Garmin + echosonda

O serii 76, morskich GPSMAP, echosondach i radarach. Także o oprogramowaniu HomePort i mapach Bluechart oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na morzu, rzece czy jeziorze, na statku, jachcie czy kajaku.

Re: Garmin + echosonda

Postprzez pitpower » Śr, 18 lis 2009 10:49

Witam,

JackuN, napisałem,że temat który napisałem bardzo tawno, rozkminiłem.

Ja mam użądzenie EAGLE combo z GPS, do którego producent nie przewidział map dotyczących Polski, i muszę mapy "garminowskie" przerabiać z IMG na LCM.
Jedynym programem ,którym to moge zrobić w tej chwili jest MapEdit z opowiednią zaimpletowana wtyczką co pozwala np skonwertować, oglądać,zmieniać itd
plik IMG ( np z GP TOPO) do standadu widzianego przez moją echosonde.

Kolega napisał,że MapEdit nie pokazuje map morskich,ale dla czego? jakaś inna stróktóra pliku IMG jest? Inna jak jak pliku z GP TOPO?

zapytam jeszcze raz : jakim programem skonwertować mapę morską z blu chart by było widziane w urządzeniu Eagle ze standadem LCM ( standart navionics).
Czyli, przerabiam mapę GARMINA na NAVIONICS*a.

MapEdit nie radzi sobie z tym tematem

pozdrawiam

PIT
pitpower
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 22 lut 2009 15:43

Re: Garmin + echosonda

Postprzez JacekN » Śr, 18 lis 2009 11:24

komercyjne mapy są zabezpieczone,mapedit ich nie uruchomi.podałem Ci link do mapy Bałtyku i chyba ta mapa jest lepiej opracowana niż BlueChart.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Garmin + echosonda

Postprzez pitpower » Śr, 18 lis 2009 20:56

JacekN napisał(a):komercyjne mapy są zabezpieczone,mapedit ich nie uruchomi.podałem Ci link do mapy Bałtyku i chyba ta mapa jest lepiej opracowana niż BlueChart.


lepiej dopracowana owszem, ale efekt ten sam, mapedit nie widzi tej mapy,nawet autor padaje info na stronie.

Ktoś wyjasnienie może mi da,dla czego map morskich nie idzie tak łatwo edytować jak np.plików z GP Mapa Topo?, jedne jak i drugie to pliki IMG??

Zadaje może dziwne pytania,ale nie posiadam GPS Garmina, wpadam na to forum by uzyskać jakieś dobre info,na co dzień siedze na innym forum gdzie podejmuje tematy programu Fugawi i map Navionics*a i czasami udaje się przerobić tak format garminowski by zadziałal w zupełnie innym formacie jakim jest rodzaj plików .LCM.


pozdrawiam

PIT
pitpower
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 22 lut 2009 15:43

Re: Garmin + echosonda

Postprzez popej » Śr, 18 lis 2009 22:22

Może masz starego MapEdita? Aktualna wersja czyta mapę Bałtyku.

Generalnie mówiąc, edycja map komercyjnych to nie jest temat na Garniaka. Jeżeli chcesz prowadzić merytoryczną dyskusję, to ogranicz się do przykładu darmowej mapy.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garmin + echosonda

Postprzez pitpower » Cz, 19 lis 2009 13:15

Witam,

O.K dam przykład, mapa Bałtyku pobrana z wskazanego linku nie jest widziana w LCM MAP EDIT 0.82, a tylko ta wersja map edit ma wtyczke do konwertowania pliku IMG na plik LCM.

Czy jest jakiś inny program, co skonweruje w/w mapę na plik LCM ( format map navionics)

W chwili obecnej jestem na ukończeniu mapy którą sam robię od podstaw, tzn

1. Mapę Bałtyku jako zarys zrobiłem
2.WPT wsadziłem za pomoca OZI, WPT pobrane gotowe ze strony z forum
3.zapisałem jako plik .map
4.Ale znowu dopadł mnie "zong" mapa ma 82MB, map edit jako "free" nie chce takiej czytać

"Jak nie patrzę tyłek z tyłu"

pozdrawiam

PIT
pitpower
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 22 lut 2009 15:43

Re: Garmin + echosonda

Postprzez JacekN » Cz, 19 lis 2009 13:39

zapisz mapę w innym formacie w najnowszej wersji mapedita (moze polish format) a następnie przełóż do swojej wersji programu.
Najlepiej pobierz od autora mapy, wersje pliku w polish format gdyż plik x.img jest po kompilacji uproszczony i obarczony większym uchybem.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Garmin + echosonda

Postprzez JacekN » Pt, 27 lis 2009 17:28

Nie wiem jak w poprzednich wersjach mapedita ,ale w najnowszej wersji jest funkcja eksport do formatu LCM
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Garmin + echosonda

Postprzez brtx » Pn, 10 sty 2011 17:01

Witam

Mam pytanie w jakim programie najlepiej byłoby zczytywać waypointy z Garmin GPSmap 60csx, które zawierają dane o głębokości pozyskane z echosondy? Chodzi o to, żeby wyeksportować np. 1000 waypointów do pliku np. txt albo innego.
brtx
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pn, 10 sty 2011 7:24

Re: Garmin + echosonda

Postprzez SKR » Cz, 22 maja 2014 11:02

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Trochę odświeżę temat :wink:
Przeglądam wasze forum od jakiegoś czasu i powolutku się uczę wykorzystywać w pełni swoje urządzenia. Nie pisałem nigdy postów bo zawsze znalazł się wątek który poruszał mój problem i jakoś dawałem rade do tej pory. Posiadam urządzenie garmin 300 ( staruszek ale do wędrówek,skarbów, offroadu wystarcza ) a że jestem wędkarzem kupiłem Lowrance Mark-5X Pro. Czytając opis tego echo natrafiłem na informacje że komunikuje sie poprzez NMEA 0183 i zacząłem zgłębiać temat do czego to jest itp. Zastanawiam się czy na takim zestawie mógłbym zrobić mape dna poprzez program DrDepth Jak wspomniałem nie jestem biegły w tych tematach wiec; czy jest to możliwe na takim sprzęcie ? jeśli tak to jak ?
Gorąco pozdrawiam
Avatar użytkownika
SKR
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz, 22 maja 2014 10:36
Lokalizacja: Kraków

Re: Garmin + echosonda

Postprzez JacekN » Cz, 22 maja 2014 12:50

Pływasz i pływasz i pływasz i robisz tracka z dopisaną przez echosondę głębokością.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Garmin + echosonda

Postprzez SKR » Cz, 22 maja 2014 13:37

Bracie nie w tym rzecz, sam proces wiem jak wygląda bo miałem okazje go widzieć :wink: . Jak spiąć echo z Garminem żeby dane były zapisywane na karcie pamięci w GPS ( echo niema wejścia na zewnętrzną pamięć ) innymi słowy ,czy te dwa urządzenia da się tak sparować i co do tego jest potrzebne ( jaki kabel, ew. jak go przerobić )
Avatar użytkownika
SKR
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz, 22 maja 2014 10:36
Lokalizacja: Kraków

Re: Garmin + echosonda

Postprzez JacekN » Cz, 22 maja 2014 14:09

W instrukcji masz schemat.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Garmin + echosonda

Postprzez SKR » So, 24 maja 2014 11:34

W instrukcji szukałem jako pierwsze ale nie znalazłem żadnego info , chyba że coś przeoczyłem --> https://docs.google.com/file/d/0Bwafiyo ... edit?pli=1
Avatar użytkownika
SKR
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz, 22 maja 2014 10:36
Lokalizacja: Kraków

Re: Garmin + echosonda

Postprzez JacekN » So, 24 maja 2014 11:37

W instrukcji garmina szukaj.Tam zawsze był schemat.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Poprzednia strona

Powrót do Na wodzie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość