy wątek.

Zakupiony wczoraj no i oczywiście od razu do roboty :)
Co się rzuca w oczy i "w dotyk" w stosunku do 278, będzie to opis subiektywny, bez podziału na wady i zalety, ponieważ jak to zawsze bywa, co dla jednych wadą, dla innych obojętne itp.

- klawisze te same, ale chodzą inaczej, jakby "głębiej", kwestia przyzwyczajenia
- samo urządzenie: duże i nie wyważone, odnosi się wrażenie, że zaraz wypadnie z dłoni, obudowa "nie klejąca się do łap, jak np 62
- doskonały ekran, przepaść w stosunku do poprzednika, zdecydowanie większy, ale nie za duży, bardzo kontrastowy i nasycony, ostry, mówiąc po ludzku "aż przyjemnie patrzeć", słońca jeszcze nie było, więc nie wiem jak w słońcu.
- natychmiastowe (w stosunku do 278 uruchamianie) olbrzymi plus, bardzo szybko "łowi" GPS i GLONAS
Na zrzucie ekrany 278Cx tylko GPS
Obrazek

A tu w komplecie GPS + GLONAS
Obrazek

- trochę mnie denerwuje sposób montażu do uchwytów w stosunku do 278, wydaje mi się lekko słaby "klik", ale to doświadczenia z Montaną robią tu za wzór, czy to działa. Jeszcze nie wiem. Zakupiłem do niego od razu uchwyt samochodowy (do auta cywilnego, w tojotce 4X4 przykręce na sztywno) na tzw. silikonie (garminowski, podobno dedykowany). Po włożeniu do niego garmina, kulka jest za słaba i po prostu urządzenie wypada przy każdej próbie obrócenia, lub już nawet wciśnięcia w uchwyt itp. Co tu dużo mówić, tylko RAM na sztywno zapewne poskutkuje.
- jest opcja podłączenia dodtkowych urządzeń przez ANT takich jak:..czyjnik tętna, rowerowy czujnik prędkości, czujnik rytmu oraz czujnik temeratury i VIRB Remote (sterowanie kamerą).... pozostaje pytanie.... po co mi to wszystko w samochodzie lub na jachcie ? :)
Obrazek

- INTERFEJS, w skrócie dla otrzaskanych z 278, to samo, nie będzie mieć żadnego problemu z przesiadką
Obrazek
- SOFTWARE, są nowe funkcje, działające przez telefon: Pogoda opcja "bieżący": (chmurka, słoneczko i temperatura) po podłączeniu z iphone np, pytanie zatem, po co, skoro mogę rzucić okiem na iphona wcześniej... a w drugiej opcji narzędzia Pogoda jest Mapa a tam po podłączeniu się do wifi, pojawiają się w drugim oknie "chmurki" na danym obszarem. Dosyć schematyczne przyznam,
Obrazek

- bardzo fajnie rozwiązano zakładkę "Ślad", suma danych jak przy treningowym Garminie, znowu małe pytanie po co ? Skrok nikt z nim nie będzie biegał:), tak samo nie bardzo widzę zalety połączenia z "Garmin Connect, czysto treningowe dane jak kroki, dystans itp przeliczane ewidentnie pod trening a brakuje zrzucania punktów i tras zamiast do BaseCAMP to do telefonu, do dalszego udostępniania (chyba, że jeszcze nie odkryłem jak to zrobić)
Obrazek

No i teraz mapy.... W urządzeniu jest mapka Recreation Map of Europe v4, kolorowa, pare jakiś POI, bez opcji routing. Może być. Nic więcej.
Obrazek
Rozpoczeły się moje poszukiwania DVD z CNE, ale chyba dam sobie spokój i kupię wersję 2017 na karcie i w razie czego, przerzucę ją do 62 na "rower".
Przy okazji bardzo fajna zmiana, w końcu wpisywanie adresów i zapisywanie waypointów nie trwa wieczność ! Pojawia się mała klawiaturka i kursorami zamiast przez cały alfabet, idziemy na skróty. DOBRA ZMIANA :)

Test w terenie:
- olbrzymią zaletą jazdy na skróty jest dla mnie jak największy widok mapy z jak największą siatką dróg. I tu 276Cx sprawuje się perfekcyjnie. Można zmniejszyć mapę a nawet polne dróżki są wciąż widoczne i można na taką dróżkę zapolować, bo od razu widać, że ślepa nie jest.
Zobaczcie na zrzuty, mapa się dogęszcza, ale dorgi nie znikają:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

- trochę nie podoba mi się przesuwanie strzałeczką mapy w celu poszukiwania innych obszarów, trwa to wieczność.

A teraz o rzeczy najważniejszej, która tak naprawdę skłoniła mnie do zakupu.
Do tej pory używałem Galaxy TAB Active, a na nim TvoNav i Ozi które doskonale czytają skanowane mapy. Przy okazji dla MACowych użytkowników, którzy nie mogą cieszyć się wersją Ozi zastrzeżoną tylko dla PC polecam program GPSLand w którym kalibruje mapy dla TvoNAv i Oziego i jeszcze nie próbowałem, ależ można również to zrobić do formatu Garmina.

Tak więc zakupiłem ze strony compassu mapkę "Okolicę Krakowa" za 19 złociszy i wgrałem ją do katalogu CustomMaps w urządzeniu (format pliku *.kmz).
Mapa od razy pojawiła się w urządzeniu.
Obrazek
Przyznam szczerze, że nie wiem, jak praca na takich mapach wygląda w Montenerze, ale tu to jest to możliwość, która tak naprawdę nie za wiele wnosi.
Mapa przy powiększaniu lub zmniejszaniu odświeża się z kilku (5-10) sekund!, To naprawdę bardzo długi okres czasu, gdy szuka się drogi gdzieś w terenie (w samochodzie oczywiście).
Obrazek
Fakt, jestem rozpieszczony Samsungiem, który działa bez żadnych spowolnień czy też opóźnieniu w wyświetlaniu map i liczyłem, że teraz Garmin zastąpi mi drugie urządzanie do jazdy po skanowanych mapach.
Jednym słowem, GARMIN 278 ma mołżiwość wyświetlania poskanowych map, jednak uważam, że urządzenie jest za słabe, aby płynnie sobie z nimi radzić.

Macie pytania, to dawać. Szkoda, ze nie ma programu do zrzutów ekanu z Garmina na MAC, najwyżej wykonam kilka zdjęć.
I mała korekta :)
Mianowicie jest mozliwośc włączenia zrzutów ekanu w urządzeniu i robi sie to klawiszem POWER, zdjęcia są zapisywane do katalogu SCRN w fromaci *.bmp.
Na zrzucie widać opcję włączenia zrzutów z ekranu, po jej wybraniu pojawia się komunikat gdzie zapisywane są pliki.
Po wyłaczeniu urządzenia opcja automatycznie jest anulowana.
Obrazek


A na koniec chyba jeszcze niedporacowana funkcja pracy urządzenia po wyłączeniu zasilania:
Obrazek

Mianowicie, albo urządzenie wyłacza się od razu, albo... nie dzieje się nic i trzeba je wyłaczyć ręcznie.

W poprzedniku, 278, pojawiał się ekranik z odliczaniem, który informawał, że jeżeli nie przerwiemy odliczania, to nawigacja sama się wyłączy.
Ostatnio edytowano So, 29 paź 2016 17:44 przez tadeo, łącznie edytowano 1 raz
GPSmap 276Cx
62stc
Avatar użytkownika
tadeo
 
Posty: 39
Dołączył(a): Śr, 04 kwi 2007 16:21
Lokalizacja: kraków

Re: Garmin zapowiada 276Cx

Postprzez Marko » So, 29 paź 2016 15:00

Tadeo,
Od KMZ szybsze są JNX-y.
eTrex 30 Epix Virb Monterra Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6040
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin zapowiada 276Cx

Postprzez tadeo » So, 29 paź 2016 17:49

Marko napisał(a):Tadeo,
Od KMZ szybsze są JNX-y.


No tak, ale czy to nie jest format BirdsEye ? I czy nie trzeba coś pogrzebać w sofie urządzenia ?
No a na koniec, ile tych map Garmin "łyknie" zanim przestanie działać.

I... nie mogę odkryć opcji, jak mapę zeskanowaną umieścić pod wektorową. (update: już wiem, że się "nie da" :) )
Ostatnio edytowano So, 29 paź 2016 21:45 przez tadeo, łącznie edytowano 1 raz
GPSmap 276Cx
62stc
Avatar użytkownika
tadeo
 
Posty: 39
Dołączył(a): Śr, 04 kwi 2007 16:21
Lokalizacja: kraków

Re: Garmin zapowiada 276Cx

Postprzez Marko » So, 29 paź 2016 17:56

Tadeo
wraz z urządzeniem masz licencję BirdsEye.
W kwestii map wszystko jest w głównych tematach i u GPSManiaka.
Pozdrawiam!
eTrex 30 Epix Virb Monterra Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6040
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin 276Cx - opinie użytkowników

Postprzez tadeo » N, 30 paź 2016 17:06

No więc dosłownie brakuję paręset mega, aby CityNavigator NT zmieściło się w Garminie 276Cx.
Nie mieści się.

Obrazek

A nie ma opcji podziału na regiony.
GPSmap 276Cx
62stc
Avatar użytkownika
tadeo
 
Posty: 39
Dołączył(a): Śr, 04 kwi 2007 16:21
Lokalizacja: kraków

Re: Garmin 276Cx - opinie użytkowników

Postprzez Norick » Pn, 31 paź 2016 17:10

Gratuluje Tadeo...cos mi sie widzialo ze na Ciebie moge liczyc :mrgreen:
Pomacamy na Campie
jesli chodzi o widocznosc mniejszych drog, to w wielu jest mozliwosc ustawienia: szczegolowosci map i zoomu wyswietlania.
Masz racje z uchwytem w 64 tez mnie ta kulka wnerwia. W 60 nie bylo takich problemow z pantografem ale z wypieciem go :lol:
Montana z uchwytu nigdy mi sie nie wypiela nawet na wyje....ale tu.. troche wiekszy kineskop.
Dostep do Birdeye nie znaczy automatycznie ze mozemy ladowac wlasne Dzinksy. Choc tez tak poczatkowo myslalem :D
No coz trza poczekac az sie pojawi soft do niego i czy patcher da rade.
Tadeo dawaj jakies foty w naturalnym srodowisku jak to wyglada
Ciesze sie ze masz, serio serio
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
Avatar użytkownika
Norick
 
Posty: 66
Dołączył(a): Pt, 31 maja 2013 14:17

Re: Garmin 276Cx - opinie użytkowników

Postprzez GPS Maniak » Pn, 31 paź 2016 18:11

Norick napisał(a):Dostep do Birdeye nie znaczy automatycznie ze mozemy ladowac wlasne Dzinksy.

Jesteś pewien?

W przypadku Oregona 600 można. Z tym, że własnemu JNXowi należy nadać ID=0, bo licencja na BirdsEye obejmuje właśnie ID=0. Taki JNX wrzucony np. na kartę SD (/Garmin/BirdsEye), można zobaczyć w BaseCamp. Zobaczyć i wysłać do odbiornika. BaseCamp przypisze licencję i wszystko hula. Bez patchera. Bezterminowo.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14831
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin 276Cx - opinie użytkowników

Postprzez Norick » Wt, 01 lis 2016 10:13

No wlasnie juz nie :lol:
Mialem problem z ktoryms urzadzeniem, choc z perspektywy czasu mozliwe ze ja cos poknocilem.Moze to, ze robilem bez Base campa. Przesiadlem sie na patchera bo rozne ID mi sie podobaja :mrgreen:
No to Tadeo, trza jakiegos Dzinksa do tego kineskopu wrzucic by sprawdzic
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
Avatar użytkownika
Norick
 
Posty: 66
Dołączył(a): Pt, 31 maja 2013 14:17

Re: Garmin 276Cx - opinie użytkowników

Postprzez GPS Maniak » Wt, 01 lis 2016 10:44

Oryginalny, niepatchowany FW, sprawdza czy w pliku JNX znajduje się stosowna licencja/klucz, a tę przypisuje się właśnie BaseCampem, więc jeżeli ominąłeś ten etap, jeżeli nie korzystałeś z BaseCampa w celu przypisania licencji do JNX, odbiornik odrzucił plik bez licencji/klucza jako niewłaściwy.

Oczywiście masz rację. Znając Garmina niczego nie można być pewnym i przenoszenie doświadczeń z mojego Oregona na 276 nie koniecznie musi się sprawdzić :? ale osobiście byłbym optymistą :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14831
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin 276Cx - opinie użytkowników

Postprzez sdsyc » Pt, 04 lis 2016 11:47

tadeo napisał(a):Po rozmowie z Garmin Polska, uzyskałem następujące informację:
- GPSMAP 276Cx jest urządzeniem morskim i do tego działu mnie skierowano
[...]
Poinformowałem go, ze oprogramowanie obecne (najnowsze) GPSMAM 276 Cx zawiera masę błędów i niedoskonałości, między innymi:
- bardzo, bardzo powolne wyliczanie trasy (od odległości 100 km po Polsce, po destynacje w odległości ok 1000 km) (czas trwania nawet trzy minuty)
- dziwne zachowania urządzenie po odcięciu zasilania, poprzez natychmiastowe wyłączanie lub brak automatycznego wyłączenia
- blokada i nakładanie się na siebie poszczególnych ekranów
- blokowanie wyświetlania mapy podczas zoom (o mapach rastrowych nie wspomnę, czerwony ekran zamiast mapy to standard lub długie czekanie na dobranie jakości mapy do danego powiększenia)
Z rozbrajającą szczerością powiedział, ze on jeszcze nie widział na żywo 276Cx i nie wie o czym mówię, ale "na pewno" zaraz będzie jakaś aktualizacja softu. Dodał, że 276Cx przecież jeszcze nie jest w sprzedaży na stronie garmin (sic!) i niby gdzie go kupiłem !?

Cóż, na to wygląda, że mimo reklamy, jakoby 276Cx było idealne do pracy z mapami rastrowymi, mapami Garmina itp, to urządzenie nie radzi sobie ani z jednym ani z drugim.
Ostatnio edytowano Pt, 04 lis 2016 11:49 przez sdsyc, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Fragment przeniesiony z innego wątku
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: viago + UMP, Locus / Brouter + OSM (było 7Ways, Oruxmap, OsmAnd)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2764
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin 276Cx - opinie użytkowników

Postprzez Corrigo » Pn, 21 lis 2016 22:19

Wróciłem z niewielkiej wyprawy off-road , gdzie miałem okazje zobaczyć i przez chwilę pomacać 276Cx u innej załogi.
Potwierdzam w pełni uwagi zamieszczone powyżej.

Ekran jest jedną z najlepszych cech tego Garmina.

Mnie negatywnie najbardziej zaskakuje niesamowicie wolne odświeżanie mapy przy przesuwaniu kursora. Przy naciśnięciu na joystick kursor "szybuje w pustkę" a potem po dłuuugiej chwili pojawia się mapa. Nawet przy włączonej wyłącznie mapie rekreacyjnej. Czyli to nie jest problem "przeładowania" danymi.
Stara 276-ka i Oregon, pod tym względem oba były szybsze !.

Potwierdzam także różnicę w ergonomii klawiszy. Membrany silikonowe pod nimi nie są sztywne. Klawisze wchodzą głębiej i miękko. Joystick jest mało precyzyjny, nacisk w poziomie, często daje przemieszczanie się kursora po skosie.

Co do CNE. Garmin podaje oficjalnie że w pamięci urządzenia do dyspozycji użytkownika pozostaje 3.2 G
Znawcy na Forum mogą wskazać ew. czy można z wgranej systemowo treści wywalić bezpiecznie dostatecznie dużo, np. skrzynki geo , żeby zmieścił się Nawigatora w całości. Mało brakuje...
Konkretni ludze i rozwiazania np. GPSMAP 276C :)
Corrigo
 
Posty: 42
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 12:15

Re: Garmin 276Cx - opinie użytkowników

Postprzez roro » Wt, 22 lis 2016 10:18

Corrigo napisał(a):Co do CNE. Garmin podaje oficjalnie że w pamięci urządzenia do dyspozycji użytkownika pozostaje 3.2 G
Znawcy na Forum mogą wskazać ew. czy można z wgranej systemowo treści wywalić bezpiecznie dostatecznie dużo, np. skrzynki geo , żeby zmieścił się Nawigatora w całości. Mało brakuje...

Garmin podaje wielkość dostępnej pamięci użytkownika 3.2 GB ze względu na preinstalowaną mapę Recreation Map Europe ( 2,72 GB),
rezygnując z mapy Recreation Map Europe uzyskujemy dostępną pamięć około 5,9 GB.
Mapę CNE można umieścić na karcie SD, nie ma potrzeby usuwania czegokolwiek z pamięci odbiornika.
roro
Bywalec
 
Posty: 348
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Garmin 276Cx - opinie użytkowników

Postprzez Corrigo » Wt, 22 lis 2016 17:23

Podpowiedz inaczej: czy można usunąć coś z preinstalowanego fabrycznie softu, aby zmieścić CNE bez usuwania "rekreacyjnej" ? :).
Czy ew. usunięcie "rekreacyjnej" z pamięci urządzenia jest odwracalne ?

Oczywiście przyjmuję wyższość CNE nad rekreacyjną /routing / . Ale Twoim zdaniem, czy zainstalowane razem, będą się w jakimś stopniu uzupełniać co do treści , dane mapowe, POI, inne czytelności, customizacja itd. , czy jednak postawienie CNE czyni "rekreacyjną" zbędnym balastem ?
Konkretni ludze i rozwiazania np. GPSMAP 276C :)
Corrigo
 
Posty: 42
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 12:15

Re: Garmin 276Cx - opinie użytkowników

Postprzez Miszel » Śr, 23 lis 2016 7:54

Corrigo, no nie wierzę - taki wyrafinowany, doświadczony, stary wyjadacz? Ty chyba chcesz sobie po prostu pogadać...

Corrigo napisał(a): Czy ew. usunięcie "rekreacyjnej" z pamięci urządzenia jest odwracalne ?

Odwracalne. Wie to każdy kto choć raz w życiu zajrzał do pamięci turystycznego garmina.
Poza tym roro odpowiedział ci zwięźle i treściwie: nie ma potrzeby usuwać czegokolwiek, bo masz slot na kartę pamięci i zmieścisz tam wszystko co chcesz.

Corrigo napisał(a):Oczywiście przyjmuję wyższość CNE nad rekreacyjną /routing / . Ale Twoim zdaniem, czy zainstalowane razem, będą się w jakimś stopniu uzupełniać

Wyższość? Hmm...
Krótka instrukcja dla ciebie:
1. wyszukiwarka google
2. wpisujesz: Recreation Map Europe
3. już w drugim trafieniu dostajesz wstępną informację: "Details correspond to a 1:100.000 scale recreational paper map. Available for 44 countries across Western and Eastern Europe. Coverage detail varies depending on country. This map does not include any routing data and is unable to provide turn-by turn road navigation directions"
4. Natomiast w pierwszym trafieniu wyszukiwarki masz coś co nazywa się: "Obrazy dla Recreation Map Europe". Klikasz i masz zrzuty tejże mapy. Powiedzą ci one naprawdę bardzo dużo.

Uff, chłopie, ogarnij się,
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Avatar użytkownika
Miszel
Bywalec
 
Posty: 233
Dołączył(a): Wt, 09 cze 2009 5:56
Lokalizacja: Kraków

Re: Garmin 276Cx - opinie użytkowników

Postprzez roro » Śr, 23 lis 2016 11:09

Corrigo napisał(a):Czy ew. usunięcie "rekreacyjnej" z pamięci urządzenia jest odwracalne ?

Ponowne przywrócenie mapy Recreation Map Europe nie stanowi problemu, mapa preinstalowana
( w tym zakresie) jest zwykłą mapą z nazwą gmapprom.img ( bywa, że jest umieszczona w ukrytym katalogu)
Oczywiście, że może być zainstalowana jednocześnie mapa Recreation Map Europe i CNE, która mapa będzie na karcie
nie ma większego znaczenia. Przy zastosowaniu drogowym mapa CNE posiada "dodatki" w porównaniu z innymi mapami
( asystent pasa ruchu, realne obrazki zjazdów).
Siatka dróg mapy RME i CNE jest porównywalna, mapa RME na obszarze PL nie zawiera zaznaczonych szczytów,
szlaków, schronisk oraz nazw obiektów wodnych i lądowych.
roro
Bywalec
 
Posty: 348
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Następna strona

Powrót do Na wodzie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość