GPSMAP 620

O serii 76, morskich GPSMAP, echosondach i radarach. Także o oprogramowaniu HomePort i mapach Bluechart oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na morzu, rzece czy jeziorze, na statku, jachcie czy kajaku.

Re: GPSMAP 620

Postprzez SP2BZW » Wt, 29 wrz 2009 11:36

generalnie to pomyliłeś PouchX'a z popej'em :lol: ale program GmapTool działa (przykład na poprzedniej stronie)

mapa musi mieć dodany parametr MARINE=X (pisałem też o tym na poprzedniej stronie) wtedy jest "widziana" przez odbiornik g2...
wpis o "widzialności" karty w trybie samochodowym poprawiłem (już dawno tak korzystam z karty ale zapomniałem poprawić)

w setupie masz możliwość ustawienia impedancji głośnika (mała/wielka cokolwiek miałoby to znaczyć :D )
SP2BZW
 

Re: GPSMAP 620

Postprzez Waclaw » Wt, 29 wrz 2009 12:27

SP2BZW napisał(a):generalnie to pomyliłeś PouchX'a z popej'em

:D upppsss.

SP2BZW napisał(a):ale program GmapTool działa (przykład na poprzedniej stronie)

tak, działa znakomicie. Mnie chodziło o to, że obojętnie czy połączę mapy MapSourcem czy GMapTool to efekt jest ten sam. Co do GMapTool to łączy mapy o wiele szybciej niż MapSource 8)

SP2BZW napisał(a):mapa musi mieć dodany parametr MARINE=X (pisałem też o tym na poprzedniej stronie) wtedy jest "widziana" przez odbiornik g2...

Właśnie czytałem o tym, ale zrozumiałem to jako, że żeby były widziane punkty POI to musi być ten parametr ustawiony.

Nie wiem czy dobrze rozumiem: muszę mieć program cgpsmapper żeby ustawić tą flagę np. w GPSwielkopolska, przekompilować ją (czyli utworzyć ponownie plik .img) i wtedy będzie ona działała w trybie morskim?
Widzę, że są wersje free, shareware i personal (ta chyba płatna). Którą wersją mogę to zrobić? Może jest gdzieś opis na forum?
Pozdrawiam.
Waclaw
Nuvi 205, GPSmap620, dezl 760
Waclaw
 
Posty: 66
Dołączył(a): Cz, 03 wrz 2009 12:49
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: GPSMAP 620

Postprzez SP2BZW » Wt, 29 wrz 2009 17:33

cgpsmapper w wersji free... ja dokładałem parametr X w źródłach (plik .MP przed kompilacją) ale Andrzej popej robił to w .IMG
SP2BZW
 

Re: GPSMAP 620

Postprzez popej » Wt, 29 wrz 2009 18:00

Trzeba w GMapTool załączyć opcje eksperymentalne a potem eksperymentować z parametrami TRE w zakładce "Wpisz". Któraś z tych wartości nadaje mapie cechy morskie. Tylko już nie pamiętam która.

Jest jeszcze jeden bajt w TRE, który może mieć wpływ, to jest ten sam, który zawiera flagę transparentności. GMapTool nie daje do niego dostępu, ale może coś dopiszę.

Generalnie sprawa do rozgryzienia przez właścicieli odpowiednich odbiorników ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6842
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: GPSMAP 620

Postprzez Waclaw » Śr, 30 wrz 2009 7:39

SP2BZW napisał(a):cgpsmapper w wersji free... ja dokładałem parametr X w źródłach (plik .MP przed kompilacją) ale Andrzej popej robił to w .IMG

Ale skąd wiziąć te źródła? Mam mapę topo w MapSource więc wiem tylko jak z niej zrobić .img

popej napisał(a):Trzeba w GMapTool załączyć opcje eksperymentalne a potem eksperymentować z parametrami TRE w zakładce "Wpisz". Któraś z tych wartości nadaje mapie cechy morskie. Tylko już nie pamiętam która.

Jest jeszcze jeden bajt w TRE, który może mieć wpływ, to jest ten sam, który zawiera flagę transparentności. GMapTool nie daje do niego dostępu, ale może coś dopiszę.

Generalnie sprawa do rozgryzienia przez właścicieli odpowiednich odbiorników ;-)

Jakie wartości mogą przyjmować parametry TRE? 0 i 1 czy tóżne? Pozostawienie pustego pola jest dozwolone?
Jeśli chodzi o przezroczystość to widzę, że jest również na zakłądce "Wpisz" możliwośc ustawienia "przezroczysty" lub "orzykrywający" - który wybrać?

Dodatkowo po zaznaczeniu checkboxa "Parametry TRE" i wpisaniu tych parametrów, wciśnięcie przycisku "Wpisz wybrane" lub "Wpisz wszystkie" powoduje wystąpienie błędu:
Kod: Zaznacz cały
Zapis w wybranych mapach.
Plik wejściowy: C:/Users/User/Desktop/1/gmapsupp.img.
Odczyt pliku C:/Users/User/Desktop/1/gmapsupp.img.
Wpis w mapie C:/Users/User/Desktop/1/gmapsupp.img.
Błąd otwarcia pliku C:/Users/User/Desktop/1/gmapsupp.img.

Koniec.

Czy mogę zatem ustawić te parametry na zakładce "Wpisz" i na zakładce "Łącz" kliknąć "Łącz wybrane" mając wybrany tylko jeden plik?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, bo bardzo mi na tym zależy.
Pozdrawiam.
Waclaw
Nuvi 205, GPSmap620, dezl 760
Waclaw
 
Posty: 66
Dołączył(a): Cz, 03 wrz 2009 12:49
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: GPSMAP 620

Postprzez SP2BZW » Śr, 30 wrz 2009 9:51

pisząc o źródłach miałem na myśli mapy np. z mapcenter gdzie autorzy publikują również pliki.MP

utwórz plik gmapsupp.img GPSWielkopolska (najlepiej MapSource w wersji PouchX, możesz wtedy zapisać plik na dowolnej partycji)
dodaj ten plik w GMapToolu, zobacz szczegóły (TRE będzie 1-3-17) zamień funkcją wpisz wszystko parametry TRE na 0-4-23
przegraj zmodyfikowany gmapsupp.img na kartę i ciesz się GPSWielkopolską w trybie morskim :D

P.S. nie wiem dlaczego masz błąd zapisu, może nie masz uprawnień :?:
SP2BZW
 

GPSMAP 620 - uruchomienie map drogowych w trybie morskim

Postprzez Waclaw » Śr, 30 wrz 2009 13:18

:D :D :D
Dziękuję! Działa!
Problem tkwił nie tyle w uprawieniach co w samym pliku .img. Po wygenerowaniu nowego z m MS reszta poszła gładko.
Pozwolę sobie opisać procedurę krok po kroku. Może przyda się jeszcze komuś początkującemu jak ja:
Potrzebne rzeczy:
1. Program GMap Tool autorstwa Popej`a do pobrania stąd
2. Program MapSource skąd wziąć i co z nim zrobić opisane przez PouchX`a tutaj

Sprawdzona procedura:
1. Programem MapSource zaznaczamy interesujące nas mapy i wysyłamy do urządzenia, na kartę pamięci lub na dysk dzięki czemu otrzymujemy plik .img
2. Uruchamiamy program GMapSource i na zakładce "Plik" klikamy przycisk "Dodaj pliki" W kolejnym okienku odszukujemy nasz plik .img, zaznaczamy (podświetlamy) i klikamy przycisk OK. Potem okno programu będzie wyglądało jak to:
Obrazek
3. Przechodzimy na zakładkę „Opcje”, zaznaczamy opcje „Zaawansowane ustawienia” oraz „Opcje eksperymentalne”. Czytamy uważnie komunikat, który się pokaże a następnie klikamy zamknij aby go zamknąć. Teraz okno programu powinno wyglądać tak:
Obrazek
4. Następnie przechodzimy na zakładkę „Wpisz” i zaznaczamy opcję „Parametry TRE”. W polach oznaczonych jako (1) (2) (3) wpisujemy odpowiednio: 0 4 23. Okno:
Obrazek
Teraz pozostaje kliknięcie przycisku „Wpisz wybrane”. Należy poczekać aż w oknie pokaże się komunikat „Koniec”. To wszystko. Można skopiować nasz plik. img na kartę i cieszyć się mapą drogową w trybie morskim.

Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu map drogowych w trybie morskim Forumowiczom a w szczególności SP2BZW, który podał mi konkretne rozwiązanie i Popej`owi, który podsunął pomysł i napisał program.
Pozdrawiam.
Waclaw
Nuvi 205, GPSmap620, dezl 760
Waclaw
 
Posty: 66
Dołączył(a): Cz, 03 wrz 2009 12:49
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: GPSMAP 620 wyjście na dodakowy głośnik

Postprzez Waclaw » Pt, 02 paź 2009 7:31

Ostatecznie rozwiązałem zagadkę wyjścia głośnikowego w uchwytach samochodowym i morskim.
Jest to wyjście słuchawkowe / wzmacniaczowe (300ohm) co oznacza, że podłączone do niego słuchawki będą dobrze działać lub można to podłączyć do zewnętrznego wzmacniacza. Na przykład jeśli radio samochodowe ma wejście AUX lub można sobie kupić takie mini głośniczki, które stosuje się do odtwarzaczy MP3 (z własnym zasilaniem). Można też sobie kupić transmitter FM puścić sygnał i wyszukać go w dadiu samochodowym.
Niestety nie można do tego wejścia podłączyć samego głośnika (np. takiego jak do CB radia) ponieważ będzie on działał ale cicho i może uszkodzić 620-stkę (niewłaściwa rezystancja).
Kiedyś były w sprzedaży aktywne głosniki do radia CB, które miały wbudowany wzmacniasz z regulacją głośności a przez to dodatkowy kabel do zasilania ale nie wiem czy są jeszcze dostępne. Muszę poszukać.


Ponieważ moje urządzenie będzie używane wyłącznie w samochodzie, to mam jeszcze jedno pytanie: czy można zmienić ikonkę łodzi w trybie morskim choćby na strzałeczkę?
Pozdrawiam.
Waclaw
Nuvi 205, GPSmap620, dezl 760
Waclaw
 
Posty: 66
Dołączył(a): Cz, 03 wrz 2009 12:49
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: GPSMAP 620

Postprzez SP2BZW » N, 04 paź 2009 21:33

czekając na zamówiony uchwyt samochodowy (długo...) miałem podłączony głośnik komunikacyjny który normalnie używam z CB
w setup ustawiłem niską impedancję i wszystko chodziło OK (było głośno)

nie znalazłem możliwości zmiany ikony i napiszę więcej, w trybie samochodowym używam ikonkę motorboat ściągniętą z garmina :D
SP2BZW
 

Re: GPSMAP 620

Postprzez Waclaw » Pn, 05 paź 2009 7:05

No tak, Ja jednak częściaj używał będę trybu samochodowego a tam nie ma możliwości zmiany impedancji wyjścia głośnikowego (w każdym razie nie znalazłem takowego ustawienia).
Pozdrawiam.
Waclaw
Nuvi 205, GPSmap620, dezl 760
Waclaw
 
Posty: 66
Dołączył(a): Cz, 03 wrz 2009 12:49
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: GPSMAP 620

Postprzez PouchX » So, 28 lis 2009 1:01

Dlaczego Darku nie zakomunikowałeś, że 620 ma USB 2.0...ale i tak to USB jest jakieś szybsze niż w Oregonie 550... hmmm dziwne.
Dane do 620 lecą mi 1700kb/s.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: GPSMAP 620

Postprzez SP2BZW » So, 28 lis 2009 1:03

dlatego że nie zauważyłem jakiegoś szaleństwa :oops: może mam za słaby notebook :( chociaż on ma USB 2
SP2BZW
 

Re: GPSMAP 620

Postprzez PouchX » So, 28 lis 2009 1:14

Nie próbowałem szukać teorii na ten temat ale zastanawia mnie też
jak mój dysk zewnętrzy WD Passport potrafi na USB 2.0 wyciągnąć 40000Kb/s. Plik 2Gb kopiuje się max 2min.

Ps. Pewnie zaraz się odezwą matematycy...ale niestety transfer nie utrzymuje stałej prędkości... śa upadki i wzloty... nawet jak nie dotykam myszki w trakcie kopiowania. (dysk jest mega super zdefragmentowany)
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: GPSMAP 620

Postprzez popej » So, 28 lis 2009 12:21

Nie wiem, jak teoria, ale praktyka jest taka, że transfer na USB 2 osiąga maksymalnie jakieś 30MB/s. Ale nie każde urządzenie tyle potrafi. Zapewne prędkość jest ograniczana przez pamięci flash w nuvim, a może przez procesor.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6842
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: GPSMAP 620

Postprzez kwieto » N, 29 lis 2009 22:22

Chyba nie do końca, bo np. są czytniki pamięci flash osiągające maks 20MB/s, a są też i takie, które czytają z prędkością 30MB/s (szybszych zdaje się już nie ma) - tę samą kartę i w tym samym komputerze.
USB jest z tego co pamiętam transmisją skompresowaną, może przyczyna różnic tkwi w module dokonującym owej kompresji?
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na wodzie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości