Garmin - Asus Nuvifone A10

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.

Moderatorzy: wojtek, sdsyc, Spider

Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Pt, 09 mar 2012 9:55

Nuvifone A10 nie jest sprzedawany w Polsce (brak polskiej wersji językowej). W Europie można go jeszcze nabyć np. we Włoszech.
Zalety:
Obok hardwerowych ułatwień w postaci trójosiowego kompasu i akcelerometru, moją uwagę zwróciła nawigacja do zdjęć "Panoramio".
Oprogramowanie do nawigacji samochodowej na Androida ma chyba wszystko, co niezbędne, np.:
Screenshot-1331278118868.png

Wady:
Oprogramowanie telefonu ma uciążliwy bug polegający na samoistnym wyświetlaniu pola Widgetów, np. w trakcie wybierania numeru.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6091
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » Pt, 09 mar 2012 15:17

A to jednak na ten model się zdecydowales. To fajnie będzie co porownywać bo w sieci jest mało o a10. Kiedy ja kupowałem to nie miałem wyboru , ale i teraz miałby dylemat czy wybrać większy ekran z polaryzatorem kołowym ,czy mniejszy z żyroskopem. W sieci pisali że nowy adroid nie wyjdzie bo nic nie wnosi i może powodować konflikty z nawigacją. Chętnie bym potestował , może się zamienimy na tydzień :D . Jak możesz to napisz coś o nawigacji bo tego jest mało. Za Twonav to narazie dzięki , nie posiada obsługi map garmin, a rastry jakoś mnie nie ciągną. Jak wygląda sprawa z kompasem nie gryzie się przy wiekszych predkosciach? Jak wyznacza trasy? Czy ma wogóle trasy , czy podróż?Jak chodzi z uchwytem ? Jak wygląda sprawa dodawania nowych punktów do trasy i czy są to via czy punkty? Jak działa opcja objazd i czy się to sprawdza?
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Pt, 09 mar 2012 22:25

@epkchmiele
Liczyłem na Ciebie! ;)
A10 jest bardzo popularny w Australii, a w Europie chyba głównie we Włoszech.

Właściwości nawigacji w A10:
1. W Ostatnio Znalezionych zostają zapisane również cele wskazane na mapie.
2. Wyszukiwanie POI z wszystkich zaznaczonych map (przetestowane na CNE+UMP+OSM)!
3. Pozycja postoju jest zapamiętywana, podobnie jak w M10.
4. Trasy działają tak jak w Nuvi 1490.
Czy pkty 1 i 2 działają również w M10?

Hardware:
1. W trybie nawigacji czas pracy na bateriach oceniam na max. 3 godz (w końcu to nawigacja samochodowa).
2. Dzięki A-GPS, w mieście, fix natychmiastowy, nawet po master resecie (dużo lepiej niż w Sportivie bez a-gpsu).

Poza tym nie mam póki co uwag.
Wybieranie numerów bezproblemowe, odbieranie rozmów również. Nie odczuwam dyskomfortu z korzystania z ekranu dotykowego (myślałem, że będzie gorzej).
Po master resecie, odpukać, nawet problem Widgetów zniknął.

cdn. ;)
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6091
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » So, 10 mar 2012 7:32

O nareszcie trochę do poczytania , ale coś malutko :D . W M10 nie są zapamiętywane punkty wskazane na mapie( i tak się teraz zastanawiam czy to dobrze, czy źle). ach chodzi o cele, to w M10 jak się wskaże punkt na mapie to na dole ekkranu jest opcja zapisania do ulubionych. Natomiast z automatu zapisuje w ostanio znalezionych - poi które się szukało . Punkty wyszukuje ze wszystkich zaznaczonych map, bardzo żałuję , że nie wyszukuje nawet z tych nie zaznaczonych map jak to miało miejsce w Garmin XT. W m10 jest coś takiego jak kształtuj trasę . Bardzo pomocna funkcja , bo dodaje punkty via . Oczywiście pomaga tylko przy tworzeniu trasy bo w trakcie podróży to brakuje mi funkcji takiej jaka była w automapie czyli jedź przez punkt lub przez okolicę tego punktu, to samo jest w BaseCamp ale jak się zaznaczy punkt żeby navi nie pokazywała go , a następnie prześle do M10 to i tak informuje navi o nim. Pisałem do suportu i powiedzieli , że to wina M10 . Natomiast Zachu napisał mi , że u niego w 37XX też jest bug , ale u niego to inna bajka bo on ma podróż , a nie trasę. W m10 fix też natychmiastowy i to nie tylko w mieście , ostatnio gały wywaliłem jak byłem w kinie gdzie GSM słabiutki a GPS pokazał z 6 satelit. Masz uchwyt do A10 , chyba pasuje z M10 skoro baterie są takie same?
W M10 dopiero uchwyt samochodowy uwidacznia że to nie telefonowa zabawka tylko z prawdziwego zdarzenia nawi. Co do zdjęć z panoramio to fajne jak szukam czegoś tam gdzie jadę daje szerszy obraz . W M10 jest jeszce cos takiego jak wyszukiwanie poi w lokalizacji wybranej, zapewne w każdej to jest ale w M10 to jest pod ręką . Kiedy się wejdzie w szukaj to znaduje poi w lokalizacji GPS , a na dole ekranu jest przycisk który powoduje Znajdź blisko . I nie tylko poi ale sprawdza pogodę blisko tej lokalizacji czy np wikipedia o tej miejscowości pisze , lub jakie są tam zdjęcia na panoramio, wyszukuje poi na podstawie google( ale uwaga są błędy co do lokalizacji nawet i 1km). Prośba jak możesz to napisz cos o kompasie 3d. Na youtube widziałem , że odwraca mapę jak się przekręcasz ( w m10 tego nie mam) czy to pomaga czy jest jakiś konflikt przy dużych prędkościach? W A10 jest taka funkcja która mi się podoba . Jak się naciśnie żeby jechać do... to wyskakuje czy pieszo czy samochodem . Co prawda w M10 robi się to automatycznie ale zanim automat zadziała to trochę czasu upłynie . A działa to na zasadzie prędkości , jak jest duża to wyskakuje komunikat czy z trybu pieszego przełączyć na samochodowy. Ja wiem za dużo bym chciał, a Ty dopiero zacząłeś zabawę :D
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » So, 10 mar 2012 9:21

@epkchmiele

Zapomniałem Twojego imienia, czy mógłbyś je przypomnieć na forum?

Wieczorem dodam zrzuty "Saved Parking Spot", tras i dot. integracji z Google Maps (Places).
Nawigacja nie jest dla mnie rozczarowaniem, bo działa tak jak Nuvi (obsluga tras, wyszukiwanie POI wzdłuż trasy, asystent pasa ruchu).
Jedynie jcv póki co nie działa u mnie, ale to wina pliku (do mapy CNE2011.20 ALL).

Z funkcji poza nawigacyjnych oczywiście korzystam z prognozy pogody i z podglądu czasu na świecie.

Ile działa gps (non stop tylko na bateriach) w M10? Orientacyjnie: do 5 godz, czy powyżej 5 godz.?

Pozdrawiam,
Marek
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6091
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » So, 10 mar 2012 9:38

Jak robiłem testy to przy wyłączonym ekranie( co godzina ekran uruchamiany na 15 minut i raz przez 30 minut ) to wyszło 8h , ale wystarczyło by na 9h bo w M10 przy 20% krzyczy , ale jeszcze potrafi długo trzymać. Kiedyś przy 20% to mi wytrzymał 24h (oczywiście tylko jako telefon). Później nie pozwala włączyć aparat fotograficzny i wifi , a na sam koniec wyłącza GSM. Nawigacja tzn GPS ma priorytet pada razem z systemem. Fajnie jak by były fotki to ja też bym wrzucił dla porównania .
Pozdrawiam Paweł
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez GPS Maniak » So, 10 mar 2012 12:13

@Marko. Z zaprezentowanych screenów wynika, że firmowe oprogramowanie nawigacyjne ma opcję kalibracji kompasu. Czy mam z tego rozumieć że w np, w trybie "pieszy" A10 działa tak samo jak np. VISTA_HCX i automatycznie obraca wektory Garmina także na postoju?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » So, 10 mar 2012 16:43

GPS Maniak napisał(a):Czy mam z tego rozumieć że w np, w trybie "pieszy" A10 działa tak samo jak np. VISTA_HCX i automatycznie obraca wektory Garmina także na postoju?

W zasadzie przede wszystkim obraca mapę na postoju; nie tylko w trybie pieszym, ale również w trybie samochodowym (tym z polami danych u dołu).
Kompas obraca mapę w wbudowanym oprogramowaniu: Garmin i TwoNav. Nie działa natomiast obracanie mapy GoogleMaps.
Jest to kompas 3-osiowy, więc nie trzeba trzymać telefonu idealnie poziomo, by wskazał kierunek.

@Epkchmiele
1. Kompas
Kompas działa tylko przy małych prędkościach, od pewnego momentu (?) wyłącza się i odbiornik przechodzi w tryb kompasu GPS.
2. Tryb pieszego vs. samochodowy
Mapa zawsze załącza się w trybie pieszego. Dopiero po wyborze celu pojawia się opcja wyboru pieszy/samochód.
Wyjątkiem jest zasilanie z uchwytu samochodowego - tutaj mapa staruje zawsze w widoku samochodowym.
Widoki pieszy/samochodowy są niezależnie konfigurowane; np. można w jednym włączyć, a w drugim wyłączyć podgląd śladu.
3. Interakcja z Google
Jest w każdym calu, nie tylko jako możliwość wyboru nawigacji do geotagowanych zdjęć Panoramio, ale również innych celów Google Search.
Ciekawostką jest możliwość nawigacji do portów lotniczych.
Po wyborze celu Google z menu Places, można wybrać pomiędzy Garmin a GoogleMap.
4. Wyświetlanie mapy
Od podziałki 50km mapa wyświetla się "północ góra".
5. Współpraca z uchwytem
Wygląda to bdb, tzn. po wyjęciu uchwytu w lewym górnym rogu pojawia się literka P ;)
6. Czas pracy na baterii
Zapomniałem o zmniejszeniu podświetlenia ekranu, stąd 4 godziny szacowałem odważnie na podstawie opcji "podświetlenie automatyczne".
Zobaczę jak wygląda czas pracy GPS + "0%" podświetlenia...

P.S. Jak w M10 wygląda zarządzanie śladami? Czy jest opcja trackback? W A10 chyba w ogóle nie ma dostępu do śladów zapisanych w pamięci... innymi słowy: A10 działa tylko jako datalogger

W załączeniu kilka zrzutów ekranu (łatwo je przygotować, bo są automatycznie zapisane jako png).
M.in. czas światowy, w tym w wybranych lokalizacjach;
Screenshot-1331380322553.png
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6091
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » So, 10 mar 2012 18:02

- ja nie mam kompasu 3d , szkoda trochę

-chyba lepiej rozwiązane bo w m10 w opcjach wybiera się pieszy, samochód i rower dopiero przy wiekszej prędkości pyta się czy przełączyć na samochodowy jak wcześniej był ustawiony pieszy. Ustawienia nawigacji dotyczą trybu samochodowego i pieszego i się nie zmieniają ( oprócz sposobu wyznaczania trasy oczywiście).
- integracja w M10 Google polega na wyszukiwarce tak jak na screnie opcja wyszukiwanie lokalne , oraz w szukaj Google i to mi się wydaje że wystarczy
- w M10 jest opcja orientacja i niezależnie od podziałki wyświetla w 3d,północ góra, góra kurs

Nie ma trackback, można zapisać ślad i go wyświetlić . Jak narazie to mi tylko brakuje tego kompasu. Zastanawiam się nad tym profilem pieszy czy samochód (u kogo jest to lepiej rozwiązane ).
Szkoda , że zaprzestali współpracy bo może by poprawili zarządzenie śladami
Załączniki
Screen07.png
M10.png
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » N, 11 mar 2012 11:02

epkchmiele napisał(a):...w M10 jest opcja orientacja i niezależnie od podziałki wyświetla w 3d,północ góra, góra kurs.

W A10 podobnie, z tym że przy podziałce 50km automatycznie zmienia się na "północ góra".

Jeszcze trochę uwag ogólnych.
1. Zmieszczone zrzuty ekranu mają większe wymiary niż w rzeczywistości (ekran 3,2"), co wynika z PPI.

2. Integracja z GoogleMaps (Uwaga: transfer danych!)
Polega na tym, że jeśli celu (POI, adresu) nie ma na mapie Garmina, wówczas można sięgnąć do zasobów sieciowych - większość szukanych "na chybił trafił" celów znalazłem, w tym np. Stadion Narodowy, czy Studnię Trzech Braci (wizytówkę Cieszyna, której nie ma np. na emapie ;)).
Po wyszukaniu celu można nawigować bądź bezpośrednio z wykorzystaniem routingu GoogleMaps, lub przenieść znalezione POI na mapę Garmina i "dojechać" do celu np. z wykorzystaniem CNE, jak na zrzutach:
Screenshot-1331447262497.png

W GoogleMaps możliwość wariantowania trasy.

3. Nawigacja GoogleMaps (Uwaga: transfer danych!)
Można wybierać widok (2D,3D) oraz warstwy, m.in. zdjęcia satelitarne, wybrane POI:
Screenshot-1331445852444.png


4. Trasa Garmin (CNE2011.20):
Screenshot-1331445181338.png


5. Kompas 3D
Obracanie mapy działa w trybie "pieszego", nie działa w trybie samochodowym.

6. TwoNav w A10
Działa kompas 3D. Odświeżanie mapy dużo szybsze niż w Sportivie, nie ma żadnych kłopotów z odświeżaniem cieniowanego widoku 3D+ po obrocie.
Działają również konfigurowalne klawisze: Menu, Esc oraz klawisze powiększenia (boczne klawisze regulacji głośności).
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6091
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » N, 11 mar 2012 12:13

O jak najbardziej potwierdzam punkt 2 sprawdza się doskonale , ja dzięki temu zaoszczędziłem 700 zł . W M10 z automatu szuka hasła, lub adresu z google w lokalizacji której się znajduje. Jest opcja szukaj w okolicy i kiedy znajdowałem się 150 km od Płocka padło mi auto . Na mapach garmina nie znalazł za dużo holowników , a te które znalazł z google i garmina chcieli 1000 zł . Jak wpisałem lokalizaje Płock to holownik przyjechał za 300 zł (oczywiście można było bezpośrednio z wyszukiwarki zadzwonić do każdego ze znalezionych wyników). Więc można powiedzieć , że telefon mi się zwrócił. :D . Ale są błędy co do lokalizacji tych punktów i niektóre numery telefony są nieaktualne.
Marko według mnie sprawdza się aplikacja z lotniskami i pogoda. Stany lotów są aktualizowane na bieżąco , jak lądował ten samolot z Wroną to zaraz wszedłem w aplikacje a tam były już odwołane loty , a pogoda jak najbardziej się sprawdza bo jak inaczej podają w telewizji to wiem , że głupoty mówią . Myslałem , że te fukcje będą raczej jako zabawka , ale okazało się że nie.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez asandrzej » N, 11 mar 2012 14:11

@ Marko
Jak jest z widzialnością ekranu przy dużym nasłonecznieniu, nie chodzi mi o skierowanie ekranu do słońca
tylko o widzialność przy najkorzystniejszymi ustawieniu,
jako sprzęt z androidem ekran nie powinien sprawiać problemu w tych warunkach.
No… i czy ma na wyposażeniu rysik pojemnościowy, na przykład z ekranem Galasy Note,
w dużym nasłonecznieniu nie ma problemu, ale nie ma aplikacji obsługującej mapy wektorowe, Garmian,
ma też piórko, które służy do sterowani, pisma odręcznego, wycinania grafiki z ekranu i robienia screnów.
andrzej
Ostatnio edytowano N, 11 mar 2012 17:11 przez asandrzej, łącznie edytowano 1 raz
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » N, 11 mar 2012 14:48

@Asandrzej
Rysika pojemnościowego brak.
W telefonie jest czujnik oświetlenia, jednak dla oszczędności baterii, mam go na stałe wyłączony i oświetlenie na 0%.
Co ciekawe, to nie jest 0%, bo w rzeczywistości dopiero wyłączenie ekranu redukuje podświetlenie do 0.
Po wyjściu na zewnątrz, póki co, nic nie widziałem na ekranie, ale nie obracałem zbytnio telefonem.

Słoneczko "dało do wiwatu", więc wnioski:
1. Przy podświetleniu ustawionym na minimum 0%, tak w świetle rozproszonym, a zwłaszcza w pełnym słońcu, nic nie widać - niezależnie od położenia ekranu.
2. Prz podświetleniu >0% na ekranie Nuvifona skierowanym prostopadle do słońca nic nie widać.
i wreszcie:
3. Jeśli jest włączone podświetlenie ekranu, to w każdym położeniu, za wyjątkiem prostopadłego do słońca, widać czytelnie, nie stwierdzam problemów z obsługą.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6091
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez asandrzej » N, 11 mar 2012 15:43

@ Marko
Czyli potrzebne jest, tylko wiaderko prądu.

Galaxy Note ma kat patrzenia ( widzenia ekranu) bliski zero stopnia,
czyli obraz na ekranie jest widoczny z tą sama jakością pod każdym kątem.

andrzej

Marko napisał(a):W telefonie jest czujnik oświetlenia, jednak dla oszczędności baterii, mam go na stałe wyłączony i oświetlenie na 0%..

A nie masz opcji podświetlanie 15, 30… sek. Wybierasz zakres, zaptaszkowujesz automatyczne i zaznaczasz podświetlenie 15 sek.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » N, 11 mar 2012 20:03

@Epkchmiele
Pawle,
czy potrafisz wywołać tryb symulacji w M10? Jeśli tak, to proszę o wskazówki.
W A10 chyba tego nie ma.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6091
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Następna strona

Powrót do Na urządzenia mobilne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość