Garmin + echosonda

O serii 76, morskich GPSMAP, echosondach i radarach. Także o oprogramowaniu HomePort i mapach Bluechart oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na morzu, rzece czy jeziorze, na statku, jachcie czy kajaku.

Garmin + echosonda

Postprzez pitpower » N, 22 lut 2009 15:48

Witam,
Mam pytanie związane z GPS*sem i protokołem NMEA.
Pozsiadam echosondę wędkarską, która posiada port NMEA, echosonda posiada również wbudowany odbiornik GPS. W związku z tym że navionics
ma w d…e Polskę, mam zamiar korzystać z zewnętrznego odbiornika GPS. Do tej echosondy jest w ofercie antena zewnętrzna, i inne opcjonalne urządzenia, które podłącza się pod ten port.
1.Chciałbym mieć zewnętrzny GPS na którym załaduje mapy swoich łowisk, ewentualnie wykonam je samodzielnie.
2.Jak podłączyć taki odbiornik zewnętrzny GPS Garmin z moją echosondą? Instrukcja echosondy podaje coś takiego:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d05653a8baf22c2.html

do odbiornika GPS Garmin? Potrzebuje jakiś kabelek z wtyczką zapewne, gdzie znajde rozpiskę pinów wtyczki Garmin? Aby to wszystko polutować i podłączyć. Chodzi o TX i RX

3.Jaki GPS Garmin proponujecie do tego zadania?

pozdrawiam

PIT
Ostatnio edytowano N, 22 lut 2009 21:33 przez beetle-m, łącznie edytowano 3 razy
Powód: Temat przeniesiony do innego działu. Magnoom. DUŻYMI krzyczymy.
pitpower
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 22 lut 2009 15:43

Re: GARMIN+ECHOSONDA

Postprzez SP2BZW » N, 22 lut 2009 16:31

nie rozumiem co chcesz osiągnąć podłączając drugi gps do echosondy :?: napisałeś że echosonda ma wbudowany gps...
SP2BZW
 

Re: Garmin+echosonda

Postprzez pitpower » N, 22 lut 2009 19:53

Witam,
chcę podłączyć zewnętrzny GPS dla tego,że potrzebne są dane z GPS do zapisu logu na karcie SD w echosondzie.
Log ten, odczytuje w PC za pomocą programu DrDepth i mam batymetrię jeziora.

Echosonda ma wbudowany GPS i to bardzo dobry, wyświetla mapy,szlaki wodne itd, ma nawigacje naziemną itd."pierze,gotuje,robi l...,i stepuje
TYLKO ŻE W USA! A nawet jak bym chciał kupić do tej echosondy mapy to ich nie ma z obszarem Polski.
pozdrawiam

PIT
pitpower
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 22 lut 2009 15:43

Re: Garmin+echosonda

Postprzez popej » N, 22 lut 2009 20:51

A bez mapy Twoja echosonda nie działa? Nie znam sprzętu, ale do zapisu logu zawierającego położenie i głębokość nie jest potrzebna mapa.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garmin+echosonda

Postprzez pitpower » N, 22 lut 2009 21:32

Witam,
zapis logu może być bez mapy w echosondzie.Mam mieć na krypie 2 GPS*y, i naciskać przycisk WPT na 2 urządzeniach?
Chodzi o to,że:
podłączam zew.GPS do echosondy,echo loguje sobie głębokość,pozycje GPS, i obraz z sonaru,WPT zaznaczam tylko na zewnętrznym odbiorniku.MAM taką samą pozycje na echo i na zew, GPS.
Po zrobieniu batymerii jeziora z logu echosondy, oraz zaznaczone WPT na zew. GPS zcalam do kupy i mam 1 batymetryczną mape jeziora na zew.GPS*ie.
Ale nie o to pytam,
Moje pytanie:
jak to podłączyć po protokole NMEA,chodzi mi wtyczke do GPS Garmin, gdzie jest TX a gdzie RX,proszę zerknąć na link który podałem, gdzieś te kabelki z echo trzeba podpiąć.

pozdrawiam

PIT
pitpower
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 22 lut 2009 15:43

Re: Garmin + echosonda

Postprzez popej » N, 22 lut 2009 21:52

pitpower napisał(a):Ale nie o to pytam

Bo też w tym co napisałeś nie widać żadnego problemu ;-)
pitpower napisał(a):chodzi mi wtyczke do GPS Garmin, gdzie jest TX a gdzie RX

Tu nie ma jednego standardu, zależy od modelu odbiornika.

Może będzie łatwiej dyskutować, jak przejrzysz to:
http://rtfm.killfile.pl/#cel
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garmin + echosonda

Postprzez asandrzej » N, 22 lut 2009 21:58

Witam
Myślę, że powinieneś podłączyć odbiornik na port RS-232 a nie odbiornik w sensie nawigacji.
Taki odbiornik jest wyposażony w odpowiednią wtyczkę jak pamiętam to 9-pinów.Na tym porcie występuje wyższe napięcie, dlatego nie należy podłączać lub odłączać podczas pracy urządzenia
Coś takiego jak w załączniku.
Pozdrawiam

Dokładniej mówiąc odbiornik sygnału GPS.

Port Com to RS-232
http://pl.wikipedia.org/wiki/RS-232
Załączniki
Odbiornik.jpg
Odbiornik.jpg (9.38 KiB) Przeglądane 10435 razy
Ostatnio edytowano N, 22 lut 2009 22:07 przez asandrzej, łącznie edytowano 1 raz
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Garmin + echosonda

Postprzez wodnik7 » N, 22 lut 2009 22:05

Czytam ten watek od poczatku, i - moze dlatego, ze nie znam sie na tych echosondach -nie pojmuje kompletnie, do czego zmierzasz.

Zrozumialem, ze:

1. masz echosonde, tj. urzadzenie, ktore moze posiadac mapy, a oprocz tego skanuje sobie jeziorko tworzac cos ala mape dna (z glebokosciami) - zgadza sie?

2. Ty chcesz taka mape dla tego jeziora zrobic sobie sam, bo firma produkujaca te echosonde takiej mapy nie sprzedaje. tak?

3. chesz (nie wiedziec czemu) podlaczyc do twej echosondy, ktora ma GPS, drugi odbiornik GPS, aby ?? no wlasnie, aby CO?

czy chcesz aby oba urzadzenia na raz lapaly satelity? przeciez gdy je razem podlaczysz, wtedy bedziesz na echosondzie odbieral sygnal z GPS zewnetrzengo, ale co to da?

Nie rozumiem, naprawde..
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 332
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Re: Garmin + echosonda

Postprzez pitpower » N, 22 lut 2009 22:20

Witam ponownie w dniu dzisiejszym,
kolego "popej" może jestem na tym forum 1 dzień,a to dla tego że chcę się dowiedzieć o Garminie,na innych tematycznych forach jestem z 10 lat i wiem jak zadawać pytania. :D aaa i nie mam 9 lat,

kolego "asandrzej" czytałeś pierwszy post w którym zadałem pytanie? pytam o reczny odbiornik z mapami a ty proponujesz mi RS 232,

Zadam jeszcze raz łopatologicznie pytanie:

proszę o podanie opisu gniazda Garmin GPSMAP 60CSX celem podłaczenia protokołu NMEA, połaczenie to odbywa się na 2 przewodach,TX i RX.
z echosondy wychodzą 2 przewody (link w pierwszym moim poscie).


Z innej bajki :|
1.Echosonda Eagle fish elite 502 iGPS, taki to model, mogę podłaczyć do nie radio morskie VHF,inne pierdoły, wszystko po protokole NMEA.
Wady echosondy:brak map Polski, WIELKA NIEBIESKA PLAMA

2.Co chce uzyskać podłączajac odbiornik zew.
posiadając TAKIE SAME zapisane pozycje z JEDNEGO GPS na 2 urządzeniach rejestrujących WPT.
Echo bedzie stawiać WPT na niebieskiej plamie a zew.GPS na mapie jeziora.
Proste prawda?

pozdrawiam

PIT
pitpower
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 22 lut 2009 15:43

Re: Garmin + echosonda

Postprzez wodnik7 » N, 22 lut 2009 22:27

pitpower napisał(a):2.Co chce uzyskać podłączajac odbiornik zew.
posiadając TAKIE SAME zapisane pozycje z JEDNEGO GPS na 2 urządzeniach rejestrujących WPT.



Drogi Picie, czy przeczytales twoje pytanie? Przeciez to jest nie po polsku:/ kupy sie nie trzyma..

Chcesz miec GPS z mapami, np. 60cs, ok. ten sygnal chcesz z 60cs wyslac do echosondy i tam GPS wylaczyc.

Tylko: po cholere rejestrowac TEN SAM punkt /waypoint/ na 2 urzadzeniach? i jesli chodzi ci tylko o rejestracje tego punktu, to po co ci 60cs, czyli odbiornik mapowy?

jesli chcesz miec te sama pozycje w 2 urzadzeniach - nie mozesz po prostu tego z 1 na 2 przegrac? co stoi na przeszkodzie?

A moze, i tutaj link popeja ma 100% racji - chcesz narysowac sobie mape, ale zbytnio nie wiesz jak sie poslugiwac sladem i waypointami? Bo chyba o to chodzi, koniec koncow!

Inaczej przeciez, jak pisalem, moglbys sobie na tej echosondzie z gps slady zapiasc i potem je obrabiac. Acha, i moze podalbys w ogole informacje, czy da sie do tej echosondy dorzucic "stworzone samemu" mapy? jesli tak, w jakim formacie?
Przepraszam, ale wydaje mi sie, ze cos okropnie mieszasz!
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 332
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Re: Garmin + echosonda

Postprzez popej » N, 22 lut 2009 22:35

wodnik7 napisał(a):3. chesz (nie wiedziec czemu) podlaczyc do twej echosondy, ktora ma GPS, drugi odbiornik GPS, aby ?? no wlasnie, aby CO?

Ja jestem też ciekawy, w którą stronę mają być przesyłane dane, pozycja do echosondy czy głębokość do Garmina?

pitpower napisał(a):na innych tematycznych forach jestem z 10 lat i wiem jak zadawać pytania. :D

W takim razie trudno mi zgadnąć, dlaczego zadajesz takie banalne pytania. Opis złącza jest w podręczniku użytkownika, pierwsze trafienie w google:
http://www.google.com/search?num=50&hl= ... tnG=Search

pitpower napisał(a):2.Co chce uzyskać podłączajac odbiornik zew.
posiadając TAKIE SAME zapisane pozycje z JEDNEGO GPS na 2 urządzeniach rejestrujących WPT.

Jeżeli dobrze rozumiem to zdanie, to chcesz mieć 2 kopie tego samego? IMHO są prostsze sposoby kopiowania danych ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garmin + echosonda

Postprzez Magnoom » N, 22 lut 2009 22:39

Nie wnikam w sensowność takich działań. Poza tym moja wiedza o echosondach jest znikoma. Oto obrazek wejścia RS w GPSMap 60CS:
Załączniki
60CS_schemat_polaczen.jpg
GPSMap 60CS - schemat połączeń złącza danych i zasilania.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1756
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Garmin + echosonda

Postprzez asandrzej » N, 22 lut 2009 22:48

@ pitpower
Na zamieszczonym schemacie są podane trzy przewody Orange,Yellow,Shield a nie dwa jak sugerujesz.
Są to przewody do dwu kierunkowej transmisji sygnału i (masa)


Podejrzewam ze to są dwa urządzenia w jednej obudowie wbudowany odbiornik obsługuje mapy a zewnętrzny rejestrator. Ale to są tylko przypuszczenia.

Opis połączenia portu RS-232 podałem http://pl.wikipedia.org/wiki/RS-232
Ostatnio edytowano N, 22 lut 2009 23:14 przez asandrzej, łącznie edytowano 4 razy
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Garmin + echosonda

Postprzez pitpower » N, 22 lut 2009 22:49

Witam,

naprawde nie rozumiecie mnie,

Echosonda z GPS*em robi log na karte SD,
zapisane są następujące dane w tym logu:
1.obraz z sonaru
2.dane z sonaru głębokość
3.dane z GPS, ale bez WPT

wkładam karte to czytnika, Dr.Depht (program na PC) wykonuje mape batymetryczną jeziora na której jest:
1.pozycja z GPS
2.mapa 2D lub 3D

nie ma WPT !!!

Mapy z DrDepht nie ma możliwości wgrania z powrotem do echosondy,jedynie wydruk lub przerobić na format Garminowski.
Z echosondy nie mam możliwosci zgrania WPT, jedynie mogę prowdzić nawigację do tych WPT.

ALE za to,posiadając jedną mape zrobiną i wgraną do zew.odbiornika wiem gdzie jestem w danej chwili.
Mając podłaczony 1 zew. GPS,mam takie same pozycje zapisywane, miałem na łodzi 2 odbiorniki garmina i była róznica w pozycjach.

Z echosondy nie ma opcji wgrywania,robienia sobie map, jest tylko zapis na niebieskiej plamie.

pozdrawiam

PIT

P.S

Magnoom rewelacja, oto mi chodziło
pitpower
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 22 lut 2009 15:43

Re: Garmin + echosonda

Postprzez wodnik7 » N, 22 lut 2009 23:05

pitpower napisał(a):[DO] echosondy nie ma opcji wgrywania,robienia sobie map, jest tylko zapis na niebieskiej plamie.


czy na pewno nie mozesz dograc zadnej mapy? po co dublowac cos, co juz posiadasz (sprzet)? Wedlug opisu tego 502c mozna wgrac jakies mapy (producenta?), wiec jakis standard "toto" musi chyba obslugiwac. tutaj znalazles cos: http://gpstracklog.typepad.com/gps_tracklog/2005/11/creating_custom.html
i tu: http://forums.groundspeak.com/GC/index.php?showtopic=189130

jakos nie moge uwierzyc, ze nie da sie przerobic mapy...
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 332
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Następna strona

Powrót do Na wodzie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron