Wielkie Jeziora Mazurskie

O serii 76, morskich GPSMAP, echosondach i radarach. Także o oprogramowaniu HomePort i mapach Bluechart oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na morzu, rzece czy jeziorze, na statku, jachcie czy kajaku.

:)))

Postprzez Mariusz » Pn, 16 cze 2008 14:17

Akurat przesmyk między Gilmą a Dobą jest czysty od trzcin i tam ewidentnie musi być jakis błąd. To było jedyne miejsce gdzie zaobserwowalem taką pomyłkę. Wyslij mi link do Turystyki-rt2
Mariusz
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn, 07 maja 2007 16:30

Re: :)))

Postprzez Drogowiec » Pn, 16 cze 2008 14:22

Mariusz napisał(a): Wyslij mi link do Turystyki-rt2


Proszę bardzo
KLIK

Pozdrówka
Kuba
Avatar użytkownika
Drogowiec
Bywalec
 
Posty: 250
Dołączył(a): Pn, 19 mar 2007 22:12
Lokalizacja: Łódzkie

Postprzez Mariusz » Pn, 16 cze 2008 14:28

a jak tam dokładne są Mazurki i np Tatry/
Mariusz
Mariusz
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn, 07 maja 2007 16:30

Postprzez denisnedry » So, 05 lip 2008 17:36

skromnie przyznam sie do tego ze to ja jestem autorem mapy 48541234.img :roll:
Przy postoju miedzy Dobą a Gilmą okazalo sie ze cumujemy na lądzie

blad miedzy doba a gilma wynika z tego ze akurat dobskie rysowane bylo z dosc marnej mapy, w nowej wersji poprawione juz wszystkie ze zdjec lotniczych
P.s. Mapy Mazur są działane na podstawie zdjęć satelitarnych, więc linia brzegowa najczęściej oznacza linię trzcin. Stąd cumawanie "na lądzie"

no niestety nie moge sie z toba zgodzic :wink: akurat w miejscach gdzie mapa jest rysowana ze zdjec lotniczych [zaznaczam ze lotnicznych, nie uzywam zdjec sat] dokladnosc mapy jest bardzo duza, a linia brzegowa jest zawsze linia brzegowa, pola trzcin zaznaczone sa w odpowiedni sposob
Jedynia usterka jaką zauważyłem to na kawałku pólnocnego Darginu znikają poziomice.

poniewaz ich tam fizycznie nie ma :) akurat mi sie arkusz mapy skonczyl
a jako ze temat mojej mapy zostal juz poruszony na garniaku.... zapraszam wszystkich do pomocy w moim projekcie!!! wszelkie sugestie, tracki i zauwazone bledy beda bardzo mile widziane.
mapa wyglada i dziala najlepiej kiedy zainstaluje sie ja razem z TYPem odpowiednio przerobionym przeze mnie, do pobrania stad
http://members.chello.pl/j.kmiecik/mazury.typ
Odbiorniki: eTrex Venture CX, Colorado300, Nokia 330
http://mapcenter2.cgpsmapper.com/mapview.php?id=1825
Mapa Wielkich Jeziora Mazurskich mojego autorstwa, zapraszam do sciagania!!!
denisnedry
 
Posty: 40
Dołączył(a): Cz, 27 mar 2008 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez soko » N, 06 lip 2008 13:40

denisnedry: uprzejmie sugeruję usunięcie "quote" z końca linku z plikiem typ. Bo się nie można dodzwonić. Trzeba z paska explorera usuwać to quote.
Pozdrawiam Krzysztof

PouchX: poprawione
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Mazury

Postprzez ozeo66 » Śr, 20 sie 2008 4:32

Witam :)
Pytanie zupełnego laika (który dopiero co zaczyna przygode z GPS): czy można mapy WJM o których mowa w tym wątku załadować i używać z typowo samochodową i prostą nawigacją jaką jest nuvi 200?
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Pozdrowienia!
ozeo66
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pt, 15 sie 2008 22:52

Postprzez SP2BZW » Śr, 20 sie 2008 9:47

załadować można i korzystać z routingu "na krechę" :P
SP2BZW
 

mapa mazur

Postprzez stryju51 » N, 07 lut 2010 19:50

Witam poszukuję dokładnej mapy WJM wraz z bojami oraz z portami . z góry dzięki
stryju51
 
Posty: 22
Dołączył(a): Śr, 18 cze 2008 14:35

Re: mapa mazur

Postprzez EGON » N, 07 lut 2010 19:54

Tu znajdziesz to czego szukasz.
To najlepsza mapa jaką znam. Sprawdzona na żywo osobiście. Polecam.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490 + UMP pcPL + CNE
Xiaomi Redmi 3 Pro Android 5.1.1
Avatar użytkownika
EGON
Bywalec
 
Posty: 1155
Dołączył(a): So, 26 kwi 2008 15:53
Lokalizacja: Wrocław

Re: mapa mazur

Postprzez stryju51 » N, 07 lut 2010 19:56

DZIĘKI
stryju51
 
Posty: 22
Dołączył(a): Śr, 18 cze 2008 14:35

Re: Wielkie Jeziora Mazurskie

Postprzez yakov » Pn, 08 lut 2010 19:31

Witam,

Co mogę zrobić aby opisy na mapie WJM wyświetlały się poprawnie? tzn np w Mapsource mam Szlak Zeglowny w urzadzeniu S..... Z.....?

pozdrawiam
Pozdrawiam Kuba
Nuvi 255 (CNE nüMaps Lifetime , UMP)
62st (Walker Mapset, UMP Topo) eTrex 10
Samsung Galaxy Android 2.3 Locus, Navigon
Avatar użytkownika
yakov
 
Posty: 58
Dołączył(a): N, 23 sie 2009 17:20
Lokalizacja: Kraków/Warszawa

Re: Wielkie Jeziora Mazurskie

Postprzez EGON » Pn, 08 lut 2010 19:45

Zrobiłeś wszystko zgodnie z instrukcją?

do zainstalowania mapy, w sposób by wyświetlała się prawidłowo potrzebne bedą 3 programy
mapsettoolkit -> http://cypherman1.googlepages.com/
cgpsmapper -> http://www.cgpsmapper.com/download/FreeSetup.exe
mapsource -> informacje dotyczacę pobierania i instalacji znajdują się tu http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1550

i teraz po kolei:
1. w folderze z programem mapsource [domyslnie c:/garmin/...] tworzymy folder o nazwie 'mazury' do ktorego kopiujemy plik *.img i plik *.typ [do pobrania stąd http://members.chello.pl/j.kmiecik/mazury.typ ]
2. instalujemy cgpsmapper'a
3. odpalamy mapsettoolkit i ustawiamy wszystko tak jak widać na obrazku
http://members.chello.pl/j.kmiecik/mapset.jpg
[w okienku 'Mapset Installed' nic nie zmieniamy, tu widać jakie się ma mapy wgrane]

no i od tej chwili w mapsource i nroute powinna się pojawić moja mapa.
jeżeli wyjdzie nowa wersja wystarczy podmienić stary plik *.img [c:/garmin/mazury/...] na nowy
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490 + UMP pcPL + CNE
Xiaomi Redmi 3 Pro Android 5.1.1
Avatar użytkownika
EGON
Bywalec
 
Posty: 1155
Dołączył(a): So, 26 kwi 2008 15:53
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wielkie Jeziora Mazurskie

Postprzez SP2BZW » Pn, 08 lut 2010 19:47

zrobił dobrze bo w MapSource się wyświetla... podejrzewam ograniczenie odbiornika, potwierdzę jak sam wgram do mojego...
SP2BZW
 

Re: Wielkie Jeziora Mazurskie

Postprzez EGON » Pn, 08 lut 2010 19:49

Myślałem że zainstalował bez pliku TYP?
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490 + UMP pcPL + CNE
Xiaomi Redmi 3 Pro Android 5.1.1
Avatar użytkownika
EGON
Bywalec
 
Posty: 1155
Dołączył(a): So, 26 kwi 2008 15:53
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wielkie Jeziora Mazurskie

Postprzez yakov » Pn, 08 lut 2010 20:14

Teraz jeszcze raz zainstalowalem i efekt w odbiorniku jest identyczny - niektore opisy jak wspomniany Szlak Zeglowny pokazuja tylko poczatkową litere/y

pozdrawiam
Pozdrawiam Kuba
Nuvi 255 (CNE nüMaps Lifetime , UMP)
62st (Walker Mapset, UMP Topo) eTrex 10
Samsung Galaxy Android 2.3 Locus, Navigon
Avatar użytkownika
yakov
 
Posty: 58
Dołączył(a): N, 23 sie 2009 17:20
Lokalizacja: Kraków/Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na wodzie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość