Garmin - Asus Nuvifone A10

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.

Moderatorzy: wojtek, sdsyc, Spider

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » N, 11 mar 2012 21:50

Marko napisał(a):@Epkchmiele
Pawle,
czy potrafisz wywołać tryb symulacji w M10? Jeśli tak, to proszę o wskazówki.
W A10 chyba tego nie ma.

Niemożliwe musi być . Ja tego Androida nie rozumiem. Syn ma taki telefon i jakoś nie potrafię zrozumieć tego systemu w WM jest to o wiele łatwiejsze . Żeby wywołać tryb symulacji trasy w M10 to muszę wyłączyć GPS (ale jak Ty to możesz zrobić to nie mam pojęcia , w androidzie GPS wywoływany jest dla potrzeby aplikacji), następnie wchodzę w narzędzia /symuluj trasę (warunek trasa musi być wcześniej ustalona , aktywna )
-Czyli wyznaczam trasę przy aktywnym GPS, wyłączam go i przechodzę do zakładki narzędzia / symuluj.
-Druga opcja to wyłączam GPS, na mapie zaznaczam punkt, na dole w pasku mam opcję ustal pozycje( pozycja zostaje ustalona) , następnie wyznaczam trasę np. za pomocą ustawienia punktu na mapie oraz naciśnięcia jedź, lub wyszukiwarki szukaj i w tym przypadku po wyznaczeniu trasy urządzenie samo proponje czy symulować trasę czy nie .
Może inni koledzy pomogą jak na stałe wyłączyć GPS - Ci co mają androida , chyba że u Ciebie jest inna filozofia aplikacji do navi.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez GPS Maniak » N, 11 mar 2012 22:09

epkchmiele napisał(a):Może inni koledzy pomogą jak na stałe wyłączyć GPS - Ci co mają androida ,

W Androidzie 2.1 i 2.2 można to zrobić m.in. przez instalację na pulpicie widżetu o nazwie "Zarządzanie Energią", w którym m.in. mamy możliwość permanentnego wyłączenia GPSu. Sądzę że w 1.6 też jest coś podobnego. W Defy dodatkowo jest widżet "GPS on/off" pochodzący od Motoroli.
epkchmiele napisał(a): chyba że u Ciebie jest inna filozofia aplikacji do navi.

To też możliwe. NUVI do NUVIego czasami zupełnie niepodobne, tak więc różnice między oprogarmowaniem Garmina na WM i na Androida też mogą być spore.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez asandrzej » N, 11 mar 2012 22:21

epkchmiele napisał(a):w androidzie GPS wywoływany jest dla potrzeby aplikacji), następnie wchodzę w narzędzia /symuluj trasę (warunek trasa musi być wcześniej ustalona , aktywna .


W telefonach z systemem Android, GPS można wyłączy przynajmniej na dwa sposoby,
rozwinąć kurtynę od góry ekranu lub przejść do ustawień > Lokalizacja i Zabezpieczenia,
ale czy systemowe wyłączenie uwzględni aplikacja nawigacyjna i przejdzie w tryb demo,
nie widomo, powinno być wyłączenie GPS-u w aplikacji nawigacyjnej.

Tryb demo może się znajdować w opcji planowania trasy, przy wyłączonym GPS-sie.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Antonio » N, 11 mar 2012 22:43

Marko napisał(a):moją uwagę zwróciła nawigacja do zdjęć "Panoramio".

Tak z ciekawości zapytam (sorry za OT :wink: ): jak ściągasz zdjęcia z Panoramio? Od jakiegoś czasu serwis nie działa :?
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 794
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Zachu » N, 11 mar 2012 23:06

Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7745
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » N, 11 mar 2012 23:15

O dokładnie tak jak asandrzej powiedział to musi być wyłączenie poprzez aplikacje navi. Chciałbym tylko dodać , że niejako zmuszony do analizy rejestru swojego M10 doszedłem do wniosku , że to nie jest tylko telefon z WM( zapewne tak samo jest z a10). Producenci potraktowali te systemy jako baza do dostosowania w najdrobniejszych szczegółach pod kątem nawigacji np.jasność poświetlenia ekranu, czy głosu . Ja nie muszę mieć czujnika , telefon sam wie kiedy ma ściemnić ekran a kiedy rozjaśnić na podstawie nawigacji która cały czas działa w tle lub na podstawie uchwytu samochodowego. Instalowanie czegokolwiek może powodować konflikty.Dużo mi czasu zajęło , żeby stwierdzić którą aplikacje mogę zaintalować , robiłem setki resetów przez to. W P750 tego nie miałem tam nic się nie gryzło. Ja to nie uznaję za wadę , bo wiem , że wszystko jest z automatu i pod ręką. Np. ekran główny jest zblokowany , ale kiedy się telefon umieści w uchwycie to już przechodzi w pozycję poziomą. W trybie telefonu nie działa głośnomówiący natomiast w uchwycie już tak z automatu. GPS mogę wyłaczyć , ale w uchwycie już się sam załączy. W uchwycie działa tryb samochodowy czyli nie włączysz żadnej ikonki która nie jest związana z nawigacją ( zadzwonić tylko można) po to żeby było łatwiej nacisnąć podczas jazdy . Pomimo, że aplikacja nawigacji działa w tle to ekran przyciemni i go wyłaczy , ale kiedy już jest na głownym ekranie to nawet nie drgnie chyba że bateria padnie . Satelity znajduje w takich miejscach , że nawet jest to niemożliwe ( niewiem dlaczego pewnie sa to jakieś odbicia). Niejako chwaląc się swoim urządzeniem chciałbym podkreślić że to jest inna filozofia niż telefony na WM i zapewne na androidzie
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez asandrzej » N, 11 mar 2012 23:31

Niektóre aplikacje nawigacyje mają prezentację trasy podczas włączonego GPS-u,
tak, że bywa różnie.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Pn, 12 mar 2012 10:17

Wnioski:
1. Brak trybu symulacji.
2. Zapis tylko 1 śladu (aktywnego).
3. Najnowsza wersja ROM: Android 2.1 - update 1 (Eclair).
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » Pn, 12 mar 2012 11:16

Co to znaczy że tylko jeden ślad? W m10 zapisuje też tylko jeden potem się wchodzi w zakładkę , następnie zapisz ślad aktywny wybiera się nazwę np. Ala ma kota , następnie usuń ślad aktywny i można już drugi zapisywać . Wbrew nazwie "usuń ślad aktywny " usuwa tylko pamięć , Ala ma kota nie usuwa. Symulacja musi być , może gdzieś ukryta , ja bym popatrzył na youtube.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Pn, 12 mar 2012 11:25

@Epkchmiele
Uwierz mi ;)
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » Pn, 12 mar 2012 11:28

E nie wierze , a jak nie działa to dawaj ten telefon pogrzebiemy i zaraz uruchomimy :D
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Pn, 12 mar 2012 11:29

eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » Pn, 12 mar 2012 11:38

W sumie do czego ta symulacja , ja tylko używam jak chcę sprawdzić czy asystent chodzi , mogę Ci oddać za kompas :D
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez GPS Maniak » Pn, 12 mar 2012 11:52

@Marko. A tak z innej beczki. Gdzie i za ile go kupiłeś?
Jeżeli to tajemnica, odpowiedź możesz dać na PW.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Pn, 12 mar 2012 16:37

Trasy: możliwość podglądu całej trasy (View Map) w menu zwrotów (wywoływanego "pacnięciem" w górną, niebieską belkę ekranu nawigacji - tutaj: "Continue to A4").
Screenshot-1331566098082.png
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na urządzenia mobilne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość