Garmin + echosonda

O serii 76, morskich GPSMAP, echosondach i radarach. Także o oprogramowaniu HomePort i mapach Bluechart oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na morzu, rzece czy jeziorze, na statku, jachcie czy kajaku.

Re: Garmin + echosonda

Postprzez SP2BZW » N, 22 lut 2009 23:06

z praktyki podpowiem że zamiana kabelków jest bezpieczna, czyli podłącz i jeżeli nie będzie działało to podłącz odwrotnie...
SP2BZW
 

Re: Garmin + echosonda

Postprzez pitpower » N, 22 lut 2009 23:22

Witam,

firma Eagle lub Lowrece jak kto woli bo to to samo,ma w swojej ofercie 7 producentow map,oczywiscie USA,Japan, no i Polska....Kołobrzeg,
Ja mieszkam niby w Poznaniu i naryby jadę na jezioro.

Oprogramowanie Map Create jest jak Auto Mapa Polska,da rade edytować itd ale tylko USA.

szukam w necie 3 tygodnie, i na emule,torrentach to z desperacji, itd. NIE MA MAP do lowrence i eagle.

Jak by szło zgrywać, nanosić poprawki,i wgrywać lub wgrać jaką kolwiek mape byle nie niebieską plame byłbym szczesliwy.
Mapy wydawane są na kartach SD zabezpieczonych lub na 6 CD z secure rom. Tylko USA brak Polski.
Myślicie ze nie chciał bym mieć wyswietlanej mapy na 5*calowym wyswietlaczu na łodzi?
Mapy mają format .ICM, wywnioskowałem to z instrukji, jast zapis USA.ICM, lub JAPAN.ICM
po wgraniu innego formatu echosonda zawiesza się.

Jak mam zrobić mapę batymetryczna jeziora bez echosondy? no nie da rady,muszę mieć dane i z echo i z GPS kompletne,a w moim przypadku dane z GPS z echosondy są niekompletne o WPT i mam zamiar uzupełnić je zew.GPS^em.

chyba w końcu mnie zrozumieliście.]

Pozdrawiam

PIT
pitpower
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 22 lut 2009 15:43

Re: Garmin + echosonda

Postprzez wodnik7 » N, 22 lut 2009 23:27

pitpower napisał(a):Jak by szło zgrywać, nanosić poprawki,i wgrywać lub wgrać jaką kolwiek mape byle nie niebieską plame byłbym szczesliwy.


czytales mojego posta? i drugiego linka? tam jest jednoznacznie napisane, ze DA SIE (calkiem legalnie) zmienic format garminowski mapy na icm. i sa dalsze linki, skad ten program wziac. i na 3 tygodnie googlowania, cos malo znalazles.. np. tutaj tez informacje: http://uk.geocities.com/baitboat_dude/lake_contour_maps.htm

Wiec zrob to -a jesli chodzi o jeziora w Polsce, masz mase mapek garminowskich. Naprawde: mase!

Przeciez tak bedzie Ci latwiej...
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 332
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Re: Garmin + echosonda

Postprzez popej » Pn, 23 lut 2009 0:02

pitpower napisał(a):Jak mam zrobić mapę batymetryczna jeziora bez echosondy? no nie da rady,muszę mieć dane i z echo i z GPS kompletne,a w moim przypadku dane z GPS z echosondy są niekompletne o WPT i mam zamiar uzupełnić je zew.GPS^em.

A do czego Ci ten waypoint?
pitpower napisał(a):chyba w końcu mnie zrozumieliście.]

Nie do końca. Zgaduję, że chcesz poprawić dokładność obrazowania własnych waypointów na tle zrobionej mapy. IMHO trudno zgadnąć, czy sposób, który sugerujesz, będzie lepszy niż mapa zrobiona tylko z echosondy. IMHO do zrobienia mapy powinieneś stosować dokładniejszy odbiornik, trudno powiedzieć, czy to akurat będzie Garmin.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garmin + echosonda

Postprzez JacekN » Pn, 23 lut 2009 12:15

dokładniejszy odbiornik albo urządzenie DGPS
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Garmin + echosonda

Postprzez pitpower » Pn, 23 lut 2009 17:50

Witam,

WPT zaznaczam występowanie gatunków złowionych ryb.

Tak jak pisze: dane z echosondy znajdujące się w logu to:
1.Obraz z sonaru (praktycznie do niczego nie potrzebny)
2.Pozycja z GPS
3.Głębokość

dalej ten log to moge sobie wsadzić w kosz na śmieci lub zrobić "PLAY" będąc nawet w kosmosie.Po prostu go odtworze jak muzuke z MP3.(tyle co może echosonda zrobić z tym logiem)

Wyciągam karte SD z echosondy i dalej wiadomo: Komputer>>DrDepth,powstaje mapa batymetryczna jeziora.
Ale nadal nie ma WPT zaznaczonych w echosondzie.WPT są w echosondzie na mapie,ale mogę prowadzić tylko nawigacje do tych WPT,a wygląd mapy to zarys Państwa Polskiego na niebiesko.

Nadal po wykonaniu mapy na PC,nie mam WPT, nie moge jej wgrać z powrotem do echosondy.
Mając zew.GPS z wgraną mape jeziora,wykonuje na nim WPT, a w logu powstaje druga mapa praktycznie taka sama.
Gdyby szło zgrać,następnie zrobić mapę na PC i wgrać ją z powrotem do echosondy,aby była wyświetlana nie zadawałbym tu pytań.
Dziś będe siedział na necie i szukał dalej jak zmienić format map np.garminowskich na format który obsługuje echosonda czyli .ICM

pozdrawiam

PIT

P.S

większość linków prowadzi do programów które oczywiście konwertują do formatu firmy Lowrence, ale foramat ten obsługiwany jest tylko przez urządzenia GPS typu turystycznego (jak 60Csx).Np program babel,sprawdziłem po przerobiemiu echosonda traci połowe menu i tylko reset jej pomaga
pitpower
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 22 lut 2009 15:43

Re: Garmin + echosonda

Postprzez wodnik7 » Pn, 23 lut 2009 18:02

pitpower napisał(a):Gdyby szło zgrać,następnie zrobić mapę na PC i wgrać ją z powrotem do echosondy,aby była wyświetlana nie zadawałbym tu pytań.
Dziś będe siedział na necie i szukał dalej jak zmienić format map np.garminowskich na format który obsługuje echosonda czyli .ICM


Czy czytales linki, ktore podalem kilka postow wyzej? Nie musisz chyba szukac, tam raczej jest wszystko wyjasnione. I mysle, ze niestety zadajesz pytania nie wiedzac, ze mozesz wygenerowac mape wgrywajac ja z powrotem do urzadzenia. Ale jesli nawet tego nie czatasz, po co ja sie staram ci pomoc?

Ja na twoim miejscu 1 pytanie w tym watku zadalbym tak: "Dla mojego urzadzenia, echosonda+gps firmy xxx, nie moge kupic u producenta mapy Polski. Taka mape chcialbym miec, aby plywac po jeziorach. Mapy, ktore mozna wgrac sa w formacie lawrence. Czy znacie metody na to, by dostepne mapy garmina przekonwertowac na ten format?"

Ale ty wolisz pytac od konca, bo sadzisz, ze wiesz, jak sobie poradzic:(( a do tego nie czytasz postow, ktore maja ci pomoc.

dziekuje:(

PS. w miedzyczasie dopisales:
pitpower napisał(a):większość linków prowadzi do programów które oczywiście konwertują do formatu firmy Lowrence, ale foramat ten obsługiwany jest tylko przez urządzenia GPS typu turystycznego (jak 60Csx).


tego mimo najszczerszych checi nie pojmuje. format lowrance jest obslugiwany przez garmina? he? cos chyba ci sie pomylilo..


[/quote]
Ostatnio edytowano Pn, 23 lut 2009 18:20 przez wodnik7, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 332
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Re: Garmin + echosonda

Postprzez pitpower » Pn, 23 lut 2009 18:13

WRÓCIŁEM Z ROBOTY i zabieram sie do roboty z twoich linkow, masz może troche racji,że powinienem tak zadać pytanie,byłem na tej stronie ale nie doczytałem do końca do tego sie przyznaje

Dziś nic nie zdziałam, czekam od wczoraj wieczora i mam napis "Your membership is awaiting approval by the group owner "

Trzeba czekać,

pozdrawiam

dziękuje za pomoc wszystkim,
pitpower
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 22 lut 2009 15:43

Re: Garmin + echosonda

Postprzez cezaryk » Śr, 18 mar 2009 14:13

Mała uwaga do urządzenia o którym piszesz bez problemu da się zaimportować waypointy można je również wyeksportować obrobić w zewnętrznym programie np Ozi i wgrać spowrotem . To zajmuje sekundy:-)

Pozdrawiam
cezaryk
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 18 mar 2009 13:59

Re: Garmin + echosonda

Postprzez pitpower » Wt, 17 lis 2009 12:03

Witam Panowie,

z zawiłym tematem który opisałem wyżej poradziłem sobie, dzięki waszej wiedzy, ale mam następny problem który opiszę:

Chodzi o to,że mapę GP MAPA TOPO 2008 spokojnie mogę zrobić tak, by pracowała w mojej echosondzie EAGLE.
Tzn, plik z wybranym kwadratem Polski np.00000002.img konwertuje odpowiednimi programami i jest O.K
Plik 00000002.img znajduje się w katalogu C:garmin/FAM_1388, po podglądzie np w programie MapEdit jest widziany poprawnie, i dalej poddawany konwertowaniu paroma programami.

Zainstalowałem Blue CHart Atlantic, w katalogu C:garmin 01/BCATL10 jest z 6 tysiecy plików .IMG
Wybieram plik 89550180.IMG który odpowiada Zatoce Gdańskiej, otwieram go w programie MapEdit i nic tam nie ma!!!,

Moje pytanie: co robię nie tak, lub co mam zrobić by np.Zatoka Gdańska z wszystkimi zaznaczonymi WPT i opisami była widoczna w programie MapEdit tak jak jest widoczna w programie Map Source?
Na moje, ten plik 89550180.IMG który odpowiada za Zatokę Gdańską nie zawiera wszystkich informacji, ale to tylko moje sugestie.

pozdrawiam

PIT
pitpower
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 22 lut 2009 15:43

Re: Garmin + echosonda

Postprzez SP2BZW » Wt, 17 lis 2009 13:09

MapEdit nie pokazuje map morskich :!: zresztą stosowny komunikat jest w tym momencie na ekranie :!: :mrgreen:

P.S. https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=64242 kup ten program, wart jest tych paru złotych...
SP2BZW
 

Re: Garmin + echosonda

Postprzez pitpower » Wt, 17 lis 2009 20:46

Witam,

To zadam pytanie jeszcze raz,

Jakim programem skonwertuje mapę morską (plik .IMG) garmina do pliku "nazwa.lcm" ( standart NAVIONICS) w echosondzie EAGLE

Jak to róznica? czy mapa morska? czy topo? dla programu?


pozdrawiam

PIT
pitpower
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 22 lut 2009 15:43

Re: Garmin + echosonda

Postprzez JacekN » Wt, 17 lis 2009 21:19

Borykasz się z tematem aż żal .Zrób tak:
1.ściągnij mapę Bałtyku w formacie garmina http://fitt.tychy.pl/gps/index.po.htm
2.zapomnij że w echosondzie masz GPS'a i zacznij używać w celu przeglądania obrazu dna.
3.Do tworzenia mapy używaj mapedita i Tracków garminowskich z zapisanymi głębokościami.

pozdrawiam
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Garmin + echosonda

Postprzez pitpower » Wt, 17 lis 2009 22:30

Witam,

JacekN, chyba nie nadajemy na tej samej fali, nie rozumiemy się.
pitpower
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 22 lut 2009 15:43

Re: Garmin + echosonda

Postprzez JacekN » Śr, 18 lis 2009 9:30

Wiem że nie na tej samej fali bo to nie możliwe.Ja używam echosondy do oglądania obrazu dna.To urządzenie jest podłączone do GPS'a mapowego.Do robienia mapy używam tracków garminowskich wzbogaconych o głębokości z echosondy.Skoro masz dwa urządzenia to dla czego chcesz je dublować?
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 604
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na wodzie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości