Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.

Moderatorzy: wojtek, sdsyc, Spider

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez Zachu » Pn, 14 lis 2011 10:35

epkchmiele napisał(a):Garmin zredukował ten plik do 250 mb, wcześniej było prawie 500mb.

To jest odpowiedź na mniejszy plik
epkchmiele napisał(a):widok skrzyżowania wyświetla się na całym ekranie (osobiście wolę jak tylko na połowie pokazuje zdjęcie zjazdu).


Warto wrzucić parę obrazków na potwierdzenie i uświadomienie czego szukać ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7503
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez tamara » Pn, 14 lis 2011 10:48

Witam , testował będe w domu ale mam skopiowany plik z M10 z zeszłego roku jak kupiłem urządzenie o nazwie D1281050A.JCV o wielkości 460 469 KB , ostatnio ściągałem CN 2012.30 i nie ma pliku jcv. Czy wgranie tego pliku eula rar. spowoduje pokazanie sie w rejestrze informacji o potrzebie ściągnięcia tego pliku przy ponownym instalowaniu mapy CN 2012.30 czy mogę wgrać ten stary co mam do katalogu i bedzie też śmigać tylko może bedzie coś nie aktualny?
tamara
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn, 13 wrz 2010 7:15

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez epkchmiele » Pn, 14 lis 2011 11:19

Nie mam pojęcia czy na starym będzie działać . Ja wczoraj aktualizowałem mapę do 2012.20 i plik mi się wgrał . Wgranie pliku w Eula spowoduje że plik jcv powinien sam się wgrać co potwierdzam i kolega jackk7. Czy nową mapę ściągałeś z wgranym plikiem Eula czy bez ? A oto dowód na działanie:
Załączniki
Screen07.png
widok skrzyżowania a nad nim czarna belka z napisem E40 informująca na jakiej drodze jesteśmy
Screen06.png
widok poi w trybie nawigacji
Screen05.png
w górnym lewym rogu strzałki asystenta pasa ruchu
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez tamara » Pn, 14 lis 2011 12:31

Witam, CN 2012.30 wgrałem jeszcze w sobotę i bez pliku Eula, czyli teraz mam wgrać plik Eula i jeszcze raz ściągnąć i wgrać mapę tylko z plikiem jcv który samoczynnie się dopisze do mapy, dobrze rozumię?
tamara
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn, 13 wrz 2010 7:15

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez epkchmiele » Pn, 14 lis 2011 12:48

Tak dokładnie
1.wgrać plik Eula
2. wyłączyć telefon (mięki reset)
3.ściągnąć mapę jeszcze raz
Proszę o info czy wgrał się ten plik jcv - bo jest to ważne .
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez tamara » Pn, 14 lis 2011 14:20

Witam, jak dam radę dziś to zrobić to dam znać
tamara
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn, 13 wrz 2010 7:15

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez tamara » Pn, 14 lis 2011 20:56

Witam, zgodnie z umową udało mi się to zrobić wieczorem i jest tak, wgrałem plik Eula i pojawil się wpis w pliku "GarminDivice" o pliku jcv, zassałem jeszcze raz CN 2012.30 i dograł się plik jcv o nazwie"D3084030.A" o wielkości 272468 kB, czyli różnica jest między plikiem kolegi"epkchmiele" końcówką nazwy oznaczającym jaka to wersja mapy bo masz kolego "epkchmiele" końcówkę nazwy "4020A" czyli CN 2012.20. Co do usług to potwierdzam jeśli chodzi o usługę pogodę to mnie zgubił zamiast miasto mam 'Mist" , sprawdzę jutro na mieście czy mam asystenta i czy pojawiają się widoki skrzyżowań. Nie wiem czy mogę to podglądnąć w trybie symulacji i asystenta i jcv, nie wiem jak to zrobić.Jutro dam znać co wyszło lub nic nie wyszło. Mogę zrobić jeszcze jeden myk z podmianą tego pliku jcv o wielkości 460MB.
tamara
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn, 13 wrz 2010 7:15

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez epkchmiele » Pn, 14 lis 2011 21:15

Mozna zobaczyć to w trybie symulacji . Wyłącz GPS i zaplanuj jakąś trasę najlepiej ulicami Warszawy kiedy skończy obliczać trasę przechodzisz do zakladki narzędzia i symuluj trasę . Ja bym nie zamieniał tych plików bo teraz jest właściwy. Widok skrzyzowania sprawdza się tak samo czyli planuje sie trasę ale na autostradzie . Widok skrzyżowania pojawia sie kiedy zjeżdzasz z autostrady. Powodzenia.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez jackk7 » Pn, 14 lis 2011 21:34

ciekawe. U mnie to wygląda tak: Mapa: City Navigator Europe NT 2012.30 - Map+P
JCV: D2839040A , 409Mb.
czemu różne nazwy co to oznacza?
Może ma związek z zainstalowanym fragmentem mapy, przecież cała się nie mieści; ja zainstalowałem Region Europa Środkowa
pozdrawiam
jackk7
 
Posty: 25
Dołączył(a): So, 25 wrz 2010 9:16

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez epkchmiele » Pn, 14 lis 2011 23:54

Tak to zależy od fragmentu mapy jaki się zainstaluje a przynajmniej o tym wyczytałem na forum inny rejon inny numer pliku jcv. Tylko dlaczego masz jackk7 wiekszy ?-to jest dziwne. A nie mieści się bo instalator tak mówi czy rzeczywiście masz zajęty dysk?
Bo jak instalator nie chce zainstalować i mówi że za mało miejsca na dysku to ja nieraz usuwałem starą mapę z folderu system na telefonie i pomagało . Na forum czytałem , że trzeba chyba wyczyścić plik temp na kompie i wówczas instaluje sie cała mapa.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez tamara » Wt, 15 lis 2011 7:39

Witam, dziś rano jechałem do pracy i potwierdzam pojawił się asystent pasa ruchu w Rzeszowie (skrzyżowanie ul.Podkarpackiej /Powstańców Warszawy ) póżniej zrobiłem symulację między Powstańców a Lubelską i asystent pojawił się na rondzie koło pomnika (Piłsudzkiego/Cieplińskiego). Nie pojawił się nigdzie widok skrzyżowania może w Rzeszowie nie występuje, taka uwaga trochę jak dla mnie to za późno pojawia się asystent , mnie pojawił się jakies 150m.,przed skrzyżowaniem czasami uważam że to krótki czas na zmiany pasów ruchu. Także wielki szacunek dla kolegi " epkchmiele" za tego asystenta , jak gdzieś mi się pojawi widok skrzyżowania to dam znać.

Wróce jeszcze do asystenta ,i do zdjęć które zostały pokazane wcześniej, u mnie pojawiły sie sytrzałki na dole odnośnie zajmowanego pasa a w lewym górnym rogu miałem odległość do celu ,nie pojawiła mi sie ta sama informacja o pasach co na dole w lewym górnym rogu.
Jeśli chodzi kolego "Zachu"o nawigację Garmina to w samej obłudze tego oprogramowania raczkuję i pewne rozwiązania programowe mnie zaskakują w porównaniu z iGo8 czy AM jeśli chodzi własnie symulację , spróbowałem narazie na Warszawie ale też mi się nie pojawiło jcv albo dalej tego nie umię włązcyc poprawnie ale się uczę, moze dojdę do tego, plik jcv mam wgrany.
Ostatnio edytowano Wt, 15 lis 2011 11:36 przez tamara, łącznie edytowano 1 raz
tamara
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn, 13 wrz 2010 7:15

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez Zachu » Wt, 15 lis 2011 8:27

O plikach jcv i poszczególnych mapa jest tu: viewtopic.php?p=133188#p133188
tamara symulacje Ci już opisali /dziwne żeby z tego nie korzystać chyba że ja dziwny jestem/ zobacz jakiś węzeł na Autostradzie i będą obrazki. Najlepiej to dać od granicy do Monachium i każdy komunikat będzie z obrazkiem. Nie trzeba oglądać tego, wystarczy kliknąć na najbliższy komunikat i oglądać po kolei.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7503
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez epkchmiele » Wt, 15 lis 2011 14:05

Powoli i spokojnie tamara . Kilkakrotnie pisałem że widok nie włączy Ci się na mieście tylko na autostradzie dlatego taka reakcja była kolegi Zachu , ale spoko . Co do asystenta pasa ruchu to mam wrażenie że te strzałki na niebieskiej belce włączają się kiedy jedziesz prosto natomiast w lewym górnym rogu jak masz skręcić przynajmniej u mnie generalnie tak jest ale nie zawsze , muszę to jeszcze wybadać.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez Zachu » Wt, 15 lis 2011 14:18

Garmin ma taką koncepcję w EU/US nuvikach. Na zielonej są tylko zjazdy i skręty. Na wprost nie trzeba informować ;) W Azjatyckich jest wszystko.
Tu jest dobre miejsce trasa od Marsa do Wisły na zaobserwowania.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7503
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvifone M10 - asystent pasa ruchu i jcv

Postprzez epkchmiele » Wt, 15 lis 2011 14:57

Może i nie potrzeba prosto , ale teoretycznie zakładając jesli są trzy pasy prosto a za kilka km prawy będzie skręcał to informacja która pojawi sie duzo wcześniej żeby zająć już dwa lewe pasy będzie chyba pomocna . Oczywiscie teoretycznie bo nie przetestowałem jeszcze dokladnie . Do niedzieli to miałem taką pustkę na ekranie że teraz cieszę się z każdej wyskakującej strzałeczki :D
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na urządzenia mobilne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość