GPSMAP 620

O serii 76, morskich GPSMAP, echosondach i radarach. Także o oprogramowaniu HomePort i mapach Bluechart oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na morzu, rzece czy jeziorze, na statku, jachcie czy kajaku.

Re: GPSMAP 620

Postprzez garmin24.com.pl » Pt, 17 wrz 2010 11:03

Jesteście po prostu rewelacyjni !!! Rozmawiałem z chłopakami z serwisu w UK i odpowiedzieli mi, że wyświetlanie map drogowych w 620 w trybie morskim jest niemożliwe:). A jednak Polak potrafi :D. Gps Wielkopolska śmiga bezproblemowo.

Dzięki za pomoc,

Pozdrawiam

garmin24.com.pl
garmin24.com.pl
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz, 16 wrz 2010 16:33

Re: GPSMAP 620

Postprzez MaciekP » Pt, 17 wrz 2010 11:54

trzeba było poszukac jeszcze w innych miejscach. Dawałem nawet screenshoty :D
http://www.atvpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=44&t=19660&start=105
Obrazek
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
MaciekP
Bywalec
 
Posty: 540
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 19:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPSMAP 620

Postprzez garmin24.com.pl » Pt, 17 wrz 2010 13:08

Jestem ciekaw czy tak samo da się zrobić z CN2011.2. Klient kupił u mnie pełen zestaw i za chwilę będę próbował. Zarejestruję tylko sprzęcik w myGarminie i puszczam mapę na kartę 4GB ( chyba nie powinno być problemu z taką pojemnością karty dla 620 ??? ). Mam jeszcze zapytanie. Klient będzie używał to urządzenie w offroadzie. Ma ktoś może jakieś sprawdzone metody na zamocowanie urządzenia w aucie terenowym. Ważne żeby był głos. Więc pozostaje chyba tylko uchwyt samochodowy ze zintegrowanym kablem i głośnikiem. Tylko ten uchwyt to chyba dla bezpieczeństwa lepiej będzie przykręcić do kokpitu, bo samo położenie nie budzi mojego zaufania.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomocne wskazówki

garmin24.com.pl
garmin24.com.pl
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz, 16 wrz 2010 16:33

Re: GPSMAP 620

Postprzez MaciekP » Pt, 17 wrz 2010 14:37

W offroad stosuje sie mocowania RAM Mounts. Trzeba dokupic do uchwytu 620 kwadracik z kula rama i wykorzystac movowanie ram z jego palakiem. Wiecej w watku do ktorego link podalem
Obrazek
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
MaciekP
Bywalec
 
Posty: 540
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 19:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPSMAP 620

Postprzez garmin24.com.pl » Pt, 17 wrz 2010 17:13

Dzięki za podpowiedź. Wydaje mi się, że to będzie dobre rozwiązanie.

Pozdrawiam

garmin24.com.pl
garmin24.com.pl
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz, 16 wrz 2010 16:33

Re: GPSMAP 620

Postprzez Waclaw » Wt, 28 wrz 2010 13:21

z kartą 4GB nie będzie problemu. Może być to również SDHC. Z CNE w trybie morskim też nie będzie problemu. Kiedyś sprawdzałem te sprawy.
Waclaw
 
Posty: 66
Dołączył(a): Cz, 03 wrz 2009 12:49
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: GPSMAP 620

Postprzez www_szalonymax_pl » Cz, 02 gru 2010 16:27

Witam.
Jest kilka niejasności związanych z przerobieniem tej mapy.

1.Programem MapSource przesyłam mape do urzadzenia Garmin, są na liście dwa, które wybrać?

2. Czy zasada jest taka, ze programem MapSource przegrywam donawigacji mape i tak wykonuje operacje zmiany na mapie, czy najpierw wykonać
zmianę operacjina dysku i wtedy wgrac do nawigacji?

3.Programem GMap Tool jak przeglądam pliki .img , które są na dysku G: lub H: (nawigacja i karta pamieci z nawigacji) to widze tam kilka
plików img, który wybrac? gmapsupp.img ?

4. Na screenie widze, że macie 3 okienka parametru TRE. w opisie instalacjio jest (1)(2)(3) ale ja mam jeszcze czwarte pole, czy ma zostac
puste?

Zrobiłem wszystko, nie podalem tylko (4) parametru tre, włączam nawigacje i widzę komunikat "Nieobsługiwany format mapy".
Bede wdzięczny za wszelkie infomracje na ten temat, nie moge sobie z tym poradzić.

P.S. Moja navi to gARMIN GPSMAP 620
www_szalonymax_pl
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 10:35

Re: GPSMAP 620

Postprzez popej » N, 05 gru 2010 14:03

Nie doradzę Ci szczegółowo, bo nie mam takiego GPS i nie jestem w stanie zweryfikować jak to działa. Tylko ogólnie:
Pole 4 należy zostawić puste, wtedy nie podlega ono modyfikacji.
Zawsze wszelkie eksperymenty z mapami należy robić na HDD i testować na SD. To pozwoli uniknąć kłopotliwych sytuacji, kiedy odbiornik po wgraniu błędnej mapy przestanie działać. SD można w tym wypadku po prostu wyjąć.
Mapsource powinno widzieć odbiornik jako "nuvi ..." i kartę w nuvi jako "dysk wymienny...". Tak przynajmniej widzi mojego 205.

Przydałby się Darek :(
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: GPSMAP 620

Postprzez tboniasty » N, 05 gru 2010 18:21

Mapa zmodyfikowana gmaptool'em musi siedzieć na karcie SD. Reszta jak w cytowanej instrukcji - sprawdzone na własnej skórze.
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: GPSMAP 620

Postprzez www_szalonymax_pl » Cz, 27 sty 2011 10:51

Witam,
Mam uchwyt morski nie wiem jak podłączyć go w aucie.
przeczytałem instrukcję podłączenia uchwytu morskiego: http://www8.garmin.com/manuals/GPSMAP62 ... alacji.pdf

Ale nie wiem czy muszę mieć coś jeszcze, czy tylko przewody do akumulatora, bezpiecznika.
Czy muszę mieć jeszcze jakieś przejścia, kostki, moduły. Żeby funkcjonowała w samochodzie.
Dotyczy GPSMAP 620
Dziękuje za informację :-)
www_szalonymax_pl
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 10:35

Re: GPSMAP 620

Postprzez saradog » Pt, 28 sty 2011 22:15

Tylko do aku. czerwony + czarny - przez bezpiecznik który dostałeś z uchwytem(jest na przewodzie).
Pozostałe jeśli są odizolowane to zabezpiecz każdy osobno.
Pozdrawiam Krzysztof Bosak
Były eMap .Quest ,GPSMAP 276 ,GPSMAP 278 ,GPSMAP 620 , GPSMAP 720S jest GPSMAP 721xs , GPSMAP 7012 ,NUVI 3790T.GPSMAP 7410xsv .
Avatar użytkownika
saradog
 
Posty: 30
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:42
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Firmware GPSMAP 620

Postprzez DUH » Wt, 15 mar 2011 12:29

Jestem nowym użytkownikiem 620. Dla celów off-road potrzebuję aby ten model miał możliwość edycji odległości i stopnia (namiaru). Można teraz tylko próbować kliknąć w punkt na ekranie i starać się trafić. Prosiłabym o poradę, czy możliwe jest doinstalowane czegoś co umożliwiałoby nie tylko edycję współrzędnych geogaraficznych ale również wprowadzenie odległości i stopnia (namiaru) w innym sposób niż kliknięcie na ekranie. Oczywiście mówię o pracy w trybie morskim. Jak mi wiadomo wersje 276C i 278 posiadały taką możliwość, ale nie są już produkowane. Czy ktoś mógłby pomóc w "przerobieniu" 620.
DUH
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 15 mar 2011 12:11

Re: GPSMAP 620

Postprzez Pretor » So, 30 kwi 2011 9:19

Witam.
Zakupiłem ostatnio 620 i próbuje wgrać mapy.
Poprzez Mapsource wgrałem na SD mapę UMP-PL-Warszawa-29Apr. Niestety po odpaleniu w trybie morskim na początku widać jak wgrywa mapę ale później wyrzuca komunikat że mapa nie pasuje. Bardziej jednak chodzi mi o pracę w trybie samochodowym. Kiedy chcę przejść z trybu Rejs na Tryb Jazdy system mapy nie widzi i powraca do trybu morskiego.

Czy może ktoś coś może podpowiedzieć?
[Edit]
Z ostatniej chwili.
Wgrałem najnowszą GPMAP 2010.30 i w trybie morskim wszystko gra. Jak chcę przejść w tryb jazdy to wywala: No detailed automotive maps found. The unit cannot be used without them.
[Edit]
Wrzuciłem po formatowaniu SD plik z gmapsupp w wersji noNT bezpośrednio przez czytnik kart i wszystko działa. Są inne problemy natury obsługi ale najważniejsze że jak na razie doszedłem do momentu kiedy działa urządzenie w wersji Rejs i Jazda.
[Edit]
Obecny problem to taki, że Mapsours widzi zapisane trasy i punkty w Garminie i ściąga je lecz to co sobie wytyczę w Mapsoursie nie jest wyświetlana w urządzeniu (Jazda).
[Edit]
Karta microSD w obudowie SD działa mi w rozmiarze 16GB.
[Edit]
Witam ponownie w moim monologu. :)
Już się wprawiłem i mapy UMP wgrywam w tryb morski a samochodowy mam GPMAP.

Pytanie. W jaki sposób w mapsource przygotować sobie ślady na mapę UMP i przesłać do urządzenia aby to co zapisze widział. Jakoś pliki GPX nie działają.
Ostatnio edytowano Wt, 03 maja 2011 19:52 przez Zachu, łącznie edytowano 3 razy
Powód: połączono posty
Avatar użytkownika
Pretor
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 30 kwi 2011 9:13
Lokalizacja: Stolyca

Re: GPSMAP 620

Postprzez Gsm Liberty » So, 21 lip 2012 9:49

SP2BZW napisał(a):pisząc o źródłach miałem na myśli mapy np. z mapcenter gdzie autorzy publikują również pliki.MP

utwórz plik gmapsupp.img GPSWielkopolska (najlepiej MapSource w wersji PouchX, możesz wtedy zapisać plik na dowolnej partycji)
dodaj ten plik w GMapToolu, zobacz szczegóły (TRE będzie 1-3-17) zamień funkcją wpisz wszystko parametry TRE na 0-4-23
przegraj zmodyfikowany gmapsupp.img na kartę i ciesz się GPSWielkopolską w trybie morskim :D

P.S. nie wiem dlaczego masz błąd zapisu, może nie masz uprawnień :?:


"Zrobiłem" tak TOPO 2011 i jest piękny widok w GPSMAP 525s :lol:
Obrazek
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
Avatar użytkownika
Gsm Liberty
Bywalec
 
Posty: 259
Dołączył(a): So, 20 lut 2010 14:28

Re: GPSMAP 620

Postprzez MaciekP » Wt, 15 lip 2014 22:16

jako, ze po wykorzystywaniu off-roadowym (w trybie morskim, +modyfikacje TRE, przeszlosc) i cały czas samochodowym (doskonale klasyczne urzadzenie), przyszedł czas na wykorzystywanie wodne, zapragnąłem do jachtu zrobic do niego zasilanie, gdyz bateria w trybie minimalnym starcza zaledwie na ok 6 godzin.
Kupilem wiec male aku motocyklowe 9Ah, bezobslugowe AGM. Instrukcja mowi, ze 620ka moze pobierac do 12W mocy, czyli ok 1A.
W mieszkaniu pomierzylem przy 40% podswietleniu ok 200mA (12.65V) i przy maksymalnym podswietleniu max 300mA.

Moze przy bardzo ciezkich mapach morskich z cieniowaniem trojwymiarowym CPU bedzie szalal, bedzie 1A, ale mysle ze przy maximapie garminowskiej jednak bardzo uproszczonej, bedzie jednak ok 300mA, czyli ok 27-30 godzin pracy na tym malym aku.
Tak dla zainteresowanych....co ciekawe po tylu latach 620ka jest ciagle w ofercie Garmina :shock:
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
MaciekP
Bywalec
 
Posty: 540
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 19:18
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na wodzie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość