Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.

Moderatorzy: wojtek, sdsyc, Spider

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez epkchmiele » Wt, 10 sty 2012 10:27

Witam ponownie . Dzięki problemom z mapą UMP na M10 zresetowałem urzadzenie do ustawień fabrycznych . Nastepnie sprawdziłem dzialanie asystenta i widok skrzyżowań i oczywiście nie działa (wiadomo nie wgrałem pliku eula). Postanowiłem go nie wgrywać a tylko zmienić wartość rejestru: HKLM\Software\Asus\LBS , gdzie SKU musi być zmienione na 4100. Okazuje się że nawigacja otrzymuje te same funkcje co w przypadku wgrania pliku Eula . Z ta róznicą że kiedy wgramy plik eula i w nawigacji przywrócimy ustawienia fabryczne( dodaję że w nawigacji ,nie w telefonie) to zmieni się język ale tylko nawigacji (nie telefonu, będzie nadal PL). Dlatego stawiajac kropke nad I , żeby działał asystent i widok skrzyzowań należy tylko zmienić klucz rejestru: HKLM\Software\Asus\LBS , gdzie SKU musi być zmienione na 4100
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez MaciekSK » Pn, 13 lut 2012 8:47

epkchmiele napisał(a):...stawiajac kropke nad I , żeby działał asystent i widok skrzyzowań należy tylko zmienić klucz rejestru: HKLM\Software\Asus\LBS , gdzie SKU musi być zmienione na 4100


Jeszcze raz dziękuję za to rozwiązanie i kolejny raz gratuluję wytrwałości.
MaciekSK
 
Posty: 19
Dołączył(a): Wt, 27 mar 2007 8:23

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez epkchmiele » Pn, 13 lut 2012 17:14

Dziękuję, oby dobrze działało .Najważniejsze że po tych zmianach zasysa z serwera plik Jcv . Czytałem trochę o budynkach 3d , też jest taka możliwość na M10 , ale nie chce mi się w to bawić ponieważ uważam , że jest to niepotrzebne. W automapie to miałem wyłączone bo to bardziej przeszkadzało niż pomagało. Nieraz podłubie w rejestrach telefonu , żeby sprawdzić co jeszcze garmin ukrył ale trudno dotrzeć do ustawień bo ta aplikacja Que jest rozrzucona po całym rejestrze ( nie tak jak te które się instaluje na telefonie gdzie są w dwóch lub trzech miejscach rejestru np. garmin xt) no ale dzięki temu integruje się z WM 6.5 i tak jak ktoś kiedyś napisał że: to nie jest telefon z zaistalowanym garmin xt . Używałem to wiem- XT to tylko namiastka tego co jest w nuvifonie.
Szukałem jeszcze możliwości zapisu sladu na spacerze bo normalnie to telefon wyłącza GPS jak nie jest w uchwycie i ślad się nie zapisuje , ale znalazłem inne rozwiązanie : wgrałem WinSportTracker który działa w tle i GPS nie wyłącza się , a przyciskiem u góry wyłączam ekran wówczas garmin może zapisywać ślad bez problemu . Szkoda że nie nawiguje po śladzie, ale ja do tego dojdę :D .
A propo bardzo dobrze integruje się TwoNav. Jestem w szoku co do możliwości tego programu jak i do działania na M10(po włączeniu ona również nie pozwala na uśpienie GPS-u)
No i jeszcze widziałem na youtube , że na mapie po przybliżeniu wyświetlają się nr budynków (to jest fajne), jest to na rosyjskich softach .Poszukamy zobaczymy właściwie to co najważniejsze to już działa reszta to tylko dodatek. Jak coś znajdę to dam znać.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez MaciekSK » Wt, 14 lut 2012 13:03

epkchmiele napisał(a):...Szukałem jeszcze możliwości zapisu sladu na spacerze bo normalnie to telefon wyłącza GPS jak nie jest w uchwycie i ślad się nie zapisuje , ale znalazłem inne rozwiązanie : wgrałem WinSportTracker który działa w tle i GPS nie wyłącza się , a przyciskiem u góry wyłączam ekran wówczas garmin może zapisywać ślad bez problemu .

Też mi to przeszkadzało i szukałem różnych możliwości w sensie programów. Oczywiście WinSportTracker tez był przetestowany ale u mnie akurat on i jego (sądząc po wyglądzie) "kuzyn" GPS Sport Tracker nie działały w ten sposób, może coś źle ustawiłem ale jak tylko podświetlenie zgasło to gps się wyłączał, poza tym WinSportTracker po iluś tam uruchomienaich zdaje się informował o potrzebie dotacji i zanim się uruchomil trzeba było troszkę czasu odczekać. Ostatecznie zostały u mnie dwa programy: GPSed oraz GPS Cycle Computer. Pierwszy w moim odczuciu jest bardzo stabilny, drugi potrafi się wyłożyć w najmniej oczekiwanym momencie i bez reset-u nie rusza ponownie ale za to ma rozbudowany panel informacyjny, obsługę map (jeszcze nie korzystałem), mi się podoba. Za to podobało mi się w śladzie tworzonym przez WinSport i GPS Sport to, że np. po wczytaniu do Eartha ładnie były uwidocznione punkty np. z maksymalną prędkością, najwyższą wysokoscią itp. Tego mi brakuje. Z innych programów ostatnio wspomniano na grupie dyskusyjnej o gpsvp ale jeszcze nawet nie zainstalowałem więc się nie wypowiadam ale zapowiada się ciekawie tym bardziej, ze jest chyba dalej rozwijany.

Z ciekawostek szukałem też programu posiadającego podobną funkcjonalność do Ciao ale dla każdego a nie tylko użytkowników Nuvifone. I to rozwiązanie bliin Your Life z darmowych najbardziej przypadło mi do gustu, rzeczywiście działa.
epkchmiele napisał(a):Szkoda że nie nawiguje po śladzie, ale ja do tego dojdę :D .

Chyba nie miałbym jak skorzystać z tej opcji, przynajmniej na razie nie miałem takiej potrzeby.
epkchmiele napisał(a):A propo bardzo dobrze integruje się TwoNav. Jestem w szoku co do możliwości tego programu jak i do działania na M10(po włączeniu ona również nie pozwala na uśpienie GPS-u)...

Dzięki za info o tym programie, jakoś wcześniej nie zwróciłem uwagi, że jest sam soft na urządzenia posiadajace GPS, myślałem, że tylko ich urządzenia mają to oprogramowanie :) Potestuję w wolnej chwili.
MaciekSK
 
Posty: 19
Dołączył(a): Wt, 27 mar 2007 8:23

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez barto600 » Wt, 14 lut 2012 19:48

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie asystenta pasa ruchu, ale w G60... i chyba nie będzie to łatwy temat :?
wie ktoś może jak to uruchomić? mam plik D3084020A.JCV dla mapy 2012.20, którą to wersje pokazuje mi urządzenie, w folderze Garmin/JVC/D3084020A.JCV i asystent nie działa. i jeszcze jedna ciekawostka, na mygarmin pokazuje mi wersje mapy City Navigator Europe NT 2011.20, Deluxe All Regions, Jul 10. plik ciągnięty był z netu. proszę o sugestie
barto600
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt, 14 lut 2012 16:38

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez epkchmiele » Śr, 15 lut 2012 8:09

W m10 dla mapy cn 2012.40 potrzebny jest plik jcv 3084040. Asystent powinien pojawić się bez pliku jcv. G60 był w Polsce kupiony? Nie mam tego urządzenia więc trudno mi coś doradzić. To jest chyba zamkniety system linux tak jak te ze stajni garmina.
Dzięki MaciekSk za programy bedę testował , czasu tylko nie mam. :D
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez barto600 » Śr, 15 lut 2012 16:49

tak, g60 kupiony w Polsce i dokładnie, jest on na platformie linux'a.
daje screeny plików w telefonie i później już w samej nawigacji.
[IMG=http://img845.imageshack.us/img845/6439/40591112.jpg][/IMG]

na dole te dwa foldery to głosy i pojazdy
[IMG=http://img696.imageshack.us/img696/7539/garminh.jpg][/IMG]

plik ze środka nawigacji znajdują się tutaj: http://chomikuj.pl/barto600 w folderze dokumenty, jak by ktoś chciał sobie do nich zajrzeć :D
jeśli ktoś będzie coś wiedział to proszę o pomoc, bo niestety g60 nie jest zbyt popularny...

dzięki :)
barto600
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt, 14 lut 2012 16:38

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez epkchmiele » Śr, 15 lut 2012 18:40

Więc tak. W pliku który odpowiada za wszystko co system nawigacyjny widzi oraz pozwala na ściągnięcie z serwera potrzebnych plików tj.GarminDevice nie masz nic na temat jcv i asystenta pasa ruchu , czyli system nie wyświetli ci tego .Powinny być następujące ścieżki w pliku GarminDevice :
Kod: Zaznacz cały
- <DataType>
  <Name>LaneAssist</Name>
- <File>
- <Specification>
  <Identifier>JCV</Identifier>
  </Specification>
- <Location>
  <Path>.System/JCV</Path>
  <FileExtension>jcv</FileExtension>
  </Location>
  <TransferDirection>InputOutput</TransferDirection>
  </File>
  </DataType>

Można wkleić te ścieżki ale chyba za wiele to nie da, u mnie w M10 pomimo że wkleiłem to ściągnął plik jcv , następnie sam wykasował w/w ścieżki i przez to nie wyświetlał ani asystenta , ani widoku skrzyżowań. Dopiero zmiana w rejestrze pomogła i system sam na siłę sobie stworzył w/w ścieżki w pliku GarminDevice
Dodatkowo nie masz Folderu o nazwie jcv do którego system sam ściąga plik jcv i na koniec nie spotkałem na youtube ani stronie producenta, że te urządzenie wogóle obsługuje te funkcje . Nie znam się na linuks ale może istnieje coś takiego jak edytor rejestru na te urządzenie (chociaż wątpię) to wystarczała by tylko zmiana klucza w LBS , gdzie SKU musi być zmienione na 4100 lub inne trzeba by było popróbować. Garmin to garmin czy on jest na linuksie czy WM pewnie ta sama struktura folderów , z tego co widzę to nawet nie za wiele plik GarminDevice różni się od tego co ja mam w M10. Ale ikonki są krowiaste w G60 podoba mi się to , ja mam duże ale te to naprawdę kobyły :D A i wiem jaki jest do ciebie nr telefonu :D
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez barto600 » Śr, 15 lut 2012 19:43

ah dziękuję za pomoc:D powalczę z tym i dam znać co i jak, tylko pewnie za parę dni, bo wyjeżdżam i nie będę miał dostępu do kompa. btw, jak masz mój numer to zauważyłeś może, że w numerze jest ukryte słowa HONDA :D ?
barto600
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt, 14 lut 2012 16:38

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez jakolo » N, 13 maja 2012 13:23

Witam,
Nie odzywałem się z powodów zdrowotnych, kontuzja nogi i nawigacja nie była mi w głowie ale rzeczywiście działają i asystent pasa ruchu i widok skrzyżowań, aczkolwiek ten ostatni ściągnął mi się na komórkę przy trzecim podejściu do instalacji map. Wyrazy głebokiego szacunku za udostępnienie nam tych funkcji.
Z ciekawostek - od kilku tygodni jestem posiadaczem również nuvifone m10 kupionego w Niemczech w zeszłym roku i praktycznie nie użytkowanego, prezent od syna i tam powyższe opcje sa zainstalowane na dzień dobry + dopatrzyłem się jeszcze informacji o ruchu drogowym. Na głebszą eksplorację nie pozwala mi brak znajomości niemieckiego.
Może ktoś z forumowiczów zna sposób na zmianę języka systemu na angielski lub polski? Kontaktowałem się z pomoca techniczną i wg nich język dożywotnio jest przypisany do komórki i brak możliwości zmiany, udało mi się zmienic tylko język nawigacji na polski
pozdrawiam
jakolo
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): N, 23 sty 2011 11:47

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez epkchmiele » N, 13 maja 2012 17:47

jakolo napisał(a):Witam, tam powyższe opcje sa zainstalowane na dzień dobry + dopatrzyłem się jeszcze informacji o ruchu drogowym.

Oczywiscie że są , tylko wersja polska nie miała tego, z tego co wyczytałem na innych forach. Garmin chyba specjalnie przygotował taką wersję bo wie że Polak to sobie sam uruchomi , czego dowodem jest tutejsze forum :D
jakolo napisał(a):Może ktoś z forumowiczów zna sposób na zmianę

Ja znam i mogę Ci pomóc. Proponuję ci dwa sposoby :
1. Wyslę Ci plik polskiego romu na pocztę . Następnie sobie go rozpakujesz wrzucisz na kartę 1gb . Włożysz do telefonu i odpalicz telefon ale w taki sposób:
- Wciśnij klawisz ściszania (Volume down) włącz urządzenie przyciskiem Power (trzymając oba przyciski przez chwilę). Jak wyskoczy info na ekranie czy usb czy karta
- Wciśnij klawisz zgłaszania (Volume up), żeby wybrać tryb karty pamięci(albo pacniesz na ekran żeby wybrać tryb karty)
Resztę wykona urządzenie samo , chyba ze dwa razy się zrestartuje i masz polski rom
2. sposób w przypadku kiedy byś sobie nie poradził. Wysyłasz kurierem do mnie , nastepnego dnia kurier odbiera telefon. Ale jest jeden warunek ja nie biorę odpowiedzialności. Chcę żebyś miał świadomość , że może się tak zdarzyć , że Ty mi przyślesz telefon sprawny , a ja Ci odesle zepsuty. Podczas wgrywania nowego romu może się zdarzyć taka przykrość. Co prawda zrobiłem już to 3 razy (dwa razy u siebie , raz u gościa który mi przysłał telefon) i było ok , ale jednak przyczyn może być wiele:
Zły przygotowany plik romu(to wykluczam bo ten sam wgrywałem u siebie i u gościa), błąd karty pamięci, błąd po stronie telefonu. Błąd wgrywającego wykluczam bo jeśli będzie postepował zgodnie z procedurą to nie może się nic złego wydarzyć .
A więc uprzedzałem , wybór należy do Ciebie, jak będziesz zainteresowany to daj znać.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: zmiana ROM

Postprzez jakolo » Śr, 16 maja 2012 12:06

Witam,
Dziękuję :) za ofertę pomocy, na początku chciałbym spróbować samemu.
Moja poczta -
Kod: Zaznacz cały
jkolowca@poczta.onet.pl

pozdrawiam
jakolo
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): N, 23 sty 2011 11:47

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez epkchmiele » Śr, 16 maja 2012 20:50

No to wybrałeś wariant dla mnie najlepszy. Nie uśmiecha mi się wysyłać Ci z powrotem uszkodzonego telefonu(tu zakładam czarny scenariusz) i pomimo że obwarowałem się brakiem odpowiedzialności to jednak jakaś by na mnie spoczywała. Plik wysłany razem z instrukcją , proszę o informacje czy się udało.
Powodzenia Paweł
ps. Niestety nie mogłem wysłać pliku . Otrzymałem informacje że mail jest niedostępny. Zrobiłem eksperyment i wysłałem sam do siebie i było ok. A więc to nie jest moja wina . :roll:
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Poprzednia strona

Powrót do Na urządzenia mobilne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości